Eufonia of de muzikale stad

by Hector Berlioz | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingAlfa-Betjewing of Apeldoorn, Gelderland Netherlands on 1/25/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
8 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingAlfa-Betjewing from Apeldoorn, Gelderland Netherlands on Sunday, January 25, 2009
Novelle van de componist Hector Berlioz.

Achterflaptekst:
Het is 2344. In heel Europa zijn de muzikale zeden volledig ontaard... In heel Europa? Nee, ergens in Duitsland is er een stad waar alles in dienst staat van de muziek.
De plot van Eufonia herinnert aan een episode uit het leven van Berlioz. De componist had zich in Parijs verloofd met de briljante pianiste Camille Moke, kort voordat hij volgens het reglement van de prix de Rome naar Italie moest vertrekken. Daar aangekomen vernam hij niets meer van zijn verloofde, tot haar moeder hem op een dag botweg berichtte dat Camille ondertussen met een ander was getrouwd. De wond was diep. In Eufonia neemt Berlioz alsnog wraak op zijn ex-verloofde.

Grappig boekje. Soms wat taaiig in z'n verhandelingen over hoe kinderen op te leiden tot muzikanten en hoe muziek te beleven, maar ook erg levendig in de menselijke verhoudingen. De wraak op de ex-verloofde mag er ook zijn!

Dit boekje wordt een ring. Deelnemers:
- wandering
- bookguide
- captkoenig
- oehoeboeroe
- prowisorio
- annevO

12 januari 2010: ring is beeindigd, boek reist op zichzelf verder...

Journal Entry 2 by wingAlfa-Betjewing at Controlled Release, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, February 02, 2009

Released 9 yrs ago (2/2/2009 UTC) at Controlled Release, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vanochtend vertrokken naar Wandering.

Journal Entry 3 by wandering from Breda, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, February 04, 2009
Aangekomen! Ik ga het binnenkort lezen.

Journal Entry 4 by wandering from Breda, Noord-Brabant Netherlands on Friday, February 06, 2009
De beschrijving van de Italiaanse muziekbarbaren vond ik ronduit komisch, het schrikbewind in Eufonia afschuwelijk en de wraak van Xilef smakeloos en onnodig. Lastig om een algeheel oordeel te geven, ik denk dat ik het boekje alleen heb uitgelezen omdat het zo dun was. Niet voor herhaling vatbaar...

Dank voor het ringen Betje! Ik stuur het boek door naar bookguide zodra ik een adres heb.
Edit: verstuurd op 10 februari naar Bookguide

Journal Entry 5 by bookguide from Wijchen, Gelderland Netherlands on Thursday, February 12, 2009
Gisteren al bij mij aangekomen. Het komt op mijn z.s.m. TBR plank, waar er al vier ringboeken, een laatste-in-de-ray-boek en twee gekregen-door-loterijen-of-RABCK-boeken (gedoemd om eeuwig overgeslagen te worden)staan. En ook wil ik regelmatig iets tussendoor lezen om extra punten te scoren in The Ultimate Challenge en om mijn eigen boeken te kunnen loslaten zodat de planken wat leger worden. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat het best wel een aantal weken kan duren voordat ik hieraan toekom, maar het gaat niet verloren, en zit gezellig naast een heleboel andere ringboeken, en raakt hierdoor niet in een isolement.

Journal Entry 6 by bookguide from Wijchen, Gelderland Netherlands on Monday, May 18, 2009
Allemachtig, dat is me een wraak! Zoiets gruwelijks had ik niet verwacht in een boek uit 1844, geschreven door een gevoelige componist als Berlioz. De brieven van Xilof zijn geschreven in zo'n pompeuze stijl dat ze moeilijk waren door te komen, maar de rest was gelukkig vlotter geschreven. Ik vond het grappig dat Berlioz dacht dat luchtschepen het vervoermiddel van de toekomst zou zijn. In zijn visie van de toekomst was het interessant een paar dingen te ontdekken die wel min of meer uitgekomen zijn - Jean Michel Jarre's lichtharp zou hem zeker geïnteresseerd hebben. Eerst dacht ik dat de aanbidding dat Mina / Nadira kreeg wat overdreven was, en de manier waarop ze de Eufonians voor zich won onverschijnlijk. Maar toen dacht ik aan de reactie die de zangeres Susan Boyle laatst opriep bij Britain's Got Talent, en wist dat het zeker mogelijk was; de jury, het publiek, en daarna "de wereld" via televisieberichten, You Tube clips enz. waren allemaal zo ontroerd door haar zingen dat ze een sensatie werd. De beschrijvingen van audities deed me denken aan de huidige telivisietalentenjachten, en met een zeer vooruitziend blick heeft hij iets voorspeld wat voor hem waarschinlijk ondenkbaar was (en dan niet vanwege de technologie), een TV programma als de zoektocht naar musicalsterren zoals Joseph (and his Amazing Technicolour Dreamcoat) en Maria voor The Sound of Music:
"De componisten, ministers en prefecten stellen vast welke kwaliteiten vereist zijn om een bepaalde rol naar behoren te kunnen vervullen of een zeker personage te kunnen uitbeelden; men zoekt vervolgens naar de persoon die daar het best aan voldoet, en al is hij de onbekendste inwoner van Eufonia, zodra hij ontdekt is wordt hij uitverkoren." (p.49)
Dank je wel, Betje, voor het ringen. Jammer dat je gisteren na alle geleverde musicale inspanningen te moe was om naar de picknick-meeting in Nijmegen te komen (dat door slecht weer een huiskamer- en tuinmeeting werd). Ik PM Captkoenig voor zijn adres.

