Ο ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ

by ΦΥΛΑΡΧΟΣ ΤΟΥΙΑΒΙΙ | Philosophy | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by alexeyef of Kato Patissia - Κάτω Πατήσια, Attica Greece on 6/11/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by alexeyef from Kato Patissia - Κάτω Πατήσια, Attica Greece on Friday, June 11, 2010
Οι λόγοι του φύλαρχου Τουιάβιι από το νησί Τιαβέα του νότιου Ειρηνικού.
Παπαλάνγκι σημαίνει λευκός. Σ’ αυτούς τους λόγους του λοιπόν ο φύλαρχος Τουιάβιι μιλάει για τη ζωή των λευκών ανθρώπων, θέλοντας να αποτρέψει τους πατριώτες του από αυτήν, δηλαδή να τους αποτρέψει από την απομάκρυνση του ανθρώπου από τη φύση και τις πολυκατοικίες, από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κυρίως μέσω του επαγγέλματος, από την απληστία του και άλλα αρνητικά φαινόμενα.
Οι συνήθειες των Ευρωπαίων είναι πρωτόγνωρες και εντελώς ακατανόητες για έναν κάτοικο των νησιών του Ειρηνικού. Πολλές καταστάσεις του φαίνονται αστείες και τις παρουσιάζει με χιούμορ.
Διαβάζοντας το βιβλίο είναι σαν να παρακολουθούμε τη ζωή μας από απόσταση και άρα με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και βλέπουμε πόσα πράγματα, που σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα, είναι αταίριαστα με τη φύση του ανθρώπου. Δείτε το παρακάτω απόσπασμα και θα καταλάβετε.
«…..Στις καλύβες τώρα συμβαίνει να κατοικούν περισσότεροι άνθρωποι απ’ όσοι ζουν σ’ ένα μόνο χωριό της Σαμόας, και γι αυτό πρέπει κανείς να ξέρει ακριβώς το όνομα της Άιγκα (οικογένειας) που θέλει να επισκεφτεί. Γιατί κάθε Άιγκα έχει για τον εαυτό της ένα ιδιαίτερο μέρος του πέτρινου μπαούλου, ή επάνω ή κάτω ή στο κέντρο, αριστερά ή δεξιά ή στη μέση στη μέση. Και μια Άιγκα συχνά δεν ξέρει τίποτα απολύτως για τις άλλες, λες κα δεν τους χωρίζει μόνο ένας πέτρινος τοίχος, αλλά είναι σαν να βρίσκονται ανάμεσά τους η Μανόνο, η Απολίμα και η Σαβάι (νησιά της Σαμόας) και πολλές θάλασσες . Συχνά δεν ξέρουν τα ονόματά τους, κι αν συναντηθούν στην τρύπα της εισόδου, χαιρετιούνται μόλις και μετά βίας ή μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους κάτι στον άλλον σαν κάτι εχθρικά έντομα. Σαν να τους εξοργίζει το ότι είναι υποχρεωμένοι να ζουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλον…….»

Προσπάθησα να το διαβάσω πιτσιρικάς. Δεν τα κατάφερα..Ιδανικό βιβλίο για φυσιολάτρες.


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.