Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού κράτους 1830-1974

Registered by apapsa of Athens - Αθήνα, Attica Greece on 1/10/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
16 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by apapsa from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Saturday, January 10, 2009
Ένα βιβλίο ιστορίας, λίγο αλλιώτικο απ' τ' άλλα... Δε συμφωνώ με όλα όσα λέει, αλλά μαθαίνει κανείς πράγματα που δεν είχε υπόψη του. Ωραία τα περιγράφει ο ίδιος ο Ραφαηλίδης στο οπισθόφυλλο:

"Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο μια σειρά από θετικά γεγονότα. Άλλωστε, σε μια διαλεκτική αντίληψη των πραγμάτων, αν δεν υπήρχε άρνηση δε θα υπήρχε ούτε κατάφαση.
Τούτη η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι το 1974, που γράφηκε για να είναι κατ αρχήν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιμένει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας. Δίνει δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δοσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ' αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας.
Οι ρήτορες των δυο εθνικών επετείων, που είναι ίσως γιατί μια δε φτάνει για να καταλάβουμε πως είμαστε Έλληνες, δε θα βρουν τίποτα χρήσιμο γι' αυτούς σε τούτο το βιβλίο. Οι δάσκαλοι όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν σα βοήθημα, αλλά και σα συμπλήρωμα στις επισήμως λογοκριμένες σχολικές ιστορίες, που στοχεύουν στην αποβλάκωση, παρά στην εγρήγορση των Ελληνοπαίδων, που όντας βουτηγμένα από τρυφεράς ηλικίας στο θεσμοθετημένο ιστορικό ψέμμα θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι και έντιμοι πολίτες ενός κράτους γεμάτου απατεώνες.
Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα, σύκα, και τους προδότες, προδότες και όχι εθνικούς ήρωες. Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας», αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση. Συνεπώς, αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση, κατά την προτροπή του Τέοντορ Αντόρνο."

Journal Entry 2 by apapsa from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 11, 2009
Οι περιβόητοι κανόνες, με μικρές αλλαγές λόγω μεγέθους :o)

1) ισχύει γεωγραφική σειρά προτεραιότητας,
2) προσπαθήστε να κρατήσετε το βιβλίο μέχρι δυο μήνες,
3) προσπαθήστε να μην χαθεί στο ταχυδρομείο ή κάπου αλλού,
4) δε δανείζουμε το βιβλίο σε εξωσχολικούς,
5) επικοινωνήστε μαζί μου (ή μπορεί να σας προλάβω εγώ) αν ο επόμενος από σας έχει εξαφανιστεί από το BC ή δεν απαντάει στα PM,
5) αν είστε πολύ-πολύ νέοι, κατ' αρχάς συγχαρητήρια, τόπο στα νιάτα, και δεύτερον "θα μπείτε στο τέλος για να σιγουρευτώ πως θα είστε ακόμη εδώ γύρω και δε θα χαθεί το βιβλίο όπως τόσα άλλα" :o)

Journal Entry 3 by apapsa from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Sunday, January 11, 2009
Λίστα (μπορεί να υπάρξουν αλλαγές):

pilcher
eirini1
StrangeEmily
redrighthand
strangergr
sismografos
panost
karjim
ZlatkoGR
efou
quino-salonika
Eva4Eva <--- Το βιβλίο είναι εδώ
nona35 (?)
mari-no (?)
bellivas (?)
...

chrissalatas -ζήτησε να βγει από την λίστα
Monte-Cristo -το διάβασε εν τω μεταξύ
angelhunter (εκτός λίστας, έχει εξαφανιστεί από το BC)
wiii (το ίδιο)

Journal Entry 4 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Tuesday, January 13, 2009
Το βιβλίο από σήμερα είναι στα χέρια μου.

Journal Entry 5 by pilcher from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Friday, January 23, 2009
Το έχω σχεδόν τελειώσει,διαβάζω το παράρτημα τώρα.Αρκετά ενδιαφέρον,χιουμοριστικό σε πολλά σημεία αλλα θέλει συγκέντρωση για να το καταλάβεις(λογικό,ιστορία είναι,όχι άρλεκιν).Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα κι αυτά που ήξερα τα είδα με άλλο μάτι.Στέλνω pm στον επόμενο.

