De tovenaar van Petersburg

by Roel Smits | Literature & Fiction |
ISBN: 9789046806777 Global Overview for this book
Registered by Corinne2010 on 10/20/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Corinne2010 on Wednesday, October 20, 2010
BOOKRING! Dit boek is gereserveerd voor een bookring. Zie onder de beschrijving voor uitleg.

Tweede boek van Roel Smits. Zijn eerste boek is een verhalenbundel; dat maakt dit zijn eerste roman. En wat voor een!

Met veel genoegen las ik het boek 'De tovenaar van Petersburg' van Roel Smits. Het lag al een tijdje, maar andere verplichtingen hielden mij er van af. En dan begin je en blijkt het zo spannend dat je moeilijk kunt stoppen. Dat is al een teken van kwaliteit, dat het een pakkend boek is.

Grote lijn
Het boek gaat over een vader en zoon. Vader is een bioloog die woont en werkt in Petersburg. Het speelt in de tijd vlak voor de Russische Revolutie. De man wordt uitgezonden op expeditie naar Siberië om een mammoet op te graven. In die tijd een hele opgave. Reizen en materialen meenemen met treinen, paard en wagen, rendiersleden. Wat het allemaal aanmerkelijk lastiger maakt, is dat hij noodgedwongen zijn zoon meeneemt. De zoon gaat mee om een straf te ontlopen, maar heeft eigenlijk niet zo'n interesse in de expeditie.

De setting van ontberingen in een ijzige koude wereld, maanden moeten doorbrengen in een klein hutje bij een buitentemperatuur van min twintig graden en kouder. Je kunt je al voorstellen dat dat tot moeilijkheden leidt. Het gegeven van de spanningen in de toenmalige Russische samenleving, en de bijrollen van medewerkers van de tsaar en van de geheime dienst, maken het verhaal bij vlagen nog spannender.

De kern van het boek gaat over de relatie tussen die vader en zoon. Ze hebben beide een verleden te verwerken. Ze hebben moeite om elkaar te laten merken dat ze van elkaar houden. Veel moeilijkheden uit het verleden zitten in de weg. En wellicht de gangbare manier van omgaan tussen ouders en kinderen in die tijd. Gaandeweg het verhaal wordt de relatie ingewikkelder en uiteindelijk komt het tot een extreme ontknoping.

Een mooi evenwichtig geschreven verhaal. Je kunt je in beide personages blijven inleven. Hoe moeizaam de hoofdpersonen ook met elkaar omgaan, hoe wonderlijk hun gedachten soms zijn, je kunt je nog steeds voorstellen dat het zo gaat. Je zou je nog kunnen afvragen, heeft het boek de Russische Revolutie echt nodig. En dan moet ik toch zeggen, ja. De ontsporing van sommige mensen, het uit elkaar vallen van verbanden, wordt niet uitgediept. Maar het geeft een soort achtergrond spanning aan het verhaal.

Al met al een prachtig boek!

BOOKRING - gestart door Corinne2010 - gaat op weg begin november 2010.

Ingeschreven hebben zich:
Betje*
Mariebox*
Barbje*
R'nee *
Monalisaa*
Korenwolf *
mefeather*
...
vlindertje ??
elmishi ??
...
dutch-flybabe
2000intentions **
saskiasosmile
Elmishsi
(edit van oktober: ik blijk al die tijd de naam Elmishsi verkeerd geschreven te hebben, oeps!)
... JIJ?

** betekent: het boek is hier gebleven
Edit 25 maart 2011: elmishi toegevoegd.
Edit juni 2011: toegevoegd 2000intentions en dutch-flybabe

RING ETIQUETTE in het kort: Laat aub weten via een journal entry (JE) dat het boek bij jou is; neem via PM contact op met de volgende als het boek uit is (wacht niet te lang met lezen); en plaats wederom en JE als het boek doorgaat.
Voor uitgebreider informatie over ring etiquette, lees de pagina op www.bookcrossing.nl daarover.


Journal Entry 2 by Corinne2010 at Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, October 27, 2010

Released 10 yrs ago (10/27/2010 UTC) at Utrecht, Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boek gaat op reis als RINGBOEK. Als eerste naar Betje. Vanavond op de post.

