De koepel van Brunelleschi

by Ross King | Nonfiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingjanna2wing of Castricum, Noord-Holland Netherlands on 4/26/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingjanna2wing from Castricum, Noord-Holland Netherlands on Monday, April 26, 2010
Boeiend onderwerp, maar het boek vereist wel aandacht en concentratie. Bepaald geen makkeljk weglezertje.

NBD|Biblion recensie
De koepel is die van de Florentijnse Dom van Santa Maria del Fiore, die inclusief lantaarn en bronzen bol ruim honderd meter boven de stad uit rijst. Hiermee en met zijn doorsnee van bijna 44 meter is hij nog altijd de grootste en hoogste ooit gebouwd. De binnenste wand is aan de voet niet minder dan twee en bovenin bijna anderhalve meter dik. Toen goudsmit/klokkenmaker Brunelleschi zijn plan om de koepel te bouwen zonder ondersteunende constructie indiende, was er slechts hoon. Hij was een geboren uitvinder; voor het ophijsen van de honderdduizend kilo's materiaal ontwierp hij een toestel dat hem zijn eerste roem bracht. Kings boek is een fascinerend verslag van de totstandkoming van een der indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. Behalve aan de bouwtechniek besteedt hij veel aandacht aan menselijke aspecten, sociale en politieke verhoudingen en het religieuze klimaat. Het zijn juist ook deze factoren die de lezer het 25 jaar vergende gebeuren van stap tot stap doen meebeleven. De 25 wit-zwartafbeeldingen dragen vooral bij tot zijn technisch inzicht; zeven kleurenfoto's tonen meer algemene kanten. Met register.Journal Entry 2 by wingjanna2wing at OBCZ-Westerpark in Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, October 30, 2011

Released 8 yrs ago (10/30/2011 UTC) at OBCZ-Westerpark in Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Tijdens de eerste wintertijdmeeting. Voor de liefhebber of voor in de kast!


Hallo daar, vinder! Als je dit leest, heb je een boek gevonden. Gefeliciteerd! Hopelijk is het iets dat je leuk vindt; zo niet, dan heeft het je toch tenminste hier gebracht en dat is ook wat waard. Je mag het boek gerust doorgeven aan iemand anders, of zomaar ergens achterlaten. Ondertussen was je toch maar mooi nieuwsgierig genoeg om op deze site te komen kijken. Kijk gerust wat rond. Veel plezier! Als je het boek ook wilt volgen dan kun je je het beste aanmelden als nieuwe bookcrosser (Engelse pagina). Ik zou het erg leuk vinden als je mijn naam (janna2) wilt invullen als Referring Member, dan kan ik zien dat je ook een geregistreerde bookcrosser bent geworden.Oh ja, er is ook een Nederlandse website voor als je nog meer wilt weten over bookcrossing: www.bookcrossing.nl.

Journal Entry 3 by dutchbooky at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, October 30, 2011
Meegenomen van de meeting in OBCZ Westerpark. Ik heb meerdere keren onder deze koepel gestaan en ben benieuwd naar dit verhaal.

Journal Entry 4 by dutchbooky at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, August 31, 2014
Eindelijk eens gelezen. Vorig jaar heb ik de koepel van een afstandje bekeken. Het is een beeld bepalend gebouw. Van ver af weet je dat je naar Florence kijkt. Nog altijd is de koepel de grootste van alle koepels, gebouwd in een tijd waarin hijskranen van hout waren en aangedreven werden door ossen of mensen. De techniek die Brunelleschi gebruikte is nooit geëvenaard.
Het verhaal sprong voor mij soms van de hak op de tak, het zijn veel feiten en verwijzingen, waardoor je de draad weleens kwijtraakt. Mooi om te lezen hoe de koepel jaar na jaar hoger en schuiner wordt en uiteindelijk dus ook af is. Geen spoedklus, alleen maar handwerk en een koepel waarvoor nog steeds duizenden mensen vol bewondering naar kijken.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.