Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 1/26/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, January 26, 2010
Στα διηγήματα αυτά κυριαρχούν κι επανέρχονται θέματα από το οικείο σύμπαν του συγγραφέα: τα άφεγγα μέρη, οι αναδιπλώσεις της μνήμης, οι υπόγειες κρύπτες. Το ανεπαλήθευτο, το παίγνιο, οι εμμονές: το νερό, η θάλασσα, η υπέρβαση της αντοχής, η απώλεια. Οι δύσκολες σχέσεις, η φθορά, η κρίσιμη στιγμή που φέρνει την αλλοίωση και σε ορίζει. Η μοναχικότητα, τα ζώα, ο φόβος, η πνιγμονή, ο ακρωτηριασμός, η πτήση, το αναπάντεχο. Η μεγάλη αναμονή, η ματαιότητα, η Ιστορία που διαβρώνει το τώρα. Η ειρωνεία του τυχαίου που μεταβάλλει τα πάντα. Τα μεγάλα κατορθώματα που γλυκαίνουν παλιές μαχαιριές. Το κενό, ως μουσική που πυκνώνει και παρηγορεί.Σταθερά θέματα που φεύγουν, επανέρχονται μεταμφιεσμένα κι αντανακλούν σε 27 διηγήματα υφασμένα πάνω σε σταθερές, αόρατες γραμμές και σε ρευστά σχέδια, μεταξύ μιας ύπερθεν μοίρας και του σουρεαλισμού της πραγματικότητας, μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος.

Ένα από τα πολλά βιβλία που μου έκανε δώρο για τα γεννέθλιά μου ο Maltrebus

Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, April 07, 2010
Δεν είμαι ιδιαίτερα φίλος των διηγημάτων. Σπανίως κάποιο διήγημα με συνεπαίρνει τόσο πολύ είτε λόγω γραφής είτε λόγω θέματος που να το θυμάμαι.
Αυτή η συλλογή του Σκαμπαρδώνη είναι λίγο σαν ασκήσεις επί χάρτου ενός συγγραφέα για να μένει σε φόρμα. Γράφω σκέψεις και εικόνες που μου ήρθαν στο μυαλό , γιατί σήμερα έχω μία ή δύο ώρες καιρό για γράψιμο και ο χρόνος δε φτάνει για το μυθιστόρημά μου. Κάποια είναι συμπαθή και επιτυχημένα, κάποια αδιάφορα. Ξεχώρισα το γουλιανό στη λίμνη - από το οποίο βγαίνει και ο τίτλος του βιβλίου- το οποίο θα μπορούσε να είναι και κεφάλαιο ενός μυθιστορήματος, και αυτό με τον ποιητή που κάνει ωτοστόπ, περισσότερο για την ανατροπή του συγκερασμού ποίησης και βίας. Δε με τρέλλανε γενικά το βιβλίο, ούτε ο τρόπος που γράφει ο συγγραφέας.Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα πάντως. Και ο Σκαμπαρδώνης είναι συγγραφέας του Συνεδρίου οπότε το βιβλίο θα το κάνω ρινγκ.

Journal Entry 3 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, April 09, 2010
Το ring ξεκινάει:

mafaldaq
makailer
panost
Tiffany1972

Journal Entry 4 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, April 11, 2010

Released 10 yrs ago (4/9/2010 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Με το ταχυδρομείο για τη mafaldaq.

Journal Entry 5 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, April 21, 2010
Σήμερα έφτασε στα χέρια μου και στο ΤΑΞΙ για το γραφείο το ξεκίνησα. Αύριο ή το πολύ μεθαύριο πάει και σε makailer και μετά κατεβαίνει Αθήνα. Ευχαριστώ πολύ karjim και για το express και για τους δυο πολύ γλυκούς σελιδοδείκτες.

Journal Entry 6 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, April 28, 2010
Πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα και ευτυχώς πολύ γρήγορο και με σχετικά καλό ρυθμό. Ειδικά μετά το «Ο φόβος θα σε βρει και θα είσαι μόνος» της Νικολαϊδου, που κάπως με αποσβόλωσε.

