Juuson linjat on jumissa

by Kaarle Hirvonen | Literature & Fiction |
ISBN: Global Overview for this book
Registered by pooca of Hanko, Uusimaa / Nyland Finland on 11/15/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
7 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by pooca from Hanko, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, November 15, 2008
"Tämä ei ole mikään tavallinen seikkailukirja", näin sanoo takakannen alkuteksti. Mahtaa olla linjat tosi jumissa!!

Journal Entry 2 by pikku-kissa from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, December 10, 2008
Ei tämän nimistä kirjaa voinut yksinkertaisesti jättää miitissä pöydälle. :D

Journal Entry 3 by pikku-kissa from Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 09, 2009
Tämä oli kyllä oikeasti hyvä (harmi vaan että just kriittisestä kohdasta oli tipahtanut yksi sivu pois). :) En ollutkaan lukenut vähään aikaan kunnon poikien seikkailukirjoja.... Tarinassa siis liikuttiin sota-aikana säätämässä lennätin- ja puhelinlinjoja, ei ole kovin tavallinen aihe ja hyvä niin. Tarjoan varmaan miitissä tätä.

Journal Entry 4 by Annelis from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 09, 2009
Tästä kirjasta en ole edes kuullut aikaisemmin. Taas löytyi sellaista mitä ei tiennyt olevan olemassakaan! Kiitos kirjasta, kierrättäjät!

Takakansi:

POIKlEN SININEN SARJA 10

Kaarle Hirvonen

JUUSON LINJAT ON JUMISSA

Tämä ei ole mikään tavallinen seikkailukirja, sillä se kertoo hughesista, joka luetaan "juuso", ja itse Juuso Jaarikasta, joka ei myöskään ole mikään joukonjatko, vaan viestimies Jumalan armosta ja miesten mies muutenkin. Nuori serkkupoika, vielä pieni mutta sisukas "siimahäntä" ja "tolppa-apina", adjutanttinaan piti Juuso omalla alueellaan linjat selvinä. Kerran kyllä näyttivät kummankin "Juuson" linjat menneen vihollisen kierouden, väärinkäsitysten ja muun kataluuden takia pahan kerran "jumiin", mutta siksipä tämä kirja onkin kirjoitettu, että kaikki saisivat tietää, millä loistotempauksilla linjat kuin linjat pantiin taas "jamaan" ja miten Juusosta tuli elinkautinen linjatarkastaja.

KANSAN KIRJA

Toinen painos 1945
142 sivua


Journal Entry 5 by Annelis at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 07, 2011
Ajankuvana oikein erinomainen seikkailutarina oli tämä kirja. Tästä aiheesta en ole ennen nuortenkirjaa tai poikien seikkailutarinaa lukenutkaan! No, yksi lehti puuttui, mutta onneksi se ei ollut kirjan viimeinen ja osan puuttuneista tapahtumista saattoi päätellä jatkosta.

This is my # 6 (100) in
"REDUCE MOUNT TBR 2011" Challenge arranged by DoveiLibri.

Journal Entry 6 by Annelis at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 08, 2011

Released 10 yrs ago (1/8/2011 UTC) at Kerava, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Posted to a fellow bookcrosser.
Happy reading!

This is my # 2 in
"KEEP THEM MOVING 2011" Challenge arranged by Booklady331.

Journal Entry 7 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Tuesday, January 11, 2011
Aivan hirmuisen iso kiitos tästä. Ja kiitos myös ihanasta kortista!

Minun jälkeeni kirja menee Savottarelle, mutta vasta kesällä, kun hän palaa kotiin.

Journal Entry 8 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Sunday, February 27, 2011
Vau mikä kirja. Rakkautta, sotaa ja sähellystä. Juuri sellaista leppoista menoa, välillä vauhdikkaampaa. Vaikka tekniikasta en tiedä ja välillä meni juttu yli hilseen, niin kyllä tämä silti mahtava lukukokemus oli.

Ja koska Savotar on nyt muilla mailla niin laitetaan kirja menemään muille ennen Savotarta. Ei tällaista kirjaa voi jättää lähettämättä...

Journal Entry 9 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 01, 2011
Oih. arjamaaria, tämähän on aivan mahtavaa. KIITOS!!! Muistan himoinneeni tätä kirjaa, kun Annelis tarjosi sitä HEP-ketjussa. Sinä ja Savotar vain olitte vikkelämpiä. Tässähän kävi paremmin kuin hyvin; sain kirjan luettavakseni ihan heppaamatta. :)

Lukaisin jo kaksi ensimmäistä lukua, enkä millään malttaisi odottaa jatkoa. Huomasin päiväkirjamerkinnöistä, että kirjasta puuttuu yksi lehti, joten taidan lainata kirjaston varastokappaleen (Metsosta pitäisi onneksi löytymän yksi) ja kopioida puuttuvat sivut.
Kun Savotar kerran tonkii Prahan arkistoja koko kevään, taidan kysäistä isältä, haluaisiko hän tutustua Juuson linjoihin ennen kuin kirja matkaa Turkuun.
Olen tosi, tosi iloinen. Korttikin sopii kirjan aihepiiriin kuin anteliaisuus ja ystävällisyys porilaiskrossaajille. Samalla tavoin se on nakutettu.

