Όλα πάνε ρολόι (ή σχεδόν)

Registered by mariakall of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 5/14/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by mariakall from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, May 14, 2010
Από το οπισθόφυλλο:
"Η Αλγερία είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Αλλά ποτέ δεν έλεγε «πήγα εκεί, ήμουν αλλού, είδα εκείνο, δοκίμασα το άλλο». Το σπίτι ήταν γεμάτο αναμνηστικά από άλλους τόπους και από άλλους ανθρώπους. Όχι απαραίτητα κάτι σπουδαίο. «Τα πιο σπουδαία τα έχω εδώ» έλεγε στη Ρόρη, κι έδειχνε τα μάτια της. Η Αλγερία έλεγε ότι τους άλλους τόπους τούς έχουμε πάντα φυλαχτό. Κι ότι ακόμη και οι άνθρωποι είναι τόποι, πατρίδες ή στάσεις ανάπαυσης, μεθοριακοί σταθμοί, προορισμοί ή σημεία εκκίνησης.
Δεν καταλάβαινε και πολλά η Ρόρη. Είχε μια μάνα με το όνομα χώρας της Βόρειας Αφρικής. Το ίδιο και οι θείοι και οι θείες της, τους οποίους δεν είχε δει ποτέ το παιδί, είχαν ονόματα τόπων: Αίτνα και Βενετία οι αδελφές της Αλγερίας, Όλυμπος και Περού οι αδελφοί της.

«Και πού είναι τώρα;»
«Πολύ μακριά. Ο καθένας κι αλλού».
«Κι εσύ γιατί ήρθες εδώ;»
«Γιατί οι άνθρωποι είναι οι χώρες. Κι εσύ είσαι μια χώρα».
«Δεν υπάρχει χώρα Ρόρη».
«Υπάρχει, αλλά κανένας δεν την ανακάλυψε ακόμη».

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, η άφιξη μίας ξένης νέας κοπέλας με το παράξενο όνομα Αλγερία έρχεται να ταράξει τη φιλήσυχη και θεοσεβούμενη κοινωνία της Σεωρής, ενός 'αρχετυπικού' χωριού της ελληνικής επαρχίας. Η Αλγερία παντρεύεται τον Μηνά, που την έφερε στο χωριό, και χτίζουν το 'ισπανικό' τους σπίτι, ζώντας χαμηλόφωνα τον παράφορο έρωτά τους. Σύντομα αποκτούν μία κόρη, τη Ρόρη, ένα ζωηρό και πανέξυπνο κοριτσάκι με τις πιο παράξενες απορίες. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν ρολόι. Ή μήπως όχι;
Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Στυλιάνα Γκαλινίκη αφηγείται την ιστορία μιας παθιασμένης αγάπης, τη γέννηση, την ανθοφορία και το δοξαστικό της τέλος μέσα σ' ένα εχθρικό περιβάλλον, που δύο άνθρωποι προσπαθούν να μετατρέψουν σε φιλόξενο και φωτεινό.
Αφηγείται, επίσης, και το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος φόνου», με αυτουργό την αρχέγονη τάση των ανθρώπων να περιθωριοποιούν ό,τι δεν τους μοιάζει, να τρομάζουν απέναντι σε ό,τι δεν κατανοούν, να απορρίπτουν ό,τι δεν τολμούν και τελικά να κλείνονται μέσα στα πιο ερμητικά σφραγισμένα σύνορα, τα σύνορα του εαυτού τους."

Journal Entry 2 by mariakall at To the first reader, A Bookring -- Controlled Releases on Friday, May 14, 2010

Released 10 yrs ago (5/14/2010 UTC) at To the first reader, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Άλλο ένα ring του συνεδρίου!

Αν τα καταφέρω θα το δώσω στον karjimΓράφω τα σχόλιά μου για το βιβλίο αρκετούς μήνες αφού το διάβασα (Σεπτέμβρης πια), αλλά αυτό μου δίνει την δυνατότητα να πω ότι μάλλον είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος. Με ενθουσίασε από τις πρώτες σελίδες, το διάβασα γρήγορα, το έκανα rign (καμιά φορά ίσως και πιεστικά το πάσαρα στους επόμενους) το έδωσα να το διαβάσει η αδερφή μου και αγόρασα και ένα καινούργιο αντίτυπο για να το κάνω δώρο στην κολλητή μου.
Η ιστορία είναι το στυλ των ιστοριών που μου αρέσουνε, ζωές ανθρώπων σε μία κλειστή κοινωνία που ξεδιπλώνονται σιγά σιγά και μπλέκονται μεταξύ τους. Ήρωες ανθρώπινοι και ιδιαίτεροι μαζί, και μία γλώσσα απλή που σε βοηθάει να «καταπιείς» ακόμα και πολύ σκληρές σκηνές. Ζήλεψα την αγάπη των πρωταγωνιστών, έστω και με αυτό το τέλος, προσπάθησα να παίξω το παιχνίδι της συγγραφέα με τους αναγραμματισμούς (δεν τα κατάφερα σε όλους) και πραγματικά λάτρεψα τους διαλόγους του παπά με τον Θεό.
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να μιλήσω με την συγγραφέα στο συνέδριο, ίσως δεν το επιδίωξα κιόλας. Τι να της πω άλλωστε. Η σχέση του καθένα με ένα βιβλίο είναι κάτι προσωπικό, ίσως αυτά που μου αρέσανε εμένα να μην ήθελε να τα περάσει έτσι όπως τα κατάλαβα. Νομίζω ότι αρκεί που μπήκα στην λίστα των φανατικών αναγνωστών της και περιμένω το επόμενο βιβλίο της.

