Logicomix

Registered by okyrhoe of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 1/19/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
22 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, January 19, 2009
Logicomix

Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie Di Donna
Εκδόσεις Ίκαρος, 2008. ISBN 960-8399-67-Χ.


Από το δελτίου τύπου:
"Το Logicomix, που ολοκληρώθηκε ύστερα από πέντε χρόνια δουλειάς, υπογράφουν ο Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας τού διεθνούς μπεστ-σέλερ "Ο Θείος Πέτρος και της Εικασίας του Γκόλντμπαχ" - του βιβλίου που χαρακτηρίστηκε από το Independent ως "η γένεση του είδους της μαθηματικής λογοτεχνίας" - και ο φημισμένος θεωρητικός της πληροφορικής, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου, ενώ τα σκίτσα και το χρώμα είναι του Αλέκου Παπαδάτου και της Annie Di Donna, καλλιτεχνών του κινούμενου σχεδίου που επιστρέφουν στην πρώτη τους αγάπη, τα κόμικς.

Tο βιβλίο είναι μυθιστόρημα μαζί και κόμικς, ιστορία και μυθοπλασία, παραμύθι και δοκίμιο. Μια παρέα φίλων στη σύγχρονη Αθήνα -που δεν είναι άλλη από τους δημιουργούς του βιβλίου-- προσπαθεί ταυτόχρονα να αφηγηθεί και να καταλάβει τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών, περιπέτεια που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή μας. Είναι άραγε, όπως λέει ένας από αυτούς, μια ιστορία τραγική, μεγέθους μάλιστα αρχαίας τραγωδίας; Ή, όπως πιστεύει ένας άλλος, μια εντελώς αισιόδοξη περίπτωση; Στο "Logicomix", οι αποστάσεις καταργούνται. Καλύπτοντας μια διάρκεια έξι δεκαετιών, το βιβλίο αφηγείται με τελείως πρωτότυπο τρόπο την επική ιστορία μιας αναζήτησης της οποίας οι περισσότεροι ήρωες πλήρωσαν βαρύ τίμημα για τη γνώση, φτάνοντας συχνά μέχρι την τρέλα. Το ρόλο του αφηγητή έχει ο πιο συναρπαστικός χαρακτήρας της ιστορίας, ο μεγάλος μαθηματικός και φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ. Με βάση τη δική του ζωή, βλέπουμε την ιστορίας της αναζήτησης των Θεμελίων μέσα από τις συναισθηματικές καταιγίδες, τα δραματικά ιστορικά γεγονότα και τις ιδεολογικές διαμάχες που την έθρεψαν. Οι περιπέτειες των μεγάλων διανοητών που πρωταγωνιστούν στην αναζήτηση, του Φρέγκε, του Χίλμπερτ, του Πουανκαρέ, του Βίτγκεντσταϊν, του Γκέντελ και του Τούριγνκ, ζωντανεύουν μέσα από τις σχέσεις τους με τον Ράσελ και τη δική του παθιασμένη ενασχόληση την αναζήτηση, και οδηγούνται μέσα από τη σχέση τους μαζί του στην κορύφωση, που συμπίπτει με την πιο δραματική στιγμή στην ιστορία του εικοστού αιώνα."

Η επίσιμη ιστοσελίδα του Logicomix.
Ομιλία του Απόστολου Δοξιάδη στην παρουσίαση, 20/10/2008, Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς).

Θαλής και Φίλοι

Διαβάστε επίσης τί έχουν γράψει μερικά μπλογκς:
Η Bookcrosser annadvarna
anagnosi
To Ταβερνάκι του Afl3x
Εικονική Πραγματικότητα

Παρουσιάσεις στον ελληνικό τύπο:
Η Καθημερινή
Ελευθεροτυπία Ελευθεροτυπία Ελευθεροτυπία Ελευθεροτυπία
Τα Νέα Τα Νέα
Ελεύθερο Τύπο Ελεύθερο Τύπο
Γαλέρα
Το Βήμα Το Βήμα Το Βήμα

Οταν το κόμικ γίνεται μυθιστόρημα

Journal Entry 2 by okyrhoe from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, January 19, 2009
bookring:

Σημειώσεις:
1. Θα προτιμίσω να οργανώσω την λίστα βάσει την γεωγραφική τοποθεσία των αναγνώστων (όπως έχω κάνει και με τα προηγούμενα Bookrings μου).
2. Προσπαθήστε να διαβάσετε το κόμικς εντός 2 εβδομάδων, για να μην 'κολλήσει' η σειρά. Θα κάνω nudge εάν αργοπορήσετε!
3. Συνοδεύεται από το βιβλίο Η θεωρία των τύπων του Bertrand Russell. - Εντελώς προαιρετικό !

aris1
Kermit60
PinkManager
panost
MariaKall
pengman
sismografos
karry
tasa
CASPER85
mafaldaQ
ZlatkoGR
efou
-----
Για τον δεύτερο γύρο:

boubounas
elpis
Alerion
panselin
karjim
gourgouritsa
elenimix
indulger (Κρήτη) (ζήτησε να εξαιρεθεί)
elenaiah <--- Το βιβλίο είναι εδώ.

- πίσω σε μένα

Journal Entry 3 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Tuesday, January 27, 2009
Λοιπόν, έχω να δηλώσω ότι ποτέ δεν συμπαθούσα τα ιδιαίτερα τα μαθηματικά (εκτός από τη Γεωμετρία, την οποία λάτρευα). Μέχρι τα 16 τα κατάφερνα πάντως αρκετά καλά, κυρίως χάρη σε δύο πολύ καλούς καθηγητές που είχα στο γυμνάσιο και την Α΄ Λυκείου, την Ψαθά και τον Κουγιούφα. Και ύστερα, στον πιο κρίσιμο χρόνο, ήρθε ο Δημητριάδης. Και ξέχασα και όσα ήξερα...

Τώρα αν μου πεις τι έχω μάθει τόσα χρόνια, πέρα από τη μέθοδο των τριών και το Πυθαγόρειο Θεώρημα δεν θυμάμαι τίποτα απολύτως. Ντιπ για ντιπ (που λένε και στη Λάρισα)!

