Η εκπαίδευση του Μικρού Δέντρου

by Forrest Carter | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by mei-ko of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 2/4/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by mei-ko from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, February 04, 2009
Ένα από τα πιο τρυφερά βιβλία που έχω διαβάσει κι ας το σνόμπαρα στην αρχή. Μέσα από τις απλές προτάσεις/διαπιστώσεις/πράξεις των ηρώων, ανακαλύπτει κανείς την ουσιαστική σοφία, την αληθινή αγάπη και την ανεπιτήδευτη χαρά.
Προσωπικά το συστήνω ανεπιφύλακτα και είμαι σίγουρη πως ο καθένας που θα το διαβάσει, θα βρει μια φράση που θα τον στιγματίσει.

Από το οπισθόφυλλο:
"Η γιαγιά έλεγε ότι όταν βρίσκεις κάτι που αξίζει, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το μοιράζεσαι με τους άλλους. Έτσι, το καλό εξαπλώνεται και δεν ξέρεις πού μπορεί να φτάσει. Και αυτό είναι σωστό".

"Απαλάχια όρη, Τενεσή. Στα χρόνια της Μεγάλης Κρίσης. Ένα πεντάχρονο αγόρι, το Μικρό Δέντρο, πηγαίνει να ζήσει με τους παππούδες του, Ινδιάνους Τσεροκί, μετά το θάνατο των γονιών του. Σ'έναν κόσμο λεηλατημένο από την αδηφαγία των λευκών, ανακαλύπτει τις αληθινές αξίες της ζωής μέσα από τη σοφία της ινδιάνικης παράδοσης".


Journal Entry 2 by mei-ko from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, February 05, 2009
Το βιβλίο είναι σε bookring και η λίστα προς το παρόν έχει ως εξής:

1) Panost
2) Karry
3) Tigressaki
4) Pengman
5) Anemos
6) Karjim
7) Robbergirl
8) Panselin
9) Frosini

Journal Entry 3 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, February 23, 2009
Πρώτος στη σειρά. Ευχαριστώ πολύ πολύ mei-ko.

Journal Entry 4 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, February 27, 2009
Ένα πανέμορφο βιβλίο που σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την πραγματικότητα. Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στη φύση, πάνω στη μητέρα Γη. Αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, μαθαίνει γγράμματα και αριθμούς, τα μυστικά της φύσης και η περιγραφή τους με το παιδικό του μάτι δίνει αφορμές κάπου κάπου για γέλιο. Προς Θεού, δεν είναι χαζό. Αλλά δίνοντάς μας την πραγματική όψη των πολιτισμένων πραγμάτων μας δείχνει με τον τρόπο του ότι ναι έτσι είναι. Αξέχαστη η σκηνή με τη φωτογραφία των ελαφιών, που πηδούν πάνω από το νερό. Η δασκάλα επιμένει ότι φεύγουν μακριά από ότι τα κυνηγάει ενώ το Μικρό Δέντρο επιμένει ότι είναι εποχή ζευγαρώματος γιατί τα δέντρα έχουν βγάλει καρπούς. Πόσο πολύ έχουμε απομακρυνθεί από την αλήθεια, από τη φύση, από τη Μητέρα Γη. Ποσο την έχουμε προδόσει και πληγώσει. Πόσο ασφαλείς είμαστε στα πολιτστικά μας εφήμερα κι ότι ζούμε, οτι δημιουργούμε είναι τόσο εύθραυστο και επιπλαστο. Φορες φορές μου θύμισε η περιγραφή άλλα εφηβικά αναγνώσματα αφήγησης σε πρώτο πρόσωπο αλλά έχει δική του ταυτότητα. Ποιητικό, αυθόρμητο, πηγαίο, ένα μικρό διαμάντι. ΠΡΕΠΕΙ να διαβαστεί από όλους. Το τελευταίο κεφάλαιο, παρότι περιγράφει ότι πιο άσχημο βιώνει ο άνθρωπος το περιγράφει τοσο μα τοσο ομορφα και απλα που λες, ναι, ετσι τελευουμε!