Journal Entry 3 by wingAlfa-Betjewing at Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Saturday, October 30, 2010
Sta ik vanochtend te douchen, komt er ineens een tovenaar met een tovenaarsplof (geen rookwolkje gezien, overigens) mijn huis binnen! Ik hoop maar dat-ie verder niet al te veel tovenaarsfratsen uithaalt...

Journal Entry 4 by wingAlfa-Betjewing at Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Friday, November 19, 2010
Dit boek ademde een andere sfeer dan ik had verwacht. Misschien was ik enigszins misleid door 'tovenaar'... Maar het is een onderhoudend boek, erg sfeervol, en hoewel het eigenlijk een heel naar verhaal vertelt, heeft het ook iets heel teders. Een bijzondere combinatie.
Het boek vervolgt zijn reis, en gaat naar MarieBox.

Journal Entry 5 by wingAlfa-Betjewing at Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases on Saturday, November 20, 2010

Released 10 yrs ago (11/20/2010 UTC) at Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Op weg naar MarieBox.

Journal Entry 6 by MarieBox at Hillegom, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, November 24, 2010
De tovenaar is veilig bij mij aangekomen.
Bedankt voor het opsturen Betje !

Journal Entry 7 by MarieBox at Hillegom, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, December 4, 2010
Regelmatig dacht ik : "Het zal je vader maar zijn !" maar het speelt natuurlijk ook in een compleet andere tijd en cultuur.
Ik vond het een bijzonder verhaal en ik heb het dan ook met veel plezier gelezen.

Corinne2010 bedankt voor het ringen !

Het boek is op weg naar Barbje, veel leesplezier !

Journal Entry 8 by MarieBox at Hillegom, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, December 4, 2010

Released 10 yrs ago (12/4/2010 UTC) at Hillegom, Zuid-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Op de post naar Barbje

Journal Entry 9 by wingBarbjewing at Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, December 7, 2010
Het boek is veilig in Gouda aangekomen! Ik ga mijn best doen het zsm te lezen, maar ik heb helaas maar weinig leestijd.

Journal Entry 10 by wingBarbjewing at Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, March 5, 2011
Nou, het is me gelukt hoor! Dwars door zwangerschap, bevalling, kraamtijd en buikgriep bij 3 gezinsleden heen, heb ik dit boek gelezen. Steeds pakte ik het weer, was blij als ik weer een stukje kon lezen, want ik vond het heel bijzonder. Alle aspecten van dit verhaal boeiden me: de relaties tussen de hoofdpersonen, de periode waarin het verhaal speelt, de expeditie naar Siberië, de wetenschappelijke kant (oh, werkt zo'n opgraving zo), de 'antropologische' kant (de jakoeten en de wodka deden me aan de 'Indianen' denken). Mooi hoe de hoofdpersoon los lijkt te staan van de wereld om zich heen, helemaal opgaat in zijn werk. Mooi hoe de schrijver die wereld toch weet te schetsen, door de ogen van Herz.

Het verhaal blijft spannend en is goed opgebouwd. Ben blij dat ik het gelezen heb!

Ik meld wanneer het weer op reis gaat, kan door baby en griep even duren.

Journal Entry 11 by wingBarbjewing at Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, March 13, 2011

Released 10 yrs ago (3/13/2011 UTC) at Gouda, Zuid-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Op naar de volgende!

Journal Entry 12 by R'nee at Ede, Gelderland Netherlands on Tuesday, March 15, 2011
Lag van de week in de bus! Ben benieuwd.

Journal Entry 13 by R'nee at Ede, Gelderland Netherlands on Tuesday, March 29, 2011
Heb het boek alweer een paar dagen geleden uitgelezen. Mooie sfeer, interessant verhaal, het kon mij inderdaad ook wel boeien! De titel had mij ook wel een beetje misleid, maar ik vond het een mooi boek!
Ik zal monalissa pm-en.

Journal Entry 14 by monalisaa at Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Friday, April 8, 2011
Het boek is bij mij gearriveerd. Ik ben benieuwd...

