Niemand weet waar ik ben

Registered by wingJoanazinhawing of Amersfoort, Utrecht Netherlands on 11/7/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
11 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Saturday, November 07, 2009
Dat kanker je ziek maakt is bekend.
Dat het je ook krachtig kan maken, bewijst Julia Samuël in Niemand weet waar ik ben

Op een dag ontdekt Julia, die op dat moment een glanzende carrière als presentatrice geniet, een knobbeltje in haar borst. Wanneer ze te horen krijgt dat ze kanker heeft, belandt ze aanvankelijk in een diep dal. Tot ze beseft dat het nooit te laat is om haar hart te volgen. Ze gaat naar Afrika, naar mensen die niets hebben, maar nooit te arm zijn om het beste van zichzelf te geven: humor, gastvrijheid en de kunst te leven in het moment.
Samen met David robertson van Drive Against malaria trekt ze ten strijde tegen malaria, volksvijand nummer één in Afrika. Ze doorkruist gebieden met landmijnen, regenwouden en levensgevaarlijke woestijnen, op zoek naar vergeten stammen. Ze belandt een paar keer in de gevangenis, staat meerdere malen oog in oog met strijders met machinegeweren en overleeft op het nippertje hersenmalaria.
Haar tocht door Afrika heeft haar kijk op ziek zijn veranderd en ze heeft de waarde van rijkdom, kennis en macht leren relativeren. In Niemand weet waar ik ben deelt ze haar inzichten. Ze laat zien hoe liefde, vriendschap, trouw zijn aan jezelf en het vervullen van je levensopdracht je sterk en gepassioneerd kunnen maken.

Julia Samuël was presentatrice van populaire Veronica-programma's als De Heilige Koe en Veronica Goes. Daarnaast heeft ze een eigen filmproductiemaatschappij en een goedlopende tandcosmetische kliniek. Tegenwoordig zet zij zich in voor Drive Against malaria in Afrika.
Elise Lengkeek is journaliste en bewerkte Julia's ervaringen tot een indrukwekkend en meeslepend boek over spirituele groei. eerder schreef zij het boek Ik beken.

(Andere cover)

Journal Entry 2 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Saturday, January 16, 2010
Elke 5 seconden sterft een kind in Afrika aan malaria.

'Het maakt niet uit wat voor tegenslag je is overkomen, hoe afschuwelijk ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je bereid bent jezelf de vraag te stellen: hoe overleef ik dit? Hoe ga ik ermee om?'

Een citaat uit het boek Niemand weet waar ik ben van Julia Samuël. Zij was presentatrice en producer bij Veronica en maakt in november 1999 voor het eerst een reis naar Afrika om een documentaire te maken over David Robertson en zijn strijd tegen malaria. Hij reist al sinds 1988 door Afrika waar hij de verwoestingen die malaria aanricht vastlegt op film en video. Hiermee vraagt hij bij o.a. WHO (World Health Organisation) en andere organisaties en landen in de wereld aandacht voor deze dodelijke ziekte die de grootste bedreiging vormt in Afrika. Vanaf dit moment zet het duo zich met hart en ziel in voor dit werk. Het boek is een indrukwekkend verslag van deze en volgende reizen van Julia en David Robertson door grote delen van Afrika. Overal waar ze komen worden ze geconfronteerd met de verschrikkingen van malaria en ze proberen er steeds meer tegen te doen: ze delen geïmpregneerde klamboes uit en leren de plaatselijke bevolking hoe hiermee om te gaan. Ze geven medicijnen en lessen in hygiëne. Vaak komen ze te laat; Julia beschrijft in het boek ook hartverscheurende taferelen van zieke, stervende kinderen voor wie geen hulp meer is. Ook zijn de reizen niet zonder gevaar: ze verdwalen in de woestijn en worden achtervolgd door rovers. Hoewel ze er niet zonder kleerscheuren vanaf komen, zien ze geen reden met hun werk te stoppen.

