μ.Χ.

Registered by karjim of Skyros - Σκύρος, Evia Greece on 4/23/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, April 23, 2009
"Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων. [...] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. Βαστούν ο καθένας τους έναν πάπυρο όπου είναι γραμμένη μια πλασματική φράση, που διακηρύσσει, για παράδειγμα, την τρισυπόστατη φύση του Θεού. Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά."

Τι άραγε θα θυμάμαι μετά από μερικά χρόνια από το βιβλίο αυτό; Ότι κέρδισε το Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007; Αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος του βιβλίου. Ίσως θυμάμαι τη Ναυσικά, την ευγενέστατη αυτή γυναίκα που έχασε προ ετών το φως της και που αναθέτει στον νεαρό συγκάτοικό της να μάθει τα πάντα για το Άγιο Όρος. Είναι πιθανό να επιζήσουν και άλλα πρόσωπα του μυθιστορήματος: ο μοναχός που χαιρετά τα αεροπλάνα σείοντας μια βυζαντινή σημαία, ο Γάλλος ερημίτης που ονειρεύεται να επιστρέψει στη Νορμανδία, στο σπίτι όπου ο αβάς Πρεβό έγραψε τη "Μανόν Λεσκό", ο καθηγητής Βεζιρτζής που ισχυρίζεται ότι το Βυζάντιο δεν συνεχίζει την αρχαιότητα αλλά την ακολουθεί όπως η νύχτα την ημέρα, ο Δημήτρης ίσως, ο χαμένος αδελφός της Ναυσικάς που επανεμφανίζεται στο τέλος της ιστορίας και τραγουδάει ένα νησιώτικο τραγούδι.
Θα θυμάμαι σίγουρα ότι το Βυζάντιο επέβαλε με άκρα βιαιότητα το χριστιανισμό, ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί έσφαξαν πλήθη κόσμου, ότι ο μονοθεϊσμός εισήγαγε τον θρησκευτικό φανατισμό που ήταν άγνωστος στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Θεωρώ ελάχιστα πιθανό να ξεχάσω ότι ο Ιουστινιανός έκλεισε τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας και ότι ακολούθησαν για τη χώρα μας δεκατρείς αιώνες πνευματικής νάρκης.
Ίσως ξεχάσω τον αφηγητή του έργου, το συγκάτοικο της Ναυσικάς, που αναλαμβάνει βαρυγκομώντας την έρευνα για τον Άθω, δεδομένου ότι ασχολείται μόνο με την αρχαία ιστορία και την προσωκρατική φιλοσοφία. Το ενδιαφέρον του όμως μεγαλώνει όταν ανακαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι δύο χώρες που δεν έχουν σχεδόν τίποτε κοινό μεταξύ τους, και ακόμη περισσότερο όταν μαθαίνει ότι υπήρχαν πέντε πόλεις στη χερσόνησο του Άθω, τις οποίες γκρέμισαν ολοσχερώς οι μοναχοί για να χτίσουν τα γιγαντιαία μοναστήρια τους. Θα πάει στο Όρος όχι μόνο με την ελπίδα να βρει εκεί τον Δημήτρη, αλλά και να εντοπίσει κατάλοιπα του αρχαίου πολιτισμού. Θα ανακαλύψει έτσι ένα άγαλμα, θαμμένο μέσα σε μια κάβα κρασιών. Θα ανακαλύψει επίσης τον αμύθητο πλούτο των μοναστηριών, τον καιροσκοπισμό των ηγουμένων, που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με κάθε αρχή, μηδέ της χιτλερικής εξαιρουμένης, προκειμένου να διατηρήσουν τα εξωφρενικά οικονομικά τους προνόμια, το μίσος που εξακολουθεί να τους διακατέχει απέναντι στην Αρχαία Ελλάδα και το γυναικείο φύλο. Θα διαπιστώσει ακόμη ότι κυκλοφορούν αναρίθμητα φαντάσματα γυναικών στο Άγιο Όρος. Το μυθιστόρημα έχει και μια αστυνομική διάσταση, αλλά αυτήν είναι πολύ πιθανό να την ξεχάσω. Βασίλης Αλεξάκης

Journal Entry 2 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, April 23, 2009
Η τοποθέτησή μου στο φόρουμ αντί κριτικής...

