Μάγισσες

by Ναούμ Θεοδοσιάδης | Reference | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by evablue of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 10/21/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by evablue from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, October 21, 2009
Οι μάγισσες είναι ένα από τα θέματα που πάντα με γοήτευαν. Η μέχρι τώρα προσέγγισή μου ήταν μέσα από τα παραμύθια, τα κόμικς (μικρή είχα αδυναμία στη Μυμ, ίσως γι αυτό μεγαλώνοντας ακολουθώ τις στυλιστικές επιλογές της) το θέατρο και τις ταινίες - μέσα από το μύθο τους δηλαδή. Γι αυτό χάρηκα πολύ που σε αυτό το βιβλίο βρήκα την ιστορία και διάφορες ερμηνείες του μύθου.

Συνδυάζοντας στοιχεία από έναν μεγάλο αριθμό πηγών ο συγγραφέας φωτίζει το θέμα του με τρόπο ολοκληρωμένο, χωρίς να γίνεται κουραστικός, και με ολοφάνερη την αγάπη του για το αντικείμενο. Τα κίνητρα του διωγμού πολυεπίπεδα, μέσα σ' αυτά και η οικονομική διάσταση του θέματος που ποτέ δεν την είχα σκεφτεί. Οι περιγραφές των ανακρίσεων και των τιμωριών είναι πραγματικά συγκλονιστικές - η αποκρουστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που συμπεριλαμβάνονται κομμάτια των πηγών στη ροή του κειμένου κάνοντας την ανάγνωση πιο απολαυστική. Στο σύνολό της μια πολύ ωραία δουλειά και όμορφη έκδοση. Μου έλειψε λίγο μια πιο "φευγάτη" προσέγγιση από την πλευρά των ίδιων των μαγισσών, το πώς έβλεπαν δηλαδή οι ίδιες τους εαυτούς τους, καθώς επίσης και μια εκτενέστερη αναφορά στην Ελλάδα. Τον μεσαίωνα βέβαια είχαμε τουρκοκρατία, αλλά αφού η σχετική δεισιδαιμονία υπήρχε θα ήθελα να ξέρω αν κυνηγήθηκαν οι μάγισσες κι εδώ.

Journal Entry 2 by evablue at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, October 24, 2009

