Unelmakuolema

by Leena Krohn | Literature & Fiction |
ISBN: 9518510288 Global Overview for this book
Registered by Tintti of Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on 6/20/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Tintti from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Saturday, June 20, 2009
Takakannesta:
Lucialla, unettomuudesta kärsivällä nukutuslääkärillä, on virka sekä Unelmakuolemassa että Pakastamossa. Unelmakuolema tarjoaa hyvinvoiville kansalaisille, myös nuorille ja terveille, mahdollisimman laadukkaan kuoleman. Pakastamon asiakkaat puolestaan tavoittelevat kuolemattomuutta, he uskovat tieteen vielä kerran löytävän ratkaisun parantumattomiin sairauksiin.

Olen aiemmin lukenut Leena Krohnilta vain Ihmisen vaatteissa -kirjan, josta ainakin pidin kovasti. Unelmakuoleman aihe kuulostaa kovin mielenkiintoiselta, joten mielenkiinnolla odotan lukukokemusta.


Edit 21.6.2009: varattu Tarnalle, kunhan luen ensin itse.

Edit 3.7.2009: Kirjassa oli niin monta erillistä henkilöä ja tarinaa, että välillä mietin, miten nämä kaikki liittyvät toisiinsa vai liittyvätkö mitenkään. Eniten pidin Luciasta ja hänen elämää ja kuolemaa koskevista pohdinnoistaan. Muut henkilöt ja juonenmutkat jäivät vähän etäisemmiksi.

Välillä kirja oli melko ahdistava , koska sen kuvaama tulevaisuus ei ole kovin ruusuinen. Ja nykymenoa kun seuraa niin enpä ihmettelisi vaikka jonkun ajan päästä mainoksia heijastettaisiin pilviin, tosi-tv olisi levinnyt teatteriin ja kaiken pitäisi olla aina vaan rajumpaa ja shokeeraavampaa.

Lucia ajatteli: Minä pelkään niitä ihmeitä, joita keinotekoinen äly ja luontainen typeryys tulevat yhdessä toteuttamaan...

Kirja lähtee seuraavaksi Tarnalle, joka varmasti osaa analysoida sitä perusteellisemmin. :) Lukuiloa!


Journal Entry 2 by Tarna from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, July 07, 2009
Kiitos, Tintti! Unelmakuolema saapui tänään ja näyttää vähintäänkin kiinnostavalta. Perusteellisempaa analyysia en lupaa, mutta parhaani teen, kunhan nyt ensin löydän lukuaikaa.

