Fatherland

by Robert Harris | Literature & Fiction |
ISBN: 9789602740538 Global Overview for this book
Registered by EliasM of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 6/1/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by EliasM from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 01, 2010
(Σημείωση: Το βιβλίο είναι στα ελληνικά, παρά τον ξενόγλωσσο τίτλο)

~

Περιγραφή:

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ, 1964

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τη θριαμβευτική νίκη της Ναζιστικής Γερμανίας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει την 75η επέτειο των γενεθλίων του Φύρερ.

Ο ντετέκτιβ Μαρτς της Κριμινάλ Πολιτσάι καλείται να διαλευκάνει ένα μυστηριώδη θάνατο κι αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της στρατιωτικής ιεραρχίας επιχειρούν να συγκαλύψουν τις συνωμοσίες και τα τρομερά μυστικά που είναι θαμμένα στα σκονισμένα αρχεία του Ράιχ και τις θυρίδες ελβετικών τραπεζών. Όσοι τα γνωρίζουν εξαφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο για να μην αποκαλυφθεί αυτό που σίγουρα θα σημάνει το τέλος του Τρίτου Ράιχ.

Ένα συγκλονιστικό πολιτικό θρίλερ που θα κάνει το αίμα να παγώσει στις φλέβες μας στη σκέψη του πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος μας αν ο Χίτλερ είχε κερδίσει πραγματικά τον πόλεμο.

Journal Entry 2 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Tuesday, June 01, 2010
Από τα βιβλία που δώρησε ο Ηλίας Μαμαλάκης στην ελληνική κοινότητα bookcrossing. Προσωρινά στα χέρια μου.

Journal Entry 3 by EliasM at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 02, 2010
Update: Το bookray έχει ολοκληρωθεί.

Ισχύουν οι συνήθεις κανόνες των rings/rays:

Αν νομίζετε ότι δεν έχετε χρόνο να το διαβάσετε, μη συμμετέχετε. Μην κρατάτε το βιβλίο για πολύ καιρό! Αν όταν έρθει στα χέρια σας, διαπιστώσετε ότι δεν προλαβαίνετε εκείνες τις ημέρες, στείλτε PM να κανονίσουμε να μεταφερθείτε στο τέλος της λίστας.

Μην αμελείτε τα journal entry κατά την παραλαβή και αποστολή/παράδοση του βιβλίου, ώστε να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας αλλά και να ξέρουμε όλοι πού ταξιδεύει. Και γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο, όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό και σε κανένα bookring/bookray.

Προσπαθήστε να μη χαθεί το βιβλίο στο ταχυδρομείο (προτιμάτε να το στέλνετε συστημένο) ή οπουδήποτε αλλού. Δε δανείζουμε το βιβλίο σε άτομα εκτός λίστας. Αν θέλουν, ας δηλώσουν συμμετοχή


Συμμετέχοντες:

taksidiarikopouli (Αθήνα)
panost (Αθήνα)
helena100 (Αθήνα)
apapsa (Αθήνα)
lessalive (Αθήνα)
karjim (Αθήνα)

Journal Entry 4 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 08, 2010
Πρόκειται για ένα από τα πολλά βιβλία που χάρισε ο EliasM στο BC. Γράφτηκε το 1992 και πραγματικά φέρει τον ... αέρα μιας άλλης εποχής... Πήρα το βιβλίο στην ανεπίσημη συνάντηση των Αθηναίων την Κυριακή 6 Ιουνίου στο Θησείο. Δεν θα το ήξερα αν δε διάβαζα μια σύσταση του panost που το εκθείαζε. Θα το βάλω μπρος άμεσα.

