Possession

by A.S. Byatt | Romance |
ISBN: 1400033330 Global Overview for this book
Registered by Dauw of Leiden, Zuid-Holland Netherlands on 4/29/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by Dauw from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, April 29, 2008
Me explaining to coworker what the book is about: There's a guy, and he's researching this Victorian poet, and then he finds a letter by this poet...
Coworker: And then he gets transported to the 19th century?
Me: No, he just keeps researching the poet.

Actually there are two poets, a man and a woman, and two researchers researching these respective poets, who start working together when it turns out the poets knew each other. Together they try to get to the bottom of what exactly happened, and make some interesting discoveries. The book is written a bit like a detective novel, but as everything happened 150 years ago there is not much feeling of urgency, despite the introduction of a thieving American professor who tries to get his hands on the letters.

It's clear that a lot of work went into this novel: Byatt wrote not only the story, most of it taking place in the 1980s but some of it in the 1800s, but also reconstructed the poets' correspondence, their poetry, the diaries of their respective partners, and some academic works on them. (I have to confess that I skipped most of the letters and poems.)

A good article on the book (with spoilers, so read only after reading the book) is here: http://www.as.ysu.edu/~english/cea/Whitsitt.htm. Only a short article, but already it made me appreciate the book better.

Anyway, enjoy!

Journal Entry 2 by Dauw from Leiden, Zuid-Holland Netherlands on Friday, May 2, 2008
Sent off to Gnoe. The lady at the post office said it would arrive in 9 days or so.

Journal Entry 3 by Gnoe from Utrecht, Utrecht Netherlands on Thursday, May 8, 2008
Thank you so much for this RABCK, Dauw! It seems like instant karma ;) I've written a short post about it on my journal.

Journal Entry 4 by Gnoe from Utrecht, Utrecht Netherlands on Sunday, October 12, 2008
* Apologies for writing this journal entry in Dutch! *

Possession is een van de all time favourites van een vriendin van me en stond daarom op mijn lijstje 'Nog te lezen boeken'. En toen het ook op de longlist voor de verkiezing van het Beste Buitenlandse Boek bleek te staan, met nog meer titels van mijn wensenlijstje waar ik op vergelijkbare wijze aan was gekomen, besloot ik tot de persoonlijke uitdaging om de titels die op beide lijsten voorkwamen in 2008 te gaan lezen. Inmiddels weet ik dat ik dat dit jaar niet ga redden en heb ik besloten er een 2 jaar durende challenge van te maken. Waarom haast maken met kwaliteitsboeken? ;)

Maar Possession was een van de eerste boeken die ik dit jaar wél al heb gelezen. Veel dank aan Dauw omdat ze me daartoe met haar RABCK in de gelegenheid heeft gesteld! Het spijt me dan ook dat ik nu pas aan het schrijven van een journal entry toekom.

In één zin: ik vond Possession een goed boek maar het komt niet op mijn lijstje ultieme toppers.

Het begint met 2 motto's en vervolgens een lang vers, wat op mij een beetje als afknapper werkte. Het duurt als het ware te lang voordat het boek echt begint. Maar de echte eerste zin van het verhaal had me als boekenliefhebber wel meteen in zijn greep:

The book was thick and black and covered with dust.

Dat begint mysterieus en aangezien een heuse detective of thriller er bij mij op zijn tijd ook wel in gaat, had A.S. Byatt meteen weer een hoop goedgemaakt. En eigenlijk geeft dit gelijk mijn ambivalentie met het boek weer. Soms vond ik het een heerlijke pageturner maar op andere momenten was het saai en moest ik echt doorzetten; vooral in het gedeelte met de uitgebreide briefwisseling tussen Randolph Henry Ash en Christabel LaMotte. En ook achteraf bezien had dat best korter gemogen.

Het begin gaat verder met:

Its boards were bowed and creaking; it had been maltreated in its own time. Its spine was missing, or, rather protruded from amongst the leaves like a bulky marker. It was bandaged about and about with dirty white tape, tied in a neat bow. The librarian handed it to Roland Michell, who was sitting waiting for it in the Reading Room of the London Library.

Ik begrijp heel goed dat mijn vriendin dit boek zo geweldig vindt. Niet alleen houdt ze erg van thrillers & detectives, ze is ook nog eens kunsthistorisch onderzoeker. Voor haar is het dus een feest van herkenning, waar het voor mij gewoon 'aantrekkelijk' is. Nou ja, eigenlijk wel meer: het enthousiasme voor onderzoek sloeg zeker op me over en ik was benieuwd naar wat feit en fictie is. Maar ik moet dit meteen weer wat relativeren door te melden dat (fluister) de Da Vinci Code van Dan Brown mij ook stimuleerde tot het opzoeken van dingen in boeken en op internet, terwijl ik dat verder toch een zeer matig (en irritant) boek vind. Het is duidelijk: ik hink op 2 benen. Maarrr... (tromgeroffel) besluit uiteindelijk toch tot 7 sterren omdat het meer is waard dan 'net voldoende'.

De verleiding bestaat om dit Bookcrossing-exemplaar van Possession te verstoppen in de catacomben van een grote bibliotheek, zodat het na jaren onder het stof vandaan getrokken kan worden door onverwachte ontdekker. Maar dat gaat te ver :) Ik zoek dus naar een andere manier om dit boek zijn reis te laten vervolgen. Aangezien ik niet verwacht binnenkort een bijdrage te moeten leveren aan de begraving van een time capsule, is een geocache misschien een goed alternatief. To be continued!

Journal Entry 5 by Gnoe at OBCZ-Averechts in Utrecht, Utrecht Netherlands on Tuesday, September 6, 2011

Released 11 yrs ago (9/6/2011 UTC) at OBCZ-Averechts in Utrecht, Utrecht Netherlands

WILD RELEASE NOTES:

Ik hoop dat je plezier zult hebben van dit boek. Stuur je het weer op reis? En als je het echt graag wilt houden... ook goed! :) Maar laat je me dat dan wel even weten?

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.