Journal Entry 3 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, October 03, 2012
Vähän on ambivalentti ole Unelmakuoleman suhteen. Henkilökaartia on tosiaan paljon. Joissain kohdin jouduin aiemmin lukemastani jopa tarkistamaan, kuka se tai tämä tyyppi oikein olikaan. Ehkä hahmot ovat Krohnia enemmän lukeneille jo entuudestaan tuttuja; minulla on käsitys, että osa henkilöistä on esiintynyt Krohnin kirjoissa ennenkin.
Krohn vaikuttaa kirjallisuuden eklektikolta. Unelmakuolemassa on vähän scifiä, vähän fantasiaa, vähän sitä ja vähän tätä. Scifiä on ensinnäkin se, että tapahtumat sijoittuvat epämääräiseen vaikkakaan ei niin kaukaiseen tulevaisuuteen. Sicifiä sen sijaan eivät ole Lucian työpaikat, sillä niin Unelmakuolema kuin Pakastamokin ovat jo todellisuutta tai vähintään ajatuksen tasolla hyvinkin tuttuja. Scifiä minusta on takakannessa mainittu ja etukannessa kuvattu tulikimalainen, jonka merkitys ei minulle auennut ensinkään. Tämäntapaisessa kirjassa kansikuvan soisi helpottavan ymmärtämistä. Inari Krohnin itikka ei sitä kuitenkaan tee: miksi ihmeessä siinä on luodinjälkiä? Kaunis kansi kyllä on, mutta herättää se silti ihmetystä.
Kirjallisuus heijastelee elämää, sanotaan. Ehkä tapahtumien irrallisuus ja suuri henkilömäärä johtuvat siitä; sellaistahan elämä on. Ihmisiä tulee ja menee, tapahtumia ja sattumuksia samoin. Kertomuksen toivoisi vain olevan koherentimpi. Lucia kaiken kokoavan voimana ei ainakaan minun mielestäni yksinään riitä.
Kirjassa tapahtuu todella paljon sellaista, mikä on jo täällä tänään, huomenna tai odotettavissa viimeistään ensi viikolla. Ehkä juuri siksi kerronnassa tuntui olevan pikkuisen liian pieni jännite.
Vasta nyt, kirjaa selatessani, tajusin unien olevan aitoa tavaraa. Kirjailija on kääntänyt ne isoisänsä Leopold (Leo) Edvard Krohnin (1871—1948) päiväkirjasta Dagböcker över drömupplevelser 1920—1948. Mieleni olisi tehnyt lukea ne uudelleen. En kuitenkaan tehnyt niin, sillä otin kirjan miittiin mukaan. Se katosi heti ensimmäiseen kohtaamaansa kassiin. Ja niin pitikin.
Henkilökohtaisesti koskettavimmaksi koin sokean taiteilija Langin kuvauksen siitä, miten hän kokee maailman. Kopioin sen aukeaman, skannasin sen äsken ja saatan myöhemmin tyrkätä pätkän Langin puhetta tännekin. Ettei merkintäni vain jäisi turhan lyhyeksi... ;-)
Kirjan pääasiallisin tavoite lienee kuvailla erilaisia suhtautumistapoja elämään ja kuolemaan. Taisin lukea huolimattomasti (tai no, itse asiassa luin pätkittäin, siinä se), kun kiintoisa eettinen pohdiskelu tuntui minusta jäävän kaiken härdellin pinnan alle. Krohn kun oli tuonut aineksia vähän joka suunnalta ja myös pisteli sanansa säilällä sinne tänne. Osansa saivat niin taide kuin muutkin.
Mitä siitä voi sanoa? Elämänmakuinen kirja. Ja kuoleman.
Suurkiitos tästä lukukokemuksesta, Tintti!

Journal Entry 4 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, October 03, 2012

Released 7 yrs ago (10/3/2012 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miittiin.

Journal Entry 5 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, October 03, 2012
Sujautin tämän kassiini saman tien, kun se miittipöydälle ilmestyi - kiitos, Tarna! Takakansiteksti vaikuttaa kiinnostavalta ja kun Tarna vielä arveli minun pitävän tästä, niin eihän kirjaa voinut vastustaa. Viehättävä kansi sitä paitsi.

Journal Entry 6 by winglukutuoliwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, December 13, 2012
Kylläpä tästä muodostuikin ristiriitainen lukukokemus! Allekirjoitan pitkälti Tarnan tekstin edellä. En ole koskaan ollut scifi-/fantasiakirjallisuuden ystävä, se puoli kirjasta ei nytkään kolahtanut. Kaoottisuuteen asti sekava henkilökaarti alkoi lukiessa rasittaa, enkä pitänyt siitä, että jouduin lukiessa palaamaan taaksepäin tarkistellakseni, kenestä on kyse. Kieli oli paikoitellen ihailtavan kuvailevaa, mutta toisaalta hyvin tahmeaa, hidaslukuista ja vaikeaselkoistakin.
Parasta antia olivat pohdinnat elämästä ja kuolemasta sekä ihmisen halusta yrittää saada valta niistä määräämiseen. Ja kansi - siitä pidän kovasti :) Jotenkin ajatuksia kiehtova tämä kirja kokonaisuudessaan oli, ja heti tekee mieli mennä tutkimaan, mitä muuta Krohnin tuotantoa tuolta kirjahyllystäni löytyy...
Kiitos kierrättäjille!

Journal Entry 7 by winglukutuoliwing at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases on Thursday, December 20, 2012

Released 7 yrs ago (12/20/2012 UTC) at Tampere, At a bookcrossing Meet-up -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja pääsi jälleen mukaan Tampereen BC-tapaamiseen ja löysi sieltä uuden lukijan. Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta, ensi vuoden miiteissä taas tavataaan :)

KTMC 2012 # 139


Journal Entry 8 by Kemppu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, December 20, 2012
Miitistä mukaan.

