Όλα Βαίνουν Καλώς Εναντίον Μας

Registered by ZlatkoGR on 9/1/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
5 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by ZlatkoGR on Tuesday, September 01, 2009
Ο φλογερός και νοσηρός έρωτας του Μάρκου για την πρώτη γυναίκα του Ζιγκοάλα, που συζούσε με τον παιδικό του φίλο και κουμπάρο τους, είναι η βασική, οδυνηρή πηγή έμπνευσης του θεμελιωτή του ρεμπέτικου, στα χρόνια 1931-1940.

Το πάθος αυτό περνάει διάφορες φάσεις, κορυφώνεται τραγικά μέσα στη φθορά του και ξαναγεννιέται διαρκώς. Είναι η ίδια εποχή που ο Μάρκος, από άσημος εκδοροσφαγεύς, γνωρίζει τη δόξα: γίνεται ο πρωτοπόρος που θα ανοίξει νέους δρόμους στη λαϊκή μουσική και στη διασκέδαση, όντας συνέχεια σε σύγκρουση με τις μουσικές αντιλήψεις της εποχής.

Journal Entry 2 by mariakall from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, April 08, 2010
Το παρέλαβα και το άρχισα ήδη.
…..…. Σας έχω πει για το πρόβλημα μου με τα πολλά υποσχόμενα βιβλία που μου βγαίνουν όχι και τόσο καλά; Αυτά τελικά τα κρίνω αυστηρότερα από όλα τα άλλα, γιατί νευριάζω! Αυτό έγινε τώρα και με αυτό το βιβλίο. Ένας συγγραφέας με καλές συστάσεις, ένας τίτλος που κολλάει σαν σύνθημα, ένας μυθικός σχεδόν ήρωας, σε μία μυθική σχεδόν εποχή και…. Τίποτα! Θα μου πείτε αν ήθελες βιογραφία του Βαμβακάρη να αγόραζες μία τέτοια, και αυτό το βιβλίο θέλει να καταγράψει την εποχή κ.τ.λ. αλλά βρε παιδί μου μία δύο σειρές από το βιβλίο του Ηλία Πετρόπουλου «Το άγιο Χασισάκι» όπου κάνει απλή αναφορά στον Βαμβακάρη είναι πιο κατατοπιστικές από ολόκληρο το βιβλίο. Άσε που όταν ας πούμε παραθέτει ολόκληρο τον τιμοκατάλογο του καφενείου δεν μεταφέρει κανένα κλίμα, απλώς σε κάνει να βαριέσαι.
Δεύτερη ένσταση, το βιβλίο είναι γραμμένο με αποσπασματικές εικόνες, μικρά κεφαλαιάκια 2-3 σελίδων πράγμα πολύ κουραστικό και χωρίς ιδιαίτερο λόγο μια και όλη η ιστορία διαδραματίζεται μόνο μέσα σε λίγες εβδομάδες, και αυτό το λέει ένας άνθρωπος που διαβάζει σχεδόν μόνο μέσα στο ΜΕΤΡΟ, φανταστείτε να καθόμουνα κανονικά ένα απόγευμα να το διάβαζα!
Τρίτη και φαρμακερή, οι χαρακτήρες των ήρωων μου φάνηκαν κάπως παιδαριώδη. Βαριά κουβέντα, ξέρω, αλλά είναι δυνατόν (ας πούμε) να μπαίνει ο μάγκας ο Πειραιώτης στο σπίτι του, να τσακώνει την γυναίκα του με γκόμενο και να τον πιάνει απλώς ψεύδισμα; Δεν λέω για μαχαίρωμα, αλλά μία δύο φάπες δεν έπρεπε να της ρίξει;
Ειλικρινά αν ο τίτλος του βιβλίου ήταν «Η ιστορία του ρεμπέτικου για ανήλικους» δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αλλά τώρα έχω πολλά.

(Εύχομαι μόνο να μην μπαίνει ο Σκαμπαρδώνης στο internet, όχι τίποτα άλλο αλλά θα τον δω και από κοντά τον άνθρωπο.)