Καταλαβαίνω ότι η έκφραση πολιτικών θέσεων και ιδεών σε ένα βιβλίο, όταν μάλιστα δεν αποδίδεται σε έναν από τους ήρωες οπότε αποστασιοποιείται από τον ίδιο το συγγραφέα μπορεί να ξενίσει, ή και να αποπροσανατολίσει τον αναγνώστη. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικό κριτήριο αξιολόγησης ενός έργου, ειδικά όταν πρόκειται για λογοτεχνία. Με εκνευρίζει η "δικτατορία της πολιτικής συνείδησης" που συχνά εφαρμόζεται στη λογοτεχνία και τους χώρους της, αναδεικνύοντας σε εξαιρετικά και "σοβαρά" λογοτεχνικά έργα που δεν διαθέτουν άλλες αρετές πλην της πολιτικής σκέψης και λόγου του συγγραφέα, ενώ αδιαφορούν για άλλα με πλείστες λογοτεχνικές αρετές για τους ίδιους λόγους ή -ακόμη χειρότερα- για την απολιτίκ προσέγγιση θεμάτων.
Ναι είναι σημαντικό τι έχει να πει ένα βιβλίο στον αναγνώστη. Ποιες είναι οι ιδέες του, ποια τα μηνύματά του, ποιες οι πολιτικές απόψεις του συγγραφέα. Και όχι δε διαφωνώ πάνω σε αυτές που εκφράζονται στο μ.Χ. Ξέρω ότι η χριστιανική θρησκεία πολέμησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, το διδάχτηκα και στο σχολείο, ότι γκρέμιζαν τους αρχαίους ναούς και έχτιζαν πάνω τους χριστιανικές εκκλησίες. Στην κυρά μας τη μαμή ο Μακρής ζήταγε για αμοιβή για τις υπηρεσίες του τις χάντρες της ξεματιάστρας. Έτσι παίζεται το παιχνίδι της επιβολής και της εξουσίας στις κοινωνίες. Το καινούργιο αντιμάχεται το παλιό για να εγκατασταθεί στη θέση του. Δε σημαίνει ότι είναι και καλύτερο.
Το "μ.Χ" του Αλεξάκη με τα βραβεία και τις διθυραμβικές κριτικές επικεντρώνεται ακριβώς στην ανάδειξη αυτού του βαθύτατα ιστορικού, κοινωνικού και εν τέλει πολιτικού θέματος όπως η σχέση της θρησκείας, του μοναχισμού και του Αγίου Όρους με την κλασσική ελληνική παιδεία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Με ένα διδακτικό τρόπο που ενίοτε κουνάει το δάχτυλο στον αναγνώστη. Με βιβλιογραφία, πηγές, επιτόπια αυτοψία στο Άγιο Όρος και συνεντεύξεις με 60 άτομα (κατά δήλωση του συγγραφέα). Και με μεγαλύτερο σφάλμα ότι αυτό που υποτίθεται ότι στηλιτεύει ως καταγγελτικό μυθιστόρημα, επειδή ακριβώς είναι γνωστό σε ολόκληρη την επιστημονική και εν γένει ελάχιστα μορφωμένη κοινότητα (όχι τις γιαγιάδες με τις μαντήλες) είναι τόσο politically correct στους χώρους της διανόησης, που μου φαίνεται τόσο κλισέ σαν φτωχή πλην τίμια ηρωίδα που αγαπάει πάμπλουτο αρρενωπό επιχειρηματία για να τον παντρευτεί στο τέλος ενός «ροζ» μυθιστορήματος. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι στάθηκαν στο θέμα του λοιπόν, δεν είπε τίποτα καινούργιο. Αληθές ναι, καινούργιο όχι.
Είπε τουλάχιστον κάτι λογοτεχνικά ενδιαφέρον λοιπόν ή με ενδιαφέροντα τρόπο τουλάχιστον; Όχι. Το αυτοχαρακτηριζόμενο στον υπότιτλο ως μυθιστόρημα βιβλίο ήταν σαν μυθιστόρημα "κακό". Τα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που είχε ο συγγραφέας να πει για το θέμα του μπορούσε ωραιότατα να τα πει με πλείστα άλλα είδη βιβλίων (δοκίμιο, μελέτη, μονογραφία, αρθρογραφία κλπ) και όχι με την επίφαση του μυθιστορήματος, με σχεδόν ανύπαρκτη πλοκή, υποτυπώδεις και μη ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πλήρη αδιαφορία για το "μύθο" του βιβλίου, σε σχέση τουλάχιστον με την ιστορική εξέταση και τη θέση του συγγραφέα. Βεβαίως τα άλλα είδη δε φέρνουν πωλήσεις, και δε θα προκαλέσουν το ντόρο που είναι απαραίτητος. Εξάλλου το βιβλίο δεν άρεσε στην Εκκλησία και φυσικά έγινε best seller. Νομίζω ότι και ο ίδιος ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο αντιλαμβάνεται την ίδια την αδυναμία του βιβλίου: «Θα θυμάμαι σίγουρα ότι το Βυζάντιο επέβαλε με άκρα βιαιότητα το χριστιανισμό, ότι οι μοναχοί και οι κληρικοί έσφαξαν πλήθη κόσμου, ότι ο μονοθεϊσμός εισήγαγε τον θρησκευτικό φανατισμό που ήταν άγνωστος στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη. Θεωρώ ελάχιστα πιθανό να ξεχάσω ότι ο Ιουστινιανός έκλεισε τη φιλοσοφική σχολή της Αθήνας και ότι ακολούθησαν για τη χώρα μας δεκατρείς αιώνες πνευματικής νάρκης. Ίσως ξεχάσω τον αφηγητή του έργου, (σημείωση δική μου: τον κεντρικό ήρωα) το συγκάτοικο της Ναυσικάς, που αναλαμβάνει βαρυγκομώντας την έρευνα για τον Άθω, δεδομένου ότι ασχολείται μόνο με την αρχαία ιστορία και την προσωκρατική φιλοσοφία. Το μυθιστόρημα έχει και μια αστυνομική διάσταση, αλλά αυτήν είναι πολύ πιθανό να την ξεχάσω.» Συμπέρασμα: Εκτός από τη θέση που διατυπώνει (και μάλλον φιλοδοξεί να αποδείξει), το βιβλίο δεν έχει καμία άλλη μυθιστορηματική αρετή να θυμάσαι.
Για μένα η πολιτική θέση και συνείδηση, αποτυπώνεται καλύτερα μέσα από τους ήρωες ενός μυθιστορήματος και είναι στο χέρι του συγγραφέα να τη διατρανώσει χειριζόμενος τον ήρωά του. Είναι καλύτερα να ταυτίζεται κάποιος με τον ήρωα ενός μυθιστορήματος από το να ταυτίζεται ή όχι με τον ίδιο το συγγραφέα. Πιο δημιουργικό τουλάχιστον. Και ο «μύθος» του μυθιστορήματος είναι εξίσου ή και πιο σημαντικός από τις αλήθειες που θέλει να πει. Άσε που ο καλός μύθος θα περάσει καλύτερα στον αναγνώστη και την όποια αλήθεια. Ρωτήστε και τον Όργουελ. Και εκείνος στρατευμένη λογοτεχνία υπηρέτησε, αλλά άφησε αριστουργήματα πίσω του.

