Αλήθειες κρυμμένες, σημάδια ανεξίτηλα

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 12/5/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Saturday, December 05, 2009
Περιγραφή
Το ξύλινο σκαλιστό κουτί θα ανοίξει για πρώτη φορά πολλά χρόνια μετά το θάνατο του κατόχου του. Μια μαυρόασπρη φωτογραφία του 1930, κρυμμένη για δεκαετίες, έμελλε να ανατρέψει την ιστορία μιας ολόκληρης οικογένειας.
Άνθρωποι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου που, κρατώντας μυστικά και κρύβοντας αλήθειες, υπέκλεψαν την ευτυχία τους από τη μοίρα και πλήρωσαν το τίμημα της αλαζονείας τους.
Μία μοναδική ιστορία γεμάτη ανατροπές, με πρωταγωνιστές που αισθάνεσαι ότι τους ήξερες πάντα.


Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, December 21, 2009
Λοιπόν... Το βιβλίο είναι του εκδοτικού μου. Για τη συγγραφέα έχω ακούσει τα καλύτερα σε προσωπικό επίπεδο. Το διάβασα για να δω την αναλογία που μου είπαν.

Μου άρεσε. Είναι μία οικογενειακή saga που εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος μεταξύ 1930 - 1980. Μία πολυπρόσωπη οικογένεια, οι σχέσεις των μελών μεταξύ τους, τα κρυμμένα μυστικά της οικογένειας που δεν ειπώθηκαν και σημάδεψαν τις ζωές τους. Ρέουσα γραφή, καθημερινός λόγος, ενδιαφέρουσες ιστορίες και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Που αισθάνθηκα άβολα; Μου θύμισε πολύ σε ύφος και τρόπο γραφής το δικό μου πρώτο βιβλίο. Είναι βιβλία της ίδιας κατηγορίας, του ίδιου προσανατολισμού και περίπου της ίδιας φιλοσοφίας. Αυτό κάνει την κριτική μου δυσκολότερη, γιατί υπεισέρχεται - ή τουλάχιστον φάινεται να υπεισέρχεται - ο παράγοντας σύγκριση. Δε θέλω να κάνω το λάθος αυτό. Το κρίνω από μόνο του και κρίνοντάς το ίσως κάνω και μία ψύχραιμη κριτική του δικού μου βιβλίου που παρουσιάζει κάποια κοινά ελαττώματα.
Το βιβλίο είναι πραγματικά πολυπρόσωπο. Τόσο πολύ που σε κάποια στιγμή χάνεις τα αυγά και τα πασχάλια, προσπαθώντας να παρακολουθήσεις τους ήρωες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Σίγουρα συνηθίζεται σε μία σαγκα, αλλά δεν μπορεί πάντα να το συνηθίσει ο αναγνώστης, ιδίως αν το βιβλίο το διαβάσει χρονικά απλωμένα. Οι ιστορίες των μελών μπλέκουν η μία μέσα στην άλλη και είναι πολλές και διαφορετικές με αποτέλεσμα το βιβλίο να μην έχει ξεκάθαρο βασικό πρωταγωνιστή και θέμα. Υποθέτω ότι η βασική πρωταγωνίστρια είναι η Βιργινία γιατί μ' αυτήν ασχολείται περισσότερο το βιβλίο, όμως δε φαίνεται σαφής πρόθεση να αναδειχθεί στη βασική ηρωίδα. Το θέμα που φαίνεται να έχει ως ραχοκοκαλιά το βιβλίο είναι τα ψέμματα και τα μυστικά της οικογένειας. Όμως αφενός είναι πολλά (όχι ένα που να κάνει τόσο αισθητή την παρουσία του), αφετέρου σαν θεματικός σύνδεσμος της ιστορίας δε φτάνει για να αποτελέσει χρονική ραχοκοκαλιά του βιβλίου και να κάνει πιο εύκολη την παρακολούθηση των ιστοριών.
Σε αυτό βέβαια υποτίθεται ότι βοηθάει ο τίτλος κάθε κεφαλαίου που είναι το όνομα του (ή των) βασικού πρωταγωνιστή κάθε ιστορίας. Όμως διαφωνώ με αυτήν την επιλογή. Θα προτιμούσα ο τίτλος να συμπυκνώνει την ουσία του κεφαλαίου και όχι το όνομα του ήρωα με τον οποίο ασχολείται. Σαν δομή μου φάνηκε πιο χαλαρή έτσι και μου έφερε στο μυαλό το "Και με το φως του λύκου επανέρχονται" της Ζυράννας Ζατέλλη με τη διαφορά ότι εκείνο ήταν ιδιόρρυθμη μορφή μυθιστορήματος σε ιστορίες, που τελικά δε σε ενδιέφερε η συνολική του δομή και συνέχεια αλλά απολάμβανες την κάθε ιστορία γι' αυτό που ήταν και κυρίως για τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο γραφής. Εδώ χρειαζόταν περισσότερος σύνδεσμος μεταξύ των ιστοριών.
Η γραφή ξαναλέω μου άρεσε και βλέπω μία συγκροτημένη συγγραφέα που καταφέρνει να μην ξεφύγει προς ιδιαίτερα ολισθηρά ροζ μονοπάτια, αλλά να βγάλει αρκετό συναίσθημα όπου απαιτείται. Σε κάποια σημεία δε μου άρεσαν οι διάλογοι, αλλά χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερα απογοητευτικό. Απλώς θεώρησα ότι κάποιοι θα μπορούσαν να λείπουν.
Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μίας τριλογίας. Θα ακολουθήσει το prequel και τέλος το sequel (χρονικά για την ιστορία της οικογένειας μιλώντας). Αυτό ίσως φαίνεται λίγο στο βιβλίο γιατί ανοίγει θέματα στην αρχή και στο τέλος με τα οποία δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Μου φαίνεται όμως επικίνδυνο να ανοίξει κι άλλο η δομή της ιστορίας. Ελπίζω ως μεμονωμένα βιβλία να καλύπτουν το θέμα αυτό και να μην αποτελούν απλώς περισσότερα κομμάτια μίας έτσι κι αλλιώς μεγάλης οικογενειακής ιστορίας.
Παρόλα αυτά θα περιμένω να τα διαβάσω με αγωνία, γιατί πιστεύω ότι η Μαίρη Μανδάλη έχει πράγματα να δώσει - και της το εύχομαι- στη λογοτεχνία. Να ηρεμήσουν μόνο τα πνεύματα των ηρώων της σε αυτήν την ιστορία που είμαι σίγουρος ότι την ακολουθούν και ζουν μέσα της για να αφήσουν χώρο...
Καλή συνέχεια!

