Χίτλερ, 1889-1936 -Ύβρις

by Ian Kershaw | Biographies & Memoirs |
ISBN: 0393046710 Global Overview for this book
Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 5/20/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, May 20, 2009
Περιγραφή
Με το βιβλίο του, "Χίτλερ 1889-1936: Ύβρις" ο Ίαν Κέρσο μας βοηθά -όσο κανείς άλλος έως τώρα- να κατανοήσουμε βαθιά την προσωπικότητα του Χίτλερ και τις καταστροφικές συνέπειες των γεγονότων που έδωσαν την ευκαιρία σε ένα ιδιόρρυθμο και αντιδραστικό άτομο να αναρριχηθεί, από ένα βιεννέζικο φτηνό κατάλυμα, στην ηγεσία μιας από τις πλέον πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης.
Με εξαιρετική ικανότητα και ζωντάνια και με ένα τεράστιο εύρος πηγών, η παρούσα βιογραφία αναπλάθει έναν κόσμο, ο οποίος αρχικώς εμπόδισε, αλλά κατόπιν αγκάλιασε και ανάθρεψε τον νεαρό Χίτλερ -από τις ρίζες του στην επαρχία της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων έως την προπολεμική Βιέννη, από το χωνευτήρι του Μεγάλου Πολέμου έως το εχέπικρο πολιτικό περιβάλλον της Βαυαρίας του 1920.
Η φαινομενικά αξιοθρήνητη φαντασία του Χίτλερ ότι ήταν ο σωτήρας της Γερμανίας, μεταφέρεται με αξιοθαύμαστο τρόπο από τον Κέρσο, που εξηγεί τις αιτίες για τις οποίες ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του γερμανικού λαού λάτρεψε τον Χίτλερ, συνεργάστηκε μαζί του ή ένιωσε αδύναμο να του αντισταθεί. Οι ελίτ της Γερμανίας, παρ' όλες τις ευκαιρίες που είχαν να εμποδίσουν την άνοδό του, έσφαλαν συχνά στις εκτιμήσεις τους για το θηρίο μέχρις ότου ήταν πολύ αργά.
Ο ανά χείρας τόμος τελειώνει με την εισβολή της Ρηνανία το 1936. Μ' αυτό το απίθανο πραξικόπημα ο Χίτλερ κατάφερε να κυριαρχήσει επί του λαού και του στρατού της Γερμανίας. Καταμετρώντας τους καταπληκτικούς θριάμβους του ήταν απόλυτα πεπεισμένος για τη λατρεία του λαού στο πρόσωπό του. Τώρα μπορούσε να καταφέρει τα πάντα. Κρατώντας γερά -και με τη θέλησή της- ακινητοποιημένη τη Γερμανία στρέφει τα μάτια του στον ευρύτερο κόσμο.

Δεν μπόρεσα να το τελειώσω. Δε με τρελλαίνουν οι βιογραφίες και άρχισα να δυσανασχετώ όλο και περισσότερο βλέποντας πως ένας κομπλεξικός τρελλός μπορεί να επιβάλλει τον εαυτό του πάνω σε πρόθυμα για άλλους λόγους μυαλά. Παρόλα αυτά είναι αξιόλογη δουλειά και εμπεριστατωμένη και ασχολείται με το πως έφτασε ο Χίτλερ στην εξουσία -τελειώνει το 1936 με την εισβολή στη Ρηνανία.
Μάλλον θα το κάνω ring για όποιον ενδιαφέρεται...

Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Wednesday, May 20, 2009
Bookring

panost
maria-gr
contraforsa
serenata

Journal Entry 3 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 28, 2009

Released 11 yrs ago (5/31/2009 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Συνάντηση Μαΐου Αθηναίων στο cafe singles.Στην Tiffany1972 για να το δώσει στον panost.

Journal Entry 4 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, June 10, 2009
Χμ...Κάποιος έμαθε ότι χτίζω σπίτι και μου χαρίζει τούβλα. Τι καλός άνθρωπος. Μα δεν ήταν ανάγκη. Αχ Θέ μου Θε μου....