Γράφτηκα σε αυτό το bookring μόνο και μόνο για το εξαιρετικό σκίτσο και παίρνοντας θάρρος από τα καλά λόγια του Ηλία Κανέλλη (ΤΑ ΝΕΑ, Βιβλιοδρόμιο) και την annadvarna. Το πήρα από τα χέρια της okyrhoe την Κυριακη και ήδη διάβασα τα δύο πρώτα κεφάλαια (μετά έκανα διακοπή για να δω τα πρώτα επεισόδια της 5ης σεζόν του LOST!!!)

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον σαν στόρι, αν και όπου περιγράφει μαθηματικούς τύπους δεν δίνω και πολύ σημασία! Θα επανέλθω με ολοκληρωμένα σχόλια...

Journal Entry 4 by aris1 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Friday, February 06, 2009
Τέλειωσα λοιπόν κι εγώ το Logicomix... Όπως πολύ σωστά το έθεσε η annadvarna στο ιστολόγιό της, είναι μια ζωγραφική μυθιστορηματική βιογραφία του ανήσυχου μαθηματικού, ψιλοτρελού και αρκετά γκομενιάρη Μπέρτραντ Ράσελ. Ένα graphic novel γεμάτο κόντρες: λογική εναντίον τρέλας, μαθηματικά εναντίον φιλοσοφίας, πόλεμος εναντίον ειρήνης, παρόν εναντίον παρελθόντος, έρωτας εναντίον διανόησης, διαρκής αναζήτηση εναντίον εφησυχασμού… Ακόμη και κόμικς εναντίον λογοτεχνίας (μια που θα το συζητήσουμε σύντομα στη Λάρισα)

Η αναζήτηση και η (ψιλο)απογοήτευση

Δεν θα περιγράψω ξανά την υπόθεση, δεν υπάρχει λόγος, αλλά θα καταγράψω ένα μικρό σχολιασμό. Όπως ίσως καταλάβατε και από την προηγούμενη καταχώρησή μου, η σχέση μου με τα μαθηματικά είναι πλέον μια σχέση αντιπάθειας. Ήλπιζα πραγματικά ότι αυτό το βιβλίο θα με κάνει να τα συμπαθήσω λίγο παραπάνω. Ε, λοιπόν δεν τα κατάφεραν ο Δοξιάδης και ο Παπαδημητρίου. Όχι ότι δεν σκάμπασα τίποτα απολύτως. Άλλωστε οι συγγραφείς επαναλαμβάνουν συνεχώς «μην δείτε το βιβλίο σαν την ιστορία των μαθηματικών, αλλά σαν μυθιστόρημα». Αλλά δεν μου άνοιξε σε καμία περίπτωση η όρεξη να ξανανοίξω την Άλγεβρα της Β’ Λυκείου. Μάλλον το αντίθετο!

Αυτό που μου έμεινε από όλη τη «μαθηματική» προσπάθεια του συγγραφικού διδύμου είναι ο τρόπος που πάλεψε η νέα γενιά μαθηματικών των αρχών του περασμένου αιώνα να δώσει γερά θεμέλια σε μια επιστήμη που φαινόταν να μην στηρίζεται πουθενά, να αποδείξει με απόλυτη βεβαιότητα ακόμη και αυτά που θεωρούνταν δεδομένα, ακόμη και το 1+1=2.

Με εντυπωσίασε το φινάλε με την πανέξυπνη ιδέα του να συγκριθεί αναλογικά η ζωή και το έργο του Μπέρτραντ Ράσελ με την «Ορέστεια» του Αισχύλου (δεν είναι spoiler, μην ανησυχείτε). Το βρήκα ιδιαίτερα ευφυές.

Η φασολάδα και η απόλαυση

Αν το βιβλίο είχε διαφορετικό σκίτσο, νομίζω ότι θα το είχα παρατήσει αρκετά νωρίς. Τα κόμικς μου αρέσουν γενικώς, αλλά προτιμώ όσα έχουν καθαρό σκίτσο, με στάνταρ γραμμές και «πλακάτα» χρώματα (βλέπε βελγική και γαλλική σχολή, Τεν-τεν, Αστερίξ, Λούκι Λουκ κλπ). Ο Αλέκος Παπαδάτος και η Αννί Ντι Ντονά δίνουν ρέστα! Η δουλειά τους δεν είναι απλά το αλάτι που κάνει το γεύμα (την ιστορία εν προκειμένω) να νοστιμίσει. Είναι το μαγικό συστατικό που ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα με τη φασολάδα (μισώ τη φασολάδα), την μεταμορφώνει σε γκουρμέ πιάτο για χρυσό σκούφο! Η αισθητική τους στο σχέδιο και στο χρώμα κάνουν απολαυστικό το ξεφύλλισμα του Logicomix. Ειδικά είναι μοναδικός ο τρόπος που παρουσιάζεται η σύγχρονη Αθήνα, σε σημείο που νομίζεις ότι είναι πραγματικά όμορφη! Αναγνώριζα σημεία όπου έχω περπατήσει και σκεφτόμουν ότι τελικά πράγματι ζω σε μια ωραία πόλη!

Τα τόσα ωραία που είχα διαβάσει στον Tύπο μου είχαν δημιουργήσει υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες για αυτό το βιβλίο. Δεν του δίνω άριστα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι μια δουλειά που βάζει και επισήμως τη χώρα μας δυνατά στην λίγκα με τα πρωτοκλασάτα γκράφικ νόβελς. Η έκδοση είναι υποδειγματική, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει και με σκληρό εξώφυλλο…

Υ.Γ. (1) Ο Μάγκας, ο σκύλος του Δοξιάδη που ανοίγει και κλείνει το βιβλίο, είναι άραγε τυχαίο που έχει το ίδιο όνομα και μοιάζει με τον «Μάγκα» από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα;

Υ.Γ. (2) Προσέξτε τη σκηνή που οι σύγχρονοι ήρωες περπατούν στην Αρεοπαγίτου… Σχολιάζουν τα δυο περιβόητα κτίρια που βρίσκονται μπροστά από το νέο Μουσείο Ακροπόλεως!

Edit 1η Μαΐου 2009:

Χαζεύοντας στο youTube ανακάλυψα μία σειρά βίντεο για το πως δημιουργήθηκε το Logicomix. Εντυπωσιακό!

Part 1:Part 2:Part 3:


Journal Entry 5 by aris1 at Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Saturday, February 14, 2009

Released 12 yrs ago (2/14/2009 UTC) at Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

To βιβλιαράκι το άφησα στο γραμματοκιβώτιο της Kermit60. Από όσο ξέρω, είναι ήδη στα χέρια της!

