Runotyttö maineen polulla

by L.M. Montgomery | Teens |
ISBN: 9780553262148 Global Overview for this book
Registered by arjamaaria of Pori, Satakunta Finland on 9/14/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
6 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by arjamaaria from Pori, Satakunta Finland on Sunday, September 14, 2008
Ikivihreä sarja, jonka olen jo lukenunt, mutta kirjaston poistoista pakko pelastaa. Katson, onko kenenkään toivelistalla ja lähetän tarvittaessa yllärinä.

Released 10 yrs ago (9/16/2008 UTC) at Controlled Release, --by post or by hand (ie ring, ray, RABCK, trade) -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lukuiloa!

Journal Entry 3 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, September 18, 2008
Ihanaa! Tämä on minusta Runotyttö-kirjoista paras! Luin sen aikanaan ensimmäisenä, en muista miksi. Lapsena sitä oli jotenkin niin hölmö, ettei osannut lukea kirjasarjoja järjestyksessä. Aloitti vain siitä, mikä ensiksi käteen sattui tai missä oli kaunein kansikuva. Muistan, että aloitin Anna-sarjankin vasta toisesta osasta. Ihmettelin kovasti, että mitähän nämä viittaukset aiempiin tapahtumiin oikein meinaavat. Runotytön kanssa oli sama juttu. Sitten jossain vaiheessa älysin lukea myös kummankin sarjan ensimmäiset osat, olin aivan ällistyksissäni siitä, että sain oikeasti lukea näiden hahmojen tarinan ensimmäiset vaiheet. Ehkä olin poikkeuksellisen tyhmä lapsi, mene ja tiedä.

Joka tapauksessa: ihanaa! Suomenkielistä kirjallisuutta! Runotyttö! Ihanaa!

KIITOS!

Journal Entry 4 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, September 24, 2008
Korvatulehdus ja kurjuus iski. Juuri tällaista lukemista tarvitsin! Suomenkielistä hömppää on kivaa lukea, kun muuta ei jaksa eikä pysty.

Toisaalta Emilian kouluvuodet ovat niin tuttuja, ettei oikein tiedä, mitä niistä sanoisi. Kirja on kuin vanha ystävä. Toisaalta en ole lukenut Runotyttöjä kuitenkaan taas pariin-kolmeen vuoteen, en ainakaan muistaakseni, ja kyllähän niistä aina uuttakin irtoaa. Mietin tällä kerralla esimerkiksi sitä, miten hirveästi Emilia ja hänen perheensä korostavat yhteiskuntaluokkien välisiä eroja. Perry Miller on toki poikkeus, joka vahvistaa säännön, mutta pääasiassa Murrayt ja muut "vanhat" perheet ovat kunnon ihmisiä ja muut taas vähän huonompaa sakkia. Pahimpia ovat tietysti nousukkaat, eli yhteiskuntaluokassa kohonneet. Siinäkin on kuitenkin aste-eroja. On ihan OK, että joku rutiköyhä Perry Miller kohoaa alhaalta Stovepipe Townista aina yhteiskunnan ylimpiin kerroksiin, sillä se on romanttista ja johtuu pojan omista ponnisteluista. On paljon pahempaa, että alaluokkainen tai keskiluokkainen ihminen kohoaa hieman yläluokkaisemmaksi ja alkaa luulla olevansa jotain. Sitten joku Murray nostaa nokkaansa ja ajattelee, että eivätpä nuo olekaan vanhaa sukua. Murraythan eivät ole varsinaisesti upporikkaita, mutta he ovat kunnianarvoisia ihmisiä. Lapsena tämä tuntui vain ihailtavalta ja romanttiselta. Aikuisena sitä miettii, miksi joku suku olisi sinänsä parempi kuin toinen ja miksi ylipäänsä ihmisen syntyperän pitäisi määrätä hänen ihmisarvonsa. Aika vastenmielinen ajatusmaailma oikeastaan. Ehkä Anna-kirjat ovat siksi jotenkin raikkaampia: ainakaan niissä ei alinomaa toitoteta, kuinka vanhaa ja hienoa sukua Vihervaarassa asuu.