Wanneer Julia wordt getroffen door kanker wordt ze gedwongen naar Nederland terug te keren. De keerzijde is confronterend: zij kan naar een goed ziekenhuis met goede medicijnen en voldoende hulp. Toch blijft Afrika knagen en ondanks haar ziekte besluit ze terug te gaan om haar werk voor Drive Against Malaria weer op te pakken. Vanaf 2007 zet zij zich full-time voor deze organisatie in.
Drive Against Malaria is in 1998 door David Robertson opgericht om aandacht te vragen voor deze ziekte en om kleinschalige hulp te geven aan de allerarmsten, die vaak het hardst worden getroffen. Nederlandse website: www.driveagainstmalaria.nl.

Ik wilde het boek graag lezen omdat ik zomer 2009 een interessant interview met Julia heb gezien op TV tijdens het programma On Air van Harm Edens. Het boek is erg mooi en indrukwekkend en geschreven in een recht voor zijn raap stijl; zonder zelfmedelijden en met een groot open oog voor de mensen in Afrika.
Ik kan alleen maar zeggen: lees dit boek!

Journal Entry 3 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, January 17, 2010
Het boek wordt een ring met de volgende meelezers:

* Linniepinnie
* enitnaj
* Pebby72
* limalima
* Tienie
* vlindertje
* bookguide
* jesternynke
* sha-re
* Jij?
* Jij?
* Of jij?
* dutch-flybabe (als laatste)

Daarna terug naar Joanazinha. De normale ringetiquette geldt ook voor dit boek: journal het wanneer je het binnenkrijgt en wanneer je het doorstuurt en laat even weten wat je van het boek vond. Het boek s.v.p. binnen een maand naar de volgende lezer sturen. Mocht je langer tijd nodig hebben, laat me dat dan even weten zodat ik weet dat het boek nog veilig bij jou is. Veel leesplezier!


Journal Entry 4 by wingJoanazinhawing at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Friday, January 29, 2010

Released 11 yrs ago (1/30/2010 UTC) at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Het boek is via koerierster Phoenix-Flight onderweg naar Linniepinnie. Veel leesplezier!

Journal Entry 5 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 02, 2010
Vandaag is het boek door een hele lieve koerier gebracht. En er zat ook nog een verrassing in het zakje...daar kan ik weer wat leuke boekenleggers mee maken!
Ik zit momenteel in een leesdipje, pak vele boeken op, maar ze pakken niet. ik hoop dat ik deze wel lekker doorlees

Journal Entry 6 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, May 01, 2010
Allereerst excuses dat het zo lang heeft geduurd eer ik van mij liet horen.

Het boek is uit,wat vond ik ervan. Ik vond het echt vreselijk. De reis op zich reuze interessant maar die Julia grrrr nope door haar continue vergelijkingen en het continue terug brengen dat zij zo ziek was. De manier waarop maakte dat ik af en toe met mijn tenen gekruld zat. Het kwam af en toe zo overdreven over.

Ik zal enitnaj PM-en om te horen of het boek welkom is.

Journal Entry 7 by Linniepinnie from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, May 08, 2010
Het boek gaat vandaag verder reizen per post naar het zonnige Zuiden ;-)
Veel leesplezier

Journal Entry 8 by wingEnitnajwing from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Monday, May 10, 2010
Veilig gearriveerd in het op dit moment inderdaad zonnige zuiden :-)
Maar het is hier nog steeds koud...
De ringboeken stapelen zich weer op. Het mag dus nog even op de stapel!
Bedankt voor het opsturen, Linnie en voor het ringen Joanazinha!

Journal Entry 9 by wingEnitnajwing at Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Monday, June 07, 2010
Nou, het is uit hoor...wat een vreselijk boek. Niet zozeer de beschreven onderwerpen, maar de manier van schrijven. Ik vond het wel heeeeeel erg over Julia Samuel gaan en over haar ontberingen en avonturen, terwijl ze ook nog ziek was. En dan nog over malaria. Niet prettig leesbaar. (dat het niet prettig wordt is natuurlijk duidelijk door het onderwerp, ik bedoel de manier van schrijven)
Ik had er gewoon iets heel anders bij verwacht, dus het viel erg tegen (ik had het bijna niet uitgelezen, maar toen dacht ik "ach, ik ben toch al over de helft, lees nou maar door".
Zelfde ervaring als Linniepinnie dus...