Journal Entry 6 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Sunday, February 15, 2009
Το βιβλίο βρίσκεται σε μένα και η καθυστέρηση οφείλεται στον ΟΤΕ!!
Νεώτερα μόλις το διαβάσω!

Journal Entry 7 by kermit60 from Nea Smirni - Νέα Σμύρνη, Attica Greece on Sunday, March 15, 2009
Το παράδοξο... Η Λογική.... Τα Μαθηματικά... Θεωρία-Πράξη....Φιλοσοφία......
Όλα τα παραπάνω συναντιούνται σε αυτό το βιβλίο αλλά!!!!! υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν ένα 8-τομό απλησίαστο βιβλίο το οποίο δε θα τολμούσε ουδείς να το ακουμπήσει!!!!!!!!!!!!! Και εδώ είναι το παράδοξο , όχι του Ράσελ όμως :p, είναι σε μια περίεργη μορφή, σε αυτή του κόμιξ!!!! Ενθουσιώδες, χιουμοριστικό με μια θεσπέσια "παραβολή" της "Ορέστειας" σε ταυτίζει με τον ήρωα και σε αντίθεση με τα περισσότερα κόμιξ που σε διασκεδάζουν σε βάζει σε αρκετούς σκεπτικισμούς μα συνάμα ευχάριστους μπελάδες!!!!!! Ένα έχω να πω το βιβλίο αυτό διαβάζεται από την αρχή (εξώφυλλο) μέχρι και το τέλος (οπισθόφυλλο) κυριολεκτικά!!!!!! Τις θερμές ευχαριστίες στην okyrhoe για το bookring και ελπίζω ο επόμενος στη σειρά να το απολαύσει και να βάλει φωτιά στο site της wikipedia όπως και εγώ!!!!
Bertrand Russell rules!!! Ποτέ δε πίστευα ότι θα το έλεγα αυτό για έναν μαθηματικό :Onicetry

Journal Entry 8 by kermit60 at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 15, 2009

Released 12 yrs ago (3/16/2009 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:


