Ομπρέλες στον ουρανό

by Λουκία Δέρβη | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 3/30/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, March 30, 2010
"Οκτώ μήνες, σκέφτηκε ο Σίμος. Οκτώ μήνες για μια καινούργια ζωή. Αξίζει. Κατέβηκε δυο δυο τα σκαλιά μέχρι την εξώπορτα κι εκεί, στο απέναντι κτίριο, για μια στιγμή, νόμισε πως την είδε πως ίσως είχαν κάνει λάθος απ' τη Σοχνούτ που του είχαν πει πως δεν έχουν στοιχεία της· πως ήταν η Μαζάλ, όπως τη θυμόταν, με το πράσινο φουστάνι της, τα αέρινα βήματά της.
Έτρεξε να την προλάβει αλλά η γυναικεία φιγούρα είχε εξαφανιστεί στους δρόμους της Αθήνας· λάθος, σκέφτηκε σίγουρα θα είχε κάνει λάθος".

Η νουβέλα της Λουκίας Δέρβη "Ομπρέλες στον ουρανό" τοποθετείται χρονικά σε μία από τις τραγικότερες περιόδους της Ιστορίας, στη λεγόμενη "Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος", όπως αποκαλούσαν οι Ναζί το γνωστό σε όλους Ολοκαύτωμα. Μέσα από τα μάτια δύο αδελφών, της Μαζάλ, με την καρδιά αγκινάρα, και της τεμπέλας Σάρας, που όλοι φωνάζουν "καπετάν Ξαπλόπουλο",
παρακολουθούμε την Οδύσσεια των Ελλήνων Εβραίων, τον αγώνα τους για επιβίωση και το μακρύ τους ταξίδι προς την ελευθερία και τη Γη της Επαγγελίας. Πρόκειται για ένα ταξίδι σπαρακτικό, χωρίς επιστροφή, μία πορεία που αφήνει πίσω της χαμένους ανθρώπους, γκρεμισμένες ζωές και ανεκπλήρωτους έρωτες. Ωστόσο, παρά το δραματικό περιεχόμενο, η συγγραφέας δεν παρασύρεται σε ένα λόγο θρηνητικό, δεν ζωγραφίζει τον κόσμο της με μελανά χρώματα αντιθέτως, ακουμπάει ανάλαφρα την πραγματικότητα αποδίδοντάς την ως έχει: με γέλια και κλάματα, χωρισμούς και ανταμώματα, σιωπές και τραγούδια.

Γιατί πάντοτε υπάρχει ελπίδα, αφού η Γη της Επαγγελίας μπορεί να είναι ένας τόπος μακρινός που περιμένει να κατοικηθεί, αλλά μπορεί να είναι κι ένας άνθρωπος, ακριβώς δίπλα μας, χαμένος στο αλαλάζον πλήθος, που περιμένει να ξαναβρεθεί μετά από καιρό, που επιμένει να ελπίζει, παρότι κανείς δεν του εγγυάται πως ό,τι αγαπάει δεν έχει για πάντα χαθεί.

Με τις "Ομπρέλες στον Ουρανό", η Λουκία Δέρβη μας δίνει ένα αφήγημα δυνατό, συγκινητικό, με πυκνή και λιτή γραφή, αλλά και με ευχάριστη διάθεση, αποδεικνύοντας πόσο επαρκές είναι να μιλάει κανείς για τα πιο τραγικά πράγματα απλά, χωρίς σοβαροφάνεια, με χιούμορ.

Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, May 10, 2010
Το βιβλίο το αγόρασα ως προσφορά για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο Bookcrossing και το DEMEK Release Challenge που διοργανώνεται από τον Salonica2010 για τις τελευταίες 100 ημέρες πριν από αυτό. Λόγω τίτλου. Πριν δύο εβδομάδες διαπίστωσα ότι είναι υποψήφιο στα φετινά λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού Διαβάζω στην κλατηγορία Νουβέλα. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα ήταν κρίμα να το απελευθερώσω πριν το διαβάσω. Και Ω! του θαύματος σήμερα είχε για άλλη μία φορά τηλεφώνημα για βόμβα στην Ευελπίδων και τα δικαστήρια εκκενώθηκαν για δύο ώρες. Ο τυχερός Bookcrosser με μία τσάντα βιβλία στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου είχε όμως κάτι να κάνει αυτό το δίωρο...
Λοιπόν το βιβλίο έχει ενδιαφέρον θέμα αφού ασχολείται με τους Έλληνες Εβραίους την περίοδο της Κατοχής. Εκεί περίπου τελειώνει και το ενδιαφέρον του. Η γλώσσα είναι η απλούστερη, λιτη, -έως flat- γραμμική περιγραφή που έχω διαβάσει ποτέ μου, περίπου σαν να αφηγείται ένα εικοσάχρονο (του μέσου όρου) μία περίοδο της ζωής του. Δεν έχει τίποτα το περίεργο ή ενδιαφέρον στη δομή και η υπόθεση θα μπορούσε αλλιώς ιδωμένη να αποτελέσει πρώτης τάξεως best seller. Αλλά μάλλον αυτό μου έλειψε. Το θέμα και οι ήρωες είναι αναμφισβήτητα φτιαγμένοι για μυθιστόρημα. Μεγάλης έκτασης κιόλας. Και η "νουβέλα" αυτή είναι το προσχέδιο. Ένα σκαρίφημα για κάτι που με πολλή δουλειά θα γινόταν ένα καλό και ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Ως νουβέλα είναι μάλλον κακή και άτεχνη. Και εδώ έρχεται η απορία μου: Για ποιόν ακριβώς λόγο είναι υποψήφια για βραβείο; Δεν ξέρω, θα ήθελα να μου τη λύσετε κι εμένα αυτήν την απορία. Υποψιάζομαι για τη μία και μοναδική ατάκα του βιβλίου: "Τότε οι Άγγλοι έριχναν λεφτά με αλεξίπτωτα για τις ανάγκες της αντίστασης μετά ήταν που άρχισαν να πετούν μόνο αριστερές αρβύλες" ως υπόνοια πολιτικής θέσης. Ή λόγω τύψεων για τα δεινά του Εβραϊκού Έθνους. Δεν ξέρω, δεν ξέρω....

WILD RELEASE NOTES:

Τούτο το τσίφτικο βιβλιαράκι θα βρεθεί μαζί με πολλά άλλα στη Θεσσαλονίκη για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing. Θα πιαστεί και θα διαβαστεί από πολλούς άλλους αναγνώστες που με τη σειρά τους θα το αφήσουν ξανά να ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο! Βέβαια πρώτα θα τα σπάσει στο Συνέδριο από τις 21 μέχρι τις 24 Μαΐου μαζί με τους 100+ συμμετέχοντες! Αν το βρεις εσύ τυχερέ φίλε, σκέψου πως αποτελείς κι εσύ έναν κρίκο της αλυσίδας. Γιούπι!

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!

You may find us Greek at BookCrossers Greek Forum of this site.

To leave a comment (and let me know you found the book) write (on the top left “Enter BCID”) the code number you will find on the label inside the book and click “Go”
Thank you and enjoy reading this!

Bon Voyage little book!


Journal Entry 4 by wingAnonymousFinderwing at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Saturday, June 22, 2013
ΤΟ ΕΙΧΑ ΒΡΕΙ Κ ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΔΩ Κ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΞΑΝΑ Κ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ,ΜΙΑ ΑΝΑΛΑΦΡΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΕΠΟΧΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ, ΑΠΛΗ ΓΛΩΣΣΑ,Κ ΓΕΝΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΠΩΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ!ΣΥΓΝΩΝΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΛΑ ΤΟ ΕΙΧΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ,ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΚΑΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ!

Journal Entry 5 by wingAnonymousFinderwing at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, February 06, 2014
ΑΠΛΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ, Η ΠΛΟΚΗ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ. ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ. ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.