Ik ga Pebby72 pm-en!
edit 8 juni: Pebby slaat even over, dus nu ga ik limalima pm-en!
edit 2: boek wordt de 12e gepost naar limalima

Journal Entry 10 by limalima at Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, June 17, 2010
Hallo,

ik heb het boek ontvangen. Dankjewel voor het sturen en het ringen! Ik heb nog een boek wat ik eerst uit wil lezen, maar daarna is deze aan de beurt.

groetjes limalima

Journal Entry 11 by limalima at Utrecht, Utrecht Netherlands on Tuesday, July 13, 2010
Heb net Tienie om haar adres gevraagd. Ik heb het boek nog niet uit, maar ik weet ook niet of ik het wel uit ga krijgen. Het is niet eens dat ik de reis oninteressant vind, maar ik kom er gewoon niet in. De omschrijvingen en vergelijkingen van de ziekte, het pakt me niet. Heb er na een paar bladzijden weer genoeg van en leg het boek weg. Misschien duurt het nog even voor ik wat van Tienie hoor, dan probeer ik het gewoon nog wat langer.

edit 16 augustus
sorry voor de vertraging door vakanties van zowel Tienie als van mij. Het boek is vandaag op de bus gegaan naar Tienie! Ik heb nog maar een klein stukje verder gelezen en het toen definitief opgegeven. Het is niet mijn boek. Ik hoop dat Tienie het wel met plezier/ interesse leest!

Journal Entry 12 by Tienie at Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Friday, August 20, 2010
20-08-10
Gisteren kwam ik thuis van Sail en toen lag het boek op de mat. Ik ben zeker na de niet zo gunstige recenties van hierboven erg benieuwd wat ik van het boek vind.

26-09-10
Ik vond het wel een heel mooi boek om te lezen. Het is geen roman. Je moet het eerder zien als een autobiografie. Dus Julia schrijft het boek vanuit hoe zij de wereld ziet. En daar kan je je wel of niet door aangesproken voelen. Slecht geschreven is het zeker niet. Ik heb door dit verhaal een grote bewondering gekregen voor wat zij en David in Afrika doen. Vooral het stukje over de Mexicaanse griep vond ik echt een eye-opener.
Op naar de volgende lezer.

Journal Entry 13 by wingvlindertjewing at Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Friday, October 01, 2010
Net ontvangen!
Mijn dorpsgenoot Tienie heeft het door de brievenbus gegooid.

Lijkt me een interessant boek.

Journal Entry 14 by wingvlindertjewing at Oudkarspel, Noord-Holland Netherlands on Thursday, November 18, 2010
Helaas stuur ik dit boek ook ongelezen door.
Het ligt al te lang bij mij.

Zodra ik het adres ontvang van de volgende lezer, gaat hij verder.

In ieder geval bedankt voor het ringen!

Journal Entry 15 by bookguide at Wijchen, Gelderland Netherlands on Friday, November 26, 2010
Aha, dus dit is het mysterieuze reden waarvoor Vlindertje mijn adres nodig had; ik wist niet welk boek het zou zijn. Ik ben ook benieuwd wat ik van dit boek ga vinden, maar het moet eerst eventjes wachten op de plank.

Journal Entry 16 by bookguide at Wijchen, Gelderland Netherlands on Friday, January 21, 2011
Niet het boek zelf is zo indrukwekkend, maar het verhaal wel, en ik bewonder de manier waarop Julia Samuël omgaat met zowel haar ziekte, de behandeling en de privaties van het werken bij Drive Against Malaria. Het is gewoon ongelofelijk hoeveel zij en David Robertson met zijn tweeën gedaan hebben, zowel op het niveau van publiciteit voor het leed van malaria, als op het niveau van het in het veld uitdelen van muskietennetten. Al helemaal als je rekening houdt met het feit dat David een arm en een been mist, en dat Julia twee keer behandeld moet worden tegen borstkanker, dat inmiddels uitgezaaid is; ze lijdt nu aan botkanker, en in het boek zegt ze niet eens dat ze al voor die tijd behandeld is voor keelkanker!

