Απόψε δεν έχουμε φίλους

Registered by efou of Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on 3/27/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by efou from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Saturday, March 27, 2010
Αγόρασα αυτό το βιβλίο επειδή η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου θα μας τιμήσει με την παρουσία της στο 5ο Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing και ήθελα να διαβάσω κάτι δικό της. Καταρχάς με ενθουσίασε ο τίτλος...δεν ξέρω ακριβώς γιατί, αλλά μου ασκεί μια περίεργη γοητεία! Προς το παρόν βρίσκομαι στα μισά του βιβλίου και μου αρέσει πάρα πολύ! Κρίμα που δεν είχα ανακαλύψει τη συγγραφέα νωρίτερα, σίγουρα τώρα θα επανορθώσω!

Journal Entry 2 by efou from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, April 01, 2010
Ήταν όντως πολύ ωραίο! Μου άρεσε πολύ το θέμα κι ακόμη περισσότερο ο τρόπος γραφής, ο τρόπος που χειρίζεται η συγγραφέας τη γλώσσα...μερικές φράσεις της είναι απλά εκπληκτικές, καρφώνονται στο μυαλό για πολλές ώρες! Σίγουρα θα διαβάσω λοιπόν κι άλλη Νικολαΐδου και χαίρομαι πολύ που θα την έχουμε στο Συνέδριο!

Το βιβλίο θα ταξιδέψει ως bookring και έφυγε σήμερα με το ταχυδρομείο για την kihli........


BookRing:

kihli
mafaldaq
panost
PinkManager
TIFFANY1972
ZlatkoGR
chrysadag

Journal Entry 3 by kihli from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Sunday, April 11, 2010
έφτασε και σ'εμενα μέσα στην εβδομάδα...ευχαριστώ efou!

Journal Entry 4 by kihli from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, April 12, 2010
αχ ακόμα ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ αυτές τις μέρες!!! efou ευχαριστώ πολύ!

ανθρώπινες σχέσεις και ιστορίες μέσα στην Ιστορία,σήμερα κ αι στο 1981 και στην Κατοχή και πάλι στη δεκαετία του '80 και μπρος πίσω και απίστευτα συναισθήματα....τη Νικολαίδου την ήξερα απο διηγήματά της και την αγαπούσα,όμως αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά καλό. Μ'αρέσει ο τρόπος που "μπλέκονται" μεταξύ τους τα πρόσωπα,το πώς και πού "συναντιούνται" στη ζωή,μέχρι το τέλος....

δεν θα πώ άλλα,είναι όμως αυτό το είδος των βιβλίων που με καθηλώνουν και θα το συστήσω σε άλλους σίγουρα.

μέσα στην εβδομάδα θα πάει στη Μαφάλντα...

Journal Entry 5 by kihli at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, April 15, 2010

Released 10 yrs ago (4/16/2010 UTC) at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

πάει στη μαφαλντα

Journal Entry 6 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, April 21, 2010
Έφτασε, έφτασε! Μετά Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος θα το αρχίσω αμέσως. Πωπω άγχος αλλά θέλω τόσο πολύ να το διαβάσω. Βρήκα και μια πολύ τέλεια καρτούλα μέσα που αν και δεν είχε spoiler είχε ότι έπρεπε για να με ψήσει ακόμα περισσότερο (=κάηκα)! Ευχαριστώ kihli!

Journal Entry 7 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, May 12, 2010
Φάνηκε από τις 4 πρώτες σελίδες ότι θα το τελείωνα πολύ γρήγορα και αν δεν ήταν το τρέξιμο των ημερών θα το είχα τελειώσει σε 2 μέρες. Μετά το «Ο φόβος θα σε βρει και θα είσαι μόνος» που λάτρεψα (το διάβασα σε μια διαδρομή τρένου Θεσσαλονίκη – Αθήνα), ήρθε αυτό και χάρηκα τόσο πολύ που αν και διαφορετικό ως ύφος και ως θέμα, είχε την ίδια ποιότητα γραφής και με κράτησε μέχρι το τέλος.

