Karsintavaihe

by Maarit Verronen | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by oofiri of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 2/14/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 14, 2009
Luin tämän kirjan joitakin kuukausia sitten kirjaston pikalainana, ja jokin siinä jäi kaivertamaan siinä määrin että se piti lainata uudelleen heti kun se tuli taas vastaan. Loppujen lopuksi ostin kirjakaupasta yhden kappaleen bookcrossattavaksi. Se on tämä.

Olen pitänyt useimmista Verrosen kirjoista, ja tästäkin pidän, mutta lukukokemuksena tämä on tärkeämpi kuin yksikään edellisistä, jotka lukaisin lähinnä viihteenä. Karsintavaihe kokoaa tulevaisuuskuvassaan yhteen niin monta ilmiötä, jotka ovat jo olemassa tässä ajassa, että lukija alkaa väistämättä pohtia Verrosen dystopian kaltaisen maailman todennäköisyyttä ja sitä mihin oikein olemme menossa. Vai olemmeko siellä jo, emme vain huomaa sitä?

En ehkä sanoisi tätä kaunokirjalliseksi mestariteokseksi, vaikka teksti sinänsä on luontevaa ja kaunista suomea. Verrosen niukoista lauseista kaikki ylimääräinen on karsittu pois, niin liiat adjektiivit kuin turha tunteilu. Päähenkilö on samaa lajia kuin edellisetkin, pidättyväinen, erillään pysyttelevä ja muita tarkkaileva selviytyjätyyppi, mutta onneksi vähemmän itseriittoinen. Tarina on myös kuvaus parisuhteen syntymisestä ja "pienestä onnesta" ankeana aikana, ja sellaisena paljon lämpimämpi kuin moni edellisistä.

Silti tulevaisuuden yhteiskunnan kuvaus on minusta kirjan keskeisin ja painavin osa. Pätkätyöt, turvaluokitukset, yksityistäminen, tunnistussirut, jätetunnelit, jaksamispillerit... takakansitekstin sana "hyytävä" ei tunnu ylilyönniltä. Melkein kenellekään ei käy hyvin.

Haluan kuulla mitä muut crossarit ajattelevat tästä kirjasta. Eli tarjoan sitä ringiksi.


Journal Entry 2 by wingAnonymousFinderwing on Wednesday, February 18, 2009
Dystopiaidylli olisi lyhin kuvaus tästä kirjasta, kaunis tarina rumassa ympäristössä se seuraavaksi pitempi. Tarinan romanssi väistää tavanomaisuuden monin keinoin; ehkä vähän osoittelevastikin osapuolten kaikinpuolisen kunnollisuuden osalta, mutta välttää myös - jännittävän täpärästi - putoamisen joko hunajaisen happy endin tai musertavan katastrofin loukkuihin. Jännite pääosin onnellisen menon sekä oikealla ja vasemmalla rehottavan tuhon välillä on vahva.

Dystopiatausta tarinalle on vaikuttava. Nykyhetken trendejä ja kiistanaiheita on taidokkaasti koottu ja laajennettu osin painajaisen rajoille saakka. Kuolema korjaa sekä tuttuja että vieraita tahtiin, joka tuo mieleen linkolalaisen luonnonsuojeluresepti; tosin luontokin kärsii oman osansa tästä katastrofista. Markkinain, median, suuryhtiöiden, väkivaltakoneiston ja hyvinvoipien ylivalta musertaa liiskaksi työläisiä, poikkeavia, varattomia ja enenevästi jo luovia kykyjäkin. Näyttää selvästi, ettei ainakaan enemmistöllä, ehkei kellään, ellei ehkä valtaapitävien marginaalisella ryhmällä mene hyvin. Mitään ei näytä olevan tehtävissa, epäitsekkyys, hyvä tahto, rehellinen hallitusvalta, ay-liike ja jopa enemmistön poliittinen voima näyttävät kadonneen jäljettömiin. Kummallisesti, koska pohjaksi ei löydy samanlaista trendinäyttöä kuin dystopian perusaineksille.

Tarinan idyllin tasapainottaa mielestäni paremminkin dystopian piilevä epärealismi kuin sen näkyvä voimallisuus. Kirjan lopulla on vain vähäisiä viitteitä elämän palautumisesta normaalimmaksi, mutta niitä tukee vahvasti tunne, että ihan noin huonosti ei oikeasti voisikaan käydä. Ilman tätä piirrettä oltaisiinkin 1984:n maailmassa, jossa aito diktatuuri sinetöi lukijan upotuksen väistämättä kuin mafiasaappaat.