Journal Entry 6 by eirini1 from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Sunday, January 25, 2009
Το πήρα από την pilcher στο meeu up Ιανουαρίου!

Journal Entry 7 by eirini1 from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, June 10, 2009
Τί να γράψω για αυτό το βιβλίο; Με έχει μπερδέψει πάρα πολύ!!
Παρουσιάζει τόσο διαφορετικά κάποια "δεδομένα" ιστορικά γεγονότα που τελικά ξαφνιάζεσαι!!
Από την άλλη δε μιλάμε για κωμικοτραγική ιστορία αλλά για πολιτική ιστορία. Ο συγγραφέας κάνει ξεκάθαρο ποιο πολιτικό κόμμα στηρίζει και γράφει από την πλευρά του συγκεκριμένου κόμματος ακόμα και όταν κρίνει και κατηγορεί κινήσεις. Η προσωπική του άποψη είναι κυρίαρχο στοιχείο του βιβλίου που όπως και να το κάνεις είναι βιβλίο ιστορίας!!
Είναι ένα βιβλίο ιστορίας που διαβάζεται πολύ πιο εύκολα από τα άλλα, έχει ενδιαφέρουσα παρουσίαση γεγονότων και προσώπων, είναι χιουμοριστικό σε αρκετά σημεία, είναι εκνευριστικό σε ακόμα περισσότερα σημεία αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό!!

Journal Entry 8 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Wednesday, June 17, 2009
To παρέλαβα από την eirini1 σε μια δύσκολη στιγμή, όταν μόλις είχε έρθει οδική βοήθεια για να βαλει μπροστα το αμάξι μου...
Το αμάξι πήρε μπρος, να δούμε πότε θα βάλω εγώ μπροστά να το διαβάσω!

Journal Entry 9 by StrangeEmily from Trikala, Trikala Greece on Thursday, August 20, 2009
Αν και δεν τα κατάφερα να το τελειώσω, καθώς κάπου στη μέση του εμφυλίου με βρήκε μια φάση που ήθελα μόνο να λύνω σταυρόλεξα (διακοπές γαρ...) αλλά θα γράψω τη γνώμη μου:

Μπορώ να πω πως με εξέπληξε ευχάριστα αυό το βιβλίο. Η ιστορία είναι πολύ δύσκολο να γραφτεί με τέτοια συντομία και ταυτόχρονα με ένα γλυκόπικρο χιούμορ που προσωπικά απόλαυσα. Έμαθα πράγματα που αγνοούσα, όχι μόνο για την ιστορία μετά το '40 για την οποία είχα μια τελείως νεφελώδη άποψη αλλά και για παλιότερες εποχές, τις οποίες υποτίθεται πως σπούδασα στη Σχολή, όπως π.χ. για την εποχή των Μακεδονικών Αγώνων.

Αν και ο συγγραφέας έχω την εντύπωση ότι ήθελε να γράψει κυρίως για τη μεταπολεμική περίοδο και μάλιστα για τον εμφύλιο, και για τα προγηγούμενα φαίνεται να έχει κάνει αρκετή έρευνα.

Στα μείον: 1) οι παραλληλισμοί με τη σύγχρονη Ελλάδα με κούρασαν κάπως...
2) όταν γράφει κάποιος τόσο συναισθηματικά δεν μπορεί και να μην είναι απόλυτος. Όπως για παράδειγμα ο Καποδίστριας, τον οποίο εκτιμά πολύ ο συγγραφέας, έκανε πολλά καλά για την Ελλάδα δεν ήταν όμως και τόοοοσο υπέροχος! :-)

Στέλνω pm στη redrighthand για να προχωράει το ring, αρκετά το κράτησα εγώ!

Journal Entry 10 by redrighthand on Tuesday, September 01, 2009
Εφτασε σημερα και θα το ξεκινησω οσο πιο γρηγορα μπορω!

