Kleine landjes

by Brandt Corstius, Jelle | Travel |
ISBN: 9789044613117 Global Overview for this book
Registered by wingBoekentrolwing of Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on 9/19/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingBoekentrolwing from Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Sunday, September 19, 2010
Synopsis:
"Trouw-correspondent en VPRO-televisiemaker Jelle Brandt Corstius (1978) is weg van zgn. kleine landjes. In de Kaukasus ten noorden van Georgië zijn vijf deelrepubliekjes van Rusland, die zijn speciale belangstelling hebben en waar hij naartoe reisde. Over zijn reizen schreef hij in dagblad Trouw een aantal artikelen, die in 2008 verschenen en nu de basis van dit boek vormen. Het betreft zijn ervaringen in Tjetjsenië, Kalmukkië, Abchazië, Karatsjaj-Tsjerkessië en tenslotte Ossetië. Deze landen komen regelmatig in opstand tegen Rusland. Behalve over politieke strubbelingen schrijft Brandt Corstius over het dagelijks leven en over zijn ontmoetingen met lokale inwoners."

Journal Entry 2 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Sunday, September 19, 2010
Voor iedereen die iets heeft met landen / landjes in die regio en die er zelf geweest is, is dit boek een feest der herkenning.
Af en toe triest, omdat ondanks alle goede wil er nog steeds niet veel veranderd is in de regio, maar toch ook de hoop weergevend die veel inwoners ondanks alles hebben.
Gevonden en gekocht op Manuscripta 2010.
Ik wil het boekje niet kwijt, maar het is beschikbaar als RING voor diegenen die geïnteresseerd zijn.

Journal Entry 3 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Sunday, January 22, 2012
Gereserveerd voor een ring, beginnend bij CC

1. CreativeChaos
2. violoncellix
3. Fifna
4. sneeuws
5. Reijsje

weer thuis!

Journal Entry 4 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Sunday, January 29, 2012

Released 9 yrs ago (1/29/2012 UTC) at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek gaat tijdelijk op pad :-)

Als eerste naar CreativeChaos, die het koos uit de boeken die ik beschikbaar had. Er waren meer liefhebbers, dus... wordt het een ring.

Heel veel leesplezier!

Journal Entry 5 by wingcreativeChaoswing at - Ergens in de provincie, Groningen Netherlands on Monday, January 30, 2012
Wat een intrigerende voor- en achterkant! Ik heb helemaal geen reiservaring in die hoek, maar de manier waarop JBC mensen en landen tegemoet treedt, maakt nieuwsgierig!

Dank Boekentrol, dat je dit boek even de wijde wereld in laat gaan voor een ring!

Journal Entry 6 by wingcreativeChaoswing at - Ergens in de provincie, Groningen Netherlands on Thursday, March 29, 2012
Jammer, JBC kon mij minder bekoren met dit boek, dan in zijn televisiereportages. Zijn schrijfstijl is heel afstandelijk, hij beschrijft de meest krankzinnige zaken alsof hij aan het boodschappen doen is bij Appie Heijn. Ik heb één verhaal in z'n geheel gelezen, voor de rest hier en daar een alinea.

Ik ga Violoncellix PM'en of het boek welkom is!

Journal Entry 7 by wingcreativeChaoswing at - Ergens in de provincie, Groningen Netherlands on Monday, April 2, 2012

Released 9 yrs ago (4/1/2012 UTC) at - Ergens in de provincie, Groningen Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tijdens een gezellige minimeeting met honingkoek en thee in huize Violoncellix hebben wij boeken uitgewisseld: Violoncellix kan nu naar de kleine landjes van JBC afreizen, en ik vervolg mijn wereldreis-per-boek richting Egypte met het boek Sporen in woestijnzand van Hannie Halma!

Journal Entry 8 by wingvioloncellixwing at on Tuesday, April 3, 2012
Heel veel dank aan BoekenTrol voor het ringen en CreativeChaos voor het brengen. Het was inderdaad een gezellige mini-meeting!
De voorkant van het boek is in ieder geval prachtig. Ik ben benieuwd.

Journal Entry 9 by wingvioloncellixwing at on Saturday, June 30, 2012
Tot mijn schrik merkte ik vandaag dat de Kleine Landjes hier nog in de boekenkast staan. Excuses! Zowel mrs violoncellix-guitarrix als ik hebben het boek de afgelopen maanden gelezen. Ik zal meteen Fifna PM'en en de komende dagen journal entries toevoegen en doorsturen.

In het plaatje: despoot Kirsan Iljoemzjinov van Kalmukkië (L) schaakt met Khadaffi (R).


Journal Entry 10 by wingvioloncellixwing at on Monday, August 6, 2012
Ik ben terug van vakantie en heb inmiddels van Fifna haar adres ontvangen. Het boek reist vandaag verder, met excuses voor de vertraging.