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω τόσο αριστοτεχνικά πλεγμένη αφήγηση χωρίς καν την ύπαρξη διαχωριστικών. Από παράγραφο σε παράγραφο ταξιδεύουμε πίσω μπρος, γυναίκες και άντρες, σε θύματα και θύτες. Αν και μιλάει για σύγχρονη ιστορία και ως λογικό φορτισμένη με αρνητικά και θετικά συναισθήματα, κανένας όγκος (όπως θα έλεγε και ο Τριαρίδης) δεν είναι συμπαγής και κανένας όγκος δεν είναι σταθερό. Πριν ταυτιστείς με τον όποιον ήρωα (παρέλαση φαινομενικά άσχετων αλλά καλοδεμένων χαρακτήρων) στάσου λίγο. Διάβασε πιο βαθιά. Σκέψου ότι μιλάει για Ελλάδα. Δεν υπάρχουν ήρωες στην σύγχρονη ιστορία. Ο κακός πάντα νικάει στο αντικαθεστωτικό Hollywood αλλά όχι εδώ.

Εξαιρετικό, επίκαιρο, το χάρηκα πάρα πολύ. Θα συνεχίσω μετασυνεδριακά με άλλα βιβλία της συγγραφέως. Συνεχίζει σήμερα το ταξίδι του.

Journal Entry 8 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 13, 2010
Έχουμε μπλέξει λίγο τα μπούτια μας με τα αντίτυπα. Μου ήρθε σήμερα (και μάλιστα με κούριερ) ενώ μόλις διάβασα το αντίτυπο της mariakall και περιμένω tiffany1972 για τη συνέχεια (η PinkManager δεν προλαβαίνει). Θα δώσω στην tiffany1972 και τα 2 αντίτυπα να αποφασίσει ποιο θα διαβάσει και να στείλει το άλλο στον zlatko.
Η γνώμη μου για το βιβλίο (βλ. εδω http://www.bookcrossing.com/journal/7982024)

λόγος ρέει και φτύνει (ανάλογα). Πρώτα βλέπεις πού χύθηκε το αίμα σου και μετά διαλέγεις μεριά. Αυτή είναι η απάντηση για όσα δεινά τράβηξε αυτή η χώρα όλον τον καιρό. Μπράβο στη συγγραφέα που μας έφερε αντιμέτωπους με τη σκοτεινή πλευρά του εγώ μας. Στη δεκαετία του 1980 φοιτητές αγωνίζονται, καθηγητές διεκδικούν μια θέση υποψήφιου διδάκτορος (μα με θέμα σχετικό με τους δοσίλογους θα βρεις έδρα, καημένε;), οι τελευταίοι δοσίλογοι της πόλης απεκδύονται του παρελθόντος τους (έντιμου ή άτιμου ο λαός ξέρει) εν όψει του θανάτου. Ένας από τους τελευταίους αυτούς κάνει το παν για να πεθάνει με καρφιτσωμένο το παράσημο του γερμανικού στρατού στην πιτζάμα του μόνο και μόνο για να πεταχτεί αυτό στα σκουπίδια στο τέλος. Παράλληλα γυρνάμε στη δεκαετία του 1940 για να ζήσουμε την ταπείνωση για λίγη ζάχαρη, τα ψεύτικα μεγαλεία των επισχέσεων, τους διωγμούς των αντιφρονούντων, ακόμη και (λίγο από δεκαετία ττου 1960) τις υπόνοιες για τη δολοφονία του Λαμπράκη (αναφέρεται με το ψευδώνυμο Ζ μόνο). Καλογραμμένο και λυπάμαι πραγματικά που ούτε τη Θεσσαλονίκη ζω ούτε τα πρόσωπα γνωρίζω. Έχω την αίσθηση ότι η συγγραφέας μιλά για πραγματικά πρόσωπα κι ήθελα πάρα πολύ να ξέρω Ιστορία για να εντρυφήσω ακόμη περισσότερο στο κείμενο και να το απολαύσω περισσότερο. Δυστυχώς το πρώτο μέρος το ξαναδιάβασα γιατί μπλέχτηκα με τα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται και εξαφανίζονται σχεδόν αμέσως. Αυτό είναι και το πλην του βιβλίου. Το θεώρησα "σύντομο", "μικρό", ήθελα κάτι πιο εκτεταμένο, να ζήσω περισσότερο τους ήρωες και τους αντιήρωες. :)

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 13, 2010
Μου το έδωσε ο panost σήμερα. Θα διαβάσω το αντίτυπο της MariaKall και θα επανέλθω με σχόλια. Αυτό θα το στείλω στο Zlatko όσο πιο γρήγορα μπορώ.
19/5: Έφυγε προχτές για Zlatko - λογικά, πρέπει ήδη να το'χει παραλάβει και να το διαβάζει.
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9786180314205
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789604558292

