Ξιφίρ Φαλέρ

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 11/1/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, November 01, 2010
Ποτέ δεν φανταζόταν η χαριτωμένη Κάτε, όταν κατέβαινε στον Πειραιά να παραλάβει από το πλοίο τον εξάδελφό της -και πιθανώς μνηστήρα της-, τον Νίκυ, ότι τα ξανθά του μαλλιά και το μουστάκι του θα είχαν τέτοιου είδους επιπτώσεις στην ανέμελη ζωή της. Ούτε όμως και ο Κυριάκος Κανιστράκης, ιδιοκτήτης και διευθυντής της μεγάλης εφημερίδας Προχωρείτε! ήταν δυνατόν να διανοηθεί ότι η επωφελέστατη μνηστεία του με την πολύφερνη Τζίτζη Ζερμπίνη απειλείτο από το γεγονός ότι στάθηκε λίγα λεπτά παραπάνω στο παράθυρό του, χαζεύοντας την κίνηση στη Σταδίου. Όλα όμως ήταν να τα περιμένει κανείς σε μια μικρή χώρα που πάσχιζε να κρατηθει ουδέτερη στα 1916, ενώ γύρω της μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι κατάσκοποι ενεργούσαν πλέον στα φανερά και οι εφημερίδες είχαν όλες εξαγοραστεί.

Μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους.

Βιβλιογραφική σημείωση:

Το άρθρο του Foreign Office που αναφέρεται στη σελίδα 489 του Ξιφίρ Φαλέρ.

Αθηνά Κακούρη

Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος καί η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν ταχτικά αστυνομικά της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μπόστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού. Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα Της τύχης το μαχαίρι και Η σπορά του ανέμου απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα Με τα φτερά του Μαρίκα (ένας αεροπορικός άθλος στην εποχή του Διχασμού), Πριμαρόλια (η Πάτρα της σταφίδας· ακμή και κρίση), Ο χαρταετός (το Λαύριον και ο δήθεν μυθικός του πλούτος, μια χρηματιστηριακή τρέλα), Θέκλη (κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των πολέμων 1912 καί 1913). Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία την βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.


Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Saturday, February 26, 2011
Η Αθηνά Κακούρη έχει καταφέρει να εδραιωθεί σε δύο είδη μυθιστορήματος. Το αστυνομικό και το ιστορικό. Το Ξιφίρ Φαλέρ αποτελεί αδιαμφίσβητητα χαρακτηριστικό δείγμα του δεύτερου. Καλύτερο από τη "Θέκλη" της συγγραφέως , της οποίας κατά κάποιο τρόπο αποτελεί συνέχεια.

Είμαστε στα 1915, οι Βαλκανικοί που περιγράφονται στη Θέκλη έχουν τελειώσει, ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και η Ελλάδα ακροβατεί στην ουδετερότητά της, ή για την ακρίβεια, στην αναγκαστικά ουδέτερη φιλική προδιάθεσή της προς τις δυνάμεις της Αντάντ. Τα πραγματικά ιστορικά πρόσωπα του βιβλίου αυτού είναι λιγότερα από της Θέκλης, - άρα είναι πολύ περισσότερο μυθιστόρημα -, όμως όπως η ίδια η συγγραφέας περιγράφει στο σημείωμα της εποχής, έχει βασιστεί κατά πολύ σε ιστορικά πρόσωπα , έχει δε εισάγει σχεδόν στο μυθιστόρημα κομμάτια από τα δύο βιβλία του Κόμπτον Μακένζι αρχηγού της Αγγλικής Αντικατασκοπείας στην Ελλάδα εκείνη την εποχή.

Στα χαρακτηριστικά αυτού σκιαγράφησε κι έναν από τους πιο ιλαρούς έως γελοίους χαρακτήρες του βιβλίου τον Κάμντεν Φίτζπάτρικ με το παρατσούκλι Φι (κατά τον Μι του Τζέιμς Μποντ). Ένας ακόμα ναύαρχος του Γαλλικού ναυτικού και ένας εμπορικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας με δράση κατασκοπείας, μία ηλίθια γεροντοκόρη Γαλλίδα γκουβερνάντα, ένας πανέξυπνος και καταφερτζής λουστράκος (Όμηρος), πολλοί άθλιοι καιροσκόποι που απομυζούσαν χρήματα για σπιουνιές και παρακρατικές δράσεις (Καβούρ και Μποναπάρτ), ένας Αγγλοποιημένος Έλληνας δικηγόρος που θεωρεί πατρίδα του την Αγγλία και σιχαίνεται τους Έλληνες (Νίκυ Πετρίδης), ένας αριστοκράτης ευπατρίδης και η γοητευτική αλλά άμυαλη και αυθόρμητη αδερφή του (Κάτε Δελαμέλλα), μία οικογένεια με προσφορά στην πατρίδα και τους συνανθρώπους της, μία μοδίστρα με μυστική δράση και ο ταξιτζής και κατάσκοπος αρραβωνιαστικός της (Ιφιγένεια και Θανάσης), και φυσικά ο γόης αλλά εθνικά αξιοπρεπής ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας "Προχωρείτε" Κυριάκος Κανιστράκης, που αρνείται να ξεπουληθεί στις δυνάμεις της Ανταντ όπως έκαναν οι άλλες εφημερίδες, αλλά παζαρεύει τον εαυτό του σε προσωπικό επίπεδο, να μνηστευθεί την κακομαθημένη και ηλίθια (αλλά ζουμερή και λαχταριστή) δεσποινίδα Τζίτζη, αρκεί η τελευταία να δείξει τη δέουσα ανοχή στην ανάγκη του για ανεξαρτησία.