Toinen seikka, johon naistutkimuksen opintojen jälkeen on pakko kiinnittää huomiota, on seksuaalisuuden kuvaus. Emilia kehittyy ja tulee naiseksi, mikä merkitsee sitä, että hän joutuu varjelemaan mainettaan hirvittävän tarkasti. Jotenkin sitä aina muistaa, että seksuaalisuuden kuvaus olisi ollut näissä vanhoissa tyttökirjoissa hienovaraisempaa. Eihän sitä oikeastaan varsinaisesti kuvatakaan. Kuitenkin se, että tytön maine on alituiseen uhattuna ja että uhka liittyy juuri seksuaalisuuteen, ei ole järin hienovarainen piirre tässäkään kirjassa. Päinvastoin: Emilia joutuu jatkuvasti tilanteisiin, joissa hän ikään kuin uhkaa menettää puhtautensa ja tahrattomuutensa ja joiden vuoksi hän kovasti joutuu vakuuttelemaan syyttömyyttään puoleen ja toiseen. Tilanteet vieläpä tulevat aste asteelta vakavammiksi Emilian aikuistuessa: ensiksi Emilian epäillään syleilleen miestä kadulla, seuraavaksi Perry jo suutelee Emiliaa (tietysti vastoin tytön tahtoa!) Ruth-tädin olohuoneessa.

Lopulta Emilia, Ilse, Perry ja Teddy joutuvat talvimyrskyn vangeiksi autiotaloon, mikä käynnistää valtaisan huhumyllyn. Lapsena en oikein ymmärtänyt, mitä ne kyläläiset oikein jaksoivat koko jutusta huhuta. Luulin, että jutulla oli tekemistä pikemminkin Ilsen nauttiman alkoholin kuin muun sopimattoman käytöksen kanssa. Aikuinen lukija ymmärtää, että nuorten oletettiin tehneen autiotalossa vähän muutakin kuin pussailleen: sanalla sanoen, että he ovat harrastaneet jollakin kokoonpanolla seksiä. Mahdollisesti Emilian jopa epäillään tulleen raskaaksi. (Emilia laihtuu, ei voi syödä, saa mustat silmänaluset -> häntä pyydetään eroamaan johtajaoppilaan paikalta, hän saa kiellon tulla kirkon myyjäisiin - jne.) Tietysti Emiliaa epäillään kaikenlaisesta kevytkenkäisyydestä siksikin, että hänen äitinsä on karannut nuorena miehen matkaan.

Kirjan loppupuolella, kun Emilia alkaa jo saada kunniallisia naimatarjouksia, hallitsemattoman ja häpeällisen seksuaalisuuden uhka ikään kuin väistyy. Emilia on säilyttänyt koskemattomuutensa naimaikään saakka, eli hän on välttänyt ainakin sen häpeällisen kohtalon, että olisi turmeltunut jo ennen varsinaista aikuisikään tuloaan. Kun kosijoita kerran on tarjolla, olisi nyt paikallaan vain valita yksi ja ryhtyä harjoittamaan kunniallista ja yhteiskunnan siunaamaa seksuaalisuutta. Jos oikein muistan, niin seuraavassa kirjassa ongelma tehdään siitä, että Emilia antaa liiaksi rukkasia ja on siksi vaarassa jäädä vanhaksipiiaksi. Hui kamalaa! On vaikeaa olla juuri oikealla tavalla seksuaalinen nainen.