Journal Entry 11 by redrighthand on Wednesday, December 23, 2009
Για αρχη, ζητω συγνωμη που το κρατησα τοσο πολυ, αλλα το βιβλιο ειναι ογκωδες και, δυστυχως αν και η ιστορια εινια το χομπυ μου, δεν με τραβουσε καθολου. Δεν ειναι οτι τα γεγονοτα που παρουσιαζε ηταν στρεβλωμενα η λάθος, αλλα μου φάνηκε πως ο συγγραφεας εκανε τέτοιες προσπάθειες να γίνει κωμικός, όπως το απαιτουσε ο τίτλος του βιβλιου, που με κουραζαν τα οσα διαβαζα και με εκνευριζε και σε καποια σημεια η επιλογη του λεξιλογιου, που γινοταν έτσι ωστε να φανει κωμικος. Τουλαχιστον εμαθα καποια παραπανω πραγματα για την ελληνικη ιστορια, που ομολογω οτι δεν ειναι το φορτε μου.

Journal Entry 12 by strangergr from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, January 07, 2010
Μόλις έφτασε στα χέρια μου. Ευχαριστώ redrighthand για την αποστολή!

Journal Entry 13 by strangergr from Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, March 11, 2010
Το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον! Το καθυστέρησα λίγο γιατί χρειάστηκε να το αφήσω για κάνα μήνα και να ασχοληθώ με άλλα πράγματα. Η μνήμη μου δυστυχώς δε με βοηθάει να θυμάμαι τα γεγονότα, μου μένει όμως η αίσθηση του κωμικοτραγικού. Και σαν να καταλαβαίνω καλύτερα που οφείλονται όλα τα ωραία που γίνονται στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό... Κρίμα που φτάνει μόνο μέχρι το '74.

Ευχαριστώ πολύ apapsa!
Ένα πράγμα δεν κατάλαβα: τι σημαίνει το «** από μεταφορά» δίπλα στο nickname μου, αλλά δεν πειράζει.

Είμαι σε επικοινωνία με τη sismografos για να το παραδώσω.

Edit (12/3/10): Παραδόθηκε σήμερα.Journal Entry 14 by sismografos from Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Wednesday, March 31, 2010
Το παρέλαβα προ ημερών καιτο έφτασα σχεδόν στη μέση, όταν εδέησα τελικά να το κάνω κατς. Μέχρι στιγμής μου αρέσει πολύ.

Το έφτασα στα μισά αλλά το έφαγε η μαρμάγκα, λόγω του ότι είχα άλλα τόσα rings και προτίμησα να το αφήσω στη μέση, παρα να μην του δώσω την προσοχή που του αρμόζει.
Μέχρι στιγμής λεει τα πράματα με το όνομα τους, με την απαραίτητη δόση κακιούλας του συγγραφέα, και το καλό είναι ότι εντόπισα μόνο δύο ανακριβιούλες (τουλάστιχον απ'όσα μπορώ να ξέρω). Ελπίζω να το πάρω στο τέλος.

Journal Entry 15 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Friday, July 02, 2010
Έφτασε στα χεράκια μου! :) Ευχαριστώ sismografe!

