corner corner Det gångna är inte en dröm (in Swedish)

Medium

Det gångna är inte en dröm (in Swedish)
by Theodor Kallifa­tides | Literature & Fiction
Registered by wingAnneliswing of Kerava, Uusimaa Finland on Monday, May 21, 2012
Average 10 star rating by BookCrossing Members 

status (set by Nordpirat): available


2 journalers for this copy...

Journal Entry 1 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa Finland on Monday, May 21, 2012

This book has not been rated.

Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. Vem vet vad som annars hade hänt mig, om jag hade stannat kvar.
Någon vecka tidigare hade en hop fascister med vapen i hand tvingat alla människor samman på kyrkans yttre gård. Där stod vi unga och gamla skräckslagna medan deras beryktade capo långsamt synade den ena efter den andra för att till slut välja ut några män som han tog med sig. Deras kroppar återfanns aldrig.
Det var 1946, någon gång på våren eftersom mandelträden i långa rader blommade och dalen var som vackrast.

Så inleds den självbiografiska romanen, berättelsen om vad som format människan bakom ett av landets mest älskade författarskap.
---

När Theodor Kallifa­tides var sjuttio år återvände han till den by i Grekland där han bodde tills han var åtta år. Den lokala litteraturföreningen har ordnat en mottagning, en av talarna är en klasskamrat från småskolan som berättar en anekdot om den lille Theos tidiga läskunnighet, ”besserwisser redan då”, viskar författarens fru i hans öra. Själv minns han inte händelsen men blir rörd och konstaterar: ”För ett ögonblick grep mig en känsla av solidaritet med denna sjuåring som med stor sannolikhet var jag”.

Det är först här, alldeles i slutet av den självbiografiska romanen ”Det gångna är inte en dröm”, som Kallifatides markerar att hans yngre jag kanske är en annan. Historien börjar när han som åttaåring lämnar byn, vid morfars hand, för att återförenas med föräldrarna i Aten, och fram till återbesöket i byn har den rullat på som om självbiografiskt skrivande vore den enklaste sak i världen, som om minnet inte var bedrägligt.
232 sidor 


Journal Entry 2 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa Finland on Wednesday, April 16, 2014

This book has not been rated.

När jag läste denna bok, förstod jag varför jag älskade Theodor Kallifatides böcker redan på 1970-talet. Jag har ännu inte läst några av hans deckare. Det var några dagar sedan vi såg på TV en konsert på Gamla Studenthuset i Helsingfors. Mikis Theodorakis hade fått friheten och kom till Finland på besök. Han och Arja Saionmaa sjöng hans sånger. Jag var där då! Theodor Kallifatides kände Mikis Theodorakis före hans tid i fängelse.
Boken är väldigt bar, men det är sorgligt att läsa hur människor förföljes på grund av deras tänkesätt och idéer..
Jag mötte Theodor Kallifatides på Bokmässan i Helsingfors och han signerade sin nya bok för mig. 


Journal Entry 3 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa Finland on Wednesday, April 16, 2014

This book has not been rated.

Nära slutet på boken Kallifatides säger sig vara plågat av att han inte har besökt sin fars hemstad Trabzon. Men det har jag gjort, alltså besökt Trabzon i Turkiet. Jag och min man vistades där en dag på våren 2010.
Som ni ser Trabzon är inte någon liten stad.

This is my # 57 (120) in
"REDUCE MOUNT TBR 2014" Challenge arranged by Dove-i-Libri.  


Journal Entry 4 by wingAnneliswing at Kerava, Uusimaa Finland on Friday, April 25, 2014

This book has not been rated.

Released 11 mos ago (4/23/2014 UTC) at Kerava, Uusimaa Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Boken är på väg till nästa läsare.
Trevlig läsning! 


Journal Entry 5 by wingNordpiratwing at Bromma, Stockholm Sweden on Monday, April 28, 2014

This book has not been rated.

Önskade mig denna bok efter att bara ha läst första sidan och utan att veta vilken bok det var, i Betty VII - en lek med dolda böcker.
Tack Annelis!  


Journal Entry 6 by wingNordpiratwing at Bromma, Stockholm Sweden on Thursday, March 05, 2015

10 out of 10

Det här är första gången jag läser en bok av Theodor Kallifatides.

Jag blev glad när när boken anlände med posten och jag såg att den bok jag valt var en Kallifatides. En vän har pratat varmt om hans böcker och jag har länge velat läsa honom.
Som det nu blev låg boken och väntade några månader innan jag läste den. Det var som om jag drog ut på stunden. Som om jag "visste" att den här boken var speciell...

Och det är den!
Den berörde mig väldigt starkt. En så stark upplevelse får jag sällan av en bok. Jag drömde om den på nätterna. Det första jag tänkte på när jag vaknade var boken.
Den är bitvis grym och nästan plågsam att läsa och bitvis varm, öm och kärleksfull.
Och så vackert och hypnotiserande språk. Svårt att lägga boken ifrån sig och sluta läsa. Till och med om det fula, grymma och skitiga lyckas han formulera sig så fint. Kanske är det därför jag känner så starkt...

Ps. Till nästa läsare: Se till att du har tomater hemma. Risken att bli sugen på tomatsallad under läsningen är överhängande. :)
 
Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.