Journal Entry 3 by mariakall at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 25, 2010

Released 10 yrs ago (4/25/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Σε λίγη ώρα στον επόμενο

Journal Entry 4 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, April 26, 2010
Από την συνάντηση Απριλίου. Ευχαριστώ Zlatkogr & mariakall!

Journal Entry 5 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, May 03, 2010
Δεύτερο βιβλίο του Σκαμπαρδώνη που διαβάζω σε λίγο διάστημα. Το πρώτο ήταν διηγήματα (και μάλιστα υποψήφιο για τα φετινά βραβεία του Διαβάζω- προσωπικά δε βλέπω το λόγο). Αυτό χαρακτηρίζεται ως μυθιστόρημα. Εδώ έχω να δηλώσω ότι αν δεν είχα διαβάσει ολόκληρο το βιβλίο και δε διάβαζα το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος θα είχα πολύ σοβαρές ενστάσεις, οπότε μήπως θα έπρεπε το σημείωμα να είχε τεθεί ως πρόλογος; Επίσης λίγο καλύτερη επιμέλεια στο βιβλίο δε θα με χάλαγε παρόλο που σπανίως προσέχω κάτι τέτοια. Λοιπόν. Το βιβλίο είναι μία μυθιστορηματική ανάπλαση - με έμφαση στο μυθιστορηματική- της ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη από το 1932-1940 με άξονα τη σχέση του με την πρώτη του γυναίκα τη θρυλική Ζιγκοάλα. Μία σχέση πάθους όπως και να το δεις. παράλληλα είναι τα πρώτα βήματα και το ξεκίνημα του Μάρκου στο χώρο του ρεμπέτικου, οι πρώτες δουλειές, η Ξακουστή Τετράς του Πειραιώς (Δελιάς, Μπάτης, Στράτος Παγιουμτζής και Μάρκος), οι πρώτες ηχογραφήσεις στην Οντεόν. Ο συγγραφέας αποποιείται τον όρο μυθιστορηματική βιογραφία τονίζοντας ότι δε θέλει να γράψει βιογραφία του Βαμβακάρη. Παρόλα αυτά το βιβλίο βασίζεται αρκετά στη ζωή του, τα περισσότερα - αν όχι όλα- από τα πρόσωπα και τα πράγματα που αναφέρει είναι υπαρκτά και αληθινά, απλώς ο συγγραφέας αποτίει μυθιστορηματικά ένα δικό του φόρο τιμής στο είδωλό του, απαντώντας στο τραγούδι -πρόσκληση- του Μάρκου "Έπρεπε να ήσουνα εδώ ρε μάγκα" που θεωρεί ότι τον αφορά. Το μυθιστόρημα είναι εμφανές σε πάρα πολλές από τις σκηνές- μικρά κεφάλαια του βιβλίου, και υπάρχει αρκετά καλή αναπαράσταση της εποχής και της ατμόσφαιρας. Η προσφυγιά, οι συνοικίες, οι τεκέδες,τα πορνεία, οι χασικλήδες και τα κουτσαβάκια, όλη η λούμπεν ατμόσφαιρα της εποχής που γέννησε το ρεμπέτικο. Και εδώ δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω συγκρίνοντας τη λούμπεν χασικλίδικη γενιά της Ελλάδας με την περιθωριακή κάστα των Αμερικανών μπιτνικς όπως αποτυπώνεται στο "Junky" του Μπάρροους: Στη δική μας υπάρχει χαμόγελο, λόγος και ελπίδα, τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα γιατί πρέπει να είναι μαύρα. Δεν ξέρω αν το εξιδανικεύω αλλά παρόλο που δεν εχω - ούτε ποτέ είχα μέσα στο μικροαστισμό μου σχέση με το περιθώριο, το ελληνικό λούμπεν μου κολλάει πολύ καλύτερα -ή τουλάχιστον δε με ενοχλεί- από το αμερικάνικο της μεγαλούπολης. Θα μου πείτε άλλο ο λουλάς και άλλο η κόκα...
Πάντως το πιο περίεργο πράγμα στην ανάγνωση του βιβλίου είναι ο χρόνος γραφής: Ενεστώτας. Σε παραξενεύει γιατί αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς ένα όραμα του συγγραφέα σε όλο το βιβλίο. Σαν να βλέπεις ένα ντοκιμαντέρ. Σαν να βλέπεις μία βιογραφική ταινία. και στο τέλος έρχεται ο συγγραφέας να σου εξηγήσει ότι αυτό το βιβλίο γράφτηκε ως σενάριο ταινίας για λογαριασμό κινηματογραφικής εταιρείας και μετά "ρετουσαρίστηκε" λογοτεχνικά. Σενάριο ήτανε γι' αυτό νόμιζες ότι έβλεπες ταινία. Έτσι εξηγούνται όλα! Στέκει ναι μεν ως μυθιστόρημα αλλά καλό είναι να είσαι υποψιασμένος...
Στην επόμενη παρακαλώ.