Journal Entry 16 by panost at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, July 15, 2010
Ιστορία κωμικοτραγική του νεοελληνικού κράτους ή πώς ένας αριστερός συγγραφέας αφηγείται τη σύγχρονη ιστορία μας που η άτιμη επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά!!Μου άρεσε που διάβασα ξανά για κάποια πράματα που θυμόμουν από τη Δέσμη και δε βρήκα μεγάλες διαφορές. Έμαθα πολλά για τον Εμφύλιο και για τις αιτίες του. Γέλασα πικρά με τα απίστευτα παρασκήνια και ανατροπές στην πολιτική σκηνή του τόπου μετεμφυλιακά μέχρι τη Δικτατορία. Παπανδρέου, Παπάγος, Πλαστήρας, Φρειδεφρίκη (μα μέλος της νεολαίας του Χίτλερ; δεν είχα ακούσει και τα καλύτερα γι' αυτήν αλλά μετά από αυτό το βιβλίο...). Είναι απίστευτο το γεγονός ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα τι θα έγραφε ο Ραφαηλίδης; Πόσες ύβρεις και αναθέματα θα έριχνε;Τελικά όντως είμαστε κράτος που εξαρτάται από δάνεια, τα οποία τρώμε φυσικά και ζητάμε κι άλλα κι όλες οι ανατροπές και οι σκευωρίες και οι "επαναστάσεις" γίνονται στο όνομα του χρήματος. Χωρίς να γίνομαι υπέρμαχος του κειμένου και των απόψεων του συγγραφέα (γιατί όταν διαβάζεις Ιστορία πρέπει να έχεις και μια ευρεία σχετικά βιβλιογραφία για να συγκρίνεις και να αντιπαραβάλεις) μπορώ να πω ότι είμαστε χώρα που πάντα θα εξαρτάται από μια μεγάλη δύναμη (αρχικά Αγγλία, Ρωσία, Γαλλία, στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα κι εντεύθεν ΗΠΑ), επομένως "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς". Οι μηχανισμοί που αναλύονται και περιγράφονται στο βιβλίο οδηγούν στις σημερινές συνέπειες της σύγχρονης ελληινκής πραγματικότητας. Ένας είναι ο σκοπός: "φάτε"!!!Έμθα για τον Πολκ, τον Πλουμπίδη και τον Μπελογιάννη, τον Γρίβα και τον Καραμανλή. Έπρεπε να μείνω συγκεντρωμένος όχι για να απομνημονεύσω ή να κατανοήσω βαθύτερα τη ροή των γεγονότων αλλά για να θυμάμαι σημεία-κλειδιά της πλοκής ώστε να μη χάσω την μπάλα. Και τα άτιμα τα γεγονότα και οι ημερομηνίες ξεπηδάνε σαν τα μάραθα!!!Από την άλλη δε μου άρεσαν: αρκετές χυδαίες εκφράσεις (πολύ λαϊκές, π. χ. "της κακιάς ψ... οι τρίχες της φταίν" κλπ.) που ναι γελάς αλλά μην ξεχνάς ότι απευθύνεσαι σε ευρύ κοινό και δεν ξέρεις ποιος θα σε διαβάζει, υπάρχουν εδάφια αρκετά αστεία είτε λόγω των γεγονότων που περιγράφουν είτε των λέξεων που χρησιμοποιούνται κι επομένως θα μπορούσε να παραλειφθεί η βωμολοχία. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η σωρεία τυπογραφικών λαθών που πραγματικά μου έσπασε τα νεύρα. Τουλάχιστον 2-3 σε κάθε μα κάθε σελίδα!!Μα καλά διορθωτής δεν υπάρχει;Επιμελητής; Και μου αρέσει που αυτό που διάβασα ήταν ανατύπωση. Πραγματικά δε θα ήθελα να πέσει στα χέρια μου η πρώτη έκδοση, ούτε καν το τυπογραφικό δοκίμιο!!Επίσης θεωρώ άσχετο και καθόλου συμπλέον με την ιδέα και το κείμενο το εκτενές κείμενο στο τέλος που σχολιάζει το έργο του Κακλαμάνη "Η Ελλάς ως κράτος δικαίου". Ούτε το βιβλίο μας παρουσιάζει, ούτε μας εξηγεί γιατί διάλεξε το συγκεκριμένο έργο να σχολιάσει ούτε τίποτα. Αυτό το τμήμα του βιβλίου το παρέλειψα. Άλλη σημαντική παράλειψη η έλλειψη βιβλιογραφίας. Αναφέρει κάποια βιβλία μέσα στο κείμενο αλλά φίρδην μίγδην. Μια τέτοια έρευνα απαιτεί την ύπαρξη οργανωμένης βιβλιογραφίας κι όχι μια απλή αναφορά "πού βρήκα το τάδε χωρίο που εξυπηρετεί την καλύτερη κατανόηση του κειμένου μου". Ευτυχώς οι παραπομπές είναι λίγες, γιατί αν έβαζε περισσότερα χωρία από τις πηγές, θα έχανε το ύφος του και το "ξεκούραστο" στιλ που μας συντροφεύει στη νεότερη ελληνική Ιστορία. Σε γενικές γραμμές αρκετά καλό βιβλίο για να μάθεις πέντε πράματα για τη σημερινή μας κατάσταση και σε κάποια σημεία λόγω της γραφής διασκεδαστικό.