Όλο αυτό το μωσαϊκό με μία εξαιρετικά έξυπνη - φλεγματική σχεδόν - και περιπαικτική γραφή, με χιούμορ και δράση εποχής, συνθέτουν μία απίστευτη φάρσα εποχής, ένα μπουλβάρ, μία επιθεώρηση όπως αυτή που ανέβηκε στην Αθήνα το 1916 με τίτλο Ξιφίρ Φαλέρ και άφησε εποχή για τον πλούτο και τον κοσμοπολιτισμό της. Η επιθεώρηση αναφέρεται μία μόνο φορά στο βιβλίο, όμως ο τίτλος του βιβλίου δικαιολογείται απόλυτα από το στυλ που είναι γραμμένο και την αίσθηση που αποπνέει.

Η Κακούρη με αυτόν τον εύστοχο και χιουμοριστικό τρόπο, περνάει έξυπνα την παράνοια της εξωτερικής πολιτικής σε καιρό πολέμου, την κουτή βιτρίνα της κατασκοπείας, και την παντελή έλλειψη συμπάθειας των Συμμάχων μας προς την Ελλάδα, στην οποία φέρθηκαν μόνο άσχημα, καιροσκοπικά και πολλές φορές παράλογα. Η θέση της συγγραφέως ως φιλοβασιλικής και σφόδρα αντιβενιζελικής δεν είναι τόσο εμφανής σ' συτό το βιβλίο όσο στη Θέκλη, εδώ όμως λειτουργεί καλύτερα και ίσως πιο πειστικά. Καυτηριάζοντας τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου απέναντι στην Ελλάδα, στην ουσία στηλιτεύει αυτούς που άκριτα ή για ιδιοτελείς λόγους τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων και κατά της ουδετερότητας (λέγε με Βενιζέλο). Και στο ιστορικό της επίμετρο γίνεται σαφέστατη η αντιβενιζελική της στάση (με την οποία συμφωνώ σε πολλά) που χρεώνει στο Βενιζέλο διάφορα πράγματα αρκετά σοβαρά (πέρα από τη Μεγάλη Ελλάδα που η ιστορία του αποδίδει) με βασικότερο όλων το μόνιμο και μέγιστο πρόβλημα της χώρας μας εκείνη την εποχή (και πολλών δεκαετιών μετέπειτα), τον Εθνικό Διχασμό.

Πολυπρόσωπο, καταιγιστικό σε δράση, καυστικό σε κοινωνική και πολιτική κριτική, ευφυές στη σκιαγράφηση των ηρώων. Ένα απολαυστικό βιβλίο που σου αφήνει την αίσθηση θεατρικής παράστασης!

Journal Entry 3 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, May 17, 2011
Λοιπόν. Η Κακούρη δε μου αρέσει σα συγγραφέας πράγμα παράξενο γιατί τα βιβλία της κινούνται σε μια εποχή και πραγματεύονται θέματα που με ενδιαφέρουν και τα έχω διαβάσει ως ιστορία,αλλά πάντα υπήρχε κάτι που με χάλαγε. Το βιβλιό όμως αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη. Είναι σαν χαλαρή συνέχεια της Θέκλης, αλλά η πρωταγωνίστρια είναι το μόνο πρόσωπο στο πάνθεον των ηρώων της που με έκανε να ενδιαφερθώ για τη μοίρα της.
Η έρευνα είναι σε βάθος όπως σε όλα τα βιβλία της κάπως μονομερής, θα μπορούσε να πει κάποιος, αλλά την άλλη άποψη την έχουμε διδαχτεί ωραιοποιημένη από το σχολείο. Η πλοκή είναι καταιγιστική, η γλώσσα καταπληκτική, τέλος θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλο το βιβλίο είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων και όπως πάντα μια καλή κωμωδία έχει και κάτι το τραγικό μέσα της
Διαβάστε εάν θέλετε τον Χαρταετό και τη Θέκλη της ιδίας και θα καταλάβετε ότι όλο τα ίδια αλλάζουνε και όλο τα ίδια μένουν.
PS. Αγαπώ Κάτε
PS 2 SPOILER
Στην αποχώρησή του ο Τρεφέϊγ κάνει το ίδιο που έκανε ο Γερμανός κατακτητής φεύγοντας από την Αθήνα στον Αργύρη, στο Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου της Άλκης Ζέη, κάτι που είναι εκτός του ύφους της συγγραφέως μια και τέτοια σκηνή δε μπορώ να θυμηθώ σε όλα της τα βιβλία, εκτός από τα αστυνομικά της, που δεν τα έχω διαβάσει.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.