Η κατάρα των Ντέην

by Dashiell Hammett | Mystery & Thrillers |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by maltrebus of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 10/24/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by maltrebus from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 24, 2009
Αυτή είναι η ιστορία της Γκαμπριέλλας Λέγκετ, μιας στιγματισμένης γυναίκας, με διάφορες νευρώσεις, απωθητικές συνήθειες κι ένα πιστόλι, που πιστεύεται γενικά ότι υποφέρει από την κατάρα των τρελών Ντέην. Αρχίζει με μια ληστεία, η πλοκή προχωράει γρήγορα σε φόνους, ναρκωτικά και περίεργα γεγονότα στο ναό μιας σκοτεινής αίρεσης στο Σαν Φρανσίσκο. Η περιγραφή ακολουθεί τον τύπο ρεπορτάζ εφημερίδας.
Ο ήρωας του Hammett, ο Κοντινένταλ Οπ, αναλαμβάνει την υπόθεση και πλησιάζει αμέσως τα πιο προσιτά άτομα. Του δίνουν τις πληροφορίες που αυτά θέλουν ή όσες καταφέρνει με διάφορους τρόπους να τους αποσπάσει. Αντιμετωπίζει τα πάντα με καχυποψία. Ξεκινάει τη διασταύρωση πληροφοριών, την έρευνα, την ανάκριση, την αντιπαράθεση, την παρακολούθηση. Σιγά σιγά αποκαλύπτεται ότι η πρώτη εικόνα που σχηματίστηκε από τις πληροφορίες που μάζεψε απέχει αρκετά από την πραγματικότητα, πως τα "αληθινά" γεγονότα στα οποία όλοι αναφέρονται δεν είναι παρά μια κατασκευή, μια απομίμηση, μια κάλπικη εικόνα της πραγματικότητας, διαμορφωμένη πριν τη δική του είσοδο στη σκηνική δράση. Η δουλειά του Οπ είναι ν αποκαλύψει τα κενά των πληροφοριών, των περιγραφών, των διηγήσεων, να τις παρουσιάσει απογυμνωμένες, σαν μια αλυσίδα αποκρύψεων, εφευρέσεων, παραπλανητικών ελιγμών. Επιπλέον η υποκειμενική άποψη των προσώπων του μυθιστορήματος σχετίζεται με πλήθος διισταμένων δοξασιών, αιρέσεων, προλήψεων, ψυχαναλυτικών θεωριών, με την επαγγελματική θέση και σκοπιά των χαρακτήρων, και ο Χάμμετ εικονογραφεί με μια έννοια το μωσαϊκό των ιδεών στο Σαν Φρανσίσκο των ημερών του.
Η μορφή της Κατάρας των Ντέην είναι αυτή της παραδοσιακής ιστορίας μυστηρίου, ανάμικτη με τη διήγηση σε ενεστώτα χρόνο του θρίλλερ. Από τη δράση στο παρόν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται συνεχώς προς τα πίσω, στο τι έγινε, από ποιον και γιατί. Ο ντετέκτιβ, ο Κοντινένταλ Οπ, επεμβαίνει για ν "ανακατέψει τα πράγματα" και από την αναδιάταξη των στοιχείων προκύπτει μια άλλη εκδοχή, μια "εναλλακτική" εικόνα για τα γεγονότα, εξίσου όμως αναξιόπιστη ή αν θέλετε ακόμα περισσότερο κατασκευασμένη. Η αναδιάρθρωση της πραγματικότητας ξεπερνάει τον αρχικό ρεαλισμό της περιγραφής και τείνει σε μια συνολική εικόνα ενός κόσμου για να φανερωθεί, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον η σκιά μιας βεβαιότητας.
Ο Χάμμετ ξεπέρασε το στάδιο της κλασικής ιστορίας μυστηρίου και " παρέδωσε το έγκλημα στους ανθρώπους που έχουν λόγο να το διαπράττουν".

Η έκδοση, που είναι πλήρης και χωρίς περικοπές, συνοδεύεται από 34 φωτογραφίες, βιβλιογραφία και τη μελέτη του μεταφραστή Ανδρέα Αποστολίδη "Ο αφηγηματικός παροξυσμός του Ντάσσιελ Χάμμετ".

Journal Entry 2 by maltrebus at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 24, 2009

Released 11 yrs ago (10/25/2009 UTC) at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

classic is fantastic

Journal Entry 3 by wingAnonymousFinderwing on Tuesday, December 08, 2009
koijiwecnxwic