Journal Entry 9 by Kemppu at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, June 24, 2013
Lukuun ottamatta lapsille suunnattua Ihmisen vaatteissa -teosta tämä kirja tuntui lukemistani Leena Krohnin kirjoista helpoimmin ymmärrettävältä ja suoraviivaisimmalta, vaikkei sitä missään nimessä voi sanoa kevyeksi kesälukemiseksi. Kirja sisältää runsaasti aiheita kysymyksiin ja pitkällisiinkin pohdintoihin ei sen vähemmästä kuin elämästä ja kuolemasta. Tulikimalaisen mahdollinen syvempi merkitys meni minultakin ohi, mutta muuten pidin kirjasta. Kannatti lukea.

EDIT 14.8.2013: Yritin eilen Spektren eli Spekulatiivinen fiktio Tampereella -porukan tapaamisessa, jossa aiheena olivat unet, muistella kirjaa, jossa esiintyi pätkiä kirjoittajan sukulaisen unipäiväkirjasta. Tämä kirja oli vahvasti yksi ehdokkaista, mutten onnistunut heti löytämään varmuutta asiasta kirja-arvosteluista enkä googlaamalla enkä edes lukemalla tämän kirjan journalin. Mutta oli se tuolla kuitenkin, Tarnan journal entryssä. Miten se saattoi mennä minulta ohi! No, pääasia kuitenkin, että asia selvisi, tämä kirja osoittautui juuri siksi mitä ajattelin, enkä joudu luulemaan että olinkin nähnyt unta siitä, että jossain kirjassa olisi unipäiväkirjapätkiä ollut. Täytyy jatkossa muistaa omissakin journal entryissä mainita tällaisia asioita. Minusta unipäiväkirjajaksot olivat nimittäin kyllä pikantti lisä kirjaan ja erityisen mielenkiintoisia niistä tietysti tekee se, että ne ovat oikeasta unipäiväkirjasta.

Journal Entry 10 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, July 03, 2013
Kirja lähti mukaani keskiviikon miitistä.Kiitos,Kemppu,mahdollisuudesta lukea tämä mielenkiintoinen kirja.Menee lukupinoon neljänneksi.

Journal Entry 11 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Thursday, October 03, 2013
Unelmakuolema kertoo Lucia-nimisestä anestesialääkäristä, joka työskentelee kolmessa eri paikassa: kaupunginsairaalassa, Unelmakuolemassa sekä Posterus-instituutissa. Kaupunginsairaala kuvataan ihan tavallisena sairaalana, jossa lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset yrittävät pelastaa kuolevia ihmisiä kuolemalta, kun taas Unelmakuolemassa kuolema toivotetaan tervetulleeksi ja Posterus-instituutti (tuttavallisemmin Pakastamo) yrittää huijata viikatemiestä. Kaiken tämän keskellä yhteiskunnassa alkaa tapahtua levotonta liikehdintää.

Lucialla on siis kolme työpaikkaa. Unelmakuoleman tarkoitus on auttaa ihmisiä saavuttamaan paras mahdollinen kuolema yksilöiden räätälöityjen toiveiden mukaisesti -tuntuvaa korvausta vastaan tietysti. Siellä lääkäreillä ei ole tilaa moralisoinnille vaan tarkoitus on yksinkertaisesti luoda mahdollisuus parhaaseen mahdolliseen viimeiseen ikiuneen -melkein kenelle tahansa. Muutama kriteeri kuitenkin löytyy. Asiakas ei saa olla esimerkiksi psyykkisesti sairas, koska kuolemaan johtavan "dayman" eli lääkekoktailin juodakseen ihmisen täytyy vapaasta tahdostaan haluta kuolemaa.

Jos Unelmakuolema-teosta luonnehtisi yhdellä sanalla, se olisi hämmentävä. Alun vierauden tunteen jälkeen, kun kirjaa alkaa spekuloida enemmän, lukija voi huomata sen olevan loppujen lopuksi melko monimerkityksellinen. Unelmakuolemassa on paljon erilaisia elementtejä ja kerroksia. Kirjan sivuilla seikkailee esimerkiksi monia henkilöitä, mutta osa heistä jää irrallisiksi juonen kannalta. Jotkut heistä vain piipahtavat omituisessa maailmassa, mutta katoavat ennen kuin heidän olemassaolonsa syy on selvinnyt.

