Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες...

Registered by panost of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 11/9/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 09, 2009
... Εκείνοι που ανέλαβαν να παίξουν το ρόλο του Θεού πριμοδότησαν και τους θανάτους -τιμωρία των αναμνήσεών τους. Θάνατος προσώπων από ένα υγρό, αμύθητο παρελθόν, ευτράπελο όσο και τρομακτικό, προσκολλημένο στα τέλη της δεκαετίας του '40. Τότε που ο θίασος της Μαρίκας Σουέζ περιόδευε με τρέλα και αυταπάρνηση στις ιαματικές λουτροπηγές μιας εξαθλιωμένης από τους πολέμους Ελλάδας. Για τον Στάθη, που κόντευε τα εξήντα, με παράστημα αλά Κλιντ Ίστγουντ, όπως αρμόζει σε διασωθέντα ήρωα, όλα αυτά ήταν γρίφος. Όμως όσο κι αν το πήρε αψήφιστα, ασφαλισμένος στο χλιαρό παρόν του, συνεχίζοντας δηλαδή να εκδίδει επιμελώς μοναχικά το μελισσοκομικό περιοδικό του-μέρος κι αυτό της αλυσιδωτής περιπέτειας-χρειάστηκε να μπει στη λογική του φόβου και στα "επιμέρους" μιας ηθελημένα ξεχασμένης περιόδου. Ίσως της πιο ανεξέλεγκτα ασύδοτης. Γεμάτη πάθος, παράλογη βία, έρωτες, παραστάσεις με ομοιοκατάληκτα δράματα, όπως "Η Παναγιά τιμωρεί το Κρεμλίνο" -αινίγματα φωσφορούχα στα μάτια ενός μικρού αγοριού που βιαζόταν να μεγαλώσει. Έτσι άνοιξε η επικίνδυνη χαραμάδα στο "ιαματικό" παρελθόν, μπάζοντας ταυτόχρονα ανέμους με αλήθειες και υστερικά συναισθήματα, φορτωμένα τα εύσημα της αγάπης, του μίσους αλλά και της μεγάλης νοσταλγίας που υφαίνει το δέρμα του ανήσυχου ύπνου.

Επιτέλους το βρήκα στη βιβλιοθήκη μου και αποφάσισα να το κάνω bookring για όσους πιστούς του Ξανθούλη. Είναι το τρίτο βιβλίο που μπορώ να πω ότι απόλαυσα πραγματικά (μετά το Τούρκος στον κήπο & Το πεθαμένο λικέρ). Για να δούμε συμμετοχές!!!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Απολαυστικό και ανατριχιαστικό. Συνάντησα έναν Ξανθούλη ρεαλιστικό και πραγματιστή, καμιά σχέση με τ’άλλα που έχω διαβάσει. Εδώ κεντά. Έχουμε μια ιστορία φόνων και μίσους ανθρώπων που κάποτε αποτελούσαν τον θρυλικό θίασο της Μαρίκας Σουέζ. Ο θίασος διαλύθηκε κάπου στο 1949 και οι θιασώτες αποσύρθηκαν ο καθένας στη λήθη του και στις μνήμες του, άλλοι τυχερότεροι γνώρισαν τον έρωτα, άλλοι κατάντησαν να φυλάνε τα ερημωμένα λουτρά ή να συχνάζουν σε κακόφημα ξενοδοχεία και σινεμά. Κι όταν έρχεται η ώρα της εκδίκησης κανείς δεν ξεφεύγει από το χέρι του τιμωρού.
Παράλληλα με το σήμερα, όπου με άξονα τη σημερινή ζωή του Στάθη, του παιδιού που προστάτεψε η Μαρίκα Σουέζ όταν κάηκαν οι γονείς του μέχρι να το παραδώσει στους θείους του, παρακολουθούμε τις περιοδείες του θιάσου σε όλα τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας, τις αγωνίες για την παράσταση, τις επιτυχίες τους, τα σαρδάμ, τον τρόπο ζωής και επικοινωνίας μεταξύ τους. Καταπληκτική γραφή, με τα γνωστά υποννούμενα του Ξανθούλη και τον μοναδικό συνταιριασμό επιθέτων και ουσιαστικών για το σχηματισμό παρομοιώσεων και ένα κείμενο που τρέχει στις σελίδες κι αγωνιάς να το τελειώσεις. Δε σε νοιάζει ο δολοφόνος, οικειοποιείσαι τα πρόσωπα, αναρωτιέσαι τι θα κάνουν παρακάτω, στενοχωριέσαι για την κατάντια τους και για το εφήμερο της θεατρικής τέχνης κι επιτέλους έρχεται η λύτρωση. Όλα στέρεα δομημένα και με αρχή, μέση και τέλος. Μια πολύ ωραία εμπειρία για τον αναγνώστη και μια καλή αρχή για να γνωρίσει κανείς τον Ξανθούλη (προσοχή μόνο στα επόμενα βήματα).
Το βιβλίο έγινε και σειρά από την ΕΤ1 τη σαιζόν 2000-2001, με πολύ ωραίες επιλογές ηθοποιών (κορυφαία η Μαρινέλλα στο ρόλο της Σουέζ) κι ένα εξαιρετικό soundtrack που θυμάμαι ακόμη και σήμερα.
"Μου' πε κι η γιαγιά Μαρίκα φόρα καμιά χάντρα
είναι τελικά βαρύ να πιστέψεις άντρα"....

