Ο θεός των μικρών παραγμάτων

by Αρουντατι Ρόι | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by axenbax on 1/13/2010
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by axenbax on Wednesday, January 13, 2010
"Το μυστικό των πραγματικά σπουδαίων βιβλίων είναι... ότι δεν έχουν μυστικά". Πώς ν αμφισβητήσει κανείς τα λόγια της ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ, αφού το "σπουδαίο μυστικό" της διαδόθηκε σε είκοσι έξι χώρες προτού καν εκδοθεί; "Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ", το πρώτο της μόλις βιβλίο, που απέσπασε την μεγαλύτερη διάκριση στο χώρο της Αγγλόφωνης λογοτεχνίας, το Βραβείο Μπούκερ 1997, παρουσιάζεται τώρα από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σε μετάφραση Μαρίας Αγγελίδου.
Η τριανταεπτάχρονη Ινδή συγγραφέας έχτισε με μαεστρία την ιστορία μιας εύπορης οικογένειας που πλήττεται από έναν τραγικό θάνατο, και την αναπόφευκτη διάσπαση των μελών της που, σαν απομαγνητισμένα ηλεκτρόνια θα εκτροχιαστούν από την προκαθορισμένη κοινή τους πορεία. Μέσα στα πάθη και τον αισθησιασμό, το κείμενο φτιάχνει το δικό του λεξιλόγιο από εικόνες. Η ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ υφαίνει τον ιστό της αφήγησης με δεξιοτεχνία και ομορφιά και το ξετύλιγμα της ιστορίας έχει τη δύναμη να ταράζει, να συνεπαίρνει, να μαγεύει τον αναγνώστη. Χωρίς να έχει ζήσει ποτέ μακριά από την πατρίδα της, χωρίς να ξεχνάει ούτε στιγμή τη γλωσσική παράδοση, κατάφερε να γράψει στα Αγγλικά ένα μυθιστόρημα που σου κόβει την ανάσα. Το βιβλίο έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Αγγλία, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία με εξαιρετική αποδοχή και πρόκειται να μεταφραστεί σε άλλες 20 γλώσσες, Ευρωπαικές και μη. Εκανε στην κυριολεξία το γυρο του κόσμου πριν ακόμη κυκλοφορήσει!
Η ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ γεννήθηκε πριν από 37 χρόνια στην περιοχή της Κέραλα, στη νότια Ινδία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική, και εργάσθηκε ως σεναριογράφος και στην οργάνωση παραγωγής στο χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Σήμερα ζει στο Νέο Δελχί. "Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ" είναι το πρώτο της βιβλίο. Πέρασε πάνω από τέσσερα χρόνια γράφοντάς το, όμως μόλις έστειλε το χειρόγραφό της στον Αγγλο πράκτορα, εκείνος πήρε το πρώτο αεροπλάνο για την Ινδία για να υπογράψει συμβόλαιο μαζί της. Το βιβλίο έγινε αντικείμενο μάχης ανάμεσα στους εκδότες πολλών χωρών. Λόγω της εξαιρετικής της γραφής και του ιδιαίτερου στιλ της, η ΡΟΪ χαρακτηρίστηκε ισάξια μεγάλων συγγραφέων όπως ο Τζόις, ο Μάρκες και ο Σαλμάν Ροησντι. Τελικά, η ΑΡΟΥΝΤΑΤΙ ΡΟΪ είναι γεννημένη συγγραφέας και το βιβλίο της πράγματι το Λογοτεχνικό Γεγονός του 1997!
Δύο όμορφα, αγνά δίδυμα παιδιά και η υπέροχη μητέρα τους επιστρέφουν για να ζήσουν στο πατρικό της σπίτι, στο Αγιέμενεμ, στην Ινδία, αφού ο ιδιόρρυθμος πατέρας τα έχει εγκαταλείψει. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ξετυλίγεται μια συναρπαστική ιστορία όπου οι διάφοροι ήρωες παίζουν τους ρόλους τους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Μέσα στα πάθη και τον αισθησιασμό, το κείμενο φτιάχνει το δικό του λεξιλόγιο από εικόνες. Ένας έρωτας απαγορευμένος, μια λαχτάρα για μακρινούς ορίζοντες, ένα ποτάμι που μιλάει μια γλώσσα ονειρική, κι ένας θεός που τα πάντα ορίζει.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.