WILD RELEASE NOTES:

Τούτο το τσίφτικο βιβλιαράκι θα βρεθεί μαζί με πολλά άλλα στη Θεσσαλονίκη για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing. Θα πιαστεί και θα διαβαστεί από πολλούς άλλους αναγνώστες που με τη σειρά τους θα το αφήσουν ξανά να ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο! Βέβαια πρώτα θα τα σπάσει στο Συνέδριο από τις 21 μέχρι τις 24 Μαΐου μαζί με τους 100+ συμμετέχοντες! Αν το βρεις εσύ τυχερέ φίλε, σκέψου πως αποτελείς κι εσύ έναν κρίκο της αλυσίδας. Γιούπι!

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!
~~~~~ FOR THE NEXT READER ~~~~~
Welcome to BookCrossing!
Write if you want a short entry about how and where you found this book. You don’t have to register to this site to do so, you can remain anonymous.
Read the book if you wish and then help it continue its trip by leaving it in a public place (a bench, a coffee-shop table, a phone booth etc) for someone to find it the same way you did. You may even give it to a friend to read!

You may find us Greek at BookCrossers Greek Forum of this site.

To leave a comment (and let me know you found the book) write (on the top left “Enter BCID”) the code number you will find on the label inside the book and click “Go”
Thank you and enjoy reading this!

Bon Voyage little book!


Journal Entry 4 by mariakall at Holargos - Χολαργός, Attica Greece on Friday, June 04, 2010
Ήταν το «τυλιχτό βιβλίο» που μου έτυχε στο 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing. Μάλιστα την ώρα που το ξετύλιξα ήμουν μπροστά στον karjim και γελάσαμε πολύ με την σύμπτωση. Ο karjim λέει ότι υπάρχει πιθανότητα να μην μου αρέσει, αλλά αν δεν το διαβάσω δεν θα ξέρω ποτέ, άλλωστε για να το διαλέξει κάτι καλό θα έχει. Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη :-)

Released 7 yrs ago (6/7/2013 UTC) at Book and Letter Exchange, A book trading site -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Θα δοθεί με την ευκαιρία του Γενάθλιο NEW Impulse - Αφιερωμένο (Medley) Release Challenge που διοργάνωσε ο karjim στην τόσο αγαπημένη μου κυρία Κούλα μαζί με όλες τις ευχές μου, να είναι πάντα καλά και να προσέχει την οικογένειά της (και τους φίλους της οικογένειάς της)

Journal Entry 6 by Panigirtzou at Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, July 05, 2013
οκ το βιβλίο παραδόθηκε σε κόρη κ. Κούλας, ευχαριστεί πολύ και είναι κατασυγκινημένη :) που κάποιος τη σκέφτεται χωρίς να την έχει γνωρίσει:) Επίσης, λέει έχεις μια open invitation για Θεσσαλονίκη. <333

Journal Entry 7 by Panigirtzou at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, July 10, 2013

Released 7 yrs ago (7/1/2013 UTC) at 8th Greek BC Convention in Skyros - Σκύρος, Evia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Απελευθερώθηκε στη Σκύρο, καταλάθος, ήταν να έρθει Θεσσαλονίκη, αλλά το απελευθέρωσα στη Σκύρο τελικά, καλό ταξίδι βιβλιαράκι

~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο.
Mπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του
αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ)
για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site
για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing.

Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες μπορείς να επισκεφτείς τον Ταξιδιωτικό οδηγό Bookcrossing (thanks a1pha)!

Καλο ταξίδι βιβλιαράκι!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.