Journal Entry 6 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, May 03, 2010

Released 10 yrs ago (5/3/2010 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στην Tiffany1972 που θα μου κάνει τη χάρη να το παραλάβει από το γραφείο μου!

Journal Entry 7 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, May 04, 2010
Πράγματι, πέρασα από το γραφείο του karjim και παρέλαβα το βιβλίο.
Θα το διαβάσω από μεθαύριο - προηγoύνται άλλα δύο που κοντεύω να τελειώσω και αφορούν το βιβλιομαραθώνιο που τρέχει αυτή την εβδομάδα (April readathon).
https://www.bookfriends.gr/book.php?isbn=9789601902852

Journal Entry 8 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, May 12, 2010
Το διάβασα σε 2-3 μέρες και το τελείωσα χτες.
Ενδιαφέρον, αλλά όχι και αριστούργημα. Έτσι κι αλλιώς με έχουν ήδη καλύψει οι προηγούμενοι με τα σχόλιά τους.
Επίσης, σημείωσα και κάποιες πολύ χαρακτηριστικές ατάκες που βρήκα.
Θα δω αν υπάρχει επόμενος στη λίστα και θα το προωθήσω καταλλήλως.

WILD RELEASE NOTES:

Τούτο το τσίφτικο βιβλιαράκι θα βρεθεί μαζί με πολλά άλλα στη Θεσσαλονίκη για το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing. Θα πιαστεί και θα διαβαστεί από πολλούς άλλους αναγνώστες που με τη σειρά τους θα το αφήσουν ξανά να ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο! Βέβαια πρώτα θα τα σπάσει στο Συνέδριο από 21 μέχρι 24 Μαΐου μαζί με τους 100+ συμμετέχοντες! Αν το βρεις εσύ τυχερέ τυπά, σκέψου πως αποτελείς κι εσύ έναν κρίκο της αλυσίδας. Γιούπι!

ΥΓ: Πριν το απελευθερώσω, θα ρωτήσω αν κάποιο από τα αγαπητά μέλη είναι επόμενο στο συγκεκριμένο ρινγκ.

Journal Entry 10 by ZlatkoGR at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, September 13, 2011
Α κοίτα, αυτό έχει γυρίσει εδώ και κανένα χρόνο σε μένα. Ουφ.

απελευθερώθηκε στην Pop Up Library III


~~~~~~~Καλωσήρθες στο Bookcrossing!~~~~~~~


Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο.
Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις αυτό το σχόλιο -μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!

Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας κλπ) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ.

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ότι χρειάζεσαι να ξέρεις για το BookCrossing.

Επίσης, ρίξε και μια ματιά εδώ για να σου λυθούν οι απορίες: Ταξιδιωτικός οδηγός Bookcrossing
(thanks apapsa!)

Journal Entry 12 by RenaRo at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Sunday, October 13, 2013
Ηλιόλουστη Κυριακή 29/9/13, στο πάρκο του Ξαρχάκου.
Μόλις ο καλός bookcrosser άφησε το βιβλίο στην Pop up library,που είχε στηθεί εκεί, το πήρα για να το διαβάσω κι εγώ. Είναι,όπως είδα εδώ, ένα βιβλίο με "μακρά μπουκροσική ιστορία", την οποία και θα παρατείνω λίγο ακόμη, πριν το αφήσω ελεύθερο.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.