contrapunt

by Anna Enquist | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by wingoehoeboeroewing of Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on 1/4/2009
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
12 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, January 04, 2009
van de zijflap:
'hangend over een grote tafel en bevangen door een grimmige eenzaamheid bestudeert een vrouw de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach. Ze doet dat met de rug naar de toekomst, de blik gericht op wat geweest is. Soms staat ze op om plaats te nemen aan de vleugel en een variatie te gaan spelen. Maar de pianostudie lijkt voor de vrouw allereerst een verdovend middel. Langzaam maar zeker, variatie na variatie, ontvouwt zich het landschap van haar verleden zoals zij dat voor zich ziet. Dat levert een allerminst chronologisch beeld op. Op de voorgrond treedt echter voortdurend een gezin: een vrouw (die zij zelf is), een man, een dochter en een zoon - in verschillende levensstadia. Momenten van geluk en pijn, van vrolijkheid en razernij, van onbekommerdheid en zorg wisselen elkaar in snel tempo af. Zo is het leven. Maar onder al dat onvermijdelijke existeren resoneert van meet af aan iets; aanvankelijk ternauwernood waarneembaar maar gaandeweg dringt een verontrustende ondertoon zich in toenemende mate aan ons op. Een onstuitbare melodie als een aanzwellend noodlot dat alles overstemt en essentieel is'
tijdens het lezen van dit boek beluisterde ik de Goldbergvariaties en dat maakte het volgens mij nog mooier en beklemmender. Ik heb er in elk geval erg van genoten.
ik ga het boek samen met de muziek (in de uitvoering van Glenn Gould uit 1981) ringen.

Journal Entry 2 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Sunday, January 04, 2009
ringvolgorde:
hoisvolbuukskes
mieke
rroos
AnnevO
a3ana
monalisaa
AylaMay
TanteTil
Just-Mir
sonje
MarieBox
weer thuis

Journal Entry 3 by wingoehoeboeroewing at Best, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, January 10, 2009

Released 9 yrs ago (1/11/2009 UTC) at Best, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

gaat mee naar de nieuwaarsmeeting om daar doorgegeven te worden aan hoisvolbuukskes. Kortom: de ring is van start gegaan. Veel lees- en luisterplezier allemaal. Bij het afluisteren van de cd bleken er overigens 2 rare einden van variaties te zijn. Excuses hiervoor. Het was al te laat om 'm nog eens te kopiëren.

Journal Entry 4 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Sunday, January 11, 2009
Het ringboek is nu veilig in het Brabantse aangekomen.
Ik zal het boek z.s.m. lezen, daarna gaat het even naar (niet BookCrosser, maar leesverslaafde) Mieke.
Dank voor het supersnelle koerieren!

Journal Entry 5 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, January 17, 2009
Potje thee gezet, c.d. in de lade geschoven, boek opengeslagen en gaan lezen. Wat een overweldigend begin en wat een overrompelend eind. Ik heb genoten van de eerste tot en met de laatste letter, en de ogen hielden het niet droog van ontroering.
Prachtig geschreven boek, alles klopt de herinneringen en de gedachtespinsels rondom de variaties. Soms zit je zelfs een hoofdstuk te lezen dat net aansluit met de variatie gespeeld door Gould.
Boek nog niet uit, c.d. afgelopen en natuurlijk weer op replay gezet!
Vanmiddag het boek met c.d. naar Mieke gebracht. Vrijdag komt ze het weer brengen en dan gaat het boek weer op reis.
Bedankt voor deze schitterende ring Oehoeboeroe...ik overweeg echter om toch zelf maar een exemplaar aan te schaffen, want dit is echt een verhaal dat je wil herlezen.


Journal Entry 6 by wingHoisvolbuukskeswing from Helmond, Noord-Brabant Netherlands on Friday, January 23, 2009
En Mieke heeft het boek ook (twee keer!) uit.
Eerst genoten van het boek met c.d., daarna hoofdstuk, voor hoofdstuk en variatie voor variatie gelezen en beluisterd.
Een prachtig, aangrijpend boek!
Ik ga rroos een p.m. sturen of het boek bij haar welkom is.
Ook namens Mieke heel erg bedankt voor dit geweldige boek oehoeboeroe.

