Familieverhalen: De kunst van het schrijven over je naasten

Registered by wingvioloncellixwing of Groningen, Groningen Netherlands on 3/27/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingvioloncellixwing from Groningen, Groningen Netherlands on Sunday, March 27, 2011
Fijn boek met beschouwingen over familieverhalen: literatuur en non-fictie over families. Dit genre verhalen is de laatste jaren erg populair: denk aan romans zoals Nathan Sid, maar ook aan 'waargebeurde' verhalen zoals Het Pauperparadijs, Het zwijgen van Maria Zachea of Gesloten Huis. Tanny Dobbelaar wijdt mooie filosofische beschouwingen aan de rol van waarheid in een familieverhaal, aan wat het opschrijven van zo'n verhaal teweeg kan brengen in een familie, aan de rol van de schrijver in het deels autobiografische verhaal.

De ondertitel doet denken aan een how-to boek, maar dat is Familieverhalen eigenlijk niet; meer een essay met veel verwijzingen naar sprekende voorbeelden van familieverhalen. Toch zal ook degene die echt van plan is een familieverhaal op te schrijven, denk ik veel hebben aan deze vlot geschreven overwegingen.

Gisteren heb ik dit boek met veel plezier in het zonnetje gelezen. Misschien ben ik niet helemaal objectief - de schrijfster bedankt Mrs violoncellix-guitarrix in het nawoord :-) - maar ook de NRC is enthousiast ( http://www.nrcboeken.nl/---/de-voorproef-week-10-keilson-van-liempt-nijinski-en-familieverhalen en http://www.nrcboeken.nl/---/nog-geen-boekenweekboek-100-tips ). Het boek past mooi bij de net afgelopen Boekenweek.

Hier is een link naar een interview met de auteur: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/familieverhalen/1001004010925815/index.html#product_images

Journal Entry 2 by wingvioloncellixwing at on Sunday, April 3, 2011
Inmiddels is dit boek een ring geworden, met deelnemers:

-Dettie
-janna2
-chris147
-Corinne2010
-mefeather
(-z0nnebl0em bleek onbereikbaar)
-saskia74 --> nu is het boek hier.

Veel leesplezier!

Journal Entry 3 by Dettie at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, April 4, 2011
En daar is het boek met een prachtige kaart erin.
Zoals violoncellix al op haar kaart schrijft heb ik de genoemde boeken; Nathan Sid, Het Pauperparadijs, Het zwijgen van Maria Zachea gelezen. Ik houd erg van dit soort verhalen en ben dan ook erg benieuwd wat Tanny Dobbelaar te vertellen heeft over de totstandkoming en de gevolgen van het schrijven van een familieverhaal.
Bedankt voor het ringen violoncellix. Ik denk dat ik vanavond al aan dit boek ga beginnen, kan me er al op verheugen.

Dettie

Edit:

Ik vind het een geweldig boek. Het leuke was dat ik de familieboeken die genoemd werden inderdaad bijna allemaal gelezen had. Het boek Asta's ogen vind ik behoorlijk indrukwekkend, die moeder die vanuit Indonesië naar Nederland komt en zwijgt. Het bijzondere is dat pas na het boek haar nazaten Indonesië gingen bezoeken. De schrijfster had iets geopend waardoor dat ook kon.
Ook bijzonder vond ik dat bijv. in Amerika zo'n enorme belangstelling is voor familieverhalen vanwege de migratie. "Hoe minder continuïteit je in je leven ervaart, hoe meer behoefte aan het creëren ervan door de nadruk te leggen op vroeger."
Het boek Roots met Kunta Kinte gaf bijv. de Afrikaans Amerikaanse mensen een identiteit, een eigen gezicht.
Frappant vond ik ook dat geadopteerde kinderen zelden de stamboom van de adoptiefouders nazoeken, wel van de biologische ouders.
Het zoeken van een stamboom geeft kennelijk status.
Ook apart is de historici versus de schrijvers van familieverhalen. Volgens historici zijn teveel mensen die familieverhalen schrijven niet geplaagd door twijfel aan de realiteitszin van het verleden.
Daarnaast worden bronnen besproken, waar kun je gaan zoeken?
Of... Is een fotoalbum wel of niet goed om te gebruiken. Vroeger was een foto iets bijzonders en werd die gemaakt bij een bijzondere gelegenheid. Kleding op de foto was vaak anders dan in het dagelijkse leven. Kun je n.a.v. foto's iets zeggen over het leven van toen?
Kortom, heerlijk boek, ik heb er van genoten. Bedankt voor het ringen violoncellix.

Dettie

Journal Entry 4 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, April 12, 2011
Ik kreeg dit boek vanmiddag door mr. Dettie persoonlijk overhandigd. Ik ben heel erg benieuwd!

Alvast bedankt voor het ringen Violoncellix en voor het brengen en de mooie kaart Dettie en mr. Dettie.

Journal Entry 5 by wingjanna2wing at Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, May 9, 2011
Het was door de ringstarter heel duidelijk beschreven: het is GEEN handleiding en tóch, vreemd maar waar, had ik me daar een beetje op ingesteld. Dit was echter een fijne verrassing: een meer filosofische en psychologische benadering, waar ik erg van genoten heb. Voor het goede zou ik nog wel een keer mogen lezen, maar helaas, het moet weer op reis naar de volgende lezer en dat is chris147.