Journal Entry 15 by monalisaa at Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Sunday, May 1, 2011
Ik heb net even de andere JE's over dit boek gelezen en ben eigenlijk een beetje verbaasd over de nuchterheid daarvan, want ik ben van dit boek zwaar, zwaar onder de indruk. Wat een bijzonder en heftig verhaal! De tijd en plaats waarin het verhaal zich afspeelt spreken me sowieso aan, daar ging ik al vanuit voordat ik aan het boek begon, en dat het over een 'klassiek vader-zoonconflict' (achterflap) zou gaan, dat wilde ik dan wel op de koop toe nemen. Maar dat dit een klassiek vader en zoon conflict is, daar geloof ik niets van. En ik mag het althans niet hopen voor alle vaders en zonen op deze wereld. Want het boek gaat wel over een vader en een zoon, en die hebben wel een conflict, maar het gaat meer over het veel algemenere conflict tussen ratio en emotie, en dat tot het uiterste doorgevoerd. Terwijl je als lezer heel goed de gedrevenheid en het enthousiasme van de vader voor de wetenschap begrijpt, en terwijl de goede kanten daarvan (vader vindt dat iedereen recht heeft op scholing, niemand mag dom en arm worden gehouden) voor het voetlicht komen, brengt dit boek overtuigend over dat de rede alleen het failliet van de menselijkheid is. Maar wat dan? De zoon mist een emotionele band met zijn vader en zoekt het in het andere uiterste: de magie. De rol daarvan in het boek is bijzonder en aangrijpend, maar: wat ervan te denken? De visie van de vader (op het cruciale moment haalt iemand stiekem iets uit z'n zak) vind ik zeer herkenbaar uit De vijfde winter van de magnetiseur; in die magie geloven, dat lukt me dan ook niet. Maar de invloed, het belang, van het geestelijke wordt wel uitermate overtuigend neergezet. Hoe moet dat aflopen? Dat bleef tot het einde van het boek spannend, en het einde van het verhaal vond ik zeer aangrijpend. Een heftig en aangrijpend boek dus, dat ik zeker nog eens zal willen herlezen.
En dat nog niet op reis kan naar de volgende lezer, omdat ik het ook aan mr. monalisaa heb opgedrongen. En die is inmiddels zo ver dat ook hij het graag uit wil lezen...

Journal Entry 16 by monalisaa at Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Monday, June 13, 2011
Sorry dat dit zo lang heeft geduurd, maar mr. monalisaa vond het boek toch een stuk minder goed dan hij dacht en is halverwege het boek gestrand. Ik vraag gelijk het adres van Korenwolf op, zodat het boek snel weer verder op reis kan.

Edit: heb het boek gisteren (18/6) op de bus gedaan naar Korenwolf.

Journal Entry 17 by korenwolf at Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Monday, June 20, 2011
Vandaag het boek ontvangen.
Bedankt voor het sturen monalisaa.
Eerst even een ander boek uitlezen, daarna is dit boek aan de beurt.

Journal Entry 18 by korenwolf at Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, June 25, 2011
En het boek is alweer uit.
Bijzonder, boeiend, de vader kwam op mij over als iemand met een vorm van autisme, kan niets met gevoelens, beredeneert alles. Ik vind het mooi beschreven, de reis, het verblijf in Siberië, de relatie vader-zoon.
Bedankt voor het ringen Corinne2010!
Ik ga de volgende op de lijst een pm sturen.

Journal Entry 19 by korenwolf at Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, June 29, 2011

Released 10 yrs ago (6/29/2011 UTC) at Den Bosch / 's-Hertogenbosch, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek gaat vandaag op de post naar mefeather.
Veel leesplezier!

Journal Entry 20 by mefeather at Den Haag, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, July 3, 2011
Ik heb het vrijdag in mijn postvakje gevonden. Leuk! Ben heel benieuwd naar dit boek, omdat ik zelf in St Petersburg ben geweest. Het gaat nog heel eventjes opzij ivm een ander boek waarin ik bezig ben. Maar als dat uit is ga ik er meteen in beginnen. Wordt vervolgd...

Journal Entry 21 by mefeather at Den Haag, Zuid-Holland Netherlands on Monday, August 1, 2011
Sommige stukken vond ik erg interessant, andere stukken waren wat mij betreft oersaai. Leuk om een keer gelezen te hebben, maar ik denk niet dat ik nog een keer een boek van hem wil lezen. Te veel saaie stukken naar mijn zin. Ik ga de volgende een PM sturen.

Released 9 yrs ago (9/4/2011 UTC) at from one bookcrosser to another, Ring Ring Ringggg -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Doet mee aan de 52 Boeken in 52 Plaatsen Release Uitdaging 2011, #34 Ede

Wordt tijdens de meeting in Castricum aan de volgende lezeres doorgegeven. Veel leesplezier!!

