Norsu nailoneissa – naiseudesta, ruumiista ja nälästä

by Anna Johansson | Nonfiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by CandyDarling of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 10/26/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
3 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, October 26, 2008
Alkuteos: Elefant i nylonstrumpor: om kvinnlighet, kropp och hunger
Suomentaja: Nikula, Jaana
ISBN: 952-471-241-5
Sidosasu: pokkari, 175 s.
Ilm: 10/2003

Millaista on olla lihava nainen? Entä miltä tuntuu olla nälkäinen nainen? Ja miten yhteiskunta määrittelee sen, kuka oikeastaan on lihava?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia ruotsalaisen sosiologin ja vartaloterapeutin Anna Johanssonin kirjassa.

Kaikkialla läntisessä maailmassa tuntuu kaikkialla olevan sama ongelma: lihavaa naista ei hyväksytä joukkoon, häntä ei kunnioiteta eikä arvosteta. Ajatellaan että lihavuus johtuu tahdon puutteesta, yleisestä ryhdittömyydestä ja kyvyttömyydestä kontrolloida omaa elämäänsä, jopa jonkinlaisesta henkisestä jälkeenjääneisyydestä.

Johanssonin teos on omiaan kumoamaan virheellisiä käsityksiä, ja samalla se antaa voimaa ja rohkeutta kaikille riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteen kourissa kamppaileville ylipainoisille naisille.

Lihavuuden hyväksymisen lisäksi Johansson pohtii laihduttamiseen liittyvää problematiikkaa, syömähäiriöitä ja niiden taustalla olevia syitä, lihavuuteen ja ylensyömiseen liittyvää häpeää sekä lihavan naisen roolia maailmassa. Paitsi että kirja on tekijänsä omaa tilitystä se on myös laaja katsaus muihin samasta tai samankaltaisesta aiheesta kertoviin teoksiin.

"Kirja paneutuu toden teolla soiologisesti nykymaailman vartaloihanteisiin ja siihen, miltä lihavuus tuntuu, miksi haluamme olla hoikkia ja miten näihin asenteisiin voidaan vaikuttaa."
– Sport-lehti

Journal Entry 2 by wingMINKULAwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, September 11, 2012
Tarttui mukaan miitistä. Kiitos. :)

Journal Entry 3 by wingMINKULAwing at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, July 11, 2020
Sain vihdoin luettua tämän louhintahaasteeseen. Mitähän tästä sanoisi? Tunnistin kyllä paljon omia ja ympäröivän kulttuurin asenteita lihavuuteen. Olen ollut ylipainoinen lapsi ja siihen aikaan ympäristön suhtautuminen tuntui musertavalta. Teini-iässä hoikistuin, vaikka en edes laihduttanut. Sinä kesänä, kun paino putosi merkittävästi, pelasimme naapurin lasten kanssa joka päivä purkkipalloa. Syksyllä terveydenhoitaja uhkasi, että jos vielä laihdun, hän lähettää minut lääkärille. Tuo asenne tuntui täysin nurinkuriselta, koska itse olin tyytyväinen hoikistumiseeni.

Myöhemmin elämässä painoa on taas kertynyt ja on tullut myös laihdutettua ja tarkkailtua painoa. Painoon on vaikuttanut myös erilaiset elämän stressitekijät, koska stressaantuneena minulta häviää ruokahalu ja laihdun. Viime vuosien painonputoaminen on johtunut lähinnä stressitekijöistä ja, vaikka olen edelleen käyrien mukaan lievästi ylipainoinen, olen pyrkinyt ruokavalion ja muiden elämäntapavalintojen säätämiseen ensisijaisesti hyvinvointi kuin painonkehitys edellä. Tästä näkökulmasta kirjan lopussa kuvailtu nicaragualainen vieraanvaraisuus tuntui todella ahdistavalta. Itse en vastaavassa tilanteessa pystyisi todellakaan syömään juuri muuta kuin niitä kirjoittajan mainitsemia hedelmiä. Minkähänlaisen kriisin mahtaisin ruokahaluttomuuksineni aiheuttaa, jos olisin kyseisessä kulttuurissa vieraana?

Eräs ajatus vielä lihavuudesta identiteettinä. Olen paljon miettinyt sitä, miten ajatus lihavuudesta voi vaikuttaa omaan kehonkuvaan. Lapsuudesta minulle jäi pitkäksi aikaa mielikuva, että olen lihava eli epäviehättävä. Siinäkin vaiheessa, kun hoikistuin normaalipainoon, olin ajatustasolla edelleen ruma ja lihava ja jos sain huomiota joltakin pojalta, pidin sitä automaattisesti vitsailuna tai kiusaamisena, koska en ajatellut voivani olla viehättävä. Vaikka nykyään suhtaudun ulkonäkööni ja painooni hyväksyvästi ja pidän siitä, mitä peilistä näkyy, tuntuu vanha ajatus lihavuudesta toisinaan puskevan pintaan jostain mielen syvyydestä. Ehkä on hyvä tiedostaa sen taustat ja muistuttaa itseään siitä, mihin kirjoittajakin lopetti: "Kelpaan sellaisena kuin olen."

Olen tällä hetkellä Turussa lomailemassa ja mietin tässä, vienkö kirjan hotellin kirjahyllyyn vai turkulaisten bc-miittiin Rantakerttuun. Saapa nähdä...

Journal Entry 4 by wingMINKULAwing at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, July 11, 2020

Released 1 mo ago (7/11/2020 UTC) at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Rantakertun miitissä seuraavalle.

Journal Entry 5 by Nokkosperhonen at Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Saturday, July 11, 2020
Kiitos kirjasta, tämä on jotenkin aina ajankohtainen aihe, melkein kaikkia kiinnostava.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.