CAUGHT IN ATHENS ATHENS GREECE

Journal Entry 4 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Tuesday, December 08, 2009
Ήταν από τα βιβλία που ο maltrebus μου έδωσε για το αντικαρκινικό νοσοκομείο του Άγιου Σάββα. Το οικειοποιήθηκα όμως γιατί ήταν μικρό και βολικό, ήθελα δε να διαβάσω κάτι του συγγραφέα, στα μισάωρα που περιμένω την κόρη μου στο κολυμβητήριο. Λοιπόν δε με τρέλλανε. Κάτι ότι το διάβαζα για τρεις εβδομάδες με κενά ανάμεσα, κάτι ότι ο συγγραφέας είναι σαν να έχει πάρει speed και τρέχει μανιωδώς , κάτι ότι αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές ιστορίες με κοινό άξονα την περίφημη κατάρα που κυνηγάει μία κοπέλα που σοι πάντες γύρω της πέφτουν νεκροί, κάτι τα υπερβολικά πολλά πρόσωπα, κάτι τα υπερβολικά πολλά πτώματα (μέσος όρος τρεις νεκροί σε κάθε ιστορία) το νουάρ αστυνομικό του Χάμμετ που υποτίθεται ότι άλλαξε το αστυνομικό μυθιστόρημα δε μίλησε στην ψυχή μου. Νομίζω ότι το γεγονός ότι εκέινη την εποχή τα αστυνομικά δημοσιεύονταν σε συνέχειες σε φυλλάδες δημιουργεί προβλήματα. Οι τέσσερις ιστορίες υποτίθεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν και αυτόνομα αφού όλες έχουν δικούς τους φόνους προς εξιχνίαση, αλλά το μυστικό είναι, η κάθε μία περίπου να ανατρέπει τα δεδομένα της προηγούμενης. Η τέταρτη που αποτελεί τη συνολική λύση της ιστορίας, λογικά θα πρέπει να ήταν ακατανόητη σε όποιον δεν είχε διαβάσει τις προηγούμενες. Γι' αυτό μπορεί να διαβαστεί μόνο ολόκληρο αλλά η αποδόμηση της σταδιακής δημοσίευσης είναι παρούσα και κάπως ενοχλητική. Το βιβλίο μοιάζει πάντως να αποτελεί προάγγελο των κλασσςικών φιλμ νουάρ του κινηματογράφου με βασικό ήρωα τον ντετέκτιβ (που ενδιαφέρεται μόνο για τη δουλειά που έχει αναλάβει), καταιγιστική δράση και πολλούς νεκρούς και υπόπτους. Σημειώνω ότι του ίδιου συγγραφέα (και με τον ίδιο τρόπο δημοσιευμένο) είναι και το Γεράκι της Μάλτας, ενώ έγραψε σενάρια για αρκετές ταινίες του Χόλιγουντ (μεγάλα στούντιο) και τέσσερα συνολικά βιβλία του γυρίστηκαν σε ταινία.

Έχω όμως σχέδια γι' αυτό το βιβλίο!

WILD RELEASE NOTES:

Οι Ντέιν είναι η οικογένεια του βιβλίου που υποτίθεται ότι την κυνηγάει μία κατάρα. Ιδιαίτερα η Γκαμπριέλλα, το κεντρικό πρόσωπο φαίνεται να οδηγεί στο θάνατο όσους έρχονται κοντά της. Υπάρχει και στην Ελλάδα μία ΘΡΥΛΙΚΗ οικογένεια. Με κόρη μία γυναίκα - ΘΡΥΛΟ. Και αυτή η οικογένεια φαίνεται να έχει ένα μεταφυσικό πρόβλημα πρόκλησης κακοτυχίας. Συνήθως βέβαια στους άλλους, αλλά καμία φορά και για τους ίδιους. Ο πατέρας υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι έχει κάνει συμφωνία με τον εξαποδώ να μη φύγει από τη ζωή αν δε δει την κόρη του Πρωθυπουργό. Φωτογραφίες του με το στόμα να στάζει αίμα κυκλοφορούν στην τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Είναι ένας ζωντανός θρύλος. Η κόρη του προσπαθεί απεγνωσμένα να φύγει από τη μαύρη σκιά που απλώνει ο αγαπημένος της πατέρας πάνω της. Προσπαθεί να καταλάβει γιατί ο κόσμος δεν την αγαπάει για την καλοσύνη που προσπαθεί να δείχνει, για το βαλσαμωμένο χαμόγελο που επί χρόνια έχει φτύσει (και πιει ίσως;) αίμα να τελειοποιήσει, για την ανεπιτήδευτη ομορφιά του κληρονομικού της χαρίσματος. Η κατάρα τη χτύπησε πριν δύο Κυριακές και το παραμύθι της δεν είχε το τέλος που επιθυμούσε. Αλλά συνέχισε να χαμογελάει με ψηλά το κεφάλι. Ίσως γιατί ξέρει ότι το παραμύθι δεν έχει τελειώσει ακόμα...
Στο κτίριο με τη σιδερένια πόρτα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απ' όπου εκφώνησε το Λόγο της ήττας. Το γραφείο είναι στον πέμπτο όροφο και η αδρεναλίνη μου βάρεσε κόκκινο.Μπούυυυααααα!
Και για να δείτε τι δυναμικό έχει πίσω της αυτή η γυναίκα, το catch ήδη δηλώθηκε πριν καν δηλώσω την απελευθέρωση.

Για το "Urban Legends & Fairytales" release challenge του quino-salonica για τα γεννέθλιά του.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.