Lisäys 4.3.11. Vihdoin sain skannattua kortin (ja se kannattaa muuten klikkaamalla suurentaa). Laitetaan nyt tähän takapuolella olevat selityksetkin.
Messerschmit Bf 109 G-1. -2, -6, -8, -10
Käytössä kpl: 162
Vuosina 1943—54
Alkuperämaa: Saksa
Käyttötarkoitus: 1-paikk. hävittäjäkone
Ilmav. tunnus: G-2 MT-201-248, G-6 MT-401-430, G-8 MT-462, 474, 483, G-10 MT-431-461, 463-473, 475-482. 484-514
Protot. 1935. Käytössä jatkos. LeLv. 34, 24, 28, 30. 1945—54 HLeLv 23, 31, 33, 11

Heh. Kokeus on osoittanut, että ellen kirjaa moisia triaalitietoja (no minulle!) muistiin, minä vielä joskus tarvitsen niitä — ja sitten aikaisempi huolettomuus kaduttaa.

Journal Entry 10 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 04, 2011
Voi r-rjutto, mikä kirja! Linjakkaan sähköinen tarina, josta ei jännitettä, kipinää eikä edes voimavirtaa puutu. MUTTA. Tunnen itseni vallan vaihtovirtaseksi, sillä tuo lukemisen aikana muotoutunut määritelmäni kirjasta ei suinkaan jäänyt päällimmäiseksi. Paikkansa se pitää edelleen, mutta on tässä kertomuksessa muutakin.
Sähköönhän pitää aina suhtautua vakavasti. Ja kaunokirjallinenkin teos pitäisi lukea kontekstissaan, omaa aikaansa ja kulttuuriaan vasten. Pyrin tekemään niin, ja yritys synnytti minussa jonkinlaisen Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde -ilmiön.
Nuortenkirjan — ainakin sellaisen, joka on ilmestynyt ennen 1980—90-lukua — yksi tarkoitushan on antaa jonkinlainen opetus, ohjeistaa lukijaansa elämää varten. Tavoite koskee yhtä hyvin poika- kuin tyttökirjojakin, vaikka opetukset tietysti vaihtuvat vähän genren mukaan.
Entä mitä Juuson linjat sitten opettaa? Työn kunnioitusta ja ahkeruutta, se on selvä. Työtä ja asiantuntijuutta se arvottaa todella korkealle. Raskas työ vaatii raskaat huvit Juuson taitavien ja työlleen antautuneiden alaisten mielestä. Niinpä miehinen työryhmä käyttäytyy sen verran railakkaasti, ettei porukkaa voi pitää edes Puolustusvoimien palveluksessa, mutta ei heitä esimerkiksi rintamallekaan lähetetä — eihän nyt eksperttejä. Äijät siis ryyppäävät ja rälläävät siviileissä sota-aikanakin. No, Juuso-pomo sentään on kohtuullisen raitis (vaikkei konjakkia voikaan vastustaa), niin että en minä nyt sitä osaa kirjasta niin hirveästi kauhistele, vaikka tietty moraalittomuus viinaosastoonkin liittyy.
Poikakirjalla on kasvatustavoite; kasvattaa pojista kunnon miehiä omaan yhteiskuntaansa. Jorman esimerkki on Juuso, rehellinen, ahkera, työssään poikkeuksellisen pätevä ja kaikin puolin kunnollinen suomalainen mies. Äijä, jonka kielenkäyttökin on siistiä toisin kuin alaisten jutut. Vaan minkälainen on se yhteiskunta, jota rakentamaan Juuso nuoria lukijoitaan kasvattaa? Miehinen, työteliäs ja isänmaallinen totta kai. Niitä ominaisuuksia ja asiantuntijuutta siinä määrin arvostava, että hyvä työmies voi käyttäytyä kuin sika pellossa. Se yhteiskunta on väkivaltainen ja minun mittapuuni mukaan muutenkin moraaliton. Esimerkki? Kun yksi Juuson työryhmäläisistä törttöilee ratissa humalapäissään niin, että työkaveri ottaa ja heittää henkensä, asiasta tietävä Juuso ei vahingossakaan vihjaa kuolemantuottamuksen syystä poliisille. Ehei; eihän työmiestä sillä henkiin herätetä. Sen sijaan hän ottaa ja hakkaa syyllisen — mutta jättää tämän kuitenkin mitä ilmeisimmin työkuntoiseksi. Eikä Juuso mitenkään ainutlaatuinen suhtautumisessaan ole. Yhteiskoulun rehtori kykenee vaivoin salaamaan hymyään nähtyään kahden välejään selvitelleen tappelupukarin naamat. Ammattikasvattajana ja virkansa puolesta hänen pitää toki pitää pojille pieni puhe, mutta empatiaa hän siihen lähinnä lataa. ”Rehtori on viisas mies”, kirjailija toteaa. — Jorma oli 30-luvun lapsia, kirjan lukijat luultavasti suurin piirein samanikäisiä tai sitten jonkin verran nuorempia. Ja minkälaisia isiä ja aviomiehiä te luulette heistä tulleen, miten kuvittelette heidän kasvattaneen omia kersojaan? Mistä kummasta ne viideltä saunaan ja kuudelta putkaan -miehet oikein syntyivät? Ne, joiden vaimo nyyhkii nyrkin ja hellan välissä ja lapset piiskattiin hiljaisiksi, ne jotka selvittivät keskinäiset välinsä nyrkeillä puhuen? Sellaisiako miehiä Kaarle Hirvonen halusi kasvattaa?
Tulipahan jupistua. Kovin tyypillinen genrensä edustaja Juuso ei muutenkaan ole; siinä missä Juusolla (kirjoitetaan Hughes) on Morsian (—— ——— .— . ... .), on Jorman Juuso-serkulla Sirkkansa (vai mikä hänen nimensä nyt olikaan). Kirjan naiskuva on ohut ja lievästi sanoen omituinen kuten koko romanssikin, mutta poikakirjastahan tässä on kyse. Eivätkä tytöt/naiset ja romantiikka yleensä kuulu tyylilajiin. Hauskaa, että Juuson linjat teki poikkeuksen.
Kaiken kaikkiaan kuitenkin pidin kirjasta; se oli oikeasti jännittävä ja sekä hyvässä että pahassa erilainen kuin muut lukemani poikakirjat. Kiitos tästä lukukokemuksesta, arjamaaria & muut kierrättäjät!