Journal Entry 23 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Sunday, September 11, 2011
Het boek dat ik aan het lezen ben is bijna uit en daarna kan ik mooi in dit boek beginnen. Bedankt mefeather!

P.S. het helpt als ik op het submit knopje druk, hihi :-)

Journal Entry 24 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Saturday, September 24, 2011
'Wie is toch die tovenaar?' blijf ik me afvragen nu ik het boek uit heb. 'En wie was meer onder invloed van de geest van de mamoet: de vader of de zoon?' Afijn, best een aardig boek maar ik voel geen aandrang meer van deze schrijver te gaan lezen.
Ik ga een pm sturen aan 2000intentions. Vlindertje sla ik over want mefeather had al contact met haar gezocht en kreeg te horen dat vlindertje niet meer actief is. Elmishi wordt niet herkend, dus die sla ik ook over.

Journal Entry 25 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Saturday, September 24, 2011

Released 9 yrs ago (9/24/2011 UTC) at Ede, Gelderland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boek reist verder naar 2000intentions. Lees ze!

Journal Entry 26 by 2000intentions at Hengelo, Overijssel Netherlands on Monday, September 26, 2011
De tovenaar is razendsnel binnengekomen... hopelijk kan hij een beetje extra tijd voor me toveren of de tijd stilzetten... De MTBR groeit nu wel erg snel....

Turbo er maar op binnenkort...en alvast bedankt natuurlijk !

Journal Entry 27 by 2000intentions at Hengelo, Overijssel Netherlands on Tuesday, October 11, 2011
Schitterend boek over een gepassioneerde wetenschapper die buiten zijn vak het spoor een beetje bijster raakt. Af en toe extreme situaties maar het speelt zich dan ook af in extreme tijden in een extreem land onder extreme omstandigheden.
Onder die omstandigheden zou het ook haast niet op een normale manier kunnen gaan.

De RING is volgens mij ten einde. Even contact opnemen met Corinne2010 over de voortgang van dit verhaal.

EDIT: elmishi is spoorloos en vlindertje haalt hem morgen bij haar bieb !

Journal Entry 28 by 2000intentions at Bilthoven, Utrecht Netherlands on Tuesday, October 18, 2011

Released 9 yrs ago (10/20/2011 UTC) at Bilthoven, Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

De tovenaar tovert nog even verder....van Siberië nu helemaal naar....
....Bilthoven.

Bedankt voor het RINGEN en heel veel leesplezier voor de volgende lezer(s).

Journal Entry 29 by saskiasosmile at Bilthoven, Utrecht Netherlands on Monday, October 31, 2011
Dit boek lag al op mij te wachten toen ik in Nederland kwam!
Geweldig dat ik nog met deze ring kon meedoen, want ik heb nu al een groot gedeelte van het boek gelezen en vind het erg boeiend.
Ik vind de vaderfiguur interessant als een goed voorbeeld van iemand met Aspergers.
Zijn eerste en zijn tweede vrouw, en ook zijn zoon houden van hem maar worden tegelijkertijd ook razend op hem. Want hij kan niet anders zijn dan hij is...Het brengt alledrie tot wanhoop en hij begrijpt dat niet want het behoort niet to zijn gedachtenpatroon.
Nu weer even verder lezen.

Journal Entry 30 by saskiasosmile at Whitby, North Yorkshire United Kingdom on Monday, November 7, 2011

Released 9 yrs ago (11/7/2011 UTC) at Whitby, North Yorkshire United Kingdom

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ja, nu heb ik het uit.... Geen gemakkelijk thema, maar wel een boeiend boek. het heeft me te denken gegeven.

Nu gaat het weer door, naar de volgende lezer, Elmishsi!

Journal Entry 31 by Elmishsi at Zeist, Utrecht Netherlands on Friday, November 18, 2011
De tovenaar is aangekomen alsnog want ik dacht dat die vermist was geraakt.
Er was bookcrossing post uit mijn brievenbus gehaald en de lege verpakking lag op de stoep, nog even speuren wat daar in heeft gezeten dan.
maar corinne2010, ik ben blij dat jou boek veilig is, ik ga het binnenkort lezen, ben nog in een ander boek bezig en dan komt het boek weer naar jou toe.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.