Madame Terror

by Jan Guillou | Mystery & Thrillers |
ISBN: 349205109X Global Overview for this book
Registered by LeishaCamden of Alna bydel, Oslo fylke Norway on 4/10/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by LeishaCamden from Alna bydel, Oslo fylke Norway on Friday, April 10, 2009
Fra baksiden:

'Hamilton er tilbake! Nå skal han lede palestinerne til endelig seier over Israel.

Det største terrorangrepet i verdenshistorien skal gjennomføres under ledelse av den kvinnelige, palestinske brigadegeneralen Mouna Husseini [sic]; i tospann med tidligere agent Carl Gustaf Gilbert Hamilton.

'En av hans aller beste bøker'
Henning Mankell

'Dypt tankevekkende'
Kurt Hanssen, Dagbladet'

Dette er en paperbackutgave fra Piratforlaget, utgitt i 2006. Tydeligvis samme år som boka kom på svensk. Effektivt. :-)

Jeg kjøpte denne boka på et loppemarked på Høyenhall skole i Oslo lørdag 21. mars 2009.

Journal Entry 2 by LeishaCamden from Alna bydel, Oslo fylke Norway on Friday, April 10, 2009

Journal Entry 3 by LeishaCamden from Alna bydel, Oslo fylke Norway on Friday, April 10, 2009
Jeg har ikke lest akkurat dette eksemplaret, men jeg har lest boka, i april i fjor. Da skrev jeg dette om den:

*****

Jeg ble ferdig med denne boka i dag. Det har tatt sin tid :-) men det er bare på grunn av at jeg er litt treig, det har overhodet ikke noe med bokas kvaliteter å gjøre. ;-)

Dette var den første boka jeg har lest av Jan Guillou. Som sagt har jeg liksom hatt noe imot ham ... vet ikke helt hvorfor, jeg har for meg at han pleier å si så mye teit, og så snakker Jonas Gardell stygt om ham. :-D Barnslig, jeg vet ... man bør jo ikke basere oppfatningen sin av folks forfatterskap på at en komiker sier at de har veldig korte armer. Men nå har jeg altså åpnet sinnet mitt for i hvert fall denne kortarmede forfatteren.

[...]

Historien er både veldig enkel og ganske komplisert: det er så fælt i Palestina, og det går ikke an å prate med Israel, og derfor kjøper den palestinske regjeringen en superubåt fra russerne, med fullstendig overlegen krigsteknologi. Les overlegen USAs marine, for det er selvfølgelig bare den som har muligheten til å nedkjempe en slik leviatan. Det opprettes en palestinsk marine, som får noen russiske offiserer, noen palestinske (rekruttert ikke bare fra Palestina, men også fra Storbritannia) og ikke minst en svensk marinesjef - Carl Hamilton, Coq Rouge. Han blir headhuntet av en høytstående palestinsk etterretningsoffiser, Mouna al-Husseini. Når mannskapet er på plass og en prøveekspedisjon foretatt reiser den gigantiske ubåten, nå omdøpt til U-1 Jerusalem, avgårde for å utføre oppdraget den har blitt pålagt av Palestinas president, Mahmoud Abbas. Ikke noen bombe - unnskyld ordspillet - at det er en viss havneby i Middelhavet som er målet for reisen. KABOOM ... !!!

Etter dette blir det stadig mer komplisert, og stadig mer spennende. :-) Historien er veldig fascinerende og medrivende; den virker fullstendig realistisk og Guillou har en veldig god forståelse av hvordan medievirkeligheten fungerer. Mange virkelige mennesker er med som skikkelser i boka - Vladimir Putin, Mahmoud Abbas, Jens Stoltenberg :-), George W Bush, Donald Rumsfeld, Dick Cheney, Thabo Mbeki, Nelson Mandela, prins Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saud, og selvfølgelig Condoleezza Rice. Sistnevnte har en viktig rolle; den delen av handlingen som finner sted i det Hvite Hus og ellers i USA blir fortalt fra hennes synspunkt. Hun skildres som fornuftens stemme i en regjering styrt av forutinntatte meninger, feilslått maktvilje og frykt; en regjering som i størst mulig grad ønsker å skjerme sine aktiviteter for innsyn fra media og fra sin egen befolkning.