Puuttuvat sivutkin ovat nyt paikallaan. Uskalsin teipata ne kiinni, kun teippiä oli jo aikaisemmin ehditty parannushommissa käyttää. Samalla aineella vahvistin myös parin revenneen sivun marginaaleja. Eiköhän kirja ainakin vielä pari lukijaa kestä.
Juuson linjat on jumissa nyt Pirkkalassa. Mutta palautuu sieltä ennen pitkää, niin että Savotar saa kirjansa sitten, kun hän vihdoin kotimaadoittuu Prahan keväästä.

Kaarle Hirvonen Wikipediassa
Kaarle Hirvonen Elonetissä

Journal Entry 11 by Tarna at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 04, 2011

Released 10 yrs ago (3/4/2011 UTC) at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Isälle lainaan.

Journal Entry 12 by wingAnonymousFinderwing at Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 04, 2011
Täällä on. Tutustutaan ja katsotaan josko luetaan. Sitten palautetaan.

Journal Entry 13 by wingAnonymousFinderwing at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, March 06, 2011
Kirja siirtyi isältä pojalle ja palautuu aikanaan siskolle. Tiedä sitten, maittaako.tälle lukijalle. Isä ainakin tykkäsi ja lähetti kierrättäjille sanoman: -.- .. .. - --- … ..--.

Journal Entry 14 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, March 11, 2011
Minulla taas. Velikin sanoi pitäneensä. Kenellekään kolmannelle ylimäärälukijalle en taida uskaltaa kirjaa enää tarjota, ettei käy köpelösti ja Juuso unohdu sille tielleen.

Journal Entry 15 by Tarna at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, March 29, 2011

Released 10 yrs ago (3/29/2011 UTC) at Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tämän illan miitissä Juuso siirtyi parantelemaan linjojaan Kempun hoteissa. Hän kun ystävällisesti lupasi kuskata kirjan Turkuun odottelemaan Savottaren paluuta luultavasti pippiksen luona. Kiitokset sekä Kempulle että pippikselle! Hyviä lukuhetkiä Savottarelle, Tervetuloa kotimaahan. :)

Journal Entry 16 by Savotar at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, June 11, 2011
Oho, onpas tämä kirja kierrellyt. Kiitos Arjamaarialle, Tarnalle ja Kempulle. Ihana aarre! Saattaa olla, että tämä jää permanent-hyllyyni, ellei joku edellinen omistaja älähdä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.