To the Finder of this Book -

Hello and congratulations!
You have not only found yourself a good book, but a whole community of booklovers dedicated to sharing books with each other and the world at large. I hope you'll stick around a bit and get to know BookCrossing --maybe even make a journal entry on this book. You may choose to remain anonymous or to join (it's free!).
=============================================

~~~~~ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ~~~~~
Καλωσήρθες στο BookCrossing!
Γράψε αν θες ένα μικρό σχόλιο για το πού και πώς βρήκες το βιβλίο. Δεν χρειάζεται να γραφτείς στο site για να γράψεις σχόλιο παρακάτω - μπορείς να παραμείνεις ανώνυμος!
Διάβασε το βιβλίο, αν θέλεις, και μετά βοήθησέ το να συνεχίσει το ταξίδι του αφήνοντάς το κάπου (σε ένα παγκάκι, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, στο προαύλιο του σχολείου, στο τραπεζάκι μιας καφετέριας, κλπ.) για να το βρει κάποιος όπως το βρήκες κι εσύ. Μπορείς ακόμη να το χαρίσεις σε κάποιον φίλο σου!

Μπορείς να συναντήσεις άλλους Έλληνες BookCrossers στο Ελληνικό Φόρουμ του site για να σου εξηγήσουν ό,τι χρειάζεσαι να ξέρεις. Επίσης μπορείς να ρίξεις μια ματιά στον Ταξιδιωτικό Οδηγό BookCrossing και στο Ελληνικό Bookrossing wiki που θα σου λύσουν κάποιες απορίες για τη λειτουργία του site.

Για να αφήσεις σχόλιο (αρχικά να με ενημερώσεις ότι βρήκες το βιβλίο!), γράψε (επάνω αριστερά στο "Enter a BCID") τον κωδικό αριθμό που βρίσκεται στην ετικέτα μέσα στο βιβλίο, και πάτα "Go".
Ευχαριστώ, και καλή ανάγνωση!

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!

===============================


Journal Entry 9 by PinkManager from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, March 21, 2009
Το βιβλίο παρέλαβα χθες και ανυπομονώ να το διαβάσω!

Journal Entry 10 by PinkManager from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 29, 2009
Με γύρισε κάποια χρόνια πίσω. Τότε που λάτρευα κυριολεκτικά τα μαθηματικά, έλυνα συνέχεια ασκήσεις και είχα όρεξη. Όρεξη πολλή να μάθω κι άλλα. Είχα διαβάσει ένα σωρό βιβλία για τα μαθηματικά τότε : Το θεώρημα του παπαγάλου (αγαπημένο πλέον), Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, Αλλοπαρμένες μεγαλοφυίες, Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ,κλπ. Ταυτόχρονα είχα πάει σε μια έκθεση για τα μαθηματικά και τις καθημερινές εφαρμογές τους: από παιχνίδια, μέχρι αστρονομία και πολεοδομία.
Διαβάζεται πολύ εύκολα, κυλάει δηλαδή, μ'άρεσε και η αυτοαναφορικότητά του, σίγουρα βοηθά κάποιον μη μυημένο να καταλάβει τι γίνεται σε αρκετά σημεία. Ωραίο και το σχέδιο και ευρηματικό θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το τέλος, απ'το οποίο σαν ουσία έχει μείνει -κατ'εμέ- η διαλεκτική.

Journal Entry 11 by PinkManager at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 29, 2009

Released 12 yrs ago (3/29/2009 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Θα το δώσω στη MariaKall στο meet-up σήμερα.

Journal Entry 12 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, March 29, 2009
Επιτέλους. Για να δούμε....:)

Journal Entry 13 by panost from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, April 12, 2009
Εξαιρετικό.
Ως προς το σενάριο-θέμα: έχουμε ένα στριφνό ιστορικό δοκίμιο που κάπως το αλαφραίνει η κόμικ εκδοχή. Στριφνό λόγω του αντικειμένου. Δεν είναι κάτι που το διαβάζεις χαλαρά στο τρένο βλέποντας τα πουλάκια να πετούν. Θέλει αυτοσυγκέντρωση. Μια όμορφηιστορία που αγκαλιάζει τον 19ο και τον 20ο αιώνα, με τις ιστορικές, πολιτικές και φιλοσοφικές εξελίξεις. Εντυπωσιάζει που ο πρωταγωνιστής, Μπέρτραντ Ράσελ έχει να παλέψει με την κληρονομική ασθένεια της τρέλας αλλά και την κολλητική τρέλα των μαθηματικών. Μου φάνηκε απίστευτο το πάθος των επιστημόνων της εποχής για κάτι τόσο αφηρημένο οσο τα μαθηματικά, η λογική, η φιλοσοφία κλπ. όντας καθαρά τριτοδεσμίτης. Γνωστά πρόσωπα περνούν μπροστά απότα μάτια μαςκαρέ καρέ παρουσιάζοντας μας την περιπέτεια της λογικής έως σήμερα. Τα διαλείμματα ανάμεσα στην ιστορία βοηθάνε, οι απόψεις της συγγραφικής ομάδας αντικαθρεπτίζουν τις απόψεις των αναγνωστών και διευκολύνουν την πορεία της ανάγνωσης. Παίρνεις αε΄ρα κατά δαιστήματα, δεν βαριέσαι, μπορεί λόγω ξαναλέω του θέματος να μπουχτίζεις αλλά τελικά καταλήγεις πως πρόκειται για μαγεία. Πολύ καλύτερα που βγήκε σε ένα τόσο προσεγμένο κόμικ αλλιώς θα καταντούσε άλλο ένα ανούσιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα, παραπεταμένο. Τάσεις, ιδέες, ρεύματα, άνθρωποι, εποχές...Εξαιρετικό στόρυ και διακιολογούνται οι τυχόν αναχρονισμο΄πι που παραδέχονται οι ίδιοι οι δημιουργοί.
Ως προς τ κόμικ: τα λόγια περιττά. Καταρχάς η γραμμή μου θύμισε τα γαλλο-βελγικά κόμικς Τεν-Τεν κλπ. Απλή κι όμως περιεκτική. Με κωμικά γκαγκς και δράση σε δεύτερο πλάνο για να ανακουφίζεται το μάτι και να αλαφρώνει κι ετσι η ανάγνωση. Εξαιρετική η αναπράσταση τυς σύγχρονης Αθήνας, αναγνώρισα πολλά σημεία που περπατούν οι πρωταγωνιστές (απίστευτα και τα μηνύματα για το σημερα της Αθήνας, που προκυπτουν από τη συζήτηση των πρωταγωνιστών), καταπληκτική αναπαράσταση εποχής (Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος και μάλιστα σε μαύρο φόντο,μεσοπόλεμος, ενδυμασία, κτήρια, αρχιτεκτονική...). Απίστευτα καρέ, πότε μεγάλα, πότε μικρά, πολύ ωραία η εξέλιξη της πλοκής, πολύ ωραία η συνοχή και φυσικά αυτες οι ρημάδες οι προσωπογραφίες, που τις θεωρώ τόσο δύσκολες στο κόμικ, να είναι λες και φωτογραφίζει τις εκφράσεις των προσώπων, από τον αναγνωρίσιμο Δοξιάδη έως τους επιστήμονες.
