Η Μαρία των Μογγόλων

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 7/27/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, July 27, 2009
Περιγραφή

Eξοικειώθηκα με το ιστορικό γίγνεσθαι, καλλιέργησα τους τρόπους για να το διηγούμαι, έγινα παραμυθάς, αλλά δεν ξέρω να κατασκευάζω παραμύθια. Τα λέω όπως τα έζησα, επειδή έμαθα να ακούω τους άλλους. Κι έμαθα να σέβομαι τις πολλαπλές ερμηνείες, τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τις αντιφατικές εξιστορήσεις· να εξετάζω όλες τις όψεις, καθώς αποκαλύπτονται ακολουθώντας δικούς τους ρυθμούς – με πλήρη συνείδηση ότι οι βεβαιότητες είναι ανατρέψιμες ανά πάσα στιγμή κι ότι τα ενδεχόμενα καιροφυλακτούν στη στροφή του δρόμου. Συνήθισα να πετιέμαι από τον ένα χώρο στον άλλο, να κάνω συνδυασμούς και συσχετισμούς, να παρασύρομαι από συνειρμούς, να κινούμαι από τον παρελθόντα χρόνο στον παρόντα. Συντροφιά πάντα με τους απόντες, τα τάγματα των αγγέλων και των δαιμόνων, που φτερουγίζουν γύρω μου και μου δείχνουν τα ίχνη που άφησαν. Αυτοί είναι οι δικοί μου άνθρωποι. Όλοι τους υπέροχοι. Δεν μπορώ να δημιουργήσω νέα πρόσωπα.

Η Μαρία Κομνηνή Παλαιολογίνα, κόρη του αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγου, η οποία στα μέσα του 13ου αιώνα θυσιάστηκε στον βωμό της εξωτερικής πολιτικής του φθίνοντος Βυζαντίου —χωρίς τελικά να χάσει το πρόσωπό της—, γίνεται η αφορμή για να σταθεί η ιστορικός Μαριάννα Κορομηλά στην κόψη της εξομολογημένης ζωής της και του πειθαρχημένου πάθους του ιστορείν.

Η Μαριάννα των Αθηνών λοιπόν, πλημμυρισμένη από τη Μαρία των Μογγόλων, με ερτζιανή φωνή και παραμυθητικό αίσθημα μας μυεί στον ρευστό κόσμο της ιστορικής έρευνας και στην παλαιότατη τέχνη της περιπλάνησης, χαρίζοντάς μας εντέλει τη συγκινητική εμπειρία της ιστορίας που γίνεται η αφήγησή της

Σελ: 336

Λίγα λόγια για την συγγραφέα:

Η Μαριάννα Κορομηλά (Αθήνα 1949) άρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία το 1966. Από το 1970 εργάζεται ως ξεναγός και από το 1975 ως παραγωγός εκπομπών στην ΕΡΑ (απ’ όπου εκδιώχθηκε στις 27/6/2006). Το 1977 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Παρίσι (Ιστορία και Φιλοσοφία) κaι αργότερα διετέλεσε αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξεναγών και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO. Το 1981 επιμελήθηκε το δίτομο ιστορικό έργο των Γεωργίου και Λάμπρου Κορομηλά, Αθηναϊκή Περιπέτεια. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς και με το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από το 1991. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών και της Πολιτιστικής Εταιρείας «Πανόραμα», όπου από το 1985 διοχέτευσε το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς της. Όταν δεν ταξιδεύει, ζει μεταξύ Αθηνών, Πηλίου, Θεσσαλονίκης και Κωνσταντινούπολης.

Το βιβλίο άφησε "Το χέρι του Θεού" του αγνώστου δηλαδή που απιθώνει βιβλία έξω από το σπίτι της apapsa... Θα διαβαστεί και ίσως γίνει ring....

Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Sunday, August 23, 2009
Το γιατί μου άρεσε είναι ανεξήγητο. Ως ιστορική μελέτη, ασύνδετο, με πλείστους αναχρονισμούς, φλασμπακ και αποσπασματικό. Ως αυτοβιογραφία δε νομίζω ότι η ιστορικός έχει τη φιλοδοξία η ιστορία της ζωής της να είναι το πιο συναρπαστικό θέμα για μας τους υπόλοιπους. Δυστυχώς η βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η συγγραφέας και όχι η Μαρία η Παλαιολογίνα. Ποτέ δεν καταφέρνει να πάρει τον προβολέα πάνω της κι ας μας διαβεβαιώνει γι' αυτό η ιστορικός. Το βιβλίο πετάει από την προσωπική ιστορία της Κορομηλά στη βυζαντινή και στους Μογγόλους με την ευκολία ακρίδας. Ως βιβλίο της σειράς "Η κουζίνα του ιστορικού" θα το χαρακτήριζα ως ιστορική σούπα. Όχι απαραίτητα με την κακή έννοια. Η σούπα ζεσταίνει και κάνει καλό, μπορεί δε να συνδυάσει επιτυχώς πολλά διαφορετικά υλικά. Πάντως αποφάσισα ότι όταν μου αρέσει ο τρόπος γραφής ενός συγγραφέα, μπορώ να διαβάσω τα πάντα όσο αδια΄φορα και αν μου είναι ως θέματα...