Journal Entry 7 by bookguide at Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases on Friday, June 12, 2009

Released 9 yrs ago (6/12/2009 UTC) at Book Ring, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Opgestuurd naar Captkoenig.
Dit boek is losgelaten voor de volgende BookCrossing challenges:
- The Ultimate Challenge - boeken lezen en loslaten, met bonuspunten voor een maandelijkse thema (maart - tuinen en planten).
- Pages Read Challenge - een zelfgekozen aantal bladzijden lezen in 2009. Mijn doel is 25.000 blz. Dit boek: 64pp.

Journal Entry 8 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, July 11, 2009
Even vreesde ik dat Eufonia in de postoorlog ten onder was gegaan, maar het is per speciale koerier toch nog afgeleverd. Zal het snel lezen.

Journal Entry 9 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Wednesday, September 16, 2009
Ik vraag me af waarom Berlioz zijn verhaal in 2344 laat spelen. Dat er een stad bestaat waar echt alles om muziek draait is een mooie vondst, maar verder is er nauwelijks sciencefiction in het boek te vinden. Men reist per luchtballon en de belangrijkste componist is Gluck, alsof er in zes eeuwen na zijn Orphée et Euridice niets veranderd is. Goed, Jules Verne was in de tijd dat het verhaal geschreven is pas net van de borstvoeding, maar een beetje meer toekomstvisie had een voor zijn tijd moderne componist als Berlioz toch wel mogen hebben. Helemaal ongelijk heeft hij overigens niet gekregen, want vraag een willekeurige voorbijganger op straat drie componisten te noemen en de kans is levensgroot aanwezig dat de jongste al twee eeuwen dood is. Maar voor een kunstenaar als Berlioz toch wel een heel somber vooruitzicht.

Het meest frappante aan het boekje vind ik wel het einde. Dat doet me heel sterk denken aan het einde van The pit and the pendulum, een verhaal van Edgar Allan Poe, dat nauwelijks twee jaar eerder gepubliceerd was. Ik vraag me af of Berlioz het kende. Als je kijkt naar de subtitels van zijn Symphonie fantastique, hadden ze wel dezelfde interesses.

Al met al een aardig, vooral merkwaardig, boekje om te lezen, maar ik hoor Berlioz toch liever muzikaal wraak nemen. Bijvoorbeeld zoals hij Faust in La damnation de Faust in de hel laat belanden, waar hij ongetwijfeld Camille Moke, de inspiratie achter Eufonia, zou ontmoeten.

Journal Entry 10 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Monday, October 19, 2009
lag gisteren bij thuiskomst in de brievenbus. Dit wordt géén bedboek, want ik wil lezen met berliozmuziek op de achtergrond. Dank voor het ringen Betje, èn voor het sturen captkoenig.

Journal Entry 11 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, October 24, 2009
eigenlijk vond ik het wel een vermakelijk boek, behalve die afschuwelijke wraak natuurlijk, ik voelde de.............oh nee, niet leuk voor de volgende lezers. De gedeeltes over muziekmaken spraken me wel erg aan. Ik zal prowisorio binnenkort eens vragen of het boekje welkom is!

Journal Entry 12 by wingoehoeboeroewing at per Post, A Bookring -- Controlled Releases on Monday, October 26, 2009

Released 9 yrs ago (10/26/2009 UTC) at per Post, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

onderweg naar Prowisiorio. Hopelijk een beetje geslapen vannacht? En goed voor de dieren kunnen zorgen :-)

Journal Entry 13 by Prowisorio from Westerbork, Drenthe Netherlands on Tuesday, October 27, 2009
Wat heerlijk, was helemaal vergeten dat ik dit boekje nog 'tegoed' had ;-) Ben benieuwd...

Journal Entry 14 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, November 15, 2009
In mijn brievenbus, dankjewel!

Journal Entry 15 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Monday, January 11, 2010
Met in mijn achterhoofd het idee dat dit verhaal een autobiografische oorsprong heeft, vond ik het behoorlijk indringend. De vinding om de mensen volledig voor de muziek te laten leven vond ik erg leuk.

Het boek gaat vandaag op weg naar een medemuzikant van Betje

Journal Entry 16 by wingAnonymousFinderwing on Friday, January 15, 2010
Boek is aangekomen. Heb de eerste 15 bladzijden gelezen, weet nog niet of dit hem gaat worden. Even doorzetten. groeten, Antoine

CAUGHT IN UTRECHT UTRECHT NEDERLAND

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.