Με δυο λογια, μια εξαίρετη φιλόδοξη δουλειά, που πραγαμτικά θέλω να πιστεύω ότι θα έχει και συνέχεια με ένα συναφές ή διαφορετικό θέμα. Μπράβο μας για Ελλάδα, όοπυ ο χώρος του κόμικ τελευταία άρχισε να αναγνωρίζεται. Okyhroe ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία.

Journal Entry 14 by mariakall from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Tuesday, April 14, 2009
To παρέλαβα από τον panost και είμαι ενθουσιασμένη. Έφτιαξε το Πάσχα μου.
Ευχαριστώ.


23/4/2009

Διάβασα την ιστορία και μου μένουν οι σημειώσεις στο τέλος που είναι εξίσου ενδιαφέρουσες και θα τις διαβάσω και αυτές.
Καλύτερα να γράψω τώρα τα σχόλιά μου που τα έχω φρέσκα.

Αν και δεν διαβάζω πολλά κόμικ και δεν έχω μία καλή βάση για να το συγκρίνω ως προς το σκίτσο το βρήκα άψογο. Οι διαφορετικές αποχρώσεις ανάλογα με την εποχή που περιέγραφε, το παιχνίδι με τις μαύρες σελίδες, και πάνω απ’ όλα η λεπτομέρεια. Βλέποντας τον Δοξιάδη να μοιάζει τόσο στον Δοξιάδη και την Αθήνα ακριβώς όπως είναι συμπεραίνεις αυτόματα ότι και τα υπόλοιπα τοπία, και οι υπόλοιπες προσωπογραφίες, αλλά και οι ιστορίες αυτές καθ’ αυτές έχουν αυτήν την πιστότητα.

Τώρα για το σενάριο, δεν απαιτεί γνώση μαθηματικών. Όποιος έχει βασικές γνώσεις μπορεί να καταλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι του βιβλίου, και ένα δύο σημεία πιο ειδικά που απαιτούν γνώσεις όχι μαθηματικών, αλλά μαθηματικής λογικής (ουσιαστικά τα μαθηματικά πάνω στα οποία στηρίζεται η Πληροφορική - έφτασα στα 30 για να μάθω ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα-) μπορείτε απλά να τα προσπεράσετε χαζεύοντας τα σκίτσα και χωρίς να χάσετε τίποτα από την ιστορία.
Αυτό που με χάλασε είναι η προσπάθεια να χωρέσουν τόσα πολλά πράγματα σε ένα κόμικ: η βιογραφία ενός ανθρώπου, η ιστορία της μαθηματικής λογικής, η σχέση μαθηματικών και φιλοσοφίας, η σχέση μαθηματικής λογικής – ιδιοφυίας και τρέλας, η απαίτηση από τους ανθρώπους της επιστήμης να μην εφησυχάζουν ποτέ, η δύναμη που χρειάζεται να έχει ένας άνθρωπος να κοιτάξει την δουλειά χρόνων, να παραδεχτεί ότι έχει κάνει λάθος και να ξαναρχίσει από την αρχή, η σχέση γονιών και παιδιών, ο πόλεμος, οι απόλυτες ιδεολογίες, η χρήση της επιστήμης και των επιτευγμάτων της για αρνητικούς σκοπούς, η ευθύνη των επιστημόνων απέναντι στην κοινωνία, η ευθύνη του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά απέναντι στην κοινωνία, η σημερινή κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας, η Ορέστεια…. και κάπου εκεί το έχασα. Εντάξει κατάφεραν να τα βάλουν όλα αυτά και να είναι μακράν πιο ενδιαφέροντα από ότι περιμένει κανείς αλλά γιατί να τα στριμώξουν;

Θα το κρατήσω λίγες μέρες ακόμα μέχρι να διαβάσω και το συνοδευτικό του, και έτσι θα μου δοθεί η ευκαιρία να το ξαναξεφυλλίσω. Ότι και να είπα παραπάνω δυσκολεύομαι να το αποχωριστώ :) :)

14/5/2009

Τελικά το βιβλίο παραδόθηκε σήμερα στον pengman, γιατί η panselin ζήτησε να την παραλείψουμε, η δε sismografos λόγω κρυώματος δεν έβγαινε από το σπίτι.

Αγαπητέ pengman μόλις με το καλό το τελειώσεις αντί να το στείλεις στην karry κάνε έναν κόπο να επικοινωνήσεις με την sismografos μήπως είναι διαθέσιμη.


Journal Entry 15 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Thursday, May 14, 2009
Μου το έδωσε πριν από λίγο η MariaKal.

Το ξεφύλλισα και δε βλέπω την ώρα να το διαβάσω!

Journal Entry 16 by pengman from Hamburg - City, Hamburg Germany on Tuesday, May 19, 2009
Με λίγες λέξεις: Πάρα μα πάρα πολύ καλό!

Τα συγχαρητήρια μου σε όλη την ομάδα που εργάστηκε για το βιβλίο! Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, από πολλές απόψεις.

Το πρώτο που θα πω είναι ότι βρήκα πολύ πολύ όμορφα τα σκίτσα και τα χρώματα του βιβλίου! Θαρρείς ότι οι πρωταγωνιστές θα πηδήξουν έξω και θα σου πιάσουν την κουβέντα! Μου άρεσαν επίσης ιδιαίτερα οι σελίδες που δεν ήταν χωρισμένες σε τετραγωνάκια αλλά ήταν μια ενιαία εικόνα (σκηνές πολέμου ή βόλτες στην Αθήνα για παράδειγμα). Μιας που το ανάφερα, μου άρεσαν πάρα πολύ οι εικόνες από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Μου άρεσε η ιδέα της εξιστόρησης της πορείας της ομάδας κατά τη δημιουργία του βιβλίου παράλληλα με τη ροή αυτής καθαυτής της ιστορίας. Οι ιδέες και οι προβληματισμοί των συντελεστών του βιβλίου παίζουν κι αυτοί σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά τα μαθηματικά που αναφέρονται στο βιβλίο, πιστεύω ότι η δόση δεν είναι καθόλου κουραστική ακόμα και για τον αδαή. Νομίζω ότι η ουσία προσεγγίζεται σωστά.

Ποια είναι η ουσία, λοιπόν; Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να τα βάλουν κάτω και να προσπαθήσουν να θεμελιώσουν λογικά το οικοδόμημα των μαθηματικών. Το έργο αυτό είναι βιβλικής σημασίας για την επιστήμη των μαθηματικών (που εμείς οι θιασώτες τους αρεσκόμαστε να τα αποκαλούμε και βάση όλων των επιστημών). Δώσε μου τα εργαλεία της λογικής, για να μπορέσω με το μικρό μυαλό μου να καταλάβω και να εξηγήσω τον κόσμο που με περιβάλλει. Δώσε μου τα εργαλεία για τη σκέψη και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τη ζωή μου. Δώσε μου τη συνείδηση δηλαδή, αυτό που εν τέλει ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα ζώα...