Released 11 yrs ago (10/25/2009 UTC) at Singles in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Για τη συνάντηση των Αθηναίων bookcrosser


~~~~~~~ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ~~~~~~~~~~

Καλωσήρθες στο BookCrossing!

Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να να βρεις αναλυτικές οδηγίες στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing του a1pha που θα σου λύσουν πιθανές απορίες για τη λειτουργία του site

Journal Entry 3 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, December 28, 2009
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
"Στην αρχή της λογοτεχνίας είναι ο μύθος και στο τέλος της πάλι ο μύθος". Μ΄ αυτήν τη φράση του Μπόρχες από την Παραβολή του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ως κατευθυντήρια αφετηρία, ο Ναούμ Θεοδοσιάδης αφηγείται την ιστορία των μαγισσών στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα.
Σαν φιλόπονος ιστοριοδίφης, ανατρέχει σε δυσεύρετα μεσαιωνικά κείμενα, που εμφανίζονται ενίοτε σε σύγχρονες δευτερογενείς πηγές ή μας είναι ξάφνου προσβάσιμα μέσω του Ίντερνετ. Αναζητεί εξακριβώσιμες πληροφορίες αναφορικά με τη δράση, τις μαγικές ικανότητες και τον βίαιο εκδιωγμό των μαγισσών από την Εκκλησία. Ανατρέχει σε θρυλικές πηγές, όπως το περιβόητο Malleus Maleficarum (Το Σφυρί των Μαγισσών), για να μας καταδείξει το κλίμα, την ατμόσφαιρα και τη νοοτροπία μιας σκοτεινής εποχής απέναντι σε ένα πρότυπο που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη γυναίκα.
Σαν ταλαντούχος παραμυθάς, αφηγείται μερικά από τα αγαπημένα του παραμύθια με πρωταγωνίστριες τις μάγισσες, διαδόσεις που στοίχειωναν τις ψυχές των Ευρωπαίων χωρικών σε μακρινές εποχές. Παραμύθια για τη "Βαλπούργεια Νύχτα", την περιβόητη ετήσια σύναξη των μαγισσών, στην οποία παρευρίσκεται και ο Φάουστ στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε, εκλεκτός προσκεκλημένος του Διαβόλου, διαδόσεις για τις μαγικές δυνάμεις και τη μοχθηρία των μαγισσών, ένα μυθολογικό καζάνι στο οποίο βράζει το συλλογικό ασυνείδητο του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα, ώς να ξεχειλίσει και να ανάψουν οι πυρές του εξαγνισμού, με αποτέλεσμα αμέτρητα θύματα αθώων.
Αναζητεί μ΄ ανοιχτό μυαλό και με διάθεση να τέρψει αφηγούμενος μια ωραία ιστορία την αλήθεια πίσω από την πραγματικότητα, να διαχωρίσει την Ιστορία από το Μύθο. Στο τέλος, το βρίσκει αδύνατον. Κι εκείνο που μένει, εκτός από την αίσθηση πως τα παραμύθια κι η αλήθεια είναι κοντά, όσο πιο πίσω ακροβατεί κανείς με προσοχή επάνω στους αιώνες, "είναι, μια χούφτα μάγισσες που πετούν αγριεμένες στον ουρανό, μέσα σε πίνακες ζωγραφικής, μύθους, ιστορίες και φανταστικές διηγήσεις. Εκείνο που μένει, είναι οι σκιές τους πάνω στο ορμητικό ποτάμι της φαντασίας που δεν σταματάει ποτέ να αγκαλιάζει τον ανθρώπινο φόβο και να γεννά τα σκοτεινά παραμύθια του αύριο".

ΚΡΙΤΙΚΗ:
Όμορφο βιβλιαράκι, από τα δοκίμια που σε κρατανε. Εμπεριστατωμένο, ψαγμένο, καθόλου κουραστικό, αφορά μια περίοδο υστερίας επί τη επικρατήσει της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Και πάνω που τέλειωσα αναρωτιόμουν αν είχε γράψει για τα πλάσματα που λέει στον επίλογο. Ναι έχει γράψει και για μονόκερους και για δράκους και για ξωτικά. Θέλω να τα διαβάσω κι αυτά. Αγαπητέ Ναούμ απέκτησες φανατικό θαυμαστή. Πολύ καλαίσθητη η έκδοση του βιβλίου. Και το κείμενο σε συνεπαίρνει (διάβασα παραδόσεις και του δικού μας λαού, διαφυλαγμένες από την πένα του Νίκου Πολίτη, κοίτα θησαυρούς που κρύβαμε). Μπράβο στον συγγραφέα, μπράβο για την ευκαιρία να διαβάσουμε για ένα ανατριαχιαστικό και απάνθρωπο γεγονός, το κυνήγι μαγισσών.

Πάνος Τουρλής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο Ναούμ Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στην Πεντάπολη Σερρών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργασθεί με πολλά περιοδικά της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων και τη λογοτεχνική μετάφραση. Το 2002 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) για το διήγημα του "Γρήγορες σαν τον άνεμο". Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων "Ξωτικά και Τόλκιν: Ο ονειρευτής και η σκιά του" (Εκδόσεις Αρχέτυπο). Το "Δράκοι και μονόκεροι" είναι το τρίτο του βιβλίο.

Journal Entry 4 by tigressaki from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 01, 2010
Το πήρα απο τα χέρια της αξιαγάπητης φιλης Tiffany1972,που το φύλαγε για μένα 4 μήνες,μια και εγώ αδυνατούσα λόγω προβλημάτων υγείας να το πάρω.Σε ευχαριστώ Tiffany1972,είσαι γλύκα.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.