Journal Entry 3 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, September 03, 2009
Μια που το βιβλίο το βρήκαμε από κοινού με την apapsa και τον aris1 έξω από το σπίτι της apapsa οφείλω να το κυκλοφορήσω ανάμεσα στους bookcrossers.

Και εγένετο ring!


Ισχύουν οι γνωστοί κανόνες της apapsa:
1) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο *ΤΟ ΠΟΛΥ* μέχρι δυο μήνες,
2) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
3) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
4) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον «θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα» :o)

Και ένας του aris1:

6) Γράφετε οπωσδήποτε ένα σχόλιο. Και όχι απλώς: «το πήρα, είναι στα χέρια μου» και μετά «μου άρεσε, το έστειλα στον επόμενο». Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε τις απόψεις μας. Αν βαριέστε να γράψετε πέντε-δέκα αράδες, μην κάνετε τον κόπο να μπείτε σε αυτό το bookring.

Η σειρά του ring:

pengman
kermit60
pilcher
sismografos
panost
tiffany1972
helena100
panselin

Journal Entry 4 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Wednesday, September 09, 2009
Μου το εμπιστεύτηκε χθες ο karjim. Προς ανάγνωση για να ξεκινήσει το bookring!

Journal Entry 5 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Monday, September 28, 2009
Παράλληλες διηγήσεις της ζωής της συγγραφέα και της Μαρίας των Μογγόλων. Η κάθεμία κάνει το ταξίδι της. Η δεύτερη ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο τα χνάρια της πρώτης οκτώ αιώνες μετά...

Να πω την αμαρτία μου, το βιβλίο δε με συνεπήρε καθόλου. Διάβασα τις πρώτες 50-60 σελίδες και δεν το είχα. Προτίμησα να το στείλω στον επόμενο.

Παραδόθηκε στα χέρια του karjim για να το μεταβιβάσει στην αγαπητή Kermit60.

Journal Entry 6 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Sunday, October 04, 2009
Το ξεκίνησα ήδη και δείχνει ενδιαφέρον!!

Journal Entry 7 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, November 29, 2009
Το βιβλίο παραδώθηκε σε μένα στη συνάντηση.Ευχαριστώ kermit!

Journal Entry 8 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, December 11, 2009
Το πόσο με κούρασε αυτό το βιβλίο δεν περιγράφεται!Τελικά η Μαρία τι έκανε και συγκίνησε τόσο τη συγγραφέα εκτός από το να..ταξιδέψει??Γιατί έπρεπε μα γράψει ολόκληρο βιβλίο?Δεν καταλαβαίνω!Επικοινωνώ με τον επόμενο της λίστας.

Journal Entry 9 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, December 29, 2009
Το βιβλίο στάλθηκε ήδη και ξέχασα να το δηλώσω!

Journal Entry 10 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, March 10, 2010
Α καλα αυτο το βιβλιο ξεχνιεται μου φαινεται. Το ελαβα και το διαβασα κιολας. Λοιπον ως προς τη Μαρια των Μογγολων, το μεγα μπερδεμα. Η συγγραφέας είναι ένας χαώδης άνθρωπος, με σημειώσεις και υποσημειώσεις. Τώρα γιατί ασχολήθηκε με τη συγκεκριμένη φιγούρα δεν το κατάλαβα ακριβώς, θα σας γελάσω. Ξέρει την ιστορία της γυναίκας αλλά δε μας τη λέει σωστά, πισωγυρίσματα κι άσκοπες φλυαρίες για τον εαυτό της ώστε να παραλληλιστούν (επίσης δεν ξέρω πώς και γιατί). Καταννοώ ότι το κατέχει αλλά δε μας κάνει κοινωνούς. Πιο πολύ απόλαυσα τις εκμυστηρεύσεις της για την Αθήνα της εποχής της, για τις σπουδές της και για τα ταξίδια της (εξαιτίας της Μαρίας ήθελε να ζήσει τα τοπία) παρά τα ιστορικά στοιχεία που μας παρέχει. Κι εγώ ταξίδεψα ως τη Βιθυνία, ως τη Μονή της Χώρας και την Πόλη αλλά τη μαγεία που έζησε εκείνη δεν την έζησα εγώ. Κι ούτε γέμισα τον τόπο χαρτάκια ώστε να γράψω ένα ιστορικό δοκίμιο (;) χωρίς νόημα. Τέσπα. Κατά το ήμισυ καλό. Έφυγε για tiffany1972.