Για να γίνει το βιβλίο αυτό, προφανώς και έγινε σε μεγάλο βαθμό ιστορική έρευνα, αν και έγιναν μικρές παρασπονδίες στην πραγματική ροή της ιστορίας για λόγους κομικής (όπως κομικ) οικονομίας. Χαίρομαι που οι συγγραφείς δεν προσπάθησαν να εξευγενίσουν άσχημες ιστορικές καταστάσεις όπως ο πόλεμος, ο ρατσισμός, αλλά και τις ψυχικές διαταραχές παραξενιές πολλών μαθηματικών.

Πολύ μικρές αρνητικές παρατηρήσεις:

* Με χαλάει λίγο το "οκ" που χρησιμοποιούν στην σύγχρονη καθημερινή γλώσσα μεταξύ τους οι συντελεστές του βιβλίου, νομίζω ότι μας κάνει λίγο αμερικανάκια (προσωπικές παραξενιές (-:).

* Το βιβλίο είναι λίγο _βαρύ_, έκανα μπράτσα διαβάζοντάς το ανάσκελα στο κρεβάτι (-;


okyrhoe, σ' ευχαριστώ πολύ για την όλη εμπειρία! Το βιβλίο συνεχίζει την πορεία του.

Journal Entry 17 by sismografos from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, July 22, 2009
Μου άρεσε, αν και από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβα την τύφλα μου. Ενώ αυτοί που ήταν και λογικοί, κατέληξαν όλοι στο τρελάδικο. Συμπέρασμα: η λογική βλάπτει σοβαρά...

Journal Entry 18 by sismografos from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Monday, September 14, 2009
Το βιβλίο ταξιδεύει προς karry εδώ και κάτι μερες (ελπίζω να μη μου το στείλανε αλλού αυτοί που έχωσα...)

Journal Entry 19 by karry from Chania - Χανιά, Chania Greece on Monday, September 21, 2009
Ήρθε... θα επανέλθω

EDIT: 20/12/2009

Το διάβασα δύο φορές και μου άρεσε πάρα πολύ. Όμορφες εναλλαγές των χρονικών πλαισίων και των ατόμων που σε κρατούσε σε εγρήγορση, όμορφο σχέδιο, όμορφοι παραλληλισμοί, υπέροχη παρουσίαση μιας πλευράς της επιστήμης των μαθηματικών που δεν είχα ιδέα... Πολύ καλή δουλειά πραγματικά.

Η παρουσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην αρχή με μπέρδεψε αλλά με την δεύτερη ανάγνωση μου γεννήθηκαν αρκετές σκέψεις, προς την σωστή ή την λάθος κατεύθυνση δεν ξέρω, που για μένα ήταν η λύση του μπερδέματος.

Η λύση είναι και η μαγική λέξη... η λύση που ψάχνουν οι δημιουργοί για την πορεία του κόμιξ, η λύση που ψάχνει ο καθηγητής Ράσελ για την θεμελίωση της λογικής και η λύση που πρέπει να δοθεί στην δίκη του Ορέστη.
Και Ω! τι έκπληξη;! Η λύση δεν έχει και τόσο σημασία τελικά όσο η αναζήτησή της... και τελικά η παραδοχή (και στις τρεις παράλληλες ιστορίες) ότι τα διλήμματα που φέρνει η ζωή αλλά και η επιστήμη δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους, να ξεδιαλυθούν, πάντα μέσω της λογικής ή μέσω συγκεκριμένων νόμων και όρων αλλά μέσω της υπέρβασής τους.

Αυτά... πάω τώρα να διαβάσω ενδελεχώς τι έγραψαν οι άλλοι

Α! ξέχασα.... Πολύ θα ήθελα να μάθω (ίσως με μια συνέχεια του κόμιξ) πως η κατάρρευση της προσπάθειας θεμελίωσης της λογικής οδήγησε στην ανακάλυψη των κομπιούτερ...

Journal Entry 20 by tasa from Kissamos (Kastelli) - Κίσσαμος (Καστέλλι), Chania Greece on Wednesday, October 07, 2009
Δεν θυμόμουν καθόλου ότι είχα μπει σε αυτό το ring. Η αλήθεια είναι ότι το πήρα με μαύρη καρδιά γιατί στο συνέδριο της Λάρισας συνειδητοποίησα ότι δεν μου αρέσουν κ τόσο τα comic, με κουράζουν οι διάλογοι. Θα του δώσω μια ΜΙΚΡΗ προσπάθεια, όσο διαβάσω κ με την πρώτη ευκαιρία θα πάει στον επόμενο.

Journal Entry 21 by CASPER85 from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, December 23, 2009
Περίμενα να διαβάσω μια ιστορία για τα μαθηματικά, από την πρώτη σελίδα το ίδιο το κόμικ με ενημέρωσε οτι δεν είναι μια ιστορία των μαθηματικών, ωστόσο ήταν πολύ πρωτότυπο και καλογραμμένο! Σου κρατούσε το ενδιαφέρον! :)
Έφτασε χθες από την όμορφη Λάρισα, διαβάστηκε σε ένα βράδυ και σήμερα θα πάει στον επόμενο!

Journal Entry 22 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, December 28, 2009
Το παρέλαβα παραμονή Χριστουγέννων αλλά δεν έκανα j.e. γιατί δεν έχω internet στο σπίτι. Το ξεκίνησα άμεσα και αύριο, το πολύ μεθαύριο, πάει στον επόμενο!

Journal Entry 23 by mafaldaQ from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, January 14, 2010
Λοιπόν! Εντάξει το βιβλίο είναι πολύ-πολύ καλό. Δε με δυσκόλεψε ιδιαίτερα (εκτός από κάποια σημεία), δε με κούρασε (εκτός από κάποια σημεία), δε το βαρέθηκα (εκτός από κάποια σημεία) αλλά και δε με ενθουσίασε όπως περίμενα να μου συμβεί μετά από όσα έχω ακούσει (εκτός από κάποια σημεία). Είναι μια πάρα πολύ αξιολογη προσπάθεια, που προωθείτε πάρα πολύ καλά και εύχομαι να πάει ακόμα καλύτερα.

Θα φροντίσω σύντομα να έχω δικό μου αντίτυπο! Χάρηκα πολύ που επιτέλους ήρθε στα χέρια μου (και μπορούσα να το διαβάσω). Το έδωσα σε ZlatkoGr στο meetup αλλά ξέχασα να κάνω j.e.

Ευχαριστώ casper85 και okyrhoe for sharing!

Journal Entry 24 by ZlatkoGR on Saturday, January 16, 2010
Σειρά μου. Δε θα περιμένει πολύ να το διαβάσω, αλλά θα μου πάρει μερικές μέρες να το δώσω στην efou. Don't worry, I'll try to make it fast!

Journal Entry 25 by ZlatkoGR on Tuesday, January 19, 2010
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για το ποια είναι η άποψη που εγώ θέλω να περάσω γράφοντας αυτό το journal. Πρόκειται για μια καλή δουλειά; Σίγουρα. Είναι κάτι το διαφορετικό από πλευράς concept για την Ελλάδα; Μάλιστα. Ήταν βαρετό; Όχι, σε καμία περίπτωση. Έχω κάποιο θέμα με τα μαθηματικά; Κανένα, και γουστάρω γενικά τις ιστορίες τους. Μου άρεσε; Όχι! Ήταν η βιογραφία ενός ανθρώπου σε comic. Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία στην ιστορία των comics.

