Το μονοπάτι στη θάλασσα

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 6/12/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Friday, June 12, 2009

Εαρινή Συμφωνία

Μικρά βιβλία για μεγάλα όνειρα
Σάββατο, Νοέμβριος 25, 2006
Αντώνη Σουρούνη, Το μονοπάτι στη θάλασσα


Η Οδός Μουσών της Θεσσαλονίκης είχε μονάχα όνομα. Χάρη δεν είχε και μεγάλη. Της έγινε όμως η χάρη, τελικά, να μείνει στη λογοτεχνική ιστορία, καθώς σε αυτήν μεγάλωσε ο Αντώνης Σουρούνης. Τώρα, λοιπόν, αποφάσισε να επιστρέψει στους χλωρούς παραδείσους της παιδικής του ηλικίας. Και έκλεψε την καρδιά μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ένα λογοτέχνημα για τα παιδικά χρόνια (τα ανέμελα, τα αθώα, όπως και τα τόσο γεμάτα ανησυχίες, αγωνίες, θλίψεις). Οπως έχουμε όμως επανειλημμένα πει, το θέμα δεν είναι μόνο ΤΙ λες, αλλά, κυρίως, ΠΩΣ το λες. Εδώ, λοιπόν, ο Σουρούνης έκανε το γνωστό θαύμα του. Το είπε με έναν τρόπο εξαιρετικό.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα είδος αυτοβιογραφίας του συγγραφέα, τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο της ζωής του, γραμμένης, ωστόσο, με τρόπο μυθιστορηματικό. Ως φαίνεται, οι ήρωες της ζωής του είχε πάντοτε μέσα του μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Διότι αλλιώς δεν εξηγείται πώς τους παρουσιάζει τόσο αβίαστα σαν φανταστικούς, ενώ φαίνεται καθαρά πως είναι πραγματικοί. Ούτε εξηγείται, από την άλλη πλευρά πώς ενώ είναι τόσο αληθινοί τόσο υπαρκτοί και τόσο γήινοι είναι, ταυτοχρόνως τόσο απογειωμένοι, τόσο «ιστορημένοι» ώστε να καταλήγουν να είναι και να μην είναι πρόσωπα της αχλής και πρόσωπα του ήλιου.
Η αφηγηματική άνεση του συγγραφέα είναι πασίγνωστη και την ξεδιπλώνει κάθε φορά, σε κάθε γραφτό του- μα σε κάθε. Είναι αυτή, η χρυσοφόρος φλέβα του, που μαζί με το ταλέντο του τον βοηθά να κάνει ξεχωριστά ακόμα και τα πολύ μικρά, τα επιμέρους, τα δευτερεύοντα. Στο «Το μονοπάτι στη θάλασσα» παίρνει φόρα. Και απνευστί σχεδόν, τα λέει όλα. Σαν παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του, που χαίρεται, θυμώνει, ανακαλύπτει, απορεί, εξομολογείται, που αναλογίζεται και απολαμβάνει. Σκηνές γνήσιας παιδικής αθωότητας, προσποίησης και τσαχπινιάς, σκηνές γοητευτικές, αυθεντικές. Προσφέρουν λογοτεχνική συγκίνηση αλλά και δάκρυ και γέλιο.
Πληθωρικός ωστόσο όπως είναι, και όπως οι χρυσές αναμνήσεις του έχουν μέσα του όλες ένα μεγάλο ειδικό βάρος, ξεχνά να σταματήσει, ξεχνά να επιλέξει, ξεχνά να συμπυκνώσει, να γεμίσει το βιβλίο ανατάσεις και υφέσεις, καμπύλες και ευθείες. Βεβαίως, αν πρόκειται για τον Αντώνη Σουρούνη με την τόσο γνήσια γραφή, ακόμη και αυτό κοντεύει να περάσει απαρατήρητο.
Αντώνη Σουρούνη, Το μονοπάτι στη θάλασσα, εκδόσεις Καστανιώτη.

posted by Εαρινή Συμφωνία at 25.11.06
Κριτική από το blog "Εαρινή Συμφωνία"

Journal Entry 2 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, July 07, 2009

Released 11 yrs ago (7/7/2009 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Εκεί λοιπόν που ξεκαλοκαιριάζω στο γραφείο μου, με το aircondition στο φουλ και με ποκεράκι στον υπολογιστή, μέχρι το επόμενο ραντεβού, έρχεται ο φίλος μου ο maltrebus για καφεδάκι και παρέα. Βρίσκω λοιπόν την ευκαιρία να του δώσω το βιβλίο που του έχω υποσχεθεί εδώ και καιρό.
Μόνο που το βιβλίο έχει τη λέξη θάλασσα στο εξώφυλλο και μία φωτογραφία που καλύπτει όλο το εξώφυλλο, από γαλάζια (πεπαλαιωμένη) θάλασσα στην οποία βουτάει ένα πιτσιρίκι. Κρίμα λοιπόν να μην το απελευθερώσω για το "Ας φύγω και ας με πλακώσει ο καταπέλτης του Δημητρούλα" release challenge της mariakall.

Θα αντέξουμε και εμείς στην Αθήνα!


~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!


Journal Entry 3 by maltrebus from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 26, 2009
Το πήρα απ'τον karjim.

Journal Entry 4 by maltrebus at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, July 02, 2010

Released 10 yrs ago (7/2/2010 UTC) at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

καταπληκτικό βιβλίο αξίζει να γίνει ring. Θα γίνει ανάρπαστο σε όσους πήγαν στο συνέδριο γιατί μιλάει για μια Θεσσαλονίκη μιας άλλης εποχής. Περάσαμε από την οδό Μουσών κατεβαίνοντας από την Άνω Πόλη αφήστε που είναι και οδρόμος που ζούσε μικρή η Mafalda Q. Το έδωσα στην Cardilian μια και είναι του άντρα της.

Journal Entry 5 by cardilian at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, July 23, 2010
Το βιβλίο γύρισε στην οικογένεια... Το διαβάζω εγώ στη Σκύρο. Είναι απίστευτο ότι μόλις πριν λίγους μήνες επισκέφθηκα τα μέρη που περιγράφει το βιβλίο στο 5ο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.