Journal Entry 5 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 06, 2009
Επιτέλους το τελείωσα. Πάρτε το από δω. Ξεκινάω με την γκρίνια ότι ήταν το πιο ογκώδες βιβλίο που διάβασα. 937 σελίδες 23 εκατοστών(καθαρό κείμενο βάλε 655 σελίδες με ψιλά γράμαμτα, χώρια οι σημειώσεις, η βιβλιογραφία και το ευρετήριο). Δεν μπορούσα να το κουβαλάω στα λεωφορεία δεν μπορούσα να το διαβάζω στο κρεβάτι (δεν είμαι και η Τζέιν Φόντα, και 1 και 2 και 3). Στενοχωρέθηκα που δεν το απόλαυσα όσο θα έπρεπε αναγκαζόμενος να διαβάζω άλλα στο μεταξύ επίσης ρινγκς. Τέσπα τα κατάφερα. Αλλά με ξενέρωσε που δεν είχε συμπερασματα κι έτσι ομολογώ ότι δε διάβασα το τελευταίο κεφάλαιο. Μα είναι δυνατόν μια τέτοια κομουτσα να μην έχει ένα συμπέρασμα;ΟΚ μας δείχνεις την άνοδο του κωλόφαρδου Χίτλερ και πώς ξεκίνησε να γίνει δικτάτορας αλλά εφόσον τελειώνεις απότομα με την εισβολή στη Ρηνανία χωρίς να συνεχίζεις μέχρι τέλους της ζωής του κάνε μια περίληψη προηγούμενων, ένα συμπέρασμα, μια ανακεφαλαίωση των σημαντικότερων σημείων. Ξέχασα ο άνθρωπος και συγνώμη. Τέσπα. Πάρα πολλή λεπτομέρεια, πάρα πολλή αναλυση, πάρα πολλά γεγονότα, παρα πολλες πτυχες της προσωπικότητας του Χίτλερ. Εντυπωσιάστηκα με το γεγονός ότι συνάντησε τόσα εμπόδια στο δρόμο του για να κάνει κάτι (είτε Σχολή Καλών Τεχνών είτε άνοδος στο κόμμα είτε άνοδος του κόμματός του) πάντα οι συνθήκες και τα έξωθεν γεγονότα τον ξαναφέρνανε στο προσκήνιο. Φοβάμαι ότι η μοίρα είναι προδιεγραμμένη τελικά. Όσο και να στρουθοκαμηλίζουμε. Τελειώνοντας τον τόμο και με κεφάλι καζάνι έκατσα να διαβάσω την Παγκόσμια Ιστορία που είχαν βγάλει τα ΝΕΑ πριν καιρό και διάβασα τη συγκεκριμενη περίοδο για ανακεφαλαίωση. Ε λοιπόν αναφέρεται το βιβλίο αυτό εκεί ως βιβλιογραφική πηγή. Μπράβο του λοιπόν. Κουραστικό, λεπτομερές, ογκώδες, δύσχρηστο αλλά έτσι είναι τα επιστημονικά τεκμηριωμένα συγγράμματα. Μπράβο του συγγραφέα όμως και πιο πολύ του μεταφραστή (ζω για τη στιγμή που ο εκδότης θα του ανακοίνωνε το νέο τασκ-Αγάπη μου, ξέχνα με για κάνα 10χρονο!!!!). Ευχαριστώ karjim για την ευκαιρία, έμαθα κάποια πράγματα για τα αίτια του Β΄ Παγκσομίου και για τον Γερμανό δικτάτορα. Τι πάθος στους λόγους του, τι ευγλωττία. Και οι συνθήκες τέτοιες που να ευνοούν τον σπόρο της βλακείας του στα πλήθη. O tempora o mores.