Journal Entry 7 by wingHoisvolbuukskeswing at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Tuesday, January 27, 2009

Released 9 yrs ago (1/27/2009 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Contrapunt zojuist gebracht naar het postkantoortje bij mij op de hoek....
En nu maar hopen dat het boek ook op de shortlist van de Librisprijs mag komen!

Journal Entry 8 by rroos from Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, January 28, 2009
Vandaag ontvangen, bedankt hoisvolbuukskes! Ik kijk er uit om heerlijk te ontspannen met dit boek en de muziek erbij. Erg fijn!

Ik vond het een heerlijk boek om te lezen, heb ook zo veel mogelijk onder begeleiding van de muziek gelezen en daar moest ik in het begin wel even aan wennen. Ik vond het een heel eerlijk, ontroerend verhaal. Bedankt voor het ringen!

Edit 18-3 Het boek gaat vandaag door richting AnnevO

Journal Entry 9 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, March 21, 2009
Het boek was gisteren al aangekomen, maar ik zag het vandaag pas. De CD staat al aan (en is meteen geïmporteerd in iTunes, zodat ik ook onderweg kan lezen en luisteren tegelijk).

Journal Entry 10 by AnnevO from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Monday, April 06, 2009
Ik weet het niet zo goed met dit boek (en deze schrijfster). Ik heb wel heel veel met Bach, maar weinig met Enquist. De koppeling van de emoties die de variaties oproepen met het verleden begrijp ik wel, maar vond ik soms erg gezocht. Het schrijven van dit boek en het studeren op de Goldbergvariaties is, denk ik, voor Enquist heel belangrijk geweest om de dood van haar dochter een plaats te kunnen geven. Daardoor werd het boek voor mijn smaak soms te voyeuristisch en autobiografisch. De meer muziekhistorische en muziektheoretische stukken spraken mij wel heel erg aan. Ik ben blij dat ik dit boek gelezen heb en vond het zeker een goed boek, maar ik zal niet snel weer iets van Enquist lezen.

Journal Entry 11 by AnnevO at Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Monday, April 06, 2009

Released 9 yrs ago (4/6/2009 UTC) at Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Dit boek gaat, via het postkantoor, naar a3ana.

Journal Entry 12 by a3ana from Weert, Limburg Netherlands on Wednesday, April 15, 2009
Vorige week al gekomen met de post, maar steeds vergeten dat te melden....
Het moet nog even op de stapel!

Journal Entry 13 by a3ana from Weert, Limburg Netherlands on Monday, May 04, 2009
Aanvankelijk was ik onder de indruk van de strakke compositie van het boek, de minitieuze beschrijving van de stukken van Bach en de wijze waarop deze het stramien vormden voor het verhaal van de vrouw en haar dochter. Gaandeweg echter, begon het te vervelen en uiteindelijk zelfs te irriteren. De personen wilden maar niet tot leven komen voor mij. Het bleek een knap gecomponeerd, maar weinig levend verhaal.

Evengoed bedankt voor het ringen, oehoeboeroe!

Het boek mag naar monalisaa, zodra ik haar adres heb.

Journal Entry 14 by wingOBCZ-Schlemmerwing from Den Haag, Zuid-Holland Netherlands on Friday, May 08, 2009
Gisteren kwam het boek bij mij aan. Ik ben er erg benieuwd naar, maar ben eerst nog even in iets anders bezig. Ga in ieder geval wel alvast de muziek opzetten zo dadelijk :-)

Edit: oeps, verkeerd ingelogd. "Ik" ben hier natuurlijk monalisaa...

Journal Entry 15 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, June 02, 2009
En nu kom ik erachter dat ik toch ook nog een 'vangstmelding' moet doen onder m'n eigen naam, anders kan ik geen JE toevoegen. Bij deze dus.

Let op als je het boek nog niet gelezen hebt: hieronder staat wel iets van een verklapper!