Ένιωσα ότι όλα έχουν γραφτεί στη Θεσσαλονίκη αφού σε κάθε διήγημα είχα μια πολύ καλή οπτικοποίηση του χώρου και εύκολα έκανα αναφορά με το μέρος. Ταυτόχρονα όμως οφείλω να παραδεχτώ ότι ένιωσα μια ελαφριά ενόχληση από την τόσο έντονη συγκεκριμενοποίηση των χώρων και των πραγμάτων. Έχω ένα θέμα με την τόσο έντονη αναφορά αλλά το ξεπέρασα. Σίγουρα θέλω να προσπαθήσω ένα μυθιστόρημα και έχω στο μυαλό μου το «Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου» οπότε και έτσι πιστεύω ότι θα έχω πιο συγκεκριμένη εικόνα για το συγγραφέα.

Το βιβλίο ήταν σήμερα το πρωί να το παραδώσω στον bookcrossoϋποπτευμένο μπουγατσατζή απέναντι από Θεαγένειο για να το παραλάβει ο Makailer αλλά με πήρε ο ύπνος και έγειρα στου κρεβατιού μου την άκρη και έτσι αναβάλλεται για αύριο η παράδοση! Ευχαριστώ και πάλι karjim για όλα!

Journal Entry 7 by Makailer from Offenbach/Main, Hessen Germany on Saturday, May 01, 2010
Μεταξύ αρρώστειας και υγείας, μεταξύ θεαγενείου και "Τάσου", μεταξύ τυριού και κρέμας, μεταξύ Mafalda και panigirtzou, παρέλαβα το βιβλίο του Σκαμπαρδώνη (thanks κορίτσια, αν και νομίζω υπερβάλλετε. Μπουγάτσα κέρασα όχι τον μπουγατσατζή). Τον συγγραφέα τον ήξερα από τα χρονογραφήματα του στην εφημερίδα "Μακεδονία" και απλώς σα συγγραφικό όνομα. Ήξερα ότι έχει γράψει το σενάριο από μία από τις αγαπημένες μου ταινίες το "Όλα είναι δρόμος". Για να δούμε πώς τα πάει στο διήγημα.....

Journal Entry 8 by Makailer from Offenbach/Main, Hessen Germany on Saturday, May 01, 2010
Το βιβλίο το παρέλαβα Πέμπτη, το τελείωσα Παρασκευή 01:00. Μου άρεσε πάρα πολύ. Σύντομο, περιεκτικό και γεμάτο ιστορίες, τόσο απίθανες και απίστευτες, ακριβώς επειδή είναι πραγματικές. Φυσικά με ολίγη από καλλιτεχνική σάλτσα, αλλά και οι "γραφικές" ιστορίες είναι για να γράφονται. Τα διηγήματά του είναι σαν να βλέπεις εκείνες τις διαφημισούλες των 40΄΄, που είναι σαν mini ταινίες, μια ζωή ολόκληρη δηλαδή. Καμμιά φορά τα πολλά λόγια απλώς γεμίζουν υλικό ανακύκλωσης. Ξεχώρισα κι εγώ το "Γουλιανό", τη "φωτογραφία με τον Άρη", τα "χελιδονόψαρα", τα "σιμιγδάλια", την "άπνοια", μάλλον τα περισσότερα. Ο Σκαμπαρδώνης σφίγγει τους ανθρώπους και τα συναισθήματα, δεν τα ακουμπάει απλώς και από απόσταση. Κοιμάται μαζί τους, τους μυρίζει και γράφει μετά. Γουστάρω που αφιερώνει κάποια διήγηματα σε ανθρώπους μουσικούς που ξέρω, σαν τον Παφράν τον Παύλο. Φέτος μάλιστα παιζόταν κάτι στο ΚΘΒΕ με δικά του κείμενα
Το βιβλίο το φχαριστήθηκα και επειδή με παίρνει να το ξαναδιαβάσω (ελέω Σαββατοκύριακου) φεύγει από Δευτέρα για panost

Journal Entry 9 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, May 07, 2010
Αμαν μαζευονται!!! :)