CAUGHT IN HELSINKI FINLAND

Journal Entry 3 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, February 21, 2009
Sain kirjan takaisin.

Journal Entry 4 by oofiri from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, March 10, 2009
Rinkikiinnostuneita tähän mennessä vain Ahava ja Louhi.

Kirja lähtee tänään postissa Louhelle. Jos Oulusta löytyy sille useampi lukija, Ahava ei varmaan pane pahakseen pientä viivästystä.

*****

edit 31.3.2009:

Ringissä nyt Louhi, Ahava, Becky77.

edit 16.9.2010:

Kirja nyt Becky77:llä.

edit: palasi kotiin. Kiitos ringistä!

Journal Entry 5 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Thursday, March 12, 2009
Kirja tuli tänään postissa. Aloitan lukemisen viikon päästä. En olekaan ennen lukenut Verrosen romaaneja. Tämä vaikuttaakin mielenkiintoiselta.

Journal Entry 6 by Louhi from Kajaani, Kainuu / Kajanaland Finland on Wednesday, April 08, 2009
Kirja on nyt luettu nipinnapin lukuajassa. Lähtee seuraavaksi Ahavalle.

En ollut aiemmin lukenut Verrosen romaaneja. Mielestäni loppu jäi liian avoimeksi ja muutenkin maailman tapahtumat jotenkin keskeneräiseksi. Olisin halunnut tietää enemmän. Kirjan loppupuolella jo pelotti lukea, oli sen verran hyytävää juttua. Minä olisin tässä maailmassa karsintavaiheessa melko todennäköisesti.

Journal Entry 7 by Ahava from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, April 21, 2009
Tämä on taas niitä "pyytämättä ja yllättäen mutta käsittämättömän oivallinen ajoitus" -tyyppisiä hetkiä elämässä. Olen nimittäin tätä Verrosta hiplaillut alustavasta erinäisissäkin yhteyksissä ja viimeistään eilen ajattelin: "Tämä kyllä pitäisi lukea mahdollisimman pian." Koetan järjestää lukemiselle aikaa, jotta selviäisin ringistä suosiolla. Kiitos tästä jo unohtuneesta kirjasta, Louhi ja tietenkin oofiri!

Journal Entry 8 by oofiri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, July 23, 2010
Ahava toi tämän postilaatikkooni.

Journal Entry 9 by oofiri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, August 24, 2010
Lähtee Becky77:lle Poriin kuriiriksi lupautuneen Niksun mukana.

Journal Entry 10 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, September 03, 2010
Kirja on minulla. Siirtyy Beckylle reilun viikon päästä.

Journal Entry 11 by Becky77 at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, September 15, 2010
Kiitos kirjasta! Ja Niksulle kiitokset kuriroinnista, olipa kiva nähdä pitkästä aikaa!

Journal Entry 12 by Becky77 at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, October 27, 2010
Luin tämän loppuun jo jokin aika sitten, journalointi vain on jäänyt. Aluksi tyrmistys kirjan lukemisen jälkeen oli niin musertava etten vain saanut mitään järkevää merkintää tehdyksi, sitten asia ei ollut enää muistissa. Mutta lukeminen jätti jäljen. Tämä oli ensimmäinen Verroseni muttei kyllä viimeinen. Olen erittäin kiinnostunut paitsi niistä aiemmista, niin myös uusimmasta kirjasta, joka kaiketi on jonkinlaista jatkoa Karsintavaiheelle. Kun aikaa lukemiselle vain olisi enemmän.

Lukeminen ei silti ollut niin raskasta kuin etukäteen pelkäsin, päinvastoin tästä tuli hyvää vastapainoa arjen puurtamiselle. Mutta tarina siis kosketti minua syvästi, eläydyin päähenkilön elämään varsinkin alussa ja pelkäsin koko ajan mitä lapselle tapahtuu. Päähenkilöt olivat uskottavia mutta eivät liian tunteellisia, paikoitellen jopa vaikutti siltä että enimmät tuntet oli pitänyt jäädyttää jotta elämästä selviäisi edes jotenkin selväjärkisenä - ominaisuus, jota ei suuremmin tunnuttu arvostavan siinä merkityksessä kuin olemme tottuneet.