Uit het boek blijkt dat Julia Samuëls geneigd is tot introspectie en zelfs depressies. Haar eerste contact met Drive Against Malaria was als verslaggeefster, maar haar eerste enthousiasme is overgegaan in oprechte passie voor het bestrijden van malaria. Het was misschien in eerste instantie een welkome ontsnapping en afleiding na haar behandeling, maar uiteindelijk is het haar levensdoel geworden. Als je geconfronteerd wordt door levensbedreigend ziekte of handicap, zoals Julia en David, is het vaak geestelijk erop of eronder; zij hebben alletwee gekozen voor het vergeten van hun eigen problemen door iets heel positiefs voor iemand anders te doen. Het is ook indrukwekkend hoe ze hun organisatie uitgebouwd hebben door samen te werken met andere organisaties, en laten het groeien door lokale mensen op te leiden om het woord verder te verspreiden.

De nadruk in het boek ligt op de reis door Afrika, maar tussendoor leer je ook iets over haar kijk op kanker. Ik vind het jammer dat ze er niet verder op ingegaan is waarom ze geen chemokuur wilde, want weinig mensen durven die keuze te maken. Het is wel ongelofelijk dat ze bij het ene ziekenhuis pas na zes maanden behandeld kon worden; hopelijk is dat inmiddels veranderd. Hier beschrijft ze de geestelijke verwarring na een diagnose:
"Over alles wat ik zie, hoor en voel, hangt een sluier van triestheid. De zon schijnt, maar ik zie het niet meer. De muziek waarin ik vlucht is hemels, maar het roert me niet meer. De humor van Youp van 't Hek, waarvan ik altijd zo onbekommerd kon genieten, helpt me ook al niet: ik kan er niet meer om lachen. Mijn ogen zien, maar ze nemen niets meer op. Mijn oren zijn gespitst, maar ik hoor niets meer. Waar ik ook naar kijk of luister, alles wordt onmiddellijk overwoekered door kanker. Mijn creativiteit is uitgedoofd. Er komt niets meer uit mijn handen. Ik ben leeg."

De informatie over malaria in het boek vind ik heel interessant en ook verrassend, met name het overzicht aan het eind. Ik wist niet dat malaria een groter probleem was dan aids: 33 miljoen aids gevallen per jaar tegenover 247 miljoen malaria gevallen. Elke 30 seconden sterft een kind aan malaria. www.driveagainstmalaria.nl

Journal Entry 17 by jesternynke at Ameland: Nes, Fryslân (Friesland) Netherlands on Thursday, March 03, 2011
2 maart veilig gearriveerd op Ameland. ik ga er dit weekend aan beginnen..
8 maart : boek las als een trein en is helaas alweer uit.

Het boek is alweer onderweg naar de volgende.. Veel leesplezier

Journal Entry 18 by sha-re at Best, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, March 09, 2011
nou ik weet waar je bent....hier op dit moment.
de journal entry's zijn heel verschillend, dat maakt het wel zo boeiend.
borstkanker ligt ook erg dicht naast m'n bed, dus ik verwacht dat het verhaal wel blijft kleven. wordt vervolgd,

