Einsteins fru

by Liv Strömquist | Graphic Novels |
ISBN: 9789170373718 Global Overview for this book
Registered by ruzena on 4/3/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
18 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by ruzena on Thursday, April 3, 2008
Ordfront* Galago 2008. PB 125 s.

Vem kom på relativitetsteorin egentligen? Hur kul var det att vara med Stalin? Varför kallade ärkeängeln Gabriel kvinnor för "skökor"? Vad vill Sting egentligen säga till de prostituerade?

Samhällskritik har helt enkelt aldrig varit roligare.


*Ordfront är en oberoende kulturförening som verkar för demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.

-ruzena

Bokring:
CandyDarling, RoryG, Annelis,
myntti

Journal Entry 2 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, April 11, 2008
Fick boken idag, tack ruzena! Började läsa den genast, och den verkar mycket lovande. Jag nämnde boken när jag talade i telefon med RoryG, och hon blev också intresserad.

Journal Entry 3 by CandyDarling from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, April 26, 2008
Wow, efter att jag hade läst Einsteins fru, var jag tvungen att rusa ut och skaffa allt annat som Liv Strömquist har gett ut! Tyvärr hade Akademen inte hennes böcker, och jag måste beställa dem. :(

Liv Strömquists Einsteins fru är det bästa seriealbum jag har läst, och jag har läst många. Hennes stil liknar Marjane Satrapis Persepolis och Embroideries. Vad som fick mig att älska Liv Strömquist så mycket är hennes skarpa samhällskritik, som inte tog den lättaste vägen ut. Hon lyckas sammanfatta mångfasetterade frågor till ett kort och lätt tillgängligt seriestripp. Bland mina favoriter var t.ex. kampanjen att slippa bli kallad hora. Men varför är det en sådan förolämpning att bli kallad hora? Att vara en hora är bland de mest föraktade saker en kvinna kan vara. Borde man kanske göra något åt saken?

Einsteins fru berättar också om kvinnor bakom berömda män. Namnet på boken syftar på Mileva Marić, som möjligtvis samarbetade med sin man Albert Einstein i forskningen/skrivandet av de artiklar (om brownska rörelsen, fotoelektriska effekten, speciella relativitetsteorin, ekvivalensen mellan massa och energi) som han publicerade 1905. Det finns flera böcker och en dokumentär/webbsida (Einstein's Wife) som påstår att Marić och Einstein samarbetade, men teorin tycks väcka också starkt motstånd, särskilt från en man vid namn Allen Esterson, som har ägnat en hel webbsida åt att bevisa att detta inte var fallet. Faktum är att vi kommer knappast någonsin att veta sanningen med säkerhet, men det är värt att notera hur svårt det var att vara kvinna och forskare för hundra år sedan, och att det fortfarande är det.

Jag är glad att att ha läst ett seriealbum som fick mig både att skratta och att lära mig något nytt. Av alla de personer Liv Strömquist presenterade, blev jag mest intresserad av Voltairine de Cleyre, vars They Who Marry Do Ill Strömquist ritade ut. Som assyriolog är jag särskilt glad att "Babylons sköka" fick ett eget kapitel. Fast jag måste nog påstå att kvinnor inte hade det alls bättre då gudinnodyrkan var levande. Att studera Mesopotamiens språk, historia, kultur och religion gör det snabbt klart för en var det kvinnohat som senare judiska, kristna och muslimska kulturer har utövat har haft sitt ursprung...

(En snabb korrigering: På sidan med bilder av gudinnor finns en bild som påstås vara Ishtar, 5500 f.Kr. Detta är fel, masken som kallas "Lady of Warka" är från ca 3000 f.Kr. och den föreställer möjligtvis gudinnan Inanna, en av hennes prästinnor, eller någon annan. Vi vet inte med säkerhet. Den är upphittad i Uruk/Warka, som var Inannas stad. Masken stals från Baghdads museum år 2003, efter USAs invasion av Irak, och upphittades senare samma år.)

Fastän serien som medium begränsar djupet av Livs budskap, kommer det fram på det bästa sättet, genom att få läsaren själv att tänka på saker man ofta tar för givet. Stela könsroller, sättet att beskriva konstnärer, djurvärldens naturlighet, bilden av sexualitet i tv-serien "Vänner", Stings största hit-låtar, alla blir upp-och-ned-vända av Liv Strömquist.

Jag rekommenderar Einsteins fru till alla människor som förstår svenska, och hoppas verkligen på att Liv Strömquists serier snart blir översatta till finska och andra språk. Det är sällan man hittar något so roligt och samtidigt tankeväckande.

(Bilden i samband med detta JE är "Lady of Warka".)

Jag gav boken idag åt harmaja, som lovade att fungera som kurir igen. Hon ska träffa RoryG på måndag. Tusen tack, ruzena, för att du fick mig att hitta en ny favoritförfattare!

Journal Entry 4 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, April 27, 2008
Jag lovade att vara kurir, och läste albumet själv förresten. Det var skitbra! Nu vill jag också läsa allt annat Liv Strömquist har skrivit & ritat!

