Tyttö ja leijona

by Joseph Kessel | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by myntti of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 2/22/2011
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by myntti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 22, 2011
Afrikan sydämessä, Kilimandšaron juurella leviää ääretön luonnonsuojelualue, jossa villit eläimet elävät vapaina ja turvattuina. Tässä majesteetillisessa ympäristössä näytellään oudon kiehtova ja väkivaltainen näytelmä, jonka päähenkilöinä ovat luonnonpuiston johtaja, entinen kuuluisa metsästäjä John Bullit, hänen vaimonsa Sybil, heidän kymmenvuotias tyttärensä Patricia, nuori masai-soturi Oriunga - ja King, valtava urosleijona, jonka Patricia on kasvattanut sokeasta pennusta. Sybilin vaatimuksesta King on täysikasvuisena ajettu savannille. Patricia tapaa sen joka päivä keskellä villiä luontoa ja leikkii lumoavaa leikkiä mahtava eläimen kanssa. Hänen pieni harmaapukuinen hahmonsa hallitsee jollakin salaperäisellä mahdilla luontoa, kunnes hänen leikkinsä johtaa julmaan todellisuuteen ja hän menettää paratiisinsa.

Ranskankielinen alkuteos Le Lion ilmestyi 1958.
Suomennos: Kyllikki Clément.

Kirja on saatu lahjoituksena Bookcrossingiin rekisteröitäväksi. Kiitos lahjoituksesta!

Journal Entry 2 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, February 22, 2011
Yllätin itseni ja kävin istuksimassa miitissä pitkähkön tovin. Ja siellä puhuttiin kirjoista! Eikä FaceBookia mainittu kuin kerran lähtötohinoissa. Hurjaa.
Vaarallisia nuo miitit silti. En voinut olla hypelöimättä pöydällä lojuvia kirjoja, ja tämähän tarttui sieltä mukaan. Takakansitekstin ensimmäiset sanat, Afrikan sydämessä, Kilimandšaron juurella ... houkuttivat; tästähän voisi olla vielä vaikka Maita ja maanosia -haastekirjaksi. Afrikka ja Tansania, hmm.
Kiitos, myntti!

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, March 24, 2011
Eipä ollutkaan Tansaniaa vaan Keniaa. Täytyy sitten vaihtaa Yön yli länteen vaikka Kanada-kirjaksi viidennellä maahaaste-kierroksellani. Onneksi joku on tehnyt niin väljät säännöt, että se on mahdollista...