Journal Entry 6 by maria-gr from Camden, Greater London United Kingdom on Monday, July 06, 2009
Έλαβα σήμερα από τα χέρια του panost αυτό το βιβλίο τσέπης. Ήδη από την εισαγωγή κατάλαβα πόσο πυκνογραμμένο είναι, αλλά νομίζω ότι αν προσπαθήσω να διαβάζω ένα κεφάλαιο την ημέρα θα τα καταφέρω. Το πρόβλημα είναι το μέγεθος που κάνει το διάβασμα άβολο σε οποιοδήποτε χώρο και στάση.

Edit:
Μακράν το καλύτερο βιβλίο ιστορίας που έχω διαβάσει. Αναλυτικό, με καθαρή σκέψη και λόγο και σωστά αναπτυγμένα επιχειρήματα. Ακόμα και στα σημεία που χρειάζονται να γίνουν υποθέσεις, όπως η οικογένεια του Χίτλερ και τα πρώτα του χρόνια στη Βιέννη, ο Kershaw παρουσιάζει όλες τις εκδοχές, προτού τις καταρρίψει με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Επιπλέον μου άρεσε που ο Χίτλερ δεν παρουσιάστηκε ούτε ως ένας βλάκας ή παρανοϊκός που ανέβηκε στην εξουσία λόγω των περιστάσεων, αν και αυτές έπαιξαν τον ρόλο τους, ή των άξιων συνεργατών, ούτε ως μια πολιτική ιδιοφυΐα. Ήταν ένας άνθρωπος με μέτριες ικανότητες, αλλά τρομερή ρητορική δύναμη, ικανή να νικήσει όχι μόνο τα πλήθη, αλλά και άλλους "άξιους" πολιτικούς. Φυσικά και είχε και ελαττώματα. Με λίγα λόγια αυτή είναι η πιο αντικειμενική και επιστημονική παρουσίαση της προσωπικότητας του Χίτλερ που έχω διαβάσει.

Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι μια απλή βιογραφία. Ο Χίτλερ ήταν προϊόν της εποχής του και ο συγγραφέας αφιερώνει ένα σημαντικό κομμάτι των πρώτων κεφαλαίων περογράφοντας την κατάσταση στην Αυστρία και στην Γερμανία λίγο πριν και λίγο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο και παρουσιάζει και τα διάφορα εθνικιστικά κινήματα που έδρασαν την εποχή εκείνη. Ίσως θα ήταν καλό να υπήρχε κι ένα μικρό παράρτημα αφιερωμένο σ'αυτά για να είναι πιο εμφανές με ποιον τρόπο επηρρέασε το καθένα τον Χίτλερ.

Το μόνο αρνητικό που βρήκα στο βιβλίο, και δεν ξέρω αν ήταν επιλογή του συγγραφέα ή του μεταφραστή, ήταν η τάση να διατηρούνται τα γερμανικά ονόματα υπηρεσιών και θεσμών χωρίς να δίνεται η αντίστοιχη ελληνική μετάφραση. Για παράδειγμα κάπου γίνεται αναφορά στο Rathaus της Βιέννης, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να είχε μεταφραστεί ως δημαρχείο, και μια άλλη υπηρεσία που νομίζω ότι ήταν το αντίστοιχο υπουργείο πολέμου ή άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια βιογραφία που αξίζει να διαβαστεί απ'όσους έχουν έστω και το ελάχιστο ενδιαφέρον. Karjim, αφού έχεις σκοπό να την κρατήσεις, καλά θα είναι να πάρεις και το δεύτερο μέρος. Εγώ πάντως έχω αρχίσει να την αναζητώ.

Journal Entry 7 by contraforsa from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, August 20, 2009
Πήρα σήμερα το βιβλίο από τη maria-gr και wow!!! είναι τόσο μεγάλο που δε μπορώ ούτε για αστείο να το αποκαλέσω κατά την προσφιλή μου έκφραση "βιβλιαράκι". Παρόλαυτα ανυπομωνώ να το διαβάσω! Ευχαριστώ πολύ (άλλη μία φορά)karjim για το ring και maria-gr για τη συνάντηση!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.