Journal Entry 3 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 31, 2010
Άτυπο ρινγκ ενός βιβλίου συγγραφέως που παίρνει μέρος στο 5ο Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing.
Συναντηθήκαμε με τη mariakall μαζί με την Ήλια για να το παραλάβουμε.

Journal Entry 4 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, May 31, 2010
Αν και δεν πρόλαβα να το διαβάσω πριν το Συνέδριο και δεν είχα τη χαρά να γνωρίσω από κοντά τη συγγραφέα του και να συνομιλήσω μαζί της γιατί ήταν σε άλλη συγγραφική ομάδα στο μυστικό event της Stereosis , είμαι ευτυχής που το διάβασα και το θεωρώ ήδη το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος. Αν και πιστεύω ότι το βιβλίο δυσκόλεψε πάρα πολύ με αυτό το συνεχές χρονικό πήγαινε έλα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που απείχαν τουλάχιστον μία εικοσαετία μεταξύ τους, και ειλικρινά κουράστηκα να το παρακολουθήσω, ήταν τόσο αριστοτεχνικό φτιαγμένη η ανάπτυξη της ιστορίας, και προσέθετε τόσο στην αδημονία και στο ενδιαφέρον να γυροφέρνεις γύρω από τα γεγονότα χωρίς να τα περιγράφεις εξ αρχής που το λάτρεψα. Η γραφή είναι εξαιρετική, χωρίς φιοριτούρες και περίτεχνο λόγο αλλά με βάθος και ουσία.
Το βασικό θέμα της αντιμετώπισης της διαφορετικότητας από μία μικρή (ή και μεγαλύτερη) κοινωνία αφ' ενός είναι από τα αγαπημένα μου, αφετέρου είναι και ένα από τα βασικά θέματα που θίγω κι εγώ στο δεύτερο βιβλίο μου. Κρίμα όμως να μην μπορώ να το χειριστώ με τέτοιο τρόπο. Ελπίζω πάντα ότι κάποια στιγμή θα μπορέσω να γίνω τόσο καλός συγγραφέας....
Πίσω στη mariakall! Μαρία ευχαριστώ για ένα εξαιρετικό βιβλίο!

Journal Entry 5 by maltrebus at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 16, 2010
επιτέλους μπόρεσα να το καταχωρίσω το πήρα στοmini meet up στο σταύλο μέχρι στιγμής είναι πολύ καλό

Journal Entry 6 by Alerion at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 03, 2010
Μου το έδωσε επιτέλους η MariaKall χθες στην σερμπετοσυνάντηση. Θα το διαβάσω και θα επανέλθω, αν και ήδη άκουσα πάρα πολύ καλά σχόλια.

Journal Entry 7 by Alerion at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, November 12, 2010
Λοιπόν, αν και καθυστέρησα να το ξεκινήσω, δεν συνέβη το ίδιο και με το να το τελειώσω. Μέσα σε δύο - τρεις μέρες τελείωσε.

Όντως ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Όπως λέει και ο karjim το συνεχές πήγαινε έλα σε βάζει σε μια διαδικασία συνεχούς εγγρήγορσης γιατί αλλιώς δεν καταλαβαίνεις σε ποια χρονική στιγμή βρίσκεσαι. Η γραφή σου δημιουργεί τόσα έντονα συναισθήματα και φαίνεται ξεκάθαρα η "κακία" του κόσμου που προκαλείται λόγω του φθόνου. Και από την άλλη η Αλγερία και ο Μηνάς που δεν επηρεάζονται και τόσο από την συμπεριφορά των άλλων, αλλά αρκούνται ο ένας στην ύπαρξη του άλλου. Στο τέλος φαίνεται και η γεύση που άφησε η ζωή των γονιών της στην μικρή Ρόρη.

Ίσως κάπως περισσότερο spoiler στην συνέχεια.

Πολύ ωραίο βιβλίο αν και το βρήκα λίγο απαισιόδοξο (ξέρω karjim πιθανότατα δεν θα συμφωνήσεις μαζί μου, έχουμε προηγούμενα με τα Πικρά Κεράσια), γεγονός που δεν επηρεάζει βέβαια την ποιότητά του. Ο κόσμος της Σεωρής δεν άλλαξε ακόμα και 20 χρόνια μετά. Βυθίστηκε ξανά στον μικρόκοσμό του και τους ενοχλεί ακόμα και η ύπαρξη του τάφου ή πως η μεγάλη πια Ρόρη έρχεται να παραλάβει τα κόκκαλα των γονιών της. Υποκρισία σε όλο το μεγαλείο. Νομίζω αρκετά δυνατό βιβλίο, συγκρίσιμο του βιβλίου της Niffenegger "The time traveller's wife".

Θα επιστραφεί στην MariaKall με την πρώτη ευκαιρία.

Journal Entry 8 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, January 13, 2011
Στα χέρια μου από τις ημέρες των γιορτών.
Χαίρομαι που σας άρεσε :-)

Journal Entry 9 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Thursday, July 31, 2014
Μου το έδωσε η MariaKall μιας που είχα ξεμείνει από βιβλία... θα με συντροφεύσει το στα Χανιά...
Ευχαριστώ :)

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.