Pidin Leena Krohnin tyylistä kirjoittaa, siinä on jotain koukuttavaa. Kirjan kansi on yksi kauneimpia näkemiäni, kannen kuva on Inari Krohnin.

Mielestäni kirja oli vaikeasti luettava, ehkä se johtuu siitä etten ole juurikaan skifiä lukenut ja tämän olettaisin olevan siihen luokiteltavaa.

Vähän ennen tätä kirjaa olin lukenut Minna Lindgrenin Kuolema Ehtoolehdossa, josta kyllä pidin huomattavasti enemmän.

Kiitos Kemppu kun houkuttelit minua lukemaan tämän kirjan, kovasti mielenkiintoinen tämä oli.

Tarjoan kirjaa tänään Tre meetissä kera pinkin Geisha-suklaan osallistuen samalla Roosa nauha haasteeseen 2013. - Ei lähtenyt kenenkään mukaan vaikka oli suklaatakin ohessa, moni oli kirjan lukenut. Tarjoan nyt HEP-kirjana.


Journal Entry 12 by Hambo at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Monday, October 07, 2013

Released 6 yrs ago (10/7/2013 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Postitan kirjan tänään HEP-kirjana sumakolle Kuopioon, mukana paketissa Geisha-suklaa.
Osallistun tällä vapautuksella Roosa-nauha 2013 haasteeseen.

Journal Entry 13 by wingsumakowing at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Monday, October 14, 2013
Jättikiitos kirjasta ja suklaasta! Tulivat viime viikolla, mutta unohtui journaloida. Kaverini saa herkutella, kun en voi syödä Geishaa.

Journal Entry 14 by wingsumakowing at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Tuesday, October 18, 2016
Valitettavasti en ehdi nähdä sitä päivää, kun Unelmakuoleman kaltaiset laitokset ovat arkipäivää. Niitähän tulee, jos ihmiskunta ei ehdi tuhota Maapalloa ja/tai itseään ennen sitä.

Nukutuslääkärillä voi olla hyvin monipuolinen työ. Tarinassa hän mm. nukuttaa sairaalan potilaita ja sekoittaa tappavia myrkkyjuomia halukkaille.

Journal Entry 15 by wingsumakowing at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Monday, December 12, 2016

Released 3 yrs ago (12/14/2016 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Olin merkinnyt, että Oikku toivoi tätä jonkun kilpailussa. Ei löytynyt hänen hyllystään, joten saapi miitissä.

Lukuiloa!

Journal Entry 16 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, December 14, 2016
Kiitos tästäkin yllätyskirjasta, Sumako! Vuosia sitten olen lukenut paljonkin Leena Krohnia, mutta tämä on minulle vielä lukematon teos.

Journal Entry 17 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, January 08, 2020
Unelmakuolema oli ainoa U-kirjaimella alkava kirja, jonka bc-hyllystäni löysin, kun etsiskelin nimimerkkihaasteeseen kirjaimia. Tykkään Leena Krohnin kirjoista, vaikken kaikkea niissä voikaan ymmärtää (eikä minusta tarvitsekaan). Varsin monitahoinen tarina tämäkin. Viittaukset Tainaroniin toivat mieleeni ensimmäisen lukemani Leena Krohnin (Tainaron), ja löysinkin myös sen hyllystäni. Sisäkannessa luki lukiolaisen käsialalla tyttönimeni ja vuosiluku. Sain Tainaronin muistaakseni joulu- tai synttärilahjaksi. Jos rekkaisin Tainaronin, se olisi ehdottomasti pc. Melkein tekisi mieli jättää Unelmakuolemakin pysyvään kokoelmaan, mutta kun haastetta varten luin, niin varmaan sitten vapautan.

Journal Entry 18 by Oikku at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, April 01, 2020

Released 1 mo ago (4/2/2020 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee postitse maaliskuun kirja-arvonnan voittajalle. Onnittelut voitosta!

Journal Entry 19 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, April 06, 2020
Perillä, kiitos! Tämä onkin jo ehtinyt kiertää aika lailla.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.