Rakkaamme

by Evelyn Waugh | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: 9518350442 Global Overview for this book
Registered by halonhakkaaja of Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on 10/4/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by halonhakkaaja from Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Saturday, October 4, 2008
Alkuteos The Loved One (1948), suomentanut Paavo Lehtonen. Love-kirjat, 1981.

Takakannesta:
"Runous ja kuolema ovat Evelyn Waughin kuuluisan pienoisromaanin Rakkaamme kiintopisteet. Rakkaamme sijoittuu Kalifornian ja Hollywoodin irvokkaan hautausmaakulttuurin keskelle, palsamointihuoneisiin ja krematorioihin, joissa unnuttavan musiikin keskellä lähimmäisiin tuhlataan kaikki se huolenpito ja rakkaus jota vaille elämä on heidät jättänyt. Rakkaamme pureutuu kuoleman pornografiaksi kutsuttuun ilmiöön. Se on kuvaus maailmasta, jossa kuolema yritetään kieltää, meikata tuntemattomaksi. Epäluulon kimallus silmissään Waugh tarkkailee eräitä amerikkalaisen todellisuuden barbaarisia pohjavirtoja suunnaten kuivan ja mustaavan ironiansa myös Hollywoodin pieneen brittiyhteisöön.

Evelyn Waugh (1903-1966) on englantilaisen kirjallisuuden kauhukakara, konservatiivi, aristokratiaan samastuva ärhentelijä, mustan huumorin mestari ja pirullinen pyhimys, joka kirjoitti lukuisia romaaneja, novelleja, matkakirjoja ja elämäkertoja. Rakkaamme on kiteytymä Waughin toisen maailmansodan jälkeisiltä Amerikan-vuosilta, satiiri, joka pateettisen naurunsa alla on kuitenkin yhtä liikuttava kuin kuolema itse."
*

Luettu maaliskuussa 2021.

Oli kyllä hulvatonta ja paikoin makaaberia. Henkilöhahmot olivat mainioita, tosin ihan alkusivuilla meinasin pudota henkilöistä kärryiltä, vaikka siinä esiteltiin vain kolme ihmistä. Yhden repliikki oli niin pitkä, että hämäännyin ja luulin, että mukana on vielä neljäs "minä"-kertojakin ja olin ymmällään tekstin rakenteesta. Mutta ei ollut siinä vaiheessa kuin kolme: nuori mies (= Dennis Barlow), vanhempi mies (= Sir Francis Hinsley eli Frank) ja sir Ambrose Abercrombie. Päähenkilöitä tuli vain muutama lisää, joten kun alkuhämmingin jälkeen pääsi kärryille, ei niiden kanssa ollut todellakaan mitään ongelmaa.

Parhaimpia kohtauksia oli, kun Sir Francis eli amerikkalaisittain Frank on vaivihkaa syrjäytetty, eikä hänelle ole kerrottu asiasta. Asia selviää hänelle, kun hänen työhuoneestaan löytyy vieras mies ja oven pielestä vieras nimi "Lorenzo Medici". Sir Francis hakeutuu pomon puheille, jolla yllättäen on kova kiire ja joka mielellään siirtäisi keskustelun vaikkapa seuraavalle viikolle. Sir Francis ei heti luovuta ja valittaa: "Minä löysin jonkun Mr Medicin toimistostani." Pomon vastaus tähän on mainio: "Aivan niin Frank. Mutta hän vain lausuu nimensä 'Medissi', tällä tavoin. Se miten sinä sen sanoit..."

Lauseista tämä oli suosikkini:
"Ehkä hänen sydämensä särkyi, mutta se oli pieni huokea elin paikallista valmistetta."

Paavo Lehtosen kirjoittamat jälkisanat olivat tosi mielenkiintoista luettavaa.

Journal Entry 2 by halonhakkaaja at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland on Wednesday, July 28, 2021

Released 1 mo ago (7/29/2021 UTC) at Kuopio, Pohjois-Savo / Norra Savolax Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Tarjolla Kuopion BC-tapaamisessa. Hyviä lukuhetkiä kirjan parissa!

Journal Entry 3 by wingSoozreaderwing at Joensuu, Pohjois-Karjala / Norra Karelen Finland on Thursday, July 29, 2021
Kiitokset kirjasta ja miitistä, oli mukava nähdä! Puoliso nappasi tämän itselleen luettavaksi.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.