Violoncellix: bedankt voor het ringen.

Journal Entry 6 by chris147 at Waddinxveen, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, May 11, 2011
Vandaag ontvangen via de post van Janna2.
Lekker om te lezen. Ik ga er komend weekend aan beginnen.

Journal Entry 7 by chris147 at Waddinxveen, Zuid-Holland Netherlands on Friday, September 30, 2011
Door omstandigheden ben ik een beetje erg laat met het schrijven van een berichtje.

Leuk om te lezen en als inspiratie voor het schrijven van m'n eigen familie verhaal.

Sommige mensen in m'n familie kan ik niet meer vragen 'hoe het vroeger was', maar andere mensen hebben nog steeds de herinneringen aan vroeger en aan de diverse familieleden. En dit boek heeft me toch een paar ideetjes aan de hand gedaan om daar iets mee te doen.

Journal Entry 8 by Corinne2010 at Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, October 6, 2011
Gister vond ik een pakketje op de mat na thuiskomst van mijn werk. Ah, een BC pakketje. Fijn dat dit boek nu bij mij is. Al liggen er nog twee RING boeken... Deze ga ik ook zeker spoedig lezen. Maar niet met haast. Al is het maar om even na te denken over hoe het allemaal werkt in mijn eigen familie.

Ik ben erg benieuwd naar dit boek, omdat ik gelijktijdig filosofie heb gestudeerd met de schrijfster, maar weinig contact meer gehad heb de laatste jaren. En om een of andere reden ben ik nog niet eerder aan haar werk toegekomen (zelfs niet aan "Schrijven met Monaigne" dat in mijn boekenkast staat).
Met de ringetiquette op de achtergrond ... moet lezen dit keer lukken, toch?

Journal Entry 9 by Corinne2010 at Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, December 29, 2011
Ik heb dit boek met veel plezier gelezen. Wat ik knap vind is hoe Tanny Dobbelaar kennis van Nederlandstalige literatuur, familieverhalen en vakliteratuur vermengt, en dat in een prettige , leesbare schrijfstijl. Wat vinden we allemaal terug in familieverhalen - en wat maakt een familieverhaal leesbaar? Wat doet het schrijven van een familieverhaal met de relatie van schrijvers met hun familie? Mooie beschouwingen; nergens saai.

Bedankt voor het ringen, violoncellix. Het duurde even voor ik er aan toekwam... Daarom nu snel een PM naar de volgende: mefeather .

-Dettie
-janna2
-chris147
-Corinne2010 -----> nu is het boek hier
-mefeather
-z0nnebl0em.


Journal Entry 10 by Corinne2010 at Utrecht, Utrecht Netherlands on Monday, February 27, 2012
In december, in devakantie kreeg ik geen reactie van mefeather. Misschien geen beste tijd om ringen door te sturen of er over te mailen???
Ik probeer het nog een keer. En dan de volgende op rij.

Journal Entry 11 by mefeather at Den Haag, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, March 14, 2012
Het is veilig bij mij aangekomen. Ben heel benieuwd. Wordt vervolgd... :)

Journal Entry 12 by mefeather at Den Haag, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, May 13, 2012
Wat een interessant en leuk boek. Ik heb er van genoten. Ze zegt wel dat het geen handleiding is, maar toch kun je er goede tips en aanwijzingen in vinden. Of dingen waar je op moet letten. Ik ga de volgende een PM sturen zodat het verder op reis kan.

Released 10 yrs ago (10/14/2012 UTC) at from one bookcrosser to another, Ring Ring Ringggg -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Zit nu in de brievenbus op weg naar de volgende. Veel leesplezier!

Journal Entry 14 by saskia74 at Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Monday, October 15, 2012
En het boek is aangekomen, met een plof opde deurmat. Bedankt voor het opsturen mefeather. Aangezien ik al op zoek was naar een nieuw boek om te lezen komt het precies op tijd.

Journal Entry 15 by saskia74 at Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, November 28, 2012
schaam, schaam. Ik heb het boek al even hier liggen, gelezen en wel!

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen en heb (net als een aantal medelezers) weer ideeën opgedaan. Aan de kant van mijn parter hebben ze pas een stamboom gemaakt, erg leuk maar met alleen namen, data ed leeft dat niet echt, tenminste voor mij dan. Ik heb dan liever de verhalen erachter, wat waren het voor mensen, hoe leefden zij, wat hebben ze meegemaakt... Zoals ze al aangeeft in het boek; een gebeurtenis wordt door de mensen die erbij waren op andere manieren beleeft. Niet iedereen voelt en ziet hetzelfde, gelukkig maar. Maar dat maakt het soms ook moeilijk om het verhaal op papier te zetten.
Super bedankt dat ik mee mocht lezen en na een lange reis gaat het boek weer terug naar huis ;-)

Journal Entry 16 by wingvioloncellixwing at on Sunday, December 2, 2012
...en het boek is weer veilig thuisgekomen, met dank aan saskia. Leuk om al jullie enthousiaste reacties te lezen!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.