Inmiddels heb ik het boek uit, en ik heb ervan genoten. In het begin schrok ik even terug: de toon deed me denken aan die van De thuiskomst (een boek van Enquist over de vrouw van ontdekkingsreiziger James Cook), en dat boek heb ik niet uitgelezen omdat ik het teveel navelstaarderig gejeremieer vond. Maar aan dat euvel lijdt naar mijn mening in Contrapunt alleen het eerste hoofdstuk. Daarna gaat het boek nog maar deels over de moeite die de moeder heeft met het verwerken van de dood van haar dochter, en grotendeels over herinneringen aan die dochter (die overkomt als een leuke meid) die bij de moeder worden opgeroepen door de Goldbergvariaties. Enquist beschrijft per variatie een herinnering die qua structuur (verhouding tussen de personen die bij de herinnerde gebeurtenis betrokken zijn) overeenkomt met haar interpretatie van de betrokken variatie. Mooie vorm! En wat ze schrijft over de muziek (welke emoties die bij haar oproept, maar ook welke problemen ze tegenkomt bij het spelen) vond ik erg interessant. Ik heb de cd dus op m'n mp3-spelertje gezet en dat op 'repeat one' gezet, zodat ik bij elk hoofdstuk alleen de variatie hoorde waar het over ging. Daarbij kon ik ondanks m'n beperkte kennis van het notenschrift meestal het stukje partituur waarmee de hoofdstukken beginnen wel begrijpen, wat een beetje extra inzicht gaf in de structuur van de muziek (ik vond het bijna jammer dat niet de hele partituur in het boek zat, terwijl ik voorheen nooit snapte waarom iemand de partituur van een stuk zou willen lezen, anders dan om het stuk te spelen ;-)).
Verder vond ik het eind van het boek behoorlijk shocking, waar het gaat over de doodsoorzaak van de dochter. Met terugwerkende kracht vond ik het 'gejeremieer' van de moeder uit het begin van het boek begrijpelijk en vergeeflijk, want wat is het erg om je kind op zo'n manier te verliezen.

Enorm bedankt voor het ringen van dit boek, oehoeboeroe!
Ik ga het adres van MarieBox opvragen zodat het boek verder op reis kan.

Journal Entry 16 by monalisaa from Rijswijk (ZH), Zuid-Holland Netherlands on Sunday, June 07, 2009
MarieBox wilde even overgeslagen worden, dus het boek gaat morgen op weg naar AylaMay.
Nogmaals bedankt voor het ringen, oehoeboeroe!