Journal Entry 5 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, June 14, 2010
Εξαιρετικό βιβλίο! Ανταποκρίνεται πλήρως στον χαρακτηρισμό "πολιτικό θρίλερ". Δομεί την πλοκή του βήμα βήμα εισάγοντας τον αναγνώστη στον εφιάλτη του φασιστικού καθεστώτος το οποίο δεν τελειώνει τη δεκαετία του '40 αλλά φτάνει μέχρι το 1964. Σαν μην υπήρξε λοιπόν ποτέ η κατάρρευση του κράτους του Χίτλερ, η ιστορία διαδραματίζεται την άνοιξη του 1964 στο Βερολίνο με ήρωα τον Ξαβιέ Μαρτς, ανακριτή του τμήματος ανθρωποκτονιών της αστυνομίας της πόλης. Ξυπνάει ο χειρότερος εφιάλτης της ανθρωπότητας με λεπτομέρειες μιας κοινωνίας που θα υπήρχε αν... ο Χίτλερ ζούσε και κυβερνούσε το μισό κόσμο... Με αφορμή την ανάθεση της διαλεύκανσης μιας δολοφονίας στον Μαρτς, σχεδόν κατά τύχη, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα, τον αγώνα ενός έξυπνου ανθρώπου, μη διαβρωμένου από το καθεστώς, και την πορεία του μέχρι την τελική "απελευθέρωση". Προς το τέλος του βιβλίου αναγνώρισα τη φρίκη έτσι όπως την έζησα ως επισκέπτης στο Άουσβιτς και ξαναθυμήθηκα εκείνη τη σιωπή όλων όσων πήγαιναν στο στρατόπεδο για να γνωρίσουν αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Χάρηκα ειλικρινά που "χρησιμοποίησα" την εμπειρία του panost και ζήτησα να διαβάσω το βιβλίο.

Journal Entry 6 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, June 18, 2010
Thanx taxidiarikopouli!!!!

Journal Entry 7 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, June 22, 2010
Από τα πιο πρωτότυπα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει. Θα μπορούσε η ιδέα, να γραφεί ένα μυθιστόρημα στο πλαίσιο του χιτλερικού καθεστώτος που σχεδόν νίκησε την ανθρωπότητα, να βγει πρόχειρο και κακογραμμένο. Αντιθέτως, εδώ έχουμε ένα σωστό και σοβαρό πολιτικό θρίλερ. Πώς θα σας φαινόταν αν η Πολωνία και η Τσεχοσλοβακία δεν υπήρχαν πια στον χάρτη, αν η Γερμανία είχε εθνική επέτειο όποτε γιόρταζαν τα γενέθλια του Φύρερ, αν ο Τσώρτσιλ είχε καταφύγει νικημένος στον Καναδά, αν το Βερολίνο όντως το έχτιζε ο Άλμπερτ Σπέερ; Χωρίς να καταντά με τίποτα κουραστικό, χωρίς να υπάρχει ίχνος διδακτισμού (κοιτάξτε πώς έκανε τον κόσμο ο Χίτλερ, όχι προσέξτε τις αλλαγές που θα υπήρχαν αν νικούσε ο Χίτλερ κλπ.) ξεδιπλώνεται ένα πλέγμα δολοφονιών και ξεκινά ένας αγώνας για την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από τις εξοντώσεις των Εβραίων (ήταν αλήθεια τελικά; και πώς τους εξόντωναν; και γιατί; γιατί ο Χίτλερ δεν είχε δεσμευτεί ποτέ γραπτώς για κάτι τέτοιο; κλπ.). Ο μελετηρός αναγνώστης μπορεί να βρει διάσπαρτες στο κείμενο ψηφίδες για τη μετατροπή του κόσμου σε υποχείριο του μεγαλύτερου τύραννου της σύγχρονης Ιστορίας (είμαστε στο 1964 και ναι υπάρχει Ψυχρός πόλεμος, ναι ακόμη πολεμούν οι Γερμανοί στις εσχατιές της γερμανικής αυτοκρατορίας για την οριστική εδραίωσή της, μετά και την κατάληψη του ρωσικού έθνους). Μακάρι να είχα χρόνο να διασταύρωνα τα υποθετικά γεγονότα με τις πραγματικές τους διαστάσεις (ακόμη αναρωτιέμαι ποιος είναι αυτός ο Τζο Κένεντι που θα γινόταν Πρόεδρος των ΗΠΑ αν κυριαρχούσε ο Χίτλερ*). Έχουμε λοιπόν τον Μαρτς, που δεν έχει διαβρωθεί από το καθεστώς, δεν έχει υποκύψει στα "θέλγητρα" του ναζισμού αλλά δεν μπορεί να κάνει και τίποτα για να αντισταθεί, αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία. Και τα πτώματα που αρχίζουν να μπαίνουν τον δρόμο του κρύβουν την αγωνία και το αίμα χιλιάδων Εβραίων που κατέληξαν στα κρεματόρια και εξαφανίστηκαν από το χάρτη άδικα των αδίκων (τα έγγραφα που τελικά αποκαλύπτουν τη συνωμοσία για το ολοκαύτωμα είναι αληθινά, όπως ισχυρίζεται ο συγγραφέας, ακόμη θυμάμαι τη διαταγή χρήσης των κομμένων μαλλιών σε ίνες για ύφανση καλτσών και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, μπρρρ). Ο Μαρτς θα βρει στο δρόμο του μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο, θα καταφύγει με ημερήσια βίζα παρακαλώ και μόνο με μέσον στην Ελβετία, που δε θα πάψει να υφίσταται ό,τι κι αν γίνει σε αυτόν τον κόσμο, για να γυρίσει στην πατρίδα του με τα πολύτιμα έγγραφα. Προδοσίες, προπαγάνδα, τυφλή υπακοή, λες "δόξα τω Θεώ" ξανά που ο Χίτλερ δεν νίκησε στον πόλεμο. Και πάνω από όλα ένα καλό πολιτικό θρίλερ, σκάλες ανώτερο από ένα βιβλίο Bell.