Journal Entry 17 by panost at -- Somewhere in town in Athens - Αθήνα, Attica Greece on Thursday, July 22, 2010

Released 10 yrs ago (7/22/2010 UTC) at -- Somewhere in town in Athens - Αθήνα, Attica Greece

WILD RELEASE NOTES:

Θα το δώσω στον karjim στη μηνιαία μας συνάντηση στο Ρούστερς.

Journal Entry 18 by karjim at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, July 26, 2010
O karjim το έλαβε στα χέρια του και ελπίζει οι διακοπές του να φτάσουν για τα τρία ring (χοντρά) που έχει ήδη μαζέψει... Ευχαριστώ apapsa & panost και καλό καλοκαίρι!

Journal Entry 19 by karjim at Kallithea - Καλλιθέα, Attica Greece on Thursday, August 12, 2010
δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία ιστορίας (από μόνος μου). παρόλα αυτά αισθάνθηκα καλά που τα περισσότερα γεγονότα μέχρι και τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο τα ήξερα . Πλάκα έχει να διαβάζεις την ιστορία από έναν έξυπνο άνμθρωπο απροσχημάτιστα πολιτικοποιημένο και με σαφή θέση. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κάποια πράγματα δεν αναφέρθηκαν ενώ αντιθέτως άλλα αναφέρθηκαν εξουθενωτικά. Εξάλλου οι αριστεροί έχουν να λένε ότι η "επίσημη ιστορ'ία" έχει αποκρύψει πράγματα οπότε δεν πειράζει να τα μάθουμε από κάποιον αριστερό και από τη δική του πλευρά . Ευχαριστώ παιδιά. Ο επόμενος από σεπτέμβρη...

Journal Entry 20 by karjim at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Tuesday, September 07, 2010

Released 10 yrs ago (9/7/2010 UTC) at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Έφυγε συστημένο για efou...

Journal Entry 21 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Wednesday, September 08, 2010
και ναι είναι στα χέρια μου! ευχαριστώ!!
επειδή έχω κι άλλο μεγαλούτσικο ρινγκ αυτή τη στιγμή, θα το διαβάσει πρώτα ο Ζλάτκο και μετά θα το πάρω εγώ!

Journal Entry 22 by ZlatkoGR at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Sunday, December 19, 2010
Που λες, αυτό το βιβλίο το είχα εγώ από το Σεπτέμβρη. Στην αρχή, διάβαζα ένα άλλο ring. Και ούτε catch ούτε τίποτα. Nada. Μετά, μου πήρε 2 μήνες να το διαβάσω.

Όχι πως φταίει το βιβλίο, όχι. Μια χαρά ήταν, αν και τον Ραφαηλίδη δε θα τον έκαμνα παρέα, μου φαίνεται σπαστικός. Τύπου "θα σου πω 500 φορές τα ίδια πράγματα, για να τα εμπεδώσεις". Καλό αλλά με εντελώς υποκειμενική και αριστερή θεώρηση των ιστορικών γεγονότων. Φωτίζει πράγματα που δε δίνουν βάρος άλλοι και το αντίθετο, περνάει στα γρήγορα άλλες πτυχές της ελληνικής ιστορίας.

Εν πάσει περιπτώσει, δε με βρήκε σε καλή στιγμή τούτο το ring, αλλά δε το μετάνιωσα που δεν το παράτησα. Επιστρέφεται στην efou για να το τελειώσει και προχωρήσει. Συγγνώμη για την καθυστέρηση.

Journal Entry 23 by efou at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, May 12, 2011
Λοιπόν, έχω αυτό το βιβλίο απ'όταν το τελείωσε ο Ζλάτκο, δηλαδή από το Δεκέμβρη.
Το ξεκίνησα τότε αλλά μου πήρε πολύύύ καιρό να το τελειώσω γιατί όπως και να το'κανεις ιστορία είναι, δεν είναι παίξε γέλασε.Χίλια συγγνώμη από τους επόμενους για τη μεγάλη καθυστέρηση...