Karsintavaihe herätti tiettyjä mielleyhtymiä Orwellin 1984: ään; "isoveli" valvoi sirujen avulla koko yhteiskuntaa ja ihmisten työtehtävät oli määritelty jokseenkin tarkasti. Kaikilla ei ollut varaa kouluttaa itseään, tehokkuus ja nuoruus olivat arvossaan. Pelottavaa mutta mielenkiintoista nyky-yhteiskunnan menoon suhteutettuna.

Kiitos tuhannesti ringin järjestämisestä, oofiri. Pahoitteluni että pidin kirjaa näinkin kauan. Nyt Karsintavaihe palaa kotiin.

Journal Entry 13 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, May 11, 2011
Kuriroin kirjan takaisin oofirille.

Journal Entry 14 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 21, 2011

Released 7 yrs ago (6/21/2011 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein oofirin postilaatikkoon.

Read and Release at BookCrossing.com...

Journal Entry 15 by oofiri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, June 26, 2011
Kirja tuli kotipostilaatikkoon ennen juhannusta. Kiitos kaikille rinkilukijoille ja Niksu-kuriirille!

Tällä välin olen lukenut ja vähän kierrättänytkin Verrosen seuraavaa kirjaa Kirkkaan selkeää. http://www.bookcrossing.com/journal/8454063/

Näistä kahdesta Karsintavaihe on minusta selvästi parempi. Jos samaan dystopiamaailmaan sijoittuu vielä kolmaskin kirja, siinä saisi minusta olla jo ratkaisun aineksia, jokin käänne, jotakin mitä vielä puuttuu. Ettei kaikki olisi vain vääjäämätöntä mutta järkevän rauhallista liukua kohti ihmiskunnan lopullista vinkaisua.

Ehkä Verrosen tarkoitus on kuvata juuri sitä. Miten vesi kuumenee vähitellen, ja sammakko tulee keitetyksi.Journal Entry 16 by oofiri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, December 04, 2014
Löysin kierrätyshyllystä kappaleen omaksi, tämä saa nyt jatkaa matkaa.

Varattu sakirmolle hippakirjana.

Journal Entry 17 by oofiri at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, December 09, 2014

Released 4 yrs ago (12/9/2014 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lähti sakirmoa kohti Taryan kyydissä. Kiitos!

Journal Entry 18 by wingsakirmowing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, December 31, 2014
Kirja perillä, monet kiitokset oofirille ja Tarya-kuriirille!

Released 3 yrs ago (10/4/2015 UTC) at Miitti / Meet-up in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Tuttua Verrosen tyyliä ja pidin tästäkin - tosin koko ajan kirjassa häiritsi jonkinlainen tuttuus, ihan kuin olisin lukenut tämän jo vaikken varsinaisesti tunnistanut tapahtumia. Useita muita Verrosia olenkin, mutten onpahan vaikea uskoa että tämän olisi lukenut ilman että mitään olisi selkeästi jäänyt mieleen... liekö sitten jokin Verrosen aiemmista teoksista tarpeeksi samanlainen, jotta tuollainen mielikuva syntyi. No, ihan sama, kirja oli hyvä ja lopusta löytyi pientä toivonpilkahdustakin kaiken kaaoksen keskeltä.

Lähtee seuraavaksi mukaan kirjamessumiittiin (kirjamessuilta ei ottajaa löytynyt, mutta seuraavassa Turku-miitissä tärppäsi!)

Journal Entry 20 by Cinnamon234 at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, October 14, 2015
Napparin kirjan mukaan tämän illan Turun BC-miitistä. Vaikutti sen verran mielenkiintoiselta kirjalta, että oli pakko ottaa mukaan.

Journal Entry 21 by Cinnamon234 at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, April 07, 2016
Luin kirjan jo jonkin aikaa sitten ja pidin kovasti. Tykkään juuri tällaisista tulevaisuuteen sijoittuvista tarinoista, mitkä voisivat hyvinkin olla totta. Ja viime aikoina Suomessakin on tapahtunut sellaisia asioita, että jotenkin tämän kirjan tarina kuulosti jo liiankin todenmukaiselta. Tällainen tulevaisuus voisi hyvinkin tapahtua ja nopeammin, kuin kukaan meistä uskookaan (ja suuri osa haluaisi). Jopa hieman pelottava kirja.