Jeg er enig med Findabair [som leste det andre eksemplaret før meg :-)] i at akkurat dette er et vanskelig tema - det å bruke virkelige mennesker som skikkelser i en fiktiv historie. Hadde denne boka vært skrevet av en amerikansk forfatter og utgitt i USA hadde den skapt ramaskrik. Guillou kunne sikkert blitt saksøkt. :-) Men han er svensk, og boka står ikke engang oppført på Wikipedia under 'fictional portrayals of George W Bush'. Man kunne få lyst til å legge den til. ;-) Bush fremstilles overraskende nok ikke udelt negativt her. Men han tiltros ikke den intelligens, kunnskap og tyngde som i de flestes mening må kunne kreves av lederen for verdens eneste supermakt. Det holder ikke med en naiv god vilje når man lar seg lede av mennesker som er langt mer skruppelløse og nærmest kriminelt sneversynte.

Jeg mener det lar seg forsvare å 'utnytte' virkelige mennesker på denne måten når de det gjelder er offentlige personer som for eksempel politikere på internasjonalt nivå. Tross alt lever de i utgangspunktet ikke liv som indikerer at de prioriterer privatlivets fred veldig høyt. Det andre poenget som Findabair tar opp er vanskeligere å svare på. Kan dette være et godt litterært verk når det gjenspeiler en så åpenbar politisk agenda? I min personlige mening er svaret ja - jeg synes det *er* en bok med litterære kvaliteter. Men samtidig er jeg politisk veldig enig med Guillou i denne saken. Jeg synes det ville være helt genialt hvis palestinerne fikk tak i en superubåt og knuste den israelske marinen til pinneved. Problemet oppstår muligens når andre er totalt uenige i det og avskriver hele det palestinske folket som en gjeng rabiate terrorister, og lidelsene de har gjennomgått siden okkupasjonen tok til som overdreven sutring. Ville en slik leser være enig i at dette er god litteratur, eller ville han/hun mene at hele boka er et ukritisk partsinnlegg som hodeløst støtter terrorisme? Meget mulig ville det bli det siste alternativet. Men i så fall ville jeg allikevel fremholde min egen mening som den mest legitime. For er det ikke kunstens oppgave å reflektere virkeligheten og å provosere? Denne boka er nok et partsinnlegg, men er ikke det kunstnerens rett - å fremlegge den ene sidens sak på bekostning av den andre? Litteratur er kunst, og av kunsten kan man ikke kreve subjektivitet ... mener jeg. :-)

Som avslutning, et lite sitat som jeg synes gir stoff til ettertanke.

Terror is the weak man's war. War is the strong man's terror.

Journal Entry 4 by LeishaCamden at Alna bydel, Oslo fylke Norway on Tuesday, April 09, 2019
Jøss, nesten akkurat ti år siden jeg registrerte denne boka. I mellomtiden har jeg blant annet mistet all respekt for Jan Guillou og forandret mening nesten fullstendig om Israel-Palestina-konflikten. Sånn kan det gå. Nå skal boka endelig ut og reise.

Released 1 yr ago (4/11/2019 UTC) at Oslo Visitor Centre, Østbanehallen in Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Denne blir med en annen BookCrosser hjem :-)

Journal Entry 6 by wingGraabeinwing at Oslo Sentrum, Oslo fylke Norway on Thursday, April 11, 2019
Plukket opp denne på dagens BC-treff på Oslo S. Gleder meg til å lese.

Journal Entry 7 by wingGraabeinwing at Sagene bydel, Oslo fylke Norway on Saturday, April 27, 2019
Jeg begynte på denne på en flytur i går. Men det er så mange andre gode bøker som venter på meg at jeg sender denne videre, helst i Bergen.

Journal Entry 8 by wingGraabeinwing at Espresso House Torgallmenningen in Bergen, Hordaland fylke Norway on Monday, April 29, 2019

Released 1 yr ago (4/29/2019 UTC) at Espresso House Torgallmenningen in Bergen, Hordaland fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

I en bokhylle i 2. etg.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.