Ραφαηλίδη έχω διαβάσει γενικά οπότε ήξερα το ύφος του και το ήθος του ας πούμε.
Συμφωνώ με τους προηγούμενους ότι η πολιτική του θέση είναι σαφέστατη και αυτήν την οπτική περίμενα να δω έτσι κι αλλιώς. Γενικά χάρηκα που το διάβασα και μου είδα κάποια πράγματα διαφορετικά απ' ό,τι μας παρουσιάζονται συνήθως. Φυσικά ενστάσεις υπάρχουν, αλλά είπαμε δεν υπάρχει αντικειμενική ιστορία. Πάντως είναι από τα βιβλία που θα ήθελα να έχω στη βιβλιοθήκη μου και να ανατρέχω κατά καιρούς. Κάποια από τα πράγματα που λέει σε διάφορα σημεία ο Ραφαηλίδης είναι πραγματικά προφητικά ή θα μπορούσαν να ειπωθούν και για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας μας...

Κι ένα ωραίο quote: "δημοκρατία είναι το κυβερνητικό σύστημα κατά το οποίο εσύ επιλέγεις αυτόν που θέλεις να σε 'πηδήξει' και δικτατορία εκείνο κατά το οποίο σε 'πηδούν΄μόνο με βιασμό"...

Ευχαριστώ και πάλι και συγγνώμη για την καθυστέρηση, θα το δώσω άμεσα στον quino.

Κατσ!

Journal Entry 25 by Eva4Eva at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Thursday, September 22, 2011
Το παρέλαβα σήμερα! Διάβασα κλεφτά στο λεωφορείο τις πρώτες 4-5 σελίδες κι ανυπομονώ να το συνεχίσω, γιατί το ύφος της περιγραφής των γεγονότων με διασκέδασε ιδιαίτερα! :)

Journal Entry 26 by Eva4Eva at Trilofos - Τρίλοφος, Thessaloniki Greece on Tuesday, December 13, 2011
Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο... Καθυστέρησα πολύ την ανάγνωσή του και ζητώ συγγνώμη! Ομολογουμένως δεν είναι μεγαλύτερο απ' τα περισσότερα βιβλία που διαβάζω, ήταν όμως περιεκτικότερο. Σίγουρα ο συγγραφέας δεν παρουσιάζει «αντικειμενικά» τα όσα περιγράφει, και νομίζω ότι δεν ήταν κι αυτός ο σκοπός του. Παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική και ερμηνεία απ' αυτές που έχουμε συνηθίσει όσοι από εμάς έχουν διαβάσει ιστορία μέσα από σχολικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα. Επίσης νομίζω ηθελημένα προκαλεί αρκετές φορές, κυρίως με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί.

Βγαίνω προς αναζήτηση του Monte Cristo προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του και ζητώ συγγνώμη και πάλι για την καθυστέρηση!!!

Journal Entry 27 by Eva4Eva at Athens - Αθήνα, Attica Greece on Monday, September 03, 2012

Released 8 yrs ago (9/2/2012 UTC) at Athens - Αθήνα, Attica Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι το βιβλίο έχει ξεκινήσει επιτέλους το ταξίδι του γυρισμού του! Το έδωσα χτες στη MafaldaQ, η οποία με την πρώτη ευκαιρία θα το δώσει στον a1pha κι αυτός θα το παραδώσει στη... μαμά του! :) Καλό ταξίδι, βιβλιαράκι, και συγγνώμη που καθυστέρησα τόσο πολύ να σε στείλω πίσω!... :(

Journal Entry 28 by mafaldaQ at Thessaloniki - Θεσσαλονίκη, Thessaloniki Greece on Monday, September 03, 2012
Κάνει μια μικρή στάση εδώ και με την πρώτη ευκαιρία κατεβαίνει Αθήνα!

Journal Entry 29 by a1pha at Ilioupoli - Ηλιούπολη, Attica Greece on Monday, September 17, 2012
Κι εκεί που δεν το περιμένεις, βρίσκεσαι μ' ένα βιβλίο στο χέρι. Πες το ταχυδρόμος, πες το μεσάζοντας... Και πώς να αντέξεις τόσα χρόνια νεοελληνικού κράτους στην πλάτη!

Journal Entry 30 by karry at Chania - Χανιά, Chania Greece on Wednesday, September 19, 2012
Έχω ακούσει πολλά γι' αυτό το βιβλίο και γι' αυτό θα το κρατήσω για λίγο...

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.