Svitjods undergång och Sveriges födelse

Registered by wingbabelfiskwing of Jönköping, Småland Sweden on 12/16/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingbabelfiskwing from Jönköping, Småland Sweden on Wednesday, December 16, 2009
Svitjods undergång och Sveriges födelse ger oss en ny syn på Sveriges och Stockholms tillkomst - men också paralleller till vår egen tid. Slutfasen på 1200-talet förde med sig frågor som liknar dagens: skulle man ge upp en del av självbestämmandet för att ingå i en större kontinental gemenskap? Då handlade det om den katolska kyrkan, idag är det EU. Klivet över de 800 åren är kortare än man tror.

Är Sverige verkligen en fortsättning på det gamla Sveaväldet, eller i själva verket ett helt annat projekt, på påvekyrkans villkor? Vilka var de mystiska upprorsmän som kallades för "folkungarna" och som Birger Jarl och hans son Magnus Ladulås var tvungna att besegra innan "det moderna" Sverige kunde börja byggas? Samtidigt som de krossades drogs riktlinjerna för det nya landet upp: Stockholm grundades, adeln skapades, stat och lagar kom till. Och det gamla namnet Svitjod, "Sveafolket", försvann plötsligt.

Bröderna Lindströms bok beskriver lättillgängligt Sveriges födelse -- men ur förlorarnas perspektiv. Därmed stiger skuggorna fram av ett annat land, Svitjod -- ett möjligt Sverige som aldrig kom till på grund av såväl kamp och blodspillan som slump och tillfälligheter.

Journal Entry 2 by wingbabelfiskwing at Jönköping, Småland Sweden on Thursday, November 12, 2020
Medeltiden. Det nya Sverige föds ur resterna av det gamla Svitjod. En våldsam och omvälvande period.

Det är mycket text och en omfattande notapparat. Mitt ex är en pocketbok med ganska liten (= svårläst) text men för den som är intresserad av Sveriges medeltid så ger den mycket information.

Journal Entry 3 by wingBAMPwing at Linköping, Östergötland Sweden on Thursday, January 14, 2021
Tusen tack babelfisk! Jag placerar den genast i PC-hyllan och på nattygsbordet.

En eloge till PostNord, boken hann ju nästan inte postas i Jönköping förrän den låg i mitt postfack i Linköping. Simsalabim!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.