De manier waarop het verhaal is geschreven is niet altijd plezierig,wat hakkelend.
Het ene moment zit Julia in het ziekenhuis voor een behandeling en dwalen haar gedachten af naar de tijd in Afrika en het verloop van zo'n stuk, maakt het wat warrig.
Het verhaal, de belevenissen echter zijn zeer echt en indrukwekkend.
Ik heb grote bewondering voor wat David en Julia hebben gedaan. Het is een avontuur vanuit liefde, onzeker en soms behoorlijk onveilig.
In dezelfde tijd dat ik het boek heb gelezen, heb ik op de reispagina een medewerker van de instelling waar ik werk, gevolgd op zijn reis, met een groep, van hier naar Dakar.
Zij brachten hulp voor een ziekenhuis daar en hebben ook heel wat beleefd.
Zo viel het boek samen met hun verhaal.
De drive van David om zich zo in te spannen voor die mensen, het volhouden ondanks moeilijkheden, heeft een diepe indruk op mij achtergelaten.
En Julia, die temidden van haar gevecht met kanker, toch de wil heeft om voor die mensen iets te doen, dat is zo mooi.
Ze liet het zelf al schrijven toen ze het had over de mooie zonsondergang in de woestijn; die deed iets met haar door zijn schoonheid en was niet met woorden te beschrijven. Misschien is dat ook met het verhaal zo: er spreekt zo'n liefde voor de vergeten mensen van Afrika uit, dat is niet in een boekvorm te zetten.
zoiets moet je zien of meemaken.
Dank je wel voor het ringen van dit boek; was voor mij de moeite waard!

Journal Entry 19 by sha-re at Best, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, April 03, 2011

Released 10 yrs ago (4/2/2011 UTC) at Best, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

op de bus gedaan voor de volgende ringleester. Succes!

Journal Entry 20 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Monday, April 04, 2011
Het kostte ff wat gewriemel maar toen kreeg de postbode het voor elkaar het boek door de brievenbus te duwen en viel het met een klap op het laminaat achter de voordeur.
Bedankt voor het doorsturen sha-re! Ik ga binnenkort beginnen met lezen.

Journal Entry 21 by dutch-flybabe at Ede, Gelderland Netherlands on Monday, April 25, 2011
Ik heb het boek al even uit en het ligt nog te wachten op een journal entry (vooruit met de geit!). Ik vond het een makkelijk te lezen boek, plezierig geschreven. Mooi om te lezen over de hartelijkheid en openheid van de mensen die Julia en David in Afrika tegenkomen. Zo anders dan het gehaast (en de soms agressiviteit) van de mensen hier.
De tien vragen over malaria vond ik zeer leerzaam.
De vraag die nog steeds regelmatig door mijn hoofd speelt na het lezen van het boek is 'mist Julia 'een (spirituele) levensles/ervaring' door 'weg te lopen' voor de situatie in Nederland?'.

Ik stuur Joanazinha een pm over het retourneren van het boek. Bedankt voor het ringen!

Journal Entry 22 by dutch-flybabe at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Thursday, May 26, 2011

Released 9 yrs ago (5/26/2011 UTC) at Amersfoort, Utrecht Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vandaag bij Joanazinha in de bus gehangen (wel aangebeld maar er was nog niemand thuis). Bedankt voor het ringen!

Journal Entry 23 by wingJoanazinhawing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Friday, May 27, 2011
We waren inderdaad niet thuis, maar bedankt voor het langsbrengen!

Het boek is dus weer thuis; iedereen bedankt voor het meelezen en de reacties.

Journal Entry 24 by wingOBCZdeBoerderijwing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, June 26, 2011
Vanaf 27 juni beschikbaar op de boekenplank van OBCZ de Boerderij.

Hallo,Ik ben een zwerfboek op zoek naar een nieuwe lezer. Ben jij dat? Lees me, vertel wat je van me vond (dat kan anoniem en in het Nederlands) en laat me weer vrij! Dat kan overal: in het park, in een winkel, op een bankje, in elke openbare plek die je kunt bedenken.Wil je weten hoe het verder met me gaat, meld je dan (gratis) aan op www.bookcrossing.com. Veel leesplezier!

Journal Entry 25 by wingOBCZdeBoerderijwing at Amersfoort, Utrecht Netherlands on Tuesday, September 20, 2011
Bij de boekencontrole bleek dit boek niet meer op de boekenplank van OBCZ de Boerderij te staan.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.