Journal Entry 17 by wingAylaMeywing from Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, June 10, 2009
Vandaag met de post binnengekregen. Ik ben erg benieuwd naar de woord-muziek combinatie. Bedankt voor de mooie kaart MonaLisaa en bedankt voor het ringen oehoeboeroe.

~~~
Saterday 13 June:

Even melden dat ik er maar moeilijk in lijk te komen. De muziek niet, die staat als een huis en leeft, maar de woorden raken me nog niet. Ik kan niet goed uitleggen hoe het komt en ik geef het nog niet op want ik ben pas aanbeland bij de 3de variatie.

Journal Entry 18 by wingAylaMeywing from Utrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, June 17, 2009
Pfff. Uit. Het was voor mij een zware worsteling. Ik heb niet opgegeven maar me erdoorheen geworsteld. Zoals al gezegd viel het begin me al zwaar. De muziek leeft wel voor mij, daar voel ik emoties in. De woorden daarentegen bleven koud, afstandelijk. Op de helft van het boek ging het wat makkelijker. Leken de variaties synchroon te gaan lopen met de vertelling en de delen van de vertelling kwamen ook meer in elkaars spoor. Maar dat verdween ook weer. De tekst blijft voor mij tekst raar genoeg. Nergens grijpbaar, bijna niet herkenbaar. Misschien door de vertelmethode; de vrouw, de moeder, de dochter...het blijven geesten voor me. Een vreemde ervaring.

Desalnietemin bedankt voor het ringen. Ook teleurstellende ervaringen met boeken zijn heel leerzaam. Hij gaat morgen op de post naar TanteTil.

Journal Entry 19 by wingAylaMeywing at In the post, A little surprise! -- Controlled Releases on Thursday, June 18, 2009

Released 9 yrs ago (6/18/2009 UTC) at In the post, A little surprise! -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vandaag op de post gedaan naar TanteTil.

Journal Entry 20 by TanteTil from Rotterdam, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, June 20, 2009
Boek en cd kwamen gisteren met de post.
Leuk kaartje, AylaMey. Succes met het bedenken wat je van dit boek vond.

Het zal even duren voordat ik het boek ga lezen, want er ligt nog een stapeltje boeken op me te wachten.

29 september:
Ik was het boek helemaal vergeten. Het lag onderop een grote stapel. Na een reminder van Oehoeboeroe heb ik net een PM gestuurd naar Just-mir.
Sorry!

Journal Entry 21 by Just-Mir from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Saturday, October 03, 2009
Het boek is veilig bij me aangekomen. Het duurt eventjes voor ik eraan toe kom, maar ik ben heel erg benieuwd, dus ik ga er gauw in beginnen.

Bedankt voor het ringen en het versturen!

Journal Entry 22 by Just-Mir from Tilburg, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, November 05, 2009
Ik heb het even op mijn heupen. Ik kwam ongeveer halverwege in het boek en toen bleven er ringboeken binnenstromen en moest ik beginnen met schrijven voor NaNoWriMo.
Ik ben wel heel erg van de muziek van Bach. De bijgevoegde cd vond ik dan ook echt heel erg mooi.
Het boek vond ik heel mooi, maar het ging voor mij allemaal een beetje te langzaam.

Ik ga hem vandaag op de bus doen naar Sonje.


Journal Entry 23 by Sonje from Maastricht, Limburg Netherlands on Friday, November 06, 2009
Vandaag werd ik verrast door de komst van dit boek; Dank voor het opsturen Just-Mir! Ik ben heel erg benieuwd, de muziek ken ik wel, en van het boek gehoord...

Journal Entry 24 by Sonje from Maastricht, Limburg Netherlands on Wednesday, February 03, 2010
En het is uit! Ik vond het prachtig! Je voelt de hele tijd dat er iets niet goed zit, maar als dan uit de doeken wordt gedaan wat er precies is gebeurd, heel mooi. Ook vond ik sommige gedachten van de dochter heel erg herkenbaar, ik heb ook van die perioden dat het al zoveel moeite kost om je leven perfect te leven, hoe kun je dan ook nog je huis schoonhouden? Ik vond het zo grappig dat iemand dat onder woorden bracht! En ik heb jaren heel veel piano gespeeld, vond dan ook de stukken over de muziek zelf prachtig, ik wilde steeds naar de piano rennen en het gaan spelen, maar weet dat ik dat nu niet meer kan (te lang te weinig gespeeld). Ik vond de bladmuziek boven aan elk hoofdstuk erg fijn, zo wist ik weer even om welke variatie het hier ging. Al is Bach niet mijn favoriete componist (ik moest elk jaar verplicht een Bach uitvoeren voor examen en had er echt een hekel aan, nu dat niet meer hoeft waardeer ik hem vreemd genoeg meer en blijken juist die stukken rotsvast in mijn vingers te zitten), ik vind dit een zeer geslaagd boek waarin de liefde voor de muziek prachtig vorm wordt gegeven.

Edit: oeps, te snel, ik drukte enter en hij werd al gepost. Ik wilde nog vermelden dat ik Mariebox heb gePMd of het boek welkom is, en Oehoeboeroe heel hartelijk bedanken voor deze mooie ring!

Journal Entry 25 by MarieBox from Lambertschaag, Noord-Holland Netherlands on Thursday, February 11, 2010
Het boek en cd zijn in goede orde aangekomen !
Bedankt voor het opsturen Sonje !

Er is nog ca. anderhalf boek te lezen voordat het aan de beurt is maar ik ben wel erg benieuwd !!

Journal Entry 26 by MarieBox from Lambertschaag, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, March 02, 2010
Helaas ik kom er niet helemaal doorheen.
Ik kom de stukken over de muziek niet door en merkte dat ik die het liefst oversloeg.
Ik ben een mens die geniet van muziek, kunst e.d. zonder de uitleg als je snapt wat ik bedoel......
Ik ga de ringstarter Oehoeboeroe een PM sturen of het boek naar huis kan komen.

Journal Entry 27 by MarieBox at Post Office, Bookring -- Controlled Releases on Thursday, March 04, 2010

Released 8 yrs ago (3/4/2010 UTC) at Post Office, Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Contrapunt zet er een punt achter en gaat naar huis om even lekker uit te rusten ;-)

Bedankt Oehoeboeroe voor het ringen

Op de post

Journal Entry 28 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, March 05, 2010
en toen was het weer thuis. Dank voor het lezen allemaal. Binnenkort nog maar eens lezen en luisteren denk ik. En dan mag het in de kast.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.