Journal Entry 5 by karry from Chania - Χανιά, Chania Greece on Wednesday, March 04, 2009
Ήρθε σήμερα ευτυχώς σώο!
EDIT: 10/3/09
Μου άρεσε πολύ και είναι πραγματικά λυπηρό πως χάνεται κάθε μέρα και περισσότερο ο "Τρόπος"... για να μην γράψω ότι έχει χαθεί εντελώς πια.
Σκέψεις για την ψευτοηθική των λευκών και τις καταπατήσεις των δικαιωμάτων των Ινδιάνων καθώς και το μέλλον τους τελικά, που παρομοιάζεται νομίζω, με το μέλλον του Μικρού δέντρου.
Τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια ήταν πραγματικά μαχαίρια...

Ρίξτε και μια ματιά ΕΔΩ

Journal Entry 6 by tigressaki from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 30, 2009
Μετά απο πολλές μέρες αναμονής,πάντα λόγω ταχυδρομείου βεβαίως βεβαίως κατάφερα να πάρω στα χέρια μου το βιβλίο αυτό.Είναι το πρώτο μου bookring και είμαι πολύ ενθουσιασμένη νεότερα θα έχετε οταν το διαβάσω,προς το παρόν διαβάζω ένα άλλο αλλά με έχει εξιτάρει η περιγραφή του panost τόσο πολύ,που θα κατσω να το τελειώσω σε μια νύχτα προκειμένου να ξεκινήσω το μικρό δέντρο.


Είναι ένα υπέροχο βιβλίο,μαγικό,τρυφερό κ διδακτικό κ πιστεύω πως όλοι κρύβουμε ένα μικρό δέντρο μέσα μας,που μπορούμε να ανακαλύψουμε μόνο κοντά στη φύση κ οχι σε αυτή τη "χαλασμένη" πόλη που ζούμε,τουλάχιστον όσο αφορά εμένα.Καλό διάβασμα στους επόμενους!.

Journal Entry 7 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Wednesday, April 15, 2009
Σειρά του υποφαινόμενου για το bookring!

Journal Entry 8 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Monday, May 04, 2009
Αρκετά καλό βιβλιαράκι, μας υπενθυμίζει τα πολύ απλά που τείνουμε να ξεχνάμε: Την ομορφιά του να ζεις λιτά μέσα στη φύση, του `μη μεριμνάτε δια την αύριον`, του να προσφέρεις και να παίρνεις αγάπη σε καθετί ζωντανό, την απέχθεια προς κάθε λογής εγωιστικά συναισθήματα, την εξοικείωση με το θάνατο και πολλά άλλα.

Μπορώ να πω ότι διαβάστηκε σχετικά εύκολα, χωρίς να με κουράσει.

Τώρα, σχετικά με αυτά που λέγονται για το συγγραφέα (δείτε: http://en.wikipedia.org/wiki/Forrest_Carter#Controversy_and_criticism) το μόνο που έχω να πω είναι ότι προσωπικά τείνω να διαχωρίζω τον καλλιτέχνη από το έργο του. Όλοι μας έχουμε τα μικρά, μεγάλα ή τρομερά ελλαττώματά μας. Τα δημιουργήματά μας μπορεί να τα κληρονομήσουν, μπορεί όμως και όχι.

Άρχισα να διαβάζω το βιβλίο όντας λίγο προκατειλημμένος, δεν διάκρινα όμως είδη ρατσισμού στην πλοκή και χαίρομαι γι' αυτό. Ήταν ένα καλό βιβλίο που με άγγιξε, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να κρύβει στα κατάβαθα (ή πιο έξω) της ψυχής του ο συγγραφέας.

Journal Entry 9 by anemos from Trikala, Trikala Greece on Tuesday, May 05, 2009
Σήμερα στη δουλειά ο pengman μου έφερε το βιβλίο. Μάλλον θα το διαβάσει η StrangeEmily...

Journal Entry 10 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Sunday, May 31, 2009
Τελικά το βιβλίο το διάβασα εγώ και όχι ο anemos! Όντως ειχες δίκιο, mei-ko, είναι πολύ καλό!

Τρυφερό, με χιούμορ (ειδικά η φάση με το βάτραχο με έκανε να γελάσω δυνατά :-)), γραμμένο με αγάπη για τη φύση και για τους Ινδιάνους, με γνώσεις και σκέψεις που μόλις τελευταία έχουν φτάσει εδώ και που υπήρχαν ανάμεσα στους Ινδιάνους από παλιά. Έμαθα και λίγα από αυτά που τράβηξαν οι Τσεροκί πριν 200 χρόνια...

