Päiväkirja 1933-1944, Kasvun vuodet Varsovan Ghetossa

by Mary Berg | Biographies & Memoirs |
ISBN: 9789524920919 Global Overview for this book
Registered by wingSonkkuwing of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 5/20/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingSonkkuwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, May 20, 2010
Takakansi:

"Mary Berg on viidentoista, kun hän joutui perheineen Varsovan gheton vangiksi. Siitä alkoi yli nelivuotinen kamppailu elämästä ja kuolemasta keskellä natsien hirmuvaltaa. Mary alkoi kirjoittaa kaikeea kokemaansa päiväkirjaansa syksystä 1939 aina vapautumiseensa, kevääseen 1944 saakka. Näin syntyi ainutlaatuinen selviytymistarina juutalaistytön teinivuosista Varsovan ghetossa.

Mary Bergin onnistui salakuljettaa 12 pientä muistikirjaa vapauteen, ja ne julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1945. Nyt reilut 60 vuotta tapahtumien jälkeen tämä unohdettu tarina julkaistaan ensimmäistä kertaa maailmanlaajuiselle yleisölle."Sisäkansi:

"15. KESÄKUUTA 1943
Me ghetosta pelastuneet häpeämme katsoa toisiamme silmiin. Oliko meillä oikeus pelastaa itsemme? Minä olen täällä ja hengitän raitista ilmaa samaan aikaan kun kansani tukehtuu ghetossa kaasuihin ja joutuu elävältä poltetuksi. Miksi?

Mary Berg aloitti Yhdysvalloissa uuden elämän ja yritti jättää menneisyytensä taakseen. Kun häneltä kysyttiin eräässä haastattelussa vuoden 1945 alussa, haluaisiko hän matkustaa takaisin Puolaan, Mary vastasi: Ei, en aio koskaan matkustaa sinne takaisin. Yhdysvallat on nyt kotimaani, ja minusta tulee aito amerikkalainen. Ei olisi mukava mennä takaisin Puolaan ja nähdä pelkkiä hautausmaita... myös isäni sukulaiset on surmattu... ja kaikki meidän ystävämme. Kaiken kokemamme jälkeen tidän, mitä vapaus todella merkitsee...

Mary Berg pysyi julkisuuden valokeilassa New Yorkissa 1950-luvun alkuun asti; hän antoi haastatteluja ja puhui radiossa. Sen jälkeen hän otti etäisyyttä päiväkirjaansa, ilmoitti haluvansa unohtaa menneet ja katosi julkisuudesta."

Journal Entry 2 by wingSonkkuwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, April 18, 2020
Mielenkiintoinen kirja ghettoajassa.

Journal Entry 3 by wingSonkkuwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, March 3, 2021

Released 7 mos ago (3/2/2021 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee helmikuun arvonnan voittajalle. Onnea!

Journal Entry 4 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, March 8, 2021
Kiitos! Nyt en tosin ole ihan satavarma, olenko lukenut tämän jo - katsotaan :)

Journal Entry 5 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, June 10, 2021
Tämä oli tosiaan mielenkiintoinen, hieman erilainen näkökulma (internoidut ulkomaan kansalaiset) kuin aiemmin lukemissani ghettokirjoissa. Mary oli sinänsä onnekkaampi kuin lukuisat muut, vaikka tapahtumien kammottavuus ei siitä kirjassa(kaan) vähene. Olis ollut kiinnostavaa lukea myös perheen alkuajoista Yhdysvalloissa, mutta niitä tarinoita täytynee etsiä muilta kirjailijoilta.

** Maailman ympäri -lukuhaaste: olen käynyt siellä sun täällä Puolassa monta kertaa, kerran myös Varsovassa. Holokaustiin liittyviä kohteitakin on visiitteihin mahtunut. Aina olen maassa viihtynyt, vaikka ekalla reissulla 90-luvun alussa olikin pientä kulttuurishokkia ilmassa, kun en meinannut saada Krakovan kansainväliseltä juna-asemalta lippua ostettua... Lipunmyyjä ei puhunut englantia tai saksaa (unohdin kokeilla suomea) eikä ilmeisesti halunnut lukea paperille kirjoittamiani paikkaa + aikaa, huusi vain pää punaisena puolaksi ja löi lopulta luukun nenän edestä kiinni. Enää en muista olinko mahdollisesti itse väärällä luukulla vai oliko virkailijalla kenties joku muu "hyvä" syy moiseen käytökseen. Viime maaliskuussa taas meinattiin jäädä samaiseen kaupunkiin nalkkiin, kun Puola alkoi suunnilleen yhdessä yössä koronasulkea rajojaan. No, pikkuharmeista huolimatta Krakova on aina ollut yksi suosikkikaupungeistani ja kaipa sinne taas joskus tässä pääsee.

Released 3 mos ago (7/6/2021 UTC) at Ranta-Kerttu in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Miittivapautus


Read and Release at BookCrossing.com...

Journal Entry 7 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, July 6, 2021
Vaikutti kiinnostavalta, joten otin mukaan.

Journal Entry 8 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, August 18, 2021
Oli kiinnostavaa ja koskettavaa luettavaa. Tiesin vain ylimalkaisia asioita juutalaisgetoista, joten opin niistä paljon uutta. Tämä ei myöskään ollut niin ahdistava, koska alusta saakka oli tiedossa että Mary perheineen pelastuu lopulta Yhdysvaltoihin.

Released 1 mo ago (9/22/2021 UTC) at Kortteliravintola Kerttu in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Vapautui miitissä!

Journal Entry 10 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, September 22, 2021
Nappasin miitistä mukaani.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.