Pieni hyvinkasvatettu tyttö

by Tytti Parras | Literature & Fiction |
ISBN: 9511050516 Global Overview for this book
Registered by wingkihaanwing of Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on 8/5/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingkihaanwing from Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Thursday, August 05, 2010
kovakantinen, 222 sivua

Kirjaston poistomyynnistä

"Isä lääkäri, äiti Punaisen Ristin naistoimikunnan puheenjohtaja, suuri koti, kasvatus joka perustui siihen, että arvot ovat pysyviä. Porkkala, olympialaiset, Armi Kuusela - ja miljoona asiaa joita ei voinut kysyä. Siinä puitteet lapsuudelle, jota Anun tekisi mieli kutsua "talvilapsuudeksi" nyt kun hän aikuisena palaa miettimään elämäänsä, yrittää päästä selville siitä miksi asiat ovat menneet niin kuin ovat.

Tytti Parras on luonut upean muotokuvan pienen hyvinkasvatetun tytön elämästä vaiheessa jolloin alkaa tuntua, ettei elämässä pärjääkään kotoa saaduilla eväillä - tai juuri niiden takia. Kirja on paitsi Anun kehityskertomus myös oivaltavaa kuvausta porvariston hillitystä charmista 1950-luvun Suomessa. "

Journal Entry 2 by wingkihaanwing at Laihia, Pohjanmaa / Österbotten Finland on Wednesday, January 11, 2017
Pienen hyvinkasvatetun tytön kasvutarina. Anu tarkkailee ympäristöään ja läheisiään, iän karttuessa uutta hämmästeltävää riittää. Naisten seksuaalisuus on paheksuttavaa, miesten käytöstä ymmärretään.

Journal Entry 3 by eijukka at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Thursday, March 21, 2019
Kiitos kihaan yllätyskirjasta! Hauska palailla opiskeluaikaisiin tunnelmiin 70-luvulle. Saapa nähdä, puhutteleeko kirja edelleen!

Journal Entry 4 by eijukka at Jyväskylä, Keski-Suomi / Mellersta Finland Finland on Thursday, April 25, 2019
Pidin yllättävän paljon tästä Parraksen kirjasta, vaikkakin kirjan kuvaama lääkäriperheen melko vanhoillinen ja kaavoihin kangistunut elinympäristö on itselleni tuntuukin hieman vieraalta, ainakin nykyaikaan peilattuna. Parras kuvaa mainiosti kirjan päähenkilön Anun mietteitä ja vaiheita lapsuudesta murrosikään. Vallankin Parraksen huumori on aivan riemastuttavaa ja kieli verevää:
"Tammirinne, se kesä jolloin Ange oli meillä, yö ja ukkonen julistamassa viimeistä tuomiota. Maailma on vuoroin rätisevän valkoinen vuoroin syöverenmusta, metsä mylvii, järvi pauhaa, lehmus hakkaa hulluna kuistin kattoa. Jännitän itseni niin suoraksi kuin pystyn, pidättelen pelkoa ja hengitystä: kun ukkonen pääsi tällä tavoin yli harjanteiden, oli kaksi mahdollisuutta: kalistella yksin hampaita huovan alla tai tehdä se pikkuveljen kanssa..."
Voisiko osuvammin kuvata lapsen pelkoa kovalla ukonilmalla!
Myös Anun (kirjailijan omakuva?) seksuaalinen herääminen on herkullisesti kuvattu. Aika on kuitenkin tainnut tehdä tehtävänsä. Kirjan teksti ei kyllä mielestäni mitenkään viittaa Parrakseen liitettyyn rooliin "seksin papittarena", mutta 60-70-luvuilla ei tainnut niin montaa naiskirjailijaa olla, jotka olisivat tarttuneet tämäntyyppiseen aiheeseen. Kirjailijan esikoisteoksesta Jojosta minulla ei ole muistikuvaa, vaikka varmaan senkin olen aikoinani lukenut, mutta sitä vastoin pidin paljon hänen myöhemmästä kirjastaan "Vieras".

Yritän tarjota kirjaa eteenpäin jossain sopivassa miitissä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.