Μου θύμισε λιγάκι τον πατέρα μου -ως παπού- και τη σχέση του με τη φύση και τα εγγόνια του.


Αυτά!

ΥΓ. Θα το δώσω σήμερα στο meetup στον karjim.

Journal Entry 11 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Monday, June 01, 2009
Μου το έφερε στο meetup η strangeemily. Ευχαριστώ strangeemily & mei-ko.

Journal Entry 12 by karjim from Skyros - Σκύρος, Evia Greece on Thursday, June 11, 2009
Η Mei-ko είπε ότι είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο. Γι' αυτό το έδωσε να το διαβάσουν κι άλλοι. Πιστεύει ότι τα ωραία πράγματα όταν τα μοιράζονται περισσότεροι άνθρωποι δε χάνουν την ομορφιά τους ούτε αυτή λιγοστεύει, αλλά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Και αυτό είναι σωστό.
Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα βουνά, έχουν μάθει να τα ακούνε και να τα νιώθουν. Επειδή δεν έχει πολλούς ανθρώπους εκεί γύρω, καταλαβαίνουν τα δέντρα, τα ποτάμια και τα ζώα πολύ καλύτερα από τους άλλους ανθρώπους. Και αυτό είναι λογικό. Αν όμως όλοι οι άνθρωποι καταλάβαιναν το ίδιο τα δέντρα, τα ποτάμια και τα ζώα τότε ίσως θα μπορούσαν να καταλαβαίνουν καλύτερα και ο ένας τον άλλο. Ή ίσως να μην έκαναν τόσο κακό ο ένας στον άλλο.
Κατάλαβα ότι το βιβλίο αυτό το πήρα όχι γιατί το ζήτησα τελικά αλλά γιατί το άξιζα. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Και ήρθε η σειρά μου να το δώσω σε κάποιον που αξίζει. Σε ένα κορίτσι με το ινδιάνικο όνομα "Πανσέληνος". Και αυτό είναι σωστό.

Journal Entry 13 by panselin on Tuesday, June 30, 2009
Μου το έφερε ο karjim στη συνάντηση Ιουνίου2009.

Journal Entry 14 by panselin on Monday, July 27, 2009
Πολύ ουσιώδες και τρυφερό βιβλίο!!
Φεύγει για τον επόμενο στη λίστα.

Journal Entry 15 by frosini from Moschato - Μοσχάτο, Attica Greece on Friday, July 31, 2009
Ελαβα σήμερα το βιβλιαράκι (σε ευχαριστώ panselin και mei-ko.) θα επανέλθω μόλις το διαβάσω.
Πρώτη συμμετοχή σε bookring και ευχαριστώ πολύ τη mei-ko που μου έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω ένα τόσο τρυφερό βιβλίο. Πολλά τα νοήματα, με δυσκολία τα απαριθμείς. Σε ωθεί να αναρωτηθείς την αξία
* του να σκέφτεσαι απλά (όπως το Μικρό Δέντρο)
* του να "παίρνεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι" (πόσο απέχουμε από αυτή την αλήθεια με τη μανία μας να έχουμε πάντα ό,τι καινούριο, και πολλές φορές περιτττό, κυκλοφορεί)
* και του σεβασμού στη φύση και τις αξίες που μας διδάσκει (μεταξύ άλλων, να αποδεχόμαστε την απώλεια, το θάνατο ως ξεκίνημα μιας νέας εποχής, μιας νέας αρχής).
Από τα βιβλία που κάθε φορά που το διαβάζεις διακρίνεις και κάτι καινούριο.

Journal Entry 16 by frosini from Moschato - Μοσχάτο, Attica Greece on Sunday, December 20, 2009
Εστάλει με συστημμένο πακέτο στην κάτοχο του την Τετάρτη 16/12. Την ευχαριστώ πολύ!

(edit Ιαν 2010).
Τελικά τα Ελληνικά Βραδυδρομεία αποφάσισαν να επιστρέψουν το βιβλίο στα χέρια μου!!! Θα το δώσω στη mei-ko στην επόμενη συνάντηση μας τον Φεβρουάριο.

Journal Entry 17 by frosini at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, March 01, 2010

Released 11 yrs ago (2/28/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Το έδωσα στον a1pha για να το δώσει εκείνος στη mei-ko.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.