Journal Entry 11 by TIFFANY1972 from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, March 17, 2010
Πήρα πριν μερικές ώρες το βιλίο από τον panost. Από τις κριτικές των προηγούμενων μελών, φαίνεται ότι είναι λίγο... ό,τι θυμόμαστε, χαιρόμαστε.
Παρόλα αυτά, θα το διαβάσω. Τί συμπέρασμα θα βγάλω... θα το δείτε όταν γράψω την κριτική μου.
Όμως, προέχει το Συνέδριο. Άρα, θα τελειώσω το πρώτο "δαχτυλίδι" που το αφορά και μετά θα πιάσω αυτό. Κάτι που σημαίνει πως θα το διαβάσω σε καμμιά βδομάδα από σήμερα, τουλάχιστον...

Journal Entry 12 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, November 12, 2010
Το τελείωσα πριν 4 μέρες και ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρον! Κατάφερα, μετά από ένα μήνα και κάτι, να συγκεντρωθώ πραγματικά στο βιβλίο που διάβαζα. Μάλλον με βοήθησε κι εμένα η "σούπα" (κοτόσουπα, προτίμησή μου και λόγω ταυτόχρονου κρυολογήματος) που έφτιαξε στην κουζίνα της η εν λόγω ιστορικός ;-Ρ

Θα το στείλω στην επόμενη της λίστας, μαζί με μια μεγάλη συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Journal Entry 13 by TIFFANY1972 at -- Somewhere in town in Volos - Βόλος, Magnisia Greece on Monday, May 30, 2011

Released 9 yrs ago (6/4/2011 UTC) at -- Somewhere in town in Volos - Βόλος, Magnisia Greece

WILD RELEASE NOTES:

Τελικά, άκυρη η απελευθέρωση. Πρόκειται για ρινγκ (κάτι που είχα ξεχάσει κι ευχαριστώ για την υπενθύμιση).

Διόρθωση 1/6/2011: Έστειλα πριν λίγο άλλο ένα πμ (το δεύτερο) στην helena100, πολλούς μήνες μετά από το πρώτο μου. Τότε, δεν καταφέραμε να συναντηθούμε. Ελπίζω τώρα ότι θα είμαι πιο τυχερή.
Η επόμενη (και τελευταία στη λίστα) είναι η panselin. Θα στείλω και σε εκείνη ένα πμ.
Αν δε βρω καμία από τις δύο, θα το επιστρέψω στον karjim.

Journal Entry 14 by karjim at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, September 16, 2011

Released 9 yrs ago (9/25/2011 UTC) at Roosters in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Στη συνάντηση Σεπτεμβρίου των Αθηναίων.

Journal Entry 15 by TIFFANY1972 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, September 27, 2011
Το πήρε από την Κυριακάτικη συνάντηση η SandraDaCampo αλλά δε μπορεί να το δηλώσει γιατί έχει κάποιο πρόβλημα με τον υπολογιστή, οπότε εξυπηρετώ εγώ.

Αν θέλετε να διαβάσετε κάποιο από τα βιβλία της, στείλτε μου πμ και θα την ενημερώσω.
Ευχαριστώ πολύ :-)

Απελευθερώνω εκ μέρους της SandraDaCampo1.
Ευχαριστεί πολύ για την ανάγνωση :-)

">~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος άλλος, όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!
Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις.
Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookcrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο ή να πεις απλά μόνο ότι βρήκες το βιβλίο, γράψε στο πεδίο επάνω που ζητά "Enter...BCID" τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go!"
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Journal Entry 17 by Nebula7 at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Tuesday, March 06, 2012
Παρά την μη γραμμική αφήγηση,δεν στερείται ενδιαφέροντος.Βέβαια, πιό πολλά μαθαίνουμε για την ζωή της συγγραφέως και για το Βυζάντιο του 13ου αιώνα, παρά για την Μαρία του τίτλου.Ωστόσο διαβάζεται με ευχαρίστηση.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.