Journal Entry 10 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 10, 2010
Χμ....Ούτε κρύο ούτε ζέστη. Πρόχειρα και εύπεπτα διηγήματα. Έχω την αίσθηση ότι το διήγημα σαν λογοτεχνικό είδος είναι κατά τι διαφορετικό. Νομίζω. Όχι τόσο ρηχό, όχι τόσο βιαστικό, να προλάβει ο αναγνώστης να ταυτιστεί με το κείμενο που διαβάζει. Το πιο ξεκαρδιστικό είναι αυτό με τα ποιήματα. Που παίρνει ο νταλικέρης έναν βαρεμένο για οτο-στόπ κι αυτός τον διατάζει να σταματήσει σε ένα ξεχασμένο κι απόμερο καφενείο να διαβάσει ποιήματα στους γέρους!Κι ο νταλικέρης σταματάει και τους απειλεί με όπλο να ακούσουν τον "φίλο" του! Αλλιώς δε θα τον άκουγαν, έτσι υποστηρίζει!!!Κατά τα άλλα όχι κάτι ιδιαίτερο. Από την άλλη αναρωτιέμαι πώς να είναι τα μυθιστορήματά του. Όπως το "Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου". Χμ....
Εκτάκτως στην kermit60 που θα το τελειώσει οσονούπω.

Journal Entry 11 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Tuesday, May 11, 2010
Ναι ναι στην Kermit που το τελείωσε κιόλας χαλαρά πολύ χαλαρά δεν θάλεγα ότι το βιβλίο ήταν το αγαπημενό μου ,γέλασα με το ποντίκι και με το καφενείο τα υπόλοιπα δεν θάλεγα ότι με συνεπήραν.

Φευγει επειγόντως για τον επόμενο (ψάχνω την Tiffany)

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, May 26, 2010
Θα το διαβάσω σύντομα...

2/6: Το τελείωσα χτες το πρωί. Κάποιες ιστορίες (αν όχι οι περισσότερες), με ζόρισαν πολύ ψυχολογικά. Βρήκα το τέλος τους σκληρό (π.χ "Φωτογραφία με τον Άρη" ή "Άπνοια στην Τραστινίκα") και σουρεαλιστικό.
Πράγματι, η ιστορία με το ποντικάκι ήταν αρκετά χαριτωμένη και διασκεδαστική.

Χαμηλή βαθμολογία παίρνει εξαιτίας των συναισθημάτων που μου δημιούργησε.
Βλέπω ότι δεν υπάρχει επόμενος/η στη λίστα και έτσι θα το επιστρέψω στον karjim.

Journal Entry 13 by TIFFANY1972 at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 23, 2010

Released 10 yrs ago (6/27/2010 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στον karjim (ευχαριστώ και πάλι)

Journal Entry 14 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, August 28, 2010

Released 10 yrs ago (8/29/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στον Karjim. Συγγνώμη για την καθυστέρηση... :-(

Journal Entry 15 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, August 30, 2010
Ας ερχόταν ο karjim στη μηνιαία συνάντηση των Αθηναίων του Αυγούστου για να το πάρει... Όχι κάποιοι να κάνουν τα μπάνια τους στα νησιά κι εμείς, ουχί ωσάν ταξιδιάρικα πουλιά αλλά ωσάν κούκοι να μαζευόμαστε στο Roosters και να ψηνόμεθα στας Αθήνας.
Κάπως έτσι βρέθηκε στα χέρια μου. Το έβαλα ήδη στο κομοδίνο μου.

Journal Entry 16 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, September 08, 2010
Απογοήτευση σκέτη. Δεν μου άρεσε το βιβλίο, φαίνεται άλλωστε και από τη βαθμολογία, η οποία για λόγους ευγενείας είναι αυτή που είναι. Εύκολο ανάγνωσμα αλλά πέραν τούτου ουδέν. Διαβάζοντας το βιβλίο σκεπτόμουν συνειρμικά ότι σε πολλά ιστολόγια γράφονται καθημερινά πολύ ωραιότερα διηγήματα και αφηγήσεις τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να τυπωθούν σε χαρτί και να αποκαλύψουν τους συγγραφείς τους.
Επιστρέφω το βιβλίο στον karjim για να αποφασίσει το μέλλον του.

Journal Entry 17 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 10, 2010
Πίσω σε μένα, πήρε τηλεοπτική δημοσιότητα αυτό το βιβλιαράκι και το άφησα στη ζώνη του Rooster's.

Journal Entry 18 by karjim at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 10, 2010

Released 10 yrs ago (9/10/2010 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στη ζώνη μας μετά από τηλεοπτικό γύρισμα που έγινε εκεί.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.