Ik heb het hele boek gelezen. Het onderwerp vind ik erg interessant, maar de stijl van Jelle Brandt-Corstius bevalt me minder goed. Hij maakt daar in de 'Kleine landjes' veel heftige en gewelddadige dingen mee en hoort verschrikkelijke ooggetuigeverslagen. Nooit schrijft hij echter iets als 'Ik was bang'. Ik heb de indruk dat hij afstand probeert te houden door in de beschrijvingen veel ironie en humor te gebruiken. Hieronder een licht (door dagblad Trouw) bewerkt fragment, over de bruidroven in Tsjerkessië:

's Avonds aten we wat in een zojuist geopend openluchtrestaurent in de vorm van een kasteel, compleet met torentjes en kantelen. Het eten kwam met luide en valse karaoke. Aslan, Muha en Ruslan kwamen langs en voor we ’nee dank je wel’ konden zeggen stond er alweer een fles wodka op tafel. Ik vroeg Ruslan of er hier net als in Tsjetsjenië wel eens een vrouw werd gestolen om mee te trouwen. Ruslan en Muha moesten lachen. Wat bleek: Ruslan had de 19-jarige zus van Muha een paar jaar geleden ontvoerd. Ik vroeg Muha wat hij daarvan vond: „Nou, Ruslan is een van mijn beste vrienden dus als het toch moet gebeuren, dan maar door Ruslan.” Overigens was Ruslan na acht maanden alweer van haar gescheiden.

Gaande het gesprek bleek dat het stelen van vrouwen eerder regel dan uitzondering was in Tsjerkessië. Het gaat als volgt: een man ziet een leuk meisje, dat hij eventueel heeft gesproken. Hij geeft vrienden opdracht haar te ontvoeren. Zij leveren het meisje af bij het huis van de jongen. Die zegt: ’Wij zijn nu verloofd’. De vrienden gaan intussen naar de ouders van het meisje en melden dat hun dochter is gestolen en dat de bruiloft op die en die dag is. Op de dag van de bruiloft komt een delegatie van de familie van de bruid, maar niet de ouders, naar de bruiloft. Zij vragen de bruid: wil je echt met deze man trouwen? Zij kan op dat moment in theorie nee zeggen. Maar ze weet dat ze opnieuw ontvoerd kan worden door dezelfde man, wat soms twee of drie keer gebeurt. En ze weet dat zij al niet meer als ’rein’ wordt beschouwd, omdat ze de weken voorafgaand aan het huwelijk in het huis van de man heeft gezeten. Elke keer dat ze wordt ontvoerd is zij minder ’rein’ totdat geen andere man haar meer wil. Bovendien, het zijn gewoon de mores in Tsjerkessië. Volgens alle drie de jongens zijn meisjes van 23 of 24 diep ongelukkig omdat zij nog niet zijn gestolen. Dus zegt de ontvoerde vrouw meestal ja.

De drie zaten vol met ontvoeringsverhalen. Zo was de moeder van Aslan ontvoerd door zijn vader. En zijn buurmeisje was vorige week gestolen. Zij had al gehoord dat er een jongen achter haar aan zat en had zich in huis verstopt. Toen zij even de tuin in liep om een sigaretje te roken sloegen de vrienden van de bruidegom toe. Zelf had Aslan ook al eens een meisje gestolen dat zich had verstopt en was gaan luchten. Hij had haar zo over de schutting getrokken, ondanks de tante van het meisje die hem probeerde te wurgen.

Meestal heeft het meisje in ieder geval een paar woorden met de jongen gewisseld voordat zij ontvoerd wordt. Ruslan vertelde over een ontvoering waar hij laatst aan mee had geholpen. De jongen had het meisje alleen maar op straat zien lopen en vond haar wel leuk. Ruslan pikte haar op van straat en gooide haar op de achterbank. „Toen moest ze huilen, en vroeg: Met wie ga ik dan trouwen?” Hij sprak de laatste zin uit als de clou van een ongelooflijk goeie bak. Aslan en Muha hielden het niet van het lachen.


Op http://www.jellebc.nl/kleine-landjes/ zijn korte youtube-fimpjes te vinden die horen bij de verschillende hoofdstukken.

Mrs violoncellix-guitarrix heeft het boek ook gelezen, zo te zien met meer plezier dan ik.

Journal Entry 11 by wingFifnawing at Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, August 8, 2012
Vandaag ontvangen, bedankt violoncellix! Ik ben benieuwd.

Journal Entry 12 by wingFifnawing at Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Monday, September 24, 2012
Met veel plezier en interesse gelezen. Ik ben ook niet zo thuis in die regio, dus ik vond de verhalen interessant, en anders dan sommige voorgaande lezers stoorde de afstandelijke, droge toon mij niet zo. Hij is journalist, en dan hoef je niet altijd je eigen mening of gevoel erbij te verkondigen, je kunt ook alleen observeren. Overigens vond ik dat je tussen de regels door prima kon merken wat hij zelf vond van wat hij tegenkwam.
Bedankt voor het ringen, Boekentrol. Ik ga sneeuws PM'en.