Journal Entry 2 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, November 16, 2009
Το bookring ξεκινάει στομιτ-απ του Νοεμβρίου.

Οι κανόνες:

Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:
1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Η σειρά:

karjim
sismografos
pilcher
tiffany-1972
lessalive
elenimix
Daphne-gr

Journal Entry 3 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, December 02, 2009
Σορρυ που άργησα να το καταχωρήσω... Είναι στα χέρια μου. Ευχαριστώ πολύ panost!

Journal Entry 4 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, December 29, 2009
Το πέμπτο βιβλίο του Ξανθούλη που διάβασα μέσα στο 2009 και το καλύτερο για να κλείσει καλά η χρονιά. Έτος Ξανθούλη. Βιβλίο που συνδυάζει αριστοτεχνικά όλες τις αρετές του Ξανθούλη, στο σωστό μέτρο και αναλογία. Για τη γραφή δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Με τρελλαίνει η γραφή του, αυτός ο υποδόριος σαρκασμός των αναπάντεχων επιθέτων, των καυστικών μετοχών και των αλλοπρόσαλλων μεταφορών. Η ρετρό διάθεση με χιουμοριστική ματιά ελαφραίνει πλήρως τη βεβαρυμένη ιστορικά περίοδο που εξιστορεί. Όμως αυτή τη φορά υπάρχει έντονη και αστυνομική διάθεση, υπάρχει πλούτος σε πρόσωπα και ήρωες που δεν κουράζει καθόλου αφού συμβάλλει στην ατμόσφαιρα μπουλουκιού που είναι και ο βασικός κορμός του βιβλίου. Ίσως εκεί να κρύβεται και το μυστικό του βιβλίου. Ο βασικός καμβάς πάνω στον οποίοπ κεντάει ο Ξανθούλης το βιβλίο του είναι ένα μπουλούκι που γυρίζει και παίζει εθνεγερτικά και μουσικά σκετς και έργα σε όλα τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας. Πλήρης γεωγραφία των ιαματικών πηγών, πλούτος και ποικιλία συστατικών και θεραπειών και μόνιμη υγρασία που τρυπάει τα κόκκαλα του αναγνώστη, ώστε να αναταποκρίνεται στο ταλέντο των περιπλανώμενων θεατρίνων. Φόνοι απανωτοί, χρονικά άλματα από τα τέλη της δεκαετίας του σαράντα στη δεκαετία του ενενήντα, και μία εξαιρετική - κατά τη γνώμη μου - ψυχογράφηση ενός μικρού παιδιού που αποτελεί τον κεντρικό ήρωα που ενώνει το τότε με το σήμερα του βιβλίου. Ο ξανθούλης κι εδώ σκαλίζει μυστικά που κρύφτηκαν και δημιούργησαν ψυχικά αποστήματα, κι εδώ χρησιμοπ[οιεί - με μέτρο πάντως- το μεταφυσικό στοιχείο, η εμμονή του με τα θέματα εξυπηρετεί άριστα το θέμα και τον κεντρικό κορμό του βιβλίου.
Το μόνο που με απογοήτευσε ήταν το τέλος του βιβλίου. Όχι γιατί είχα καταλάβει το τέλος του από νωρίς, δηλαδή ποιος πραγματοποιούσε τους φόνους, αφού δεν διαβάζεις αυτόν το συγγραφέα για το αστυνομικό του σασπένς. Απλώς η ελαφρώς παράφρων εμφάνιση της δολοφόνου παραπέμπει σε άλλου είδους παραλογοτεχνία που δεν ήταν απαραίτητη εδώ. Ο Ξανθούλης δε χρειάζεται να επικαλείται παράνοια για τους ήρωές του. Την εμπεριέχουν και τη δικαιολογούν χωρίς να χρειάζεται κραυγαλέα λόγια.
Γι' αυτά και για άλλα πολλά απολαμβάνω λοιπόν τον Ξανθούλη. Και ζηλεύω...