Kosimisista puheneollen, se jaksaa aina yllättää, että Emilian mielitietty Teddy on niin tylsä. Hänhän ei puhukaan mitään muulloin kuin elämän kertakaikkisissa käännekohdissa! Tämän kirjan aikana hän taitaa puhua noin kolmesti. Silkka paperinukke koko hahmo. Minusta Dean on hauskempi. Hänenkin kanssaan Emilian seksuaalisuus olisi tietysti vääränlaista, sillä Deanhan on vartaloltaan vääränlainen. Vammaisen ihmisen seksuaalisuus ei mukamas ole yhtä luonnollista ja hyväksyttävää kuin terveen, siihen on sekoittunut jotain kummallista ja häijyä.

Kyllä näitä kirjoja vain luki pienenä aivan eri tavalla, voi hyvänen aika sentään. Sitä mielenkiintoisempaa kuitenkin on uusia tuttavuus aina muutaman vuoden välein. Nyt minun tekee hirveästi mieli lukea seuraavakin osa. Ehkä löydän sen täältä jostain divarista englanniksi. Jos en, niin joululomalla sitten Suomessa. Pitäisi kyllä oikeastaan joskus lukeakin Runotytöt englanniksi, sillä Anna-kirjoista paljastuu englanniksi sellaisia sävyjä, jotka on tahallaan tai tahattomasti jätetty kääntämättä. Lisäksi ne taitavat edelleen olla suomeksi lyhenneltyjä, jos oikein muistan. On ärsyttävää, ettei vanhoissa kirjassa voida mainita, onko käännös lyhennelmä. En siis tiedä, ovatko Runotytöt lyhennellen käännettyjä - tietääkö joku muu?

Kiitos vielä kerran arjamaarialle - tämä oli juuri sitä mitä tarvitsin! Ihana joulunaluslahja! En ole vielä päättänyt, mitä kirjan kanssa nyt teen. Aika näyttää.

Journal Entry 5 by harmaja at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, November 07, 2008

Released 10 yrs ago (11/7/2008 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Erinne lupasi viedä kirjan Helsingin miittiin, josta se saa jatkaa kiertoaan.

Erinne took this book with him, to be released at the Helsinki BC meet-up.

Journal Entry 6 by lottuli from Pieksämäki, Etelä-Savo / Södra Savolax Finland on Tuesday, November 11, 2008
Kirja tarttui minun mukaani, lueskelen ja vapauttelen edelleen. Nämä vanhat painokset kirjoista on ne parhaimmat, kansikuvat on niin suloisia!

Ja kiitokset ihanasta muu-kortista harmaja!

Journal Entry 7 by lottuli at Arabianmäenpuisto in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, May 14, 2010

Released 8 yrs ago (5/15/2010 UTC) at Arabianmäenpuisto in Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

WILD RELEASE NOTES:

WILD RELEASE NOTES:

Ison Kierrätystapahtuman bookcrossing-pöytään

Journal Entry 8 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, May 19, 2011
Satuin Kampin hyllylle kun sinne tuli neljä pahvilaatikollista kirjoja Kierrätyskeskuksesta. Löysin tämän ja otin mukaani nähdäkseni miten se on matkannut. Terkkuja arjamaarialle, harmajalle ja lottulille!

Journal Entry 9 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, June 09, 2011
Minähän en ole koskaan aikaisemmin lukenut yhtään Runotyttöä tai Anna-kirjaa. Kun tämän löysin Kampista olin aika varma etten lue tälläkään kertaa mutta tulin toisiin ajatuksiin. Voisihan sitä kokeilla kun kirja näin sopivasti eteen tupsahti.

Vaikken ole lukenut Runotyttöjä aikaisemmin, liittyy niihin vahvoja muistoja lapsuudesta. Lähinnä siitä kuinka ties kuinka monta kertaa lainasin kirjastosta niitä valko-punakantisia kirjoja, Pieni Runotyttö, Runotyttö maineen polulla ja Runotyttö etsii tähteään. Ymmärsin että ne kuuluvat ahmimisiässä olevan tytön lukemistoon mutta minusta ne eivät saaneet otetta ja sain maksimissaan vaivaiset pari aukeamaa luettua, koin ne kai jotenkin liian lällyiksi. Olisinpa tiennyt olleeni väärässä, tästä on lällyys kaukana.

