Kasteel in Ierland

by Jan Gerhard Toonder | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by Gnoe of Utrecht, Utrecht Netherlands on 11/20/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Gnoe from Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, November 20, 2008
Boekenweekgeschenk 1970 (mijn geboortejaar :)


Journal Entry 2 by Gnoe at Slot Zuylen in Oud-Zuilen, Utrecht Netherlands on Wednesday, May 06, 2009

Released 9 yrs ago (5/5/2009 UTC) at Slot Zuylen in Oud-Zuilen, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Losgelaten bij Slot Zuylen. Omdat het kasteel gesloten was en ik al een boek over een Schots kasteel achterliet bij het poortgebouw, heb ik deze maar aan het hek geknoopt in de hoop de aandacht van voorbijgangers te trekken.

Slot Zuylen dateert al uit de Middeleeuwen (1247). Toen bouwde Steven van Zuylen langs de Vecht een donjon, een vierkante woontoren met muren van 2.70 meter dik. Begin 15e eeuw werd deze tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten verwoest door de Utrechters. Zij wilden meer vrijheid voor hun stad, terwijl de toenmalige bewoner van het centrale gezag van de Bourgondische hertogen was. Na de verwoesting restte er een eeuw lang niet meer dan een ruïne. In 1525 werd er een nieuw kasteel op de ruïnes gebouwd, en voorzien van een poortgebouw. Dit poortgebouw is er nog steeds, terwijl de rest van het kasteel zijn huidige uiterlijk in 1752 kreeg.

De oorspronkelijke Franse tuin is deels bewaard gebleven, deels vervangen door een Engelse landschapstuin van J.D. Zocher. De tuin is omgeven door een 'slangenmuur' die door zijn golvende lijn extra zonnewarmte opvangt -- waardoor exotisch fruit goed kan gedijen. De bekendste bewoners van Slot Zuylen zijn Belle van Zuylen (schrijfster en componiste) en Steven van der Hagen (1e admiraal van de VOC).

Bookcrossing 2009 History Challenge picture
* Part of the 2009 History Release Challenge (#11) *

Whilst retaining many of its medieval castle-like features, Slot Zuylen Castle was converted into a country mansion in the 18th century. Its most famous resident was Belle van Zuylen (Isabelle de Charrière), writer of fame and feminist avant la lettre. Another former inhabitant is Steven van der Hagen, first admiral of the Dutch East India Company (VOC).

Slot Zuylen opened its doors to visitors about 50 years ago and has meanwhile acquired museum status.

Journal Entry 3 by EllyO from Oud-Zuilen, Utrecht Netherlands on Friday, May 08, 2009
Er hing al een paar dagen een plastic tas hangen aan 'het zwarte hek', het toegangshek van Slot Zuylen. Omdat ik vrijwilligerswerk doe op Slot Zuylen, wandel ik daar regelmatig langs. Vandaag viel me pas op dat het géén reclame was, voornamelijk door het mooie gele lintje waar de tas mee vast was geknoopt aan het hek. Het Ierse kasteel mag even bij mij blijven om dan zijn reis door de wereld te vervolgen.

Wel wonderlijk om te lezen dat ene Steven van der Hagen genoemd wordt als een van de bekendste bewoners van Slot Zuylen. Ik geef daar al tien jaar rondleidingen en ik heb werkelijk nog nooit van de man gehoord. Toch 'ns uitzoeken.


Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.