Θα ειδοποιήσω το συντομότερο την sismografos!

Journal Entry 5 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, January 20, 2010

Released 11 yrs ago (1/16/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην sismografos.

Journal Entry 6 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, February 08, 2010
Και τώρα το έχω εγώ!

Journal Entry 7 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, February 11, 2010

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 28, 2010
Το πήρα σήμερα από την pilcher στη σημερινή συνάντηση. Θα το διαβάσω πολύ σύντομα (σε λιγότερο από βδομάδα).

Journal Entry 9 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 11, 2010
Το βιβλίο αυτό του Ξανθούλη ήταν ηπιότερο από τα προηγούμενα βιβλία του (τα οποία εγώ έχω διαβάσει).
Ο φίλος karjim με κάλυψε με το παραπάνω.
Τώρα λοιπόν, γραμμή στη sismografos. Αύριο-μεθαύριο, λογικά θα το έχει.

Journal Entry 10 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 25, 2010

Released 10 yrs ago (4/25/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη sismografos ή στη lessalive, σύμφωνα με τη λίστα συμμετεχόντων.
Καλό διάβασμα, κορίτσια!
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789606052705

Journal Entry 11 by lessalive from Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Sunday, April 25, 2010
Μου το έδωσε η TIFFANY1972 στη σημερινή συνάντηση.Ανυπομονώ να το διαβάσω.

Journal Entry 12 by lessalive at Vyronas - Βύρωνας, Attica Greece on Wednesday, May 26, 2010
Το διάβασα πολύ γρήγορα.Δεν μπορούσα να το αφήσω κυρίως για το συναισθηματικό του σασπένς.Αγωνιούσα για την κατάληξη των ηρώων,αλλά και για το τι ακόμα μπορεί να κουβαλάνε από το παρελθόν.
Καθε φορά που διαβάζω Ξανθούλη το απολαμβάνω κι ας έχω σε μερικά σημεία τις αντιρρήσεις μου.Ας πούμε αυτήν τη φορά η περιγραφή του ενόχου στο τέλος με ξένισε και φαντάζομαι ότι δεν έμοιαζε γελοία μόνο χάρη στη δεξιοτεχνία του Ξανθούλη.
Είχα δει και τη μεταφορά του στην τηλεόραση πριν χρόνια.Ευτυχώς δεν θυμόμουν πολλά,όμως το βιβλίο μου φάνηκε μικρό σε σύγκριση με τη διάρκεια και τη λεπτομέρεια της σειράς.
Ααα...να μην ξεχάσω.Μου άρεσε!Πολύ.Ήθελα κι άλλο.

Journal Entry 13 by lessalive at Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Friday, May 28, 2010

Released 10 yrs ago (5/28/2010 UTC) at Patra - Πάτρα, Achaia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ταχυδρομήθηκε σήμερα στην elenimix.

Journal Entry 14 by wingAnonymousFinderwing at Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Thursday, June 03, 2010
efsase me to taxudromio sta xeria mou proxthes.
exw arxisei hdh na to diabazw.
mou fainetai ligo idiorithmo to grapsimo tou ksanthouli, tha doume kai tin sinexeia omws..
epanerxomai me sxolia otan oloklirwsw to biblio...

Journal Entry 15 by elenimix at Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Tuesday, June 29, 2010
molis teleiwsa to biblio,to diabaza kathara otan bariomoun kai den eixa ti allo na kanw..den me kratise katholou se agwnia na dw ti tha ginei..diabaza stin ousia xwris na katalabainw kai polla. mono ta teleutaia kefalaia mou kinisan kapws to endiaferon.elpizw ston epomeno paralipti na fanei pio endiaferon.