Δε μου άρεσε καθόλου; Ήταν κακό; Όχι, καμία σχέση, το βρήκα απλά μέτριο και σίγουρα ήταν κάτι που δε θα θυμάμαι για καιρό μετά. Το σχέδιο ήταν αρκετά "ευρωπαϊκό" για τα γούστα μου αλλά το βρήκα καθαρό και παρότι δε με ξετρέλανε, δε με χάλασε κιόλας. Ωραίες και οι εικόνες της Αθήνας και ενδιαφέρων και ο παραλληλισμός με την Ορέστεια. Ίσως τελικά το πρόβλημά μου να είναι ότι δε σκέφτομαι τα μαθηματικά σα νούμερα και άρα δε μου "μίλησε" το comic με τρόπου που να μου το ανατρέψει αυτό (αν ήταν τελικά αυτός ο στόχος του). Κάπως μεγαλύτερος χαμός από ότι του άξιζε τελικά. Δε βαριέσαι, πάμε γι' άλλα...

Journal Entry 26 by efou from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, January 26, 2010
στα χέρια μου! θα το διαβάσω το συντομότερο δυνατό! thanx people!

Journal Entry 27 by efou from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, February 04, 2010
Το διάβασα κι εγώ!
Όπως ανέφερε και κάποιος παραπάνω, είχα μεγάλες προσδοκίες για το βιβλίο αυτό και δυστυχώς δεν εντυπωσιάστηκα τόσο. Μάλλον συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τον προγράψαντα ZlatkoGR, μου άρεσε, θα το πρότεινα σε κάποιον, αλλά μέχρι εκεί. Περίμενα ίσως κάτι πιο πρωτότυπο, αλλά ήταν απλά ένα μυθιστόρημα για τα μαθηματικά (ή τη λογική τέλος πάντων, δεν έχει σημασία) σε μορφή κόμιξ. Το σκίτσο μου άρεσε αρκετά, αλλά και πάλι δε με ενθουσίασε.
Παρόλ'αυτά το θεωρώ πολύ μεγάλο βήμα για τα ελληνικά δεδομένα και χαίρομαι που πηγαίνει τόσο καλά και στο εξωτερικό.
Ευχαριστώ την okyrhoe και όλους τους προηγούμενους που έφτασε το βιβλίο στα χέρια μου και θα το στείλω σύντομα στην panselin!
Τελικά η panselin δεν έχει χρόνο τώρα κι έτσι έστειλα σήμερα το βιβλίο στη Λάρισα στο boubouna!

Journal Entry 28 by boubounas from not specified, not specified not specified on Wednesday, February 10, 2010
το έλαβα και αρχίζω να το διαβάζω, μόλις το τελειώσω θα σας πω...

Journal Entry 29 by boubounas from not specified, not specified not specified on Sunday, March 21, 2010
Μου άρεσε πολύ το βιβλίο. Ο αγώνας των ανθρώπων για πρόοδο και καλύτερη ζωή φτάνει στο σημείο, να ξεχνάμε να ζούμε. Έτσι συσσωρεύονται ανάγκες που δεν καλύφθηκαν και επιθυμίες που δεν πραγματοποιήθηκαν, οδηγώντας μας στο παράλογο.

Journal Entry 30 by boubounas at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Sunday, March 21, 2010

Released 11 yrs ago (3/21/2010 UTC) at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

η σειρά της elpis να το διαβάσει!

Journal Entry 31 by elpis from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, April 01, 2010
στα χερια μου κ το ξεκινω

Journal Entry 32 by elpis from Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, April 19, 2010
και ενω νομιζω οτι θα χρειαζοταν να ξεσκονισω τις ανυπαρκτες :P μαθηματικες μουν γνωσεις για να το διαβασω, διαψευστηκα!!
τις επισης ανυπαρκτες φιλοσοφικες μου γνωσεις επρεπε να ψαξω.:D
συμφωνω απολυτα με αυτες τις φρασεις του panost: "ένα στριφνό ιστορικό δοκίμιο που κάπως το αλαφραίνει η κόμικ εκδοχή...Πολύ καλύτερα που βγήκε σε ένα τόσο προσεγμένο κόμικ αλλιώς θα καταντούσε άλλο ένα ανούσιο πανεπιστημιακό σύγγραμμα, παραπεταμένο"

ειχα διαβασει κ τον θειο πετρο του δοξιαξη. ενα βιβλιο που μου ειχε αρεσει αρκετα, βασισμενο σε ενα θεωρημα αλλα η ουσια δεν ηταν εκει. ηταν απλα η αφορμη. περιμενα κατι αναλογο κ εδω αλλα με κουρασε το κειμενο του ή μαλλον η αυτοσυγκεντρωση που ηθελε. δεν ηταν απλα ενα κειμενο (αν κ μικρο ως κομικ)που απλα το διαβαζες χαλαρα, χρειαστηκε πολλες φορες να γυρισω πισω στην ιστορια με αποριες.
το σχεδιο του κομικ ειναι αυτο ακριβως που μου αρεσει, με καθαρες γραμμες.
ειναι ομως μια παρα πολυ καλη ιδεα κ το αποτελεσμα αξιζει κ για ενα ειδικο(ισως?)κοινο που θα το εκτιμησει πολυ περισσοτερο απο εμενα.δεν το θεωρω δλδ. ενα mainstream βιβλιο που θα μοπρει να διαβαστει απο ολους.

ευχαριστω ολγα!

Journal Entry 33 by elpis at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece on Monday, April 19, 2010

Released 11 yrs ago (4/20/2010 UTC) at Larissa / Λάρισα, Larisa Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

θα σταλθει αυριο 20/4 στην alerion.

Journal Entry 34 by Alerion from Laufen, Baselland Switzerland on Wednesday, April 28, 2010
Το παρέλαβα σήμερα από το ταχυδρομείο. Γιατί έχουν σταματήσει οι ταχυδρόμοι να φέρνουν τα συστημένα στο σπίτι αλλά φέρνουν μόνο την ειδοποίηση? Παλιότερα ήταν αλλιώς δεν ήταν?

Ας αφήσω όμως την γρίνα. Θα το διαβάσω αμέσως μετά το τρέχον μου βιβλίο και υπόσχομαι να μην το καθυστερήσω πολύ. Και να ενημερώσω πως το logicomix βρήκε ξανά το ταίρι του την "Θεωρία των τύπων".

Journal Entry 35 by Alerion at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, June 19, 2010
Λοιπόν το καθυστέρησα λίγο, αλλά το διάβασα τελικά. Ωραίο και το κείμενο και η προσπάθεια να περάσουν δύσκολες έννοιες μέσα από την μορφή ενός κόμικ. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα ασχοληθεί με την λογική πριν και δεν είχα ακούσει για επιστήμονες όπως ο Betrand Russell. Οι γνώσεις μου περιορίζονταν σε ψέγματα για τον Πουανκαρέ και βεβαίως για τον Λάιμπνιτς. Οι μαθηματικές έννοιες μου ήταν γνωστές αλλά οι λογικές έννοιες ήταν κάτι καινούριο. Ήταν μια πολύ ωραία επαφή με κάτι πιο επιστημονικό απ' ότι συνήθως κυκλοφορεί στο Bookcrossing, χωρίς όμως να είναι βαρύ.

