Veien gjennom skogen

Greek Beach
by Colin Dexter | Mystery & Thrillers |
ISBN: 8252577237 Global Overview for this book
Registered by MLA of Vestre Aker bydel, Oslo fylke Norway on 7/11/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by MLA from Vestre Aker bydel, Oslo fylke Norway on Friday, March 22, 2013
Colin Dexter har, sammen med P. D. James og Ruth Rendell, æren for å ha reddet den klassiske engelske kriminalromanen og holdt liv i tradisjonen etter Agatha Christie & co. Veien gjennom skogen innbrakte Dexter en av de mest prestisjetunge prisene innenfor kriminallitteraturen, The Gold Dagger Award, og er det beste av det beste innenfor klassisk krim.

Mystisk forsvinning
I Veien gjennom skogen møter vi Morse på en sjelden ferie, i kystbyen Lime Regis, samtidig som et leserbrev i The Times trekker oppmerksomheten til saken om den svenske studenten Karin Eriksson som ble sporløst borte året før. Hans egen avdeling etterforsket forsvinningen uten hell, den ble ikke løst (det var ikke Morse som hadde den), men nå dukker nye opplysninger opp, og Morse avbryter ferien og kaster seg over saken, sammen med Lewis. Ble Karin drept? Hvor er liket? De møter fuglekikkere og andre kikkere, drapsmenn og kidnappere. Utallige tråder i en innfløkt vase skal nøstes opp før de til slutt står foran den mest forbløffende løsningen så langt i Morses karriere.

Colin Dexter har en språkføring som er elegant, humoristisk og presis (...) Svært leseverdig.Kurt Hanssen, Dagbladet
Populær krimhelt
Inspektør Morse er blant de aller mest populære heltene i krimhistorien til nå. Fra han ble introdusert i 1975 i Siste buss til Woodstock og fram til 1987 var han i stor grad et engelsk fenomen, umiddelbart anerkjent og med stadig voksende tilhengerskare. Men fra 1987 kan vi snakke om en farsott som etter hvert nådde en rekke land, også Norge. Da ble den første TV-filmatiseringen sendt, Den hengte i Jericho, med skuespillerne John Thaw og Kevin Whately i rollene som Morse og hans assistent Lewis. Siden da har det vært umulig å lese Morse-bøkene uten å se for seg de to i helterollene. De var perfekte valg, det var en genistrek å lage to-timers episoder som gav handlingen tid og rom til å utfolde seg, miljøene i Dexters hjemby Oxford var ekte, og sammen med strålende fotografering ble resultatet slik at ekspertene mener Inspektør Morse-serien med sine 33 episoder er den beste krimserien for TV noen gang.

Så hadde da Colin Dexter skapt en formidabel personlighet, på godt og vondt, å bygge videre på. Morse er ansatt i kriminalpolitiet i Thames Valley, landområdet der universitetsbyen Oxford ligger. Fornavnet begynner på E, bokstaven røpes først i Den hengte i Jericho, og hele navnet avsløres i den nest siste, Døden er nå min nabo. Ellers er han ungkar rundt de 50, i perioder deprimert og nærmest desperat av den grunn. Han tenker ofte på kvinner. Han kan finne på å falle for en av sakens kvinnelige mistenkte, eller vise sin sans for de intelligente og kanskje uoppnåelige. Seksuell frustrasjon kan til tider gjøre ham umulig å ha med å gjøre for medarbeidere og overordnede.

Ellers er livet jobb, opera og annen klassisk musikk, seriøs litteratur, kryssord som han er en hund etter og ram til å løse. Han er dannet og kultivert og har en skarp og nådeløs tunge. Han har sterk sans for anagrammer og arkitektur, for historie og landskaper. Han har en usedvanlig livlig og spenstig fantasi. Og rett som det er kommer alle disse interessene ham til unnsetning i etterforskningen. Sammen med ølet. Inspektør Morse er svært glad i godt øl. Han gjødsler hjernecellene så ofte han kan. Han er en meget intelligent mann, logisk og rasjonell, med dyp innsikt i menneskets natur og med stor forståelse for dets svakheter. Han kan nok la tankene løpe av med seg og slippe drømmeren til, han kan være et romantisk og sentimentalt stemningsmenneske, men først ved tanken på et glass godt øl nærmer han seg det lidenskapelige.

Veien gjennom skogen er en stemnings fylt krimroman. (...) For kjennere av britisk dannelseskrim er dette obligatorisk.Kjetil Wold, Stavanger aftenblad
Et umake par
Inspektør Morse blir, med sine sterke og svake sider, så ekte og troverdig som en litterær figur kan bli. Han blir levende for leseren. Som hans egen Dr Watson blir det - overkonstabel Lewis. Slik sjangeren krever, er Lewis sjefens rake motsetning. Han er et eiegodt og pliktoppfyllende menneske, både som politimann og familiefar. Det han mangler av Morses intelligens, tar han igjen ved uendelig tålmodighet og ståpåvilje. Han forstår ikke alltid hva Morse mener, men han er flink til å lytte og til å bære over med sjefens mange krumspring og sleivspark, og rett som det er kan Lewis i vanvare eller ved hjelp av sin hverdagslogikk virke som en utløsende faktor for Morse. De setter stor pris på hverandre, selv om den stakkars Lewis ofte må betale dyrt for sin hengivenhet. Og for alt ølet. Påskekrim er en snart 90 år gammel tradisjon i Norge, og Veien gjennom skogen er det ypperste av tradisjonell krim. Denne gangen er det Morse som spanderer.
God krimpåske!

Journal Entry 2 by MLA at St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway on Friday, April 01, 2016
Har lest denne boken i påsken, og jeg likte denne veldig godt. En slutt som ikke var åpenbar.

Journal Entry 3 by MLA at OsloS-OBCZ in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Tuesday, April 12, 2016

Released 4 yrs ago (4/13/2016 UTC) at OsloS-OBCZ in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Slippes løs i OSLOS-OBCZ på treffet i april.

Journal Entry 4 by wingsota48wing at Hokksund, Buskerud fylke Norway on Wednesday, April 13, 2016
Jeg tok med meg denne hjem fra BC-treffet i kveld.

Journal Entry 5 by wingsota48wing at Hokksund, Buskerud fylke Norway on Monday, October 03, 2016
Et finurlig mysterium og en overraskende avslutning, men jeg synes nok jeg har lest bedre Morse-bøker enn denne.

Journal Entry 6 by wingsota48wing at OsloS-OBCZ in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Thursday, October 13, 2016

Released 3 yrs ago (10/13/2016 UTC) at OsloS-OBCZ in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Jeg slipper boken i sonen på BC-treffet i ettermiddag. Jeg setter den i hylla hjvis ingen tar den med seg.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.