Journal Entry 10 by ZlatkoGR from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, May 20, 2010
Με την 3η ευκαιρία με βρήκε ο Πόρτα-Πόρτας. Anyway, είναι στα χέρια μου και θα το ξεκινήσω... μετά το συνέδριο! Δεν προλαβαίνω προς το παρόν. Ευχαριστώ όλους τους από πάνω! :-)

Journal Entry 11 by ZlatkoGR at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Saturday, June 12, 2010
Πρόσωπα που μπλέκονται σε κομμάτια που μοιάζουν, και είναι, ιστορία, πίσω-μπρος στις δεκαετίες και όμορφες λέξεις, περιγράφοντας συναισθήματα και καταστάσεις εποχών που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην Ελλάδα.
Πολύ καλή η Νικολαΐδου, είμαι σίγουρος πως θα μου αρέσουν τα διηγήματά της αφού κι εδώ η δομή του βιβλίου έχει αυτή τη μορφή, κάπως. Μπλεγμένο σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, αφού δεν υπάρχουν οι κλασσικοί κανόνες της μυθιστορίας, οι ανατροπές της διάθεσής μου απέναντί τους ήταν μόνικες. And that, I like.

(θα το δώσω στην επόμενη chrysadag, ευχαριστώ efou!)

Journal Entry 12 by chrysadag at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Saturday, June 12, 2010
Shmera to parelava egw kai tha to diavasw asap. Apo thn perigrafh (alla kai ta sxolia) pou diavasa, nomizw oti tha mou aresei! Tha epanelthw suntomws :)

P.S. Thank you ZlatkoGR

Journal Entry 13 by chrysadag at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, June 21, 2010
Τώρα που το διάβασα...

έχω να πω τα καλύτερα! Μου άρεσε πάρα πολύ το βιβλίο της Νικολαίδου. Μ'αρέσει που καταφέρνει να περιπλέξει αριστοτεχνικά χαρακτήρες, συναισθήματα, ανθρώπινες σχέσεις, βιώματα. Μ 'αρέσει που έχει το ιστορικό υπόβαθρο ως βάση, που από παράγραφο σε παράγραφο αλλάζει εποχή, αλλάζει περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να μπερδεύει - που καταφέρνει να καθηλώσει. Στα θετικά του βιβλίου η γλώσσα της, η οικονομία έκφρασης, σαφώς η αφηγηματική της σύνθεση αλλά και η ζωντάνια που έχουν οι χαρακτήρες της – σου δίνουν την αίσθηση πως πρόκειται για άτομα που έχει γνωρίσει, που έχεις συναναστραφεί ή που έχεις ακούσει για αυτά. Άκρως θετικό και το γεγονός ότι δυσκολεύεσαι να πάρεις θέση, να ταυτιστείς με κάποιον ήρωα. Την Νικολαϊδου δεν την ήξερα, χάρηκα όμως πάρα πολύ που τη γνώρισα. Όπως και χάρηκα που διάβασα αυτό το βιβλίο. Αξίζει.


Journal Entry 14 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Friday, July 16, 2010
το βιβλίο είναι ξανά στα χέρια μου! σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και χαίρομαι που σας άρεσε!

Journal Entry 15 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Saturday, March 21, 2015
Θα το πάρω μαζί μου σήμερα στον "Χαλαρό καφέ" του So little sleeping and so much reading (http://www.somuchreading.com) για την ανταλλαγή βιβλίου! Ελπίζω να συνεχίσει το ταξίδι του και να το αγαπήσουν κι άλλοι αναγνώστες!

Journal Entry 16 by Panigirtzou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Sunday, March 22, 2015
το ετυχα εγω στο χαλαρό καφέ τουhttp://www.somuchreading.com/ και θα το αφήσω κάπου στην πόλη σήμερα πραγματικά του αξίζει ενα ταξίδι, είναι ένα υπέροχο βιβλίο που πρέπει να διαβάσει ο καθένας μας

ενα υπέροχο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από πολλούς
καλοτάξιδο

~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο.
Mπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του
αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ)
για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site
για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing.

Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες μπορείς να επισκεφτείς τον Ταξιδιωτικό οδηγό Bookcrossing (thanks a1pha)!

Καλο ταξίδι βιβλιαράκι!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.