Journal Entry 13 by wingFifnawing at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Friday, September 28, 2012

Released 8 yrs ago (9/27/2012 UTC) at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Onderweg naar sneeuws!

Journal Entry 14 by sneeuws at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, October 14, 2012
Sorry, dit is wel een erg late melding. Was het boek even kwijt (hierover contact gehad met Fifna die al bang was het boek kwijt was geraakt met de post) maar na een stevige opruimbeurt weer gevonden. Bedankt Fifna voor het versturen en uiteraard Boekentrol voor het ringen, ik ga het boek binnenkort lezen.

Journal Entry 15 by sneeuws at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Friday, October 26, 2012
Interessant boek, ik heb het met plezier gelezen.
Door het boek heb ik een aantal dingen geleerd: Jelle Brandt Cortius kan goed schrijven met veel ironie. De Kaukasus is een interessant gebied waar ik nooit of te nimmer naar toe zou willen reizen, behalve als ik ooit nog ontvoerd zou willen worden.

Bedankt voor het ringen Boekentrol, en voor het verzenden Fifna.
Naar wie kan het boek nu?

Journal Entry 16 by Reijsje at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Monday, October 29, 2012
Op de meeting in Eindhoven dit boek ontvangen van Sneeuws.

Journal Entry 17 by Reijsje at Schaijk, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, November 27, 2012
Als fanatieke volger van "Van Moskou tot Magadan" had ik dus beelden bij zijn verhalen. Interessant en indrukwekkend. In zijn verhaal over Ossetië hebben we wel een wijze uitspraak van een moeder die zelf de gijzeling in de School heeft overleefd.

Volgens haar deed het er niet toe wie er achter de oorlog en de gijzelingsdrama zaten: "Wij zijn allemaal schuldig. Het begint er al mee hoe wij onze kinderen opvoeden. Dat wij ze leren kwaad met kwaad te bestrijden. Dan houdt het nooit op"

Laten we hier van leren.

Journal Entry 18 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, December 13, 2012
Het boek is al lang veilig thuis gekomen. Sorry voor de late melding, bij een grote opruimactie is het boek in de lectuurmand beland. Toen ik die vandaag ontdeed van alle folders, zag ik hem weer en bedacht me, dat ik hem 'geloof ik' ook nog niet gemeld had.... Oeps!

Bedankt voor alle eerlijke reacties, ik heb genoten van de JE's die jullie hebben geschreven!

Journal Entry 19 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Tuesday, February 11, 2014

Released 7 yrs ago (2/15/2014 UTC) at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek is nog niet uitgereisd, net als zijn schrijver.
Het wordt uitgeleend aan 10n3k3, die de smaak te pakken heeft na het zien van de serie "De bergen achter Sotsji".

Journal Entry 20 by 10n3k3 at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, February 15, 2014
Te leen gekregen van Boekentrol. Ik ben nieuwsgierig geworden nadat ik zijn tv-programma heb gezien. Ik ben benieuwd!

Journal Entry 21 by 10n3k3 at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, April 5, 2014
Geweldig boek! Ik heb delen van de serie over de Kaukasus gezien en was daardoor ook erg benieuwd naar dit boek.
Boekentrol heeft veel verhalen verteld over het leven in deze regio, de verhalen in dit boek geven ook zo'n beeld over het leven daar.

Journal Entry 22 by 10n3k3 at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, April 5, 2014

Released 7 yrs ago (4/5/2014 UTC) at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Weer terug naar Boekentrol, met veel dank voor het lenen!

Journal Entry 23 by wingBoekentrolwing at - Ergens in de provincie, Fryslân (Friesland) Netherlands on Saturday, April 5, 2014
Dit boek is weer veilig thuis aangekomen. :-)

Journal Entry 24 by wingBoekentrolwing at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands on Monday, January 13, 2020

Released 1 yr ago (1/14/2020 UTC) at Leeuwarden, Fryslân (Friesland) Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek gat via miekster op reis naar Fictivia.

Bedankt voor het koerieren, miekster!

Journal Entry 25 by wingcreativeChaoswing at Groningen, Groningen Netherlands on Saturday, May 16, 2020
Dit boek is via Miekster eerst aanbeland bij CreativeChaos en wordt volgende week opgehaald door Fictivia en mr Fictivia.


Journal Entry 26 by wingcreativeChaoswing at Groningen, Groningen Netherlands on Saturday, May 16, 2020

Released 1 yr ago (5/19/2020 UTC) at Groningen, Groningen Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek heeft even bij mij gelogeerd en reist nu verder naar Fictivia.

Journal Entry 27 by wingFictiviawing at Groningen, Groningen Netherlands on Tuesday, May 19, 2020
Ik heb boeken gekregen van CreativeChaos om eventueel te lezen en dan weer te laten gaan

Journal Entry 28 by wingFictiviawing at Noorddijkerweg in Noorddijk, Groningen Netherlands on Wednesday, August 12, 2020

Released 11 mos ago (8/12/2020 UTC) at Noorddijkerweg in Noorddijk, Groningen Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Veel leesplezier!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.