*thanks to apapsa:
ο Τζο Κέννεντι είναι ο μπαμπάς των Κέννεντι, επιχειρηματίας, πολιτικός, γυναικάς και μεγάλο λαμογιο, απ' ότι έχω καταλάβει. Να σε τραταρω κι ένα κουτσομπολιό για τον Τζο Κεννεντι: όντας παντρεμένος και με παιδιά, τα είχε με τη διάσημη ηθοποιό του βωμού κινηματογράφου Γκλόρια Σβάνσον! Ντροπή του και αίσχος του

Journal Entry 8 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, July 01, 2010
Ταχυδρομείται σήμερα για helena100.

Journal Entry 9 by panost at -- Somewhere in town in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, July 09, 2010

Released 10 yrs ago (7/9/2010 UTC) at -- Somewhere in town in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Το έχω στείλει ταχυδρομικώς στην helena100 εδώ και 1 βδομάδα.

Journal Entry 10 by helena100 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 12, 2010
έφτασε στα χέρια μου ασφαλώς με τα ΕΛΤΑ και έχω ήδη αρχίσει να το διαβάζω.
περισσότερα αφού το τελειώσω.
ευχαριστώ panost!

Journal Entry 11 by helena100 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, July 27, 2010

Released 10 yrs ago (7/28/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

το βιβλίο αυτό πάει στην apapsa με το ταχυδρομείο.

Δυνατό γράψιμο και σε βάζει πραγματικά σε μια άλλη εποχή.
έχω διαβάσει πολλά βιβλία που αναφέρονται στην ζωή σε σκληρά καθεστώτα, νομίζω ότι λίγα καταφέρνουν να σε μεταφέρουν τόσο έντονα.

Ο Φύρερ ήταν πανταχού παρών και τα πολιτικά τεχνάσματα επίσης.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο καταχωρούσαν στα αρχεία την σωστή ιστορία. αυτήν μόνο που θα έπρεπε να καταγραφεί...

Καλή συνέχεια στην ανάγνωση!

Journal Entry 12 by apapsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 12, 2010
Το βιβλίο είναι στα χέρια μου εδώ και δυο βδομάδες περίπου, έφτασε ακριβώς τη μέρα που φεύγαμε για διακοπές. Γυρίσαμε χτες και τώρα το κάνω catch.

Ευχαριστώ helena100 και EliasM για την ευκαιρία που μου δίνετε να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Πριν από ένα χρόνο διάβασα κάτι παρόμοιο, το Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής του Φίλιπ Ροθ και έχω περιέργεια να δω τι λέει και το Fatherland.

Journal Entry 13 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Sunday, January 30, 2011
Μου το έφερε σήμερα η apapsa στη συνάντηση. Ευχαριστώ!

Journal Entry 14 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Friday, February 25, 2011
Καλογραμμένο,αγωνιώδες και πειστικότατο.
Δυστυχώς μερικές από τις πιο φρικιαστικές λεπτομέρειες δεν ήταν μυθοπλασία.
Μου έδωσε το ερέθισμα να ανατρέξω στη πρόσφατη ιστορία.Μεγάλο προσόν αυτό για ένα βιβλίο.

Journal Entry 15 by lessalive at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, February 27, 2011

Released 10 yrs ago (2/27/2011 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το έδωσα στον karjim στη συνάντηση.
Καλή ανάγνωση!

