Περί ηθικής λόγος και αντίλογος Ιδεαλισμός ή Ρεαλισμός

by Charles Larmore | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by tasa of Kissamos (Kastelli), Chania Greece on 4/23/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
2 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by tasa from Kissamos (Kastelli), Chania Greece on Wednesday, April 23, 2008

Από το οπισθόφυλλο:

O Τσαρλς Λάρμορ και ο Αλαίν Ρενώ, από διαφορετικούς φιλοσοφικούς ορίζοντες ο καθένας, υπερασπίζονται την αρχή της αυτονομίας της ηθικής και υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στην υποκειμενιστική αντίληψη της αξίας. Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται κατά πανομοιότυπο τρόπο το πρόβλημα της αντικειμενικότητας των αξιών και των κανονιστικών αρχών.
O διάλογος μεταξύ των δύο συγγραφέων ξεκίνησε με αφορμή μια "φιλοσοφική αλληλογραφία". Αναπτύχθηκε και αποκρυσταλλώθηκε με την ευκαιρία μιας δημόσιας συζήτησης, που έγινε στη Σορβόννη στις 15 Μαΐου 2003. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι συνομιλητές και οι πολυάριθμοι ακροατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη δημιουργική τους αντιπαράθεση είδαν να αναδεικνύονται προοδευτικά, και μάλιστα με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια, οι όροι μιας ριζικής αντίθεσης ως προς τον τρόπο θεώρησης της ηθικής. Αμφότεροι οι συνομιλητές προσήλθαν αρχικά στη συζήτηση με το αίσθημα ενός κοινού φιλοσοφικού ορίζοντα. Καθώς όμως η συζήτηση προσαρμόστηκε στη δυναμική των διευκρινίσεων και των αλλεπάλληλων εμβαθύνσεων, αναδιαρθρώθηκε με τρόπο συναρπαστικό πάνω στους όρους μιας κλασικής φιλοσοφικής αντιπαράθεσης, δηλαδή της αντιπαράθεσης μεταξύ ιδεαλισμού και ρεαλισμού.
Από το γενικό πλαίσιο αυτής της συναρπαστικής συζήτησης, που στηρίζεται στις πιο κλασικές θεματικές της ηθικής φιλοσοφίας, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα στοιχεία ενός εξαιρετικά επίκαιρου και ζωντανού αναστοχασμού των αντιλήψεων περί ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες.

(Patrick Savidan)


Μετάφραση: Μιχ. Πάγκαλος

Journal Entry 2 by winga1phawing from Ilioupoli, Attica Greece on Wednesday, May 07, 2008
Το βιβλίο υπήρχε μέσα στην καταπληκτική τσάντα του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου BC στα Χανιά!

Journal Entry 3 by winga1phawing at Ilioupoli, Attica Greece on Sunday, February 04, 2018
Ύστερα από πάμπολλες προσπάθειες ανάγνωσης του βιβλίου (το ξεκίναγα και το παρατούσα λόγω δυσκολίας/κούρασης, και ξανά ύστερα από μήνες, και ξανά και ξανά), κατάφερα επιτέλους να το διαβάσω!

Πέρασαν μόνο 10 χρόνια από τη στιγμή που βρέθηκε στο δρόμο μου, οπότε είναι ένα ιστορικό γεγονός :-)

Δεν μπορώ να πω ότι κατάφερα να το καταλάβω σε όλη την έκτασή του (για να το πω ευγενικά), αλλά ήταν ενδιαφέρον. Φαντάζομαι όμως πως κάποιος αναγνώστης που διαθέτει το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο θα το απολάμβανε πολύ περισσότερο.

Ευχαριστώ πολύ tasa για το βιβλίο και το συνέδριο!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.