Ευχαριστώ okyrhoe για την ευκαιρία να το διαβάσω.

Journal Entry 36 by Alerion at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, June 27, 2010

Released 10 yrs ago (6/27/2010 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Μαζί με την Θεωρία των Τύπων στα χέρια της panselin κατά την μηνιαία συνάντηση Ιουνίου.

Journal Entry 37 by panselin at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, July 09, 2010
Tο παρέλαβα σήμερα από τον pengman.

Journal Entry 38 by panselin at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, July 25, 2010
Πολύ ενδιαφέρον, ευχάριστο στη ροή του, ωραία εικονογράφηση!
Θα το δώσω στη σημερινή συνάντηση στον karzim

Journal Entry 39 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 26, 2010
έφτασε και στα δικά μου χέρια ταυτόχρονα με άλλα δύο ring. Ελπίζω να μην το αργήσω. Ευχαριστώ okyrhoe & panselin και καλό καλοκαίρι.

Journal Entry 40 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, July 28, 2010
Το γεγονός ότι ήταν κόμικ έχει και τα καλά του, διαβάζεται γρήγορα.
Τώρα για τη γνώμη μου δεν είμαι σίγουρος... Σίγουρα είναι απίστευτα πρωτότυπη η ιδέα και η εκτέλεση. Μάλλον πολλές πρωτότυπες ιδέες. Εκλαϊκευμένη σε κόμικ επιστήμη, μυθιστορηματική ανάπλαση της αναζήτησης των θεμελιωδών αρχών των μαθηματικών και της λογικής, οι συγγραφείς και συντελεστές του βιβλίου συμμετέχουν στο βιβλίο και απεικονίζονται ενώ αποφασίζουν σε τρέχοντα χρόνο για την πορεία και εξέλιξή του. Εντυπωσιακά πρωτότυπο! Η δουλειά που έχει γίνει είναι τεράστια και του φαίνεται, μεράκι υπάρχει και περισσεύει. Τώρα γιατί έρχεται ένα αλλά...
Αλλά εγώ δεν είμαι φίλος ούτε των κόμικς ούτε των θετικών επιστημών. Ακόμα και λόγω θεωρητικών σπουδών θα έπρεπε τουλάχιστον να με ενδιαφέρουν οι απαρχές της φιλοσοφίας και της λογικής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, αλλά λυπάμαι δε θα πάρω. Είμαι πολύ τεχνοκράτης τελικά και δε μου φαίνεται.
Δε μετανιώνω που το διάβασα ίσα-ίσα, ήθελα να έχω ιδία άποψη για ένα τόσο ιδιαίτερο δημιούργημα . Αλλά δεν ενθουσιάστηκα γιατί παρά την εξαιρετική εκτέλεση (σε όλους τους τομείς) δε μ' ενδιέφερε το θέμα. Γιατί πρέπει να εξομολογηθώ κάτι. Πάντα βαριόμουν τις θεωρίες...
Θα φύγει τάχιστα για την επόμενη.

Journal Entry 41 by gourgouritsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, July 28, 2010
Παρελήφθη σήμερα συνοδεία παγωτού και καφέ απο τον Karjim, νομίζω οτι είναι ο,τι πρέπει για ανάγνωση στα βουνά που θα βρίσκομαι. Σίγουρα θα ξαναταξιδέψει απο τις 22 Αυγούστου για την Πάτρα

Journal Entry 42 by gourgouritsa at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, September 30, 2010
Το παρακαθυστέρησα και αύριο θα ταξιδέψει στην Πάτρα. Εμένα μου φάνηκε κάπως...Δεν είχα ιδέα οτι η έννοια της Λογικής έχει απασχολήσει την φιλοσοφία, ούτε οτι τα μαθηματικά είχαν φιλοσοφία...απλά...τύπους και τρέλα. Από την δεύτερη το Logicomix έχει πολλή. Χρειάστηκα δύο αναγνώσεις(και κανονικά και μια τρίτη με αρκετό χρονο μετα τις δύο πρώτες) για να το καταλάβω. Απουσίας της τρίτης ανάγνωσης έχω κάποια κενά κατανόησης. Θα συμφωνήσω οτι η ιδέα και η εκτέλεσή της ήταν εξαιρετική. Εκτιμήσα αφάνταστα την προσπάθεια να μεταφερθεί μια τόσο γοητευτική ιδέα σε μια τόσο απλή μορφή. Δεν σε τρόμαζε. Όμως εγώ ήμουν και μαλλον παραμένω στουρνάρι στα μαθηματικά, ενώ συνεχίζω να έχω μια άρνηση για την φιλοσοφία. Νόμιζα οτι ήμουν λογική και μου απέδειξε τούτο το graphic novel οτι δεν έχω ιδέα τι σημαίνει Λογική...Ίσως να αποτελέσει την αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση μου.

Journal Entry 43 by elenimix at Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Wednesday, October 06, 2010
to parelaba simera.to diabazw kai epanerxomai me sxolia.

Journal Entry 44 by elenimix at Patra - Πάτρα, Achaia Greece on Sunday, September 16, 2012
συγνώμη που εξαφανίστηκα παιδια.αλλα δεν ειχα προσβαση σε ιντερνετ.παντρεύτηκα, γέννησα,τώρα είμαι πάλι εγκυος,εν ολίγης έμπλεξα και είχα χρόνο.τώρα έβαλα ιντερνετ στο νεο μου σπίτι οπότε επανήλθα.
το συγκεκριμένο βιβλίο δεν ήταν καθόλου του γούστου μου,δεν μπόρεσα να το τελειώσω.οπότε όποιος ενδιαφέρεται να με ειδοποιήσει να του το στείλω να μην το κρατάω άδικα.

Journal Entry 45 by elenaiah at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece on Friday, November 09, 2012

Released 8 yrs ago (11/25/2012 UTC) at Koukaki - Κουκάκι, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Τουλάχιστον αυτό το βιβλίο το ψιλοκατάλαβα.Αρκετά μαθηματικά και θεωρίες,αλλά με έναν τρόπο που ίσως κάποιος που δε γνωρίζει καλά,να θέλει να μάθει κάτι από το είδος.Δε μπαινω στη διαδικασία να περιγράψω τα σκίτσα,είναι πολύ αληθοφανή.
Ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες στο τέλος του βιβλίου.

Journal Entry 46 by okyrhoe at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Wednesday, July 02, 2014
Επιστροφή στην βάση, πρίν από κάνα δύο μήνες νομίζω. Ξέχασα να ενημερώσω εδώ.

Journal Entry 47 by okyrhoe at Hotel Elytis in Potistika - Ποτιστικά, Magnisia Greece on Wednesday, July 02, 2014

Released 6 yrs ago (7/1/2014 UTC) at Hotel Elytis in Potistika - Ποτιστικά, Magnisia Greece

WILD RELEASE NOTES:

'Αφησα το βιβλίο στον κήπο του ξενοδοχείου Ελύτης στα Ποτιστικά Πηλίου, την Τρίτη 1η Ιουλίου.

Καλό ταξίδι βιβλιαράκι!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.