Journal Entry 16 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, March 13, 2011
Άργησα να το δηλώσω και ζητάω συγνώμη, αλλά δεν άργησα να το διαβάσω.
Ωραίο το βιβλίο, κλασσική καταιγιστική δράση αστυνομικού, ωραία στημένο και σε έξυπνη ιδέα. Φυσικά πιστεύω ότι κάνει ένα λάθος στη βασική αρχή του. Αν η Γερμανία είχε κερδίσει τον πόλεμο τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά απ' ότι εξελίχθηκαν και πιθανότατα τίποτα δε θα ήταν όπως το περιγράφει ο συγγραφέας στον υπόλοιπο κόσμο, γιατί κάθε πράγμα που συμβαίνει επηρεάζει τα πάντα γύρω του, και πρόσωπα και πράγματα. Αλλά ποιητική αδεία ο συγγραφέας μπορεί να φαντάζεται όπως θέλει την πιθανώς διαφορετική έκβαση της ιστορίας.
Η βασική μου ένσταση στο βιβλίο είναι ότι κάνει κρα ότι ο συγγραφέας δεν είναι Γερμανός. Αφ' ενός κανένας Γερμανός δε θα τολμούσε ποτέ να γράψει ένα βιβλίο όπου θα υπαινισσόταν ότι η Γερμανία είχε κερδίσει το Πόλεμο (εθνικά συμπλέγματα είναι αυτά)και αφ' ετέρου είναι εμφανές ότι η ματιά στο βιβλίο -αλλά δυστυχώς και η ψυχολογία του κεντρική ήρωα- δεν είναι γερμανική. Νομίζω ότι εκεί κάνει και το βασικό λάθος ο συγγραφέας. Ο ήρωας που σκιαγραφεί είναι ένας σκεπτόμενος, politically correct ήρωας Δυτικού τύπου (Αμερικάνος μάλιστα) και δεν κολλάει στο παρελθόν του, τις καταβολές του, και τις συνθήκες μίας Ναζιστικής Γερμανίας (η οποία ότι και να λένε σήμερα δε φαινότανε κακή στους Γερμανούς πριν τον πόλεμο). Προσωπικά θεωρώ ότι η προσπάθεια αποκάλυψης του Εβραϊκού ολοκαυτώματος αποδυνάμωσε το βιβλίο από το αστυνομικό του ενδιαφέρον αντί να το ενισχύσει, ενώ το θέμα της κλοπής και αρπαγής έργων τέχνης από τους Ναζί που΄ακούμπησε ακροθιγώς το βιβλίο, δεν είναι τόσο αναπτυγμένο, τόσο πολυσυζητημένο, τόσο φωτισμένο και άρα για μένα πιο λογοτεχνικά ενδιαφέρον.
Παρόλα αυτά ωραίο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.
Θα κοιτάξω να κυκλοφορήσει κι άλλο.

Journal Entry 17 by karjim at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 27, 2011

Released 9 yrs ago (3/27/2011 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στη συνάντηση Μαρτίου των Αθηναίων Bookcrossers

Journal Entry 18 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 27, 2011
Το πήρα από τη συνάντηση Μαρτίου

Journal Entry 19 by maltrebus at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 31, 2011

Released 9 yrs ago (7/31/2011 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Πολύ καλό βιβλίο με καταιγιστικούς ρυθμούς σε βάζει μέσα σε μια παγκόσμια δυστοπία που κυριαρχούν τα ιδεώδη του Ναζισμού ως τρόπος ζωής. Ο ήρωας είναι σχεδόν ερωτεύσιμος, ένας σκεπτόμενος άνθρωπος που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα πολιτικά ορθό, εχθρικό περιβάλλον.
Το βιβλίο έχει γυριστεί ταινία το 1986 από τον Κεν Λόουτς και μίνι σειρά από την HBO με πρωταγωνιστές τον Ρ. Χάουερ και τη Μ. Ριτσαρσον το 1994
ps. Ο ''καλός πατέρας'' Κέννεντυ έκανε στη κόρη του λοβοτομή στα εικοσιδύο της χρόνια επειδή έπασχε από διπολική προσωπικότητα.

Journal Entry 20 by feltre at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 31, 2011
Απο τη συνάντηση. Θα επιστρέψει στη βιβλιοθήκη μόλις διαβαστεί.

9/8/11
Καλογραμμένο βιβλίο. Οι προηγούμενοι τα είπαν όλα...

Journal Entry 21 by feltre at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, August 14, 2011

Released 9 yrs ago (8/14/2011 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Καλή ανάγνωση.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.