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!Journal Entry 3 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, May 28, 2009

Released 11 yrs ago (5/31/2009 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Στη συνάντηση Μαΐου των Αθηναίων. Στην kermit60 για την obcz της Πάτρας.

Journal Entry 4 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Monday, June 01, 2009
Merci!!! Το βιβλίο βρίσκεται στα χέρια μου και θα φύγει με την πρώτη αποστολή για Πάτρα!!
Θα ταξιδέψει με το ΚΤΕΛ για να βρεθεί στο τραπεζάκι που μας παραχώρησαν τα Starbucks!

Released 11 yrs ago (6/12/2009 UTC) at -- Somewhere in town - Κάπου στην πόλη in Patra - Πάτρα, Achaia Greece

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:


To the Finder of this Book -

Hello and congratulations!
You have not only found yourself a good book, but a whole community of booklovers dedicated to sharing books with each other and the world at large. I hope you'll stick around a bit and get to know BookCrossing --maybe even make a journal entry on this book. You may choose to remain anonymous or to join (it's free!).
=============================================

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!

===============================


Journal Entry 6 by wingPatra-OBCZwing from Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Thursday, June 11, 2009
Το βιβλίο ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ και έφτασε στο τραπεζάκι που ευγενικά παραχωρήθηκε από τα Starbucks για το bookcrossing!
Καλοτάξιδο εύχομαι να είναι και ευχαριστώ για το βιβλίο !!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.