Journal Entry 16 by rem_VFL-418170 at Kavala - Καβάλα, Kavala Greece on Monday, July 19, 2010
Το παρέλαβα την Πέμπτη και θα αρχίσω να το διαβάζω από αύριο.
Thanks a lot elenimix

Journal Entry 17 by rem_VFL-418170 at Kavala - Καβάλα, Kavala Greece on Saturday, July 31, 2010
Δεν χρειάστηκα και πολύ για να το τελειώσω! Ήταν το πρώτο βιβλίο του Ξανθούλη που διάβασα και ενθουσιάστηκα!! Μου άρεσε πολύ η γραφή του, τα πισωγυρίσματα στο χρόνο με κεντρικό άξονα τον πιτσιρίκο-ενήλικα ήρωα, μου άρεσε το μυστήριο, γενικά όλα μου άρεσαν. Στο τέλος δεν ενθουσιάστηκα από την περιγραφή του δολοφόνου, ίσως και να απογοητεύτηκα.
Παρόλα αυτά μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο και θα ήθελα να μου προτείνετε και κανένα ακόμα του ιδίου για να διαβάσω. Επίσης, επειδή έχω μπερδευτεί με τη λίστα, μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει σε ποιον να στείλω το βιβλίο???

Journal Entry 18 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 09, 2010
Το βιβλίο επέστρεψε στα χέρια μου. Και ξεκινάει για δεύτερο ταξίδι.

taxidiarikopouli
indulger

Journal Entry 19 by panost at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 24, 2010

Released 10 yrs ago (9/24/2010 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Το έχω δώσει στο taxidiarikopoul εδώ και 10 μέρες!

Journal Entry 20 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, April 18, 2011
Συγνώμη και ξανά συγνώμη και ξανά ματά συγνώμη. Κάνοντας σήμερα μια εκκαθάριση στα to be read μου είδα το βιβλίο και έπαθα σοκ. Το είχα παντελώς ξεχάσει! Ποιος, εγώ! Ο πατέρας των υπενθυμήσεων, των νοερών σημειώσεων και των σημειωματαρίων!
Πάω να βάλω αμέσως το σβέρκο μου στον κορμό του δέντρου για να πέσει η γκιλοτίνα να με τιμωρήσει δια παντός, να ησυχάσουμε όλοι.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν πενιχρές δικιολογίες για την έλευση της Άνοιας με Α κεφαλαίο!

Journal Entry 21 by taxidiarikopoul at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 08, 2011
Όχι! Το βιβλίο δεν χάθηκε, δεν παράπεσε, δεν ξεχάστηκε. Περίμενε να έρθει η ώρα του. Υπομονετικό βιβλίο!
Βρήκα το βιβλίο απολαυστικό όπως βρίσκω τα περισσότερα βιβλία του συγγραφέα. Κρίμα που δεν είχα δει τη μεταφορά στην τηλεόραση.
Το παραληρηματικό τέλος με το θεό-Έρλα δεν μου πολυάρεσε. Το περίμενα κάπως διαφορετικό.
Αλλά η ατμόσφαιρα! Σχεδόν μύριζα τη θειαφίλα - αυγουλίλα, γνωστή στη μύτη μου από τα λουτρά του Καϊάφα. Σχεδόν ένοιωθα τη ζέστη του χαμάμ των λουτρών και περιπλανιόμουν ανάμεσα στο μπουλούκι τον καιρό των πολέμων.
Το βιβλίο θα ταξιδέψει για Κρήτη σύντομα.

Journal Entry 22 by indulger at Heraklion - Ηράκλειο , Heraklion Greece on Friday, October 14, 2011
Έφτασε σήμερα τελείως αναπάντεχα (το χα ξεχάσει... κλαψ) με το ΕΛΤΑ. Ευχαριστώ taxidiarikopouli! Κι ύστερα ήρθε το βιβλίο!

Journal Entry 23 by indulger at Heraklion - Ηράκλειο , Heraklion Greece on Monday, January 16, 2012
Με ταξίδεψε σε εποχές και μέρη άγνωστα για μένα. Με έριξε όμως ψυχολογικά, αν και το τέλος ήταν λυτρωτικό! Επικοινωνώ με τον ιδιοκτήτη του και ταξιδεύει ...

===================================================================================
Αναχώρησε σήμερα για τον αγαπημένο του ιδιοκτήτη με συστημένη επιστολή!

Journal Entry 24 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, March 09, 2012
πισω στα χερια μου, ευχαριστω ολους για τη συμμετοχη τους και indulger πανεμορφα τα δωρακια σου, θα τα κρατησω γεματα απο τη σκεψη σου!!!! :)

Στη μηνιαία συνάντηση.

Journal Entry 26 by ROBBERGIRL at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 26, 2012
Το πήρα χθες από το meet-up μας στη ''Βύνη''.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.