Kolmastoista tuoli. Goldin perheen tarinoita

by Mindele London | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9517962843 Global Overview for this book
Registered by wingTarnawing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 10/14/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingTarnawing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 14, 2010
Atena, Jyväskylä 2002. Sidottu, 159 sivua.
Kansi: Anu Merenlahti. Tuoli: Tarja Teräsvuori.

Takakansi:

Goldin perheen elämästä ei puutu yhdessäoloa, keskustelua tai purevuutta. Isoisän pöydän ääreen kokoontuvat niin tyttäret, kasvattipojat kuin heidän lapsensakin — kolmas sukupolvi, jonka uskollisena kertojana toimii toiselle kymmenelleen ehtinyt Hannele.
Hannelen silmin seurataan juutalaisperheen arkea ja juhlaa, kesiä saaristohuvilalla ja jouluja autiossa hotellissa. Miten käy esimerkiksi Tovian rapukesteille? Tai miksi syntymättömälle vauvalle haetaan englannista ympärileikkaaja, mohel, vaikka lapsen sukupuolesta ei ole varmuutta? Entä millainen on venäläisen viulutaiteilijan vierailu?
Eri-ikäisten perheenjäsenten kautta kerrotaan juutalaissuvun elämästä Suomessa muutama vuosikymmen sitten. Lapsia kasvatetaan luottamaan uskontoon ja löytämään paikkansa valtaväestön rinnalla. Aina pyrkimys ei onnistu, ja asianosaiset saavat hämmentyneet naurut. Kolmastoista tuoli on tulvillaan lämpöä ja huumoria — sekä mainioita tarinoita.


Etulieve:
MINDELE LONDON on helsinkiläinen toimittaja, joka on asunut myös Israelissa. Kolmastoista tuoli on hänen esikoisteoksensa.

Journal Entry 2 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 14, 2010
Pääosa kirjan jutuista sijoittuu sotienjälkeisen Turun seudulle, ehkä jonnekin 40—50-luvun taiteen tienoille. Goldin suku on suomalaisittain ajatellen poikkeuksellisen puheliasta ja ennen kaikkea keskustelevaa; suukopua syntyy milloin mistäkin aiheesta. Ihastuttavaa kirjassa on kolmen eri sukupolven vahva mukanaolo, ja muutenkin sen jutut ovat vallan mukavia mutta osin myös kovin koskettavia. Eritoten Shlomon kohtalo liikutti. Kaiken kaikkiaan kirjan asetelma on sellainen, että Goldit pyrkivät akkulturoitumaan suomalaiseen kulttuuriin kun taas valtaväestö pitää melko tiukasti omista asenteistaan kiinni, vaan niinhän se lienee ollut ja lienee ehkä edelleen tosielämässäkin.
Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä Londonin taustasta muuta kuin sen vähän, mitä lieveteksti kertoo. Fiktiivisyydestään huolimatta Kolmannessatoista tuolissa tuntuu sen verran vahva elämän maku, että uskallan epäillä sen ainakin jonkin verran sisältävän omaelämäkerrallisia aineksia. Sitä paitsi minä opin kirjasta jotain; juutalaiset eivät syö äyriäisiä. Sen sijaan pesach- eli pääsiäispöytään kuvitellulle juutalaisvieraalle “jolla ei ollut paikkaa minne mennä edes tällaisena juhlana”, katettu ylimääräinen paikka — se johon kirjan nimi viittaa — ei ajatuksena ollut enää uusi. Minähän ihastuin siihen viime kesänä lukiessani William Kurelekin kuviin ja muistoihin perustuvaa, Kanadan eurooppalaissiirtolaisista kertovaa kirjaa Unelma uudesta maailmasta. Siinä tosin puhuttiin puolalaisesta joulupöydästä, joten väistämättä yksinomaan juutalaisesta tavasta ei suinkaan ole kyse, eikä London niin väitäkään. Viehättävä tapa se joka tapauksessa on. Kirjassa käytetty Turun murre sitten tuntuikin minusta vähän oudolta; se ei oikein vastannut muistikuviani turkulaisten puhetavasta. Vaan pientähän se, kun kirja kokonaisuutena tuntui tosi mukavalta. Ilomielin suosittelen sitä kenen tahansa muunkin luettavaksi.

Journal Entry 3 by wingTarnawing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, November 29, 2011

Released 8 yrs ago (11/29/2011 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Sepustan selitykset myöhemmin. Lukemisen iloa!
Lisätty 30.11.11 (vaikka osa onkin kirjoitettu jo aiemmin):
Kappas. Kun kirjaston koneissa eivät muistitikut eilen toimineet, eikä ollut enää aikaa kirjoittaa vapautusilmoitusta uusiksi, Ale ehti napata kirjan ennen kuin pääsin tekstittämään ilmoketta. Vaan käyhän se näinkin:
Kolmastoista tuoli on viime päivinä ollut varastoituna Suomi-foorumin Adventtikalenterin toiseen luukkuun. Maanantai-aamuna luukun ovea raotellessaan pippis päästi näkösälle seuraavanlaisen lainauksen, johon on tässä X ja Y vaihdettu henkilöiden oikeisiin nimiin:

Joulunalusaika oli kaikille vaikeaa, mutta yhtä kärsimystä se oli kaksosille, Ronille ja Danille. Joulun aikaan näytti siltä kuin koko maailma, koulun ja pihan koko kaverisakki, olisi karttanut kaksosia. Kukaan ei näyttänyt puhuvankaan heille. Kaksosten oman selityksen mukaan kaikki olivat vain keskittyneet olemaan kilttejä.
— Kilttejä!
Tuska poikien kasvoilla näytti aidolta. Heillä ei ollut seuraa, ja syy, joka vei kaverit, oli sekin enemmän kuin kiusallinen.
— Niiden pitää olla kilttejä, kun ne odottaa joulupukin lahjoja.
Joulu lähestyi ja vaikutti oudosti nuorimpien odotukseen. Kaksosille yritys ja palkka hyvästä yrityksestä olivat täysin tuntemattomia käsitteitä. Heidän elämänsä oli tässä vaiheessa pelkää seikkailua. Heille tuhlattiin ylitsevuotavaa holhoamista ja rakkautta — eikä yhtään ainutta joululahjaa.


Illan tullen luukun sisällön arpoi pippiksen rekrytoima karvainen onnetar (herra pippis, I presume), ja sen voitti Alejanda. Onnittelut! Ja pippikselle + karvaturrille kiitokset.
Kolmastoista tuoli on matkalla uuteen kotiinsa ja, jos Itella toimii kuten kunnon postin pitääkin, osana sen sisustusta jo huomenissa. — Ja 30.11.11: nähtiin että ehti se. Itella siis toimii?

Journal Entry 4 by Alejanda at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, November 30, 2011
Kiitos Tarna! Ja aivan ihana kirjanmerkki!!

Journal Entry 5 by Alejanda at Pori, Satakunta Finland on Thursday, August 01, 2013
Tämä kirja on niitä, joita ei voi laskea käsistään. Olisin lukenut koko kirjan yhdeltä istumalta, mikäli yö ei olisi tullut vastaan. Nämä kertomukset olivat todella mukaansatempaavia ja osa jopa suloisia. Ihana kirja!

Journal Entry 6 by Savotar at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Sunday, August 18, 2013
Kirja löytyi porilaisten yllätyspaketista, jonka sain bc-päivillä. Kiitos, kiitos! Kuinkas ollakaan, olen juuri tekemässä elämäni ensimmäistä Coursera-kurssia, ja sen aihe on Holokaust. Saan siis 10 viikon ajan nauttia Santa Cruzin yliopiston proffien viisaudesta videoluentojen avulla.

Kun aihe vähän sivuaa tätä kirjaa, en laitakaan tätä hyllyyn, vaan tuohon pöydälle, jotta saisin sen luettua mahdollisimman pian, kun aihe nyt on mielen päällä.

Journal Entry 7 by Savotar at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, September 21, 2013
Kylläpä kannatti lukea tämä heti. Oli muuten sopiva yöpöytäkirja kaikin tavoin. Sellaisina aamuina, kun oli varaa sellaiseen luksukseen, ettei tarvinnut heti nousta ylös, oli kiva tarttua tähän kirjaan ja lukea muutama sivu, tai kokonainen luku. Harmi vain, että kirja loppui kesken, ja ehkä vähän töksähtäen. Olisin lukenut mielelläni enemmänkin tämän suvun tarinaa. Loppuun olisin toivonut jonkinlaisen summauksen siitä, että mitä itse kullekin perheenjäsenelle myöhemmin tapahtui.

Olen jopa päättänyt, että otan pian yhteyttä eläkkeelle jääneeseen kollegaani, joka on Turun juutalaisia. Olen niin utelias, että aion tiedustella, onko näissä stooreissa minkä verran perää. :)

Taidanpa tarjota kirjaa jossakin Turun bc-miitissä, kun kerrankin on tarjolla paikallisesti kiinnostava kirja. Tätä oikeasti kehtaa suositella.

Released 5 yrs ago (1/8/2014 UTC) at Kortteliravintola Kerttu in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

No niin, viimein tulee se hetki, että muistan ottaa tämän mukaan turkulaisten bc-tapaamiseen. Jos ei kelpaa, etsiköön lukijansa Kertun asiakaskunnasta. Hauskaa seikkailua kirjalle joka tapauksessa!

Journal Entry 9 by Sobergirl at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, January 08, 2014
Kiitos, Savotar!

Journal Entry 10 by Sobergirl at PureHero in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, March 30, 2017

Released 2 yrs ago (3/30/2017 UTC) at PureHero in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Yläkerta

Journal Entry 11 by wingAnonymousFinderwing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, July 11, 2017
Kiitos sinulle, joka jätit kirjan Pure-ravintolaan :-)
Menin sinne lounaalle ystäväni kanssa, joka kuitenkin joutui hoitamaan kiireellisiä asioitaan kesken lounaan. Hain lohtua -totta kai - kirjahyllystä ja mitä löysinkään! Ensimmäiset 15 sivua saivat jo minut taas vakuuttuneeksi siitä, että tyhjällä tilalla on taipumus täyttyä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.