Mutta erittäin näppärästi etenevä ja jos tällaisesta tykkää, niin ei tätä malta kädestään laskea, kun tämän aloittaa.

Journal Entry 22 by Cinnamon234 at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, April 07, 2016

Released 2 yrs ago (4/16/2016 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee mukaani Turun kierrätysmiittiin. Josko vielä joku turkulainen haluaisi lukea tämän.

Journal Entry 23 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, April 16, 2016
Olen lukenut hävettävän vähän Verrosta, joten nyt tuli tilaisuus paikata aukkoa.

Journal Entry 24 by -solaria- at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, October 06, 2016
Mulla oli ensin käynnistysvaikeuksia, koska kerronta oli niin kuivakkaa ja henkilöhahmoja tuntui olevan ihan liikaa. Mutta jonkin aikaa väkisin luettuani pääsin sisään tarinaan ja se vetäisi mukaansa. Melkoisen ahdistavaa luettavaa kuitenkin; Verronen kommentoi monenlaisia ilmassa olleita trendejä, jotka tuntuvat olevan yhä lähempänä todellisuutta nyt seitsemän vuotta kirjan ilmestymisen jälkeen. Siksi oli mukavaa, että loppu oli niinkin onnellinen kuin oli - ainakin päähenkilölle.

Journal Entry 25 by -solaria- at Miitti / Meet-up in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, November 09, 2016

Released 2 yrs ago (11/9/2016 UTC) at Miitti / Meet-up in Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

WILD RELEASE NOTES:

Kultaiseen hirveen tarjolle. Lukuiloa (jos nyt tämän kirjan kohdalla voi niin toivottaa)!

Journal Entry 26 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Wednesday, November 09, 2016
Nappasin kirjan mukaani miitistä, kiitos -solaria-.

Journal Entry 27 by wingPiikuwing at Parainen, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, January 14, 2017
Tarina itsessään oli hyvä, ja pelottavia ajatuksia herättävä. Jotain siitä kuitenkin puuttui, tapahtumiin nähden tunnelman olisi pitänyt olla vielä ahdistavampi ja synkempi. Laulukilpailun tuomarina sanoisin että tämä oli "läpilaulettu". Tiedän varmasti etten ole tätä lukenut aiemmin, mutta sakirmon tapaan minua häiritsi jonkinlainen tuttuus. Ehkä mielessäni oli Orwellin 1984 ja Atwoodin Orjattaresi-kirja?

Kuten sanottu, tarina oli hyvä ja valitettavasti jotkut asiat nykymaailmassa viittaavat että tuohon suuntaan ollaan menossa.

Kirja lähtee mukaan tämän päivän Turun miittiin ja löytää toivottavasti sieltä seuraavan lukijan.

Journal Entry 28 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, January 14, 2017
Nappasin miitistä mukaani. Olen aiemmin lukenut Verrosen novelleja, joten eiköhän tämäkin ihan luettava ole.

Journal Entry 29 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, January 10, 2019
Tartuin kirjaan, kun hippasin tällä toivelistahipassa Floweria. Aluksi en meinannut päästä kirjaan sisälle lainkaan. Menin sekaisin henkilöissä eikä tapahtumissa ollut mitään tolkkua. Alkuvaikeuksien jälkeen tästä paljastui oikein luettava teos ja olen iloinen, etten lopettanut lukemista kesken. Pidin ennen kaikkea siitä, miten päähenkilö onnistui pitämään toivoa yllä, vaikka yhteiskunta ympärillä oli kovin synkkä. Teos maalaili kovin surkeaa kuvaa maailmasta joskus tulevaisuudessa, mutta kaikkein surkeinta tässä oli se, että moni näistä asioista on jo tätä päivää ja loputkin aivan mahdollisia tulevaisuudessa.

Journal Entry 30 by wingHe_Riwing at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Thursday, January 10, 2019

Released 1 mo ago (1/10/2019 UTC) at Raisio, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Kirja lähtee kohti seuraavaa lukijaa.

Journal Entry 31 by wingFlower78wing at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, January 15, 2019
Kiitokset toivelistakirjasta, He_Ri! Tämähän vaikuttaa suorastaan pelottavalta kirjalta.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.