Toinen muisto lapsuudesta liittyy itse itselleen kirjoitettuihin kirjeisiin, Niksu 10v. kirjoittaa kirjeen Niksu 14v:lle, jonka sai avata vasta syntymäpäivänä. Se oli minun silloisen parhaan ystäväni keksintö, ystävän joka myös luki paljon. Minusta kirjeet olivat ihana keksintö mutta mitä tajusinkaan kun luin tätä kirjaa. Se on suoraan Runotytöistä!! En tiedä mitä ajatella. Olenko pettynyt kun se ei ollutkaan ystäväni oma idea? Vai olenko pettynyt ettei ystävä maininnut sen olleen suoraan Runotytöistä? Vai pettynyt että ystäväni oli kaikesta huolimatta lukenut Runotyttöjä ilman että mainitsi siitä minulle. Hämmentävää ja aika huvittavaakin jos ei mitään muuta.

Lukukokemuksesta vielä sen verran, että tämä oli oikein mukavaa luettavaa. Tykkäsin tosi paljon. Tuli samanlainen olo kuin Ylpeys ja Ennakkoluuloa ensimmäisen kerran lukiessa etten halua kirjan päättyvän, samaan aikaan tekisi mieli ahmia mutta toisaalta säästellä ettei se ihan vielä loppuisi. Täytyy ehdottomasti etsiä ne muut kirjat lukuun myös.

BC-kirjojen tulee saada kiertää joten laitan eteenpäin sopivan tilaisuuden tullen.

Journal Entry 10 by Niksu at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 14, 2011

Released 7 yrs ago (6/14/2011 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Vein miittiin tarjolle.

Read and Release at BookCrossing.com...

Journal Entry 11 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, June 14, 2011
Otin tämän illan miitistä. Joitakin kuukausia sitten sain myös Runotytön kolmannen osan, ensimmäinen osa vielä puuttuu. En ole tätä koskaan lukenut. Tähän ikään mennessä on tullut luettua jo niin monenlaista kirjallisuutta, että tämäntyyppisiä viattomia kirjoja kaipaa.

Edit. 16.9.14:
Muut hyllystäni löytyvät Runotyttö-kirjat:
Pieni runotyttö
Runotyttö etsii tähteään

Journal Entry 12 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, September 22, 2017
Kuuden vuoden hyllyssäni oleskelu on nyt tällä kirjalla tullut päätökseen ja se on vihdoin toimestani luettu :D. Mitähän tästä nyt sanoisi? Tavallaan ymmärrän, etten innostunut näistä Montgomeryn kirjoista teininä. Olisin kaivannut enemmän jännitystä ja juonenkäänteitä, mitä näissä oli. Luen nyt samaan aikaan Viinitarhan villivarsaa ja se taas on jotenkin ihan eri tavalla jännittävä. Hieman harmittaa, etten kyseistä kirjaa löytänyt luettavaksi jo nuorempana. Tällaiselle pientä romantiikkaa ja nuoruuden viattomuutta kaipaavalle äiti-ihmiselle tämä Emilia taas oli ihan sopiva.

Pyrin löytämään kirjalle uuden lukijan jostain miitistä. Osallistun tällä Kirjan vuosi 2017 -lukuhaasteeseen ja kuittaan kohdan 43 (kirja, jonka lukemista olet suunnitellut pidempään). Osallistun tällä myös Maailman maat -haasteeseen (Kanada).

Journal Entry 13 by MINKULA at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 14, 2017

Released 1 yr ago (11/14/2017 UTC) at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Miitissä seuraavalle. :)

Journal Entry 14 by Kesis at Vantaa, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, November 14, 2017
oon näitä joskus lukenut ja mielelläni kyllä luen, ehkä joululomalla ehtii, meinaan jos aikaisemmat lukukokemukset pitää paikkaansa sit ku alan lukee tota ni mä uppudun siihen ni täysin.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.