Ensin iski lause. Se on hieno. Miten minä en muista koskaan aikaisemmin edes kuulleeni tästä kirjailijasta?! Nimen perusteella päättelin hänet saksalaiseksi, mutta sitten tulin vilkaisseeksi nimilehteä: Le lion. Mistäs lähtien saksalaiset ovat ranskaksi ryhtyneet kirjoittamaan? Ja miten ihmeessä ranskalaiskirjailija voi tuottaa tällaista tekstiä, yleensähän heidän tyylinsä on viluttavan koleaa? Pakkohan minun oli Joseph Kessel googlata: syntynyt Argentiinassa liettualaisverta suonissaan ja viettänyt osan varhaislapsuudestaan Venäjällä — kai siinä on jo kirjoittamiseenkin kerääntynyt vaikutteita vähintään saman verran kuin Michel Tournierille (sainpas taas ujutettua hänet journaaliin!) Saksasta. Ilmankos pidin tästä kirjasta.
Kirjoitustyyli miellyttää tosiaan niin paljon, että tykkäsin kirjasta, vaikkei juoni kovin uskottava olekaan eivätkä keskeiset henkilöt järin mukavia. Vai uskooko joku, että leijonan kaltaisen petoeläimen voi oikeasti kesyttää niin, että se vielä täysikasvuisena, oman ruokansa jo pitkään metsästäneenä asettuu ihmisen puolelle pentujaan suojaavia puolisojaan vastaan? Lempeäluontoisinkaan kotikissa ei tottele edes ruokkijaansa yhtä hanakasti kuin King Patriciaa. Vaan tuskinpa Kessel tarinaansa uskottavaksi tarkoittikaan; hänellä taisi olla muuta mielessään.
Tyttö ja leijona käsittelee valtaa: vallanhimoa, omistushalua ja mustasukkaisuutta sekä manipulointia vallankäytön välineenä. Eniten valtaa halajaa ja taitavimmin sitä itselleen juonii Patricia. Manipuloinnissaan hän on niin etevä, että häntä on vaikea uskoa lapseksi. Naiseksi Pat itsekin itseään jossain kohdassa kutsuu — kymmenvuotias kakara. Hän ohjailee kaikkia: eläimiä, vanhempiaan, alueella asuvia ja siellä käymässä olevia alkuasukkaita sekä kirjan minäkertojaa, aineistonhakumatkalla olevaa ja nimettömäksi jäävää kirjailijaa. Kun hän sitten toiminnallaan aiheuttaa suuren tuhon, hän käyttäytyy itse asiassa ikäistään nuoremman lapsen lailla: ei ota vastuuta mistään vaan syyttää ja rankaisee muita. On karvasta huomata, ettei oma valta ulotukaan loputtomiin.
Koko Bullitin perhe — kansallispuiston johtaja ja perheen isä John, kaupunkielämää kaipaava yksinäinen äiti Sybil ja ainoa lapsi Patricia — on jokseenkin omituinen tai suorastaan sairas. Koko konserttia johtaa pieni Pat, joka vaientaa isänsä pelkällä katseen voimalla ja ilahduttaa äitiään pukeutumalla mekkoon ja käyttäytymällä pienen hyvinkasvatetun perhetytön lailla silloin, kun hän katsoo sen tarpeelliseksi ja häntä sattuu huvittamaan. Myös kirjailija kulkee Patrician pitelemässä lieassa, vaikkei sitä itse tajuakaan.
En suuremmin pitänyt kertojastakaan, koska hän kuitenkin ulkopuolisena on ainoa, joka näkee Patrician pelin. Hän ei kuitenkaan sano mitään; tyttö ja tämän valta eläimiin kiehtovat häntä. Hänen ihailussaan ja tavassaan kuvailla esimerkiksi tytön pitkää hoikkaa kaulaa, hentoa niskaa tai tutkimatonta katsetta on jopa eroottinen sävy. (Mikäköhän vika minussa on? Tyttö ja leijona on tässä kuussa vähintään jo toinen kirja, jossa olen lukevinani orastavaa pedofiliaa...) Omasta mielestään kertoja nähtävästi toimii tarkkailijana tai tapahtumien raportoijana, eikä hänen sen takia pidä puuttua tapahtumien kulkuun. Ja kuitenkin hän jo olemassaolollaan ja ihailullaan innoittaa Patriciaa entistä suurempiin ja vaarallisempiin peleihin. Pitäähän lapsen kokeilla rajojaan ja näyttää mahtinsa. Ja kirjailija leikkii mukana vaikka sanookin aavistaneensa, mitä tapahtuisi. (Samalla tavoin, muuten, Pat väittää tietäneensä miten kirjailija reagoisi milloin mihinkin.) Myötäilijänä hän siis jakaa osan vastuusta mutta esittää itsensä yhtä viattomaksi kuin tyttökin.
Kahta muuta Bullitia kertoja havainnoi huomattavasti kriittisemmin. Sybilin hän kuvaa lähinnä neuroottiseksi bimboksi, ja kuitenkin tämän pelko on täysin käsitettävä. John Bullitissa hän näkee vanhoille Afrikan siirtolaisille ja näiden (siellä syntyneille) pojille tyypilliseksi määrittämänsä uskon rotujen eriarvoisuuteen, valkoisten ylemmyyteen ja mustien alemmuuteen. Hän myös ennustaa asetelman vielä muuttuvan. Aika kaukonäköisesti nähty 50-luvulla, mutta ulkopuoleltahan usein näkee kokonaisuuden selkeämmin. Ympäristön rooli kertomuksessa on merkittävä, mukana ovat niin luonto, Keniassa eläviä alkuasukasheimoja kuin villieläimiäkin. Tarinan ehdottomasti sympaattisin hahmo on samalla epätodellisin: savannin kuningas, valtava urosleijona King. Se on myös Patrician julmuuden viattomin tai pyyteettömin uhri, ja ainoa jota hän todella suree.
Tyttöä ja leijonaa lukiessani ja vielä tätä merkintää aloitellessani olin vakuuttunut, että Kessel halusi käsitellä nimenomaan valtaa. Enää en ole ihan yhtä varma; ehkä hänellä oli muutakin sanottavaa. En kuitenkaan tiedä, mitä se olisi. Lukeminen on päättynyt jo muutama päivä sitten, lukukokemus jatkuu. Julmuudestaan huolimatta Kesselin romaani on todella hieno, ehdottomasti lukemisen arvoinen opus. Yrittämättäkään kesyttää sitä päästän sen villintymään ja etsimään vapaudessa itselleen uutta lukijaa.

Journal Entry 4 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 29, 2011
Tarna piti sen verran tehokkaan myyntipuheen, että kirja lähti miitistä mukaan :-)

Journal Entry 5 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, April 08, 2012
Ei ollut Tarnan myyntipuhe tuulesta temmattu, tarina oli mielenkiintoinen. Olen Tarnan kanssa aika lailla samoilla linjoilla tarinan henkilöistä. Patricia ei todellakaan tuntunut 10-vuotiaalta, vaikka olisi miten asunut koko ikänsä Afrikassa ja joutunut ehkä aikuistumaan turhan aikaisin. Perheen äiti taas oli rasittava takertuessaan menneisyyteen ja vanhaan ystäväänsä, joka tuntui todella rasittavalta tyypiltä hänkin. Isä ehkä oli hahmoista miellyttävin, mutta hänkään ei pystynyt tekemään mitään elämänsä kahden naisen välisessä taistelussa. Kirjan kertoja oli hänkin erikoinen tyyppi ja ainakin minua häiritsi, ettei hänellä ollut nimeä. Lukemisen arvoinen kirja kuitenkin ehdottomasti oli.

Journal Entry 6 by wingem64wing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, April 10, 2012

Released 9 yrs ago (4/10/2012 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee tänään matkalle pohjoiseen...

Journal Entry 7 by lunatum at Savukoski, Lappi / Lappland Finland on Wednesday, April 25, 2012
Kirja saapui viime viikolla, kiitos!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.