Journal Entry 5 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Wednesday, April 30, 2008
Gav albumet till RoryG igår, och fick saft istället. Vad kul!

Journal Entry 6 by RoryG from Pittsburgh, Pennsylvania USA on Thursday, May 1, 2008
Förlåt! Jag kom inte inhåg att journalera boken förr. Jag läste boken idag och den var jättebra! Jag måste köpa boken för mig själv också och läsa de andra böckerna av Liv strömquist. Tack så mycket, ruzena, att jag fick läsa boken och ocså CandyDarling för att utan hennes rekommendation jag hade inte hört om den.

Boken går näst till Annelis som jag vill träffa in BC-möte i maj, och om inte, jag vill skicka den.

Journal Entry 7 by wingAnneliswing from Kerava, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 13, 2008
Einsteins fru kom på besök hos oss i dag. Jag tror att hon stannar inte mycket länge här. Jag vill läsa boken snart. Jag hörde att boken är så bra att några har köpt ett eget exemplar efter att ha läst den. Vi får väl se, hur det stämmer.

Senare...
Jag undrar varför jag har inte journallerat boken efter läsningen. Jag tror att jag glömde posta det eller något liknande.
Man kan tro att serier är lättlästa, men inte de här. Man kom att tänka alla slags saker och ting och slutade läsa för en stund. Jag rekommenderar boken till alla kvinnor. Männen kanske tänker att boken farlig för deras övermakt.

This book is my Book #60 for Guinaveve's Challenge Keep Them Moving 2008

Journal Entry 8 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Friday, August 29, 2008
Kirja tuli postissa tänään. Kiitos!

Journal Entry 9 by wingmynttiwing from Tampere, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, November 18, 2008
Einsteinin rouva lähti miitissä vielä Tarnan matkaan. Myös Margih oli alustavasti kiinnostunut.
***
Nyt kun vielä löytäisin sen lapun, johon kirjoitin ylös muutamia juttuja, joita halusin JE:ssä sanoa...

***
Näköjään olen unohtanut koko journaloinnin aikoinaan. Nyt en enää oikein muista, mistä kirjassa oli kyse.

Journal Entry 10 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Tuesday, November 18, 2008
Här är den nu.

Journal Entry 11 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Wednesday, December 3, 2008
Min inställning till Einsteins fru är något ambivalent. Liv Strömquists teckingstil gillar jag inte, och texter har textats så, att jag hade svårigheter att läsa dem. Men jag ÄLSKADE samhällskritiken: smart och kul!
Tack så mycket, att jag fick läsa den här fantastiska boken!

Journal Entry 12 by Tarna from Pirkkala, Pirkanmaa / Birkaland Finland on Sunday, December 7, 2008
Tänään selvisi, ettei Margih sittenkään halua lukea tätä kirjaa. Yritän saada sen lähtemään kohti ruzenaa huomenissa. Ja koska CandyDarling oli ystävällisesti jättänyt kirjan väliin valmiiksi postikuoren, jonka sisällä on muovitasku ja päällä ihan oikean vastaanottajan osoite, käytän niitä röyhkeästi hyväkseni. Kiitos CD! Jos posti jostain syystä palauttaa lähetyksen takaisin lähettäjälle, se tulee sitten sinulle eikä minulle.

Samantien tästä tulee 60. Keep Them Moving -haastekirjani eli KTMC #60.

Journal Entry 13 by ruzena on Wednesday, December 10, 2008
Tack!

Journal Entry 14 by ruzena at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Sunday, January 20, 2013
Startar som bokring på nytt. Skicka PM om du vill vara med!

Deltagarna:

sipanuma (Helsingfors)

SVERIGE:
VictoriaWagtail (Sthlm)
Vilda (Sthlm)
Deepswamp (Oskarshamn)
hingrald (Motala)
babelfisk (Jönköping)
Panzeranzi (Göteborg)
BAMP (Linköping)
Ekomuppen (Bromma)
beson (Göteborg)

NORGE:
Askeladda (Skien)

Retur FINLAND
aava (Jyväskylä)
och tillbaka till mig.


Klaras väl i en månad per läsare. Tack!

Journal Entry 15 by ruzena at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Thursday, January 24, 2013

Released 9 yrs ago (1/24/2013 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Lycka på färden, fru Einstein!

Journal Entry 16 by sipanuma at Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Friday, January 25, 2013
Yey! albumet kom med posten idag... Ser verkligen fram emot att läsa det, efter alla dessa journaler... :)

Edit. 2.2.2013.. Det var underhållande, asgarvade åt storyn om den "oqueera" trubaduren Cornelis Vreeswijk m.m.. Tror inte ändå att ingendera var riktigt så jävliga typer i verkligheten. Einstein gav ju hela Nobelprissumman till Mileva Marić, till exempel. Samtidigt var albumet en bra utgångspunkt för egna reflektioner. Tankeväckande. Jag blev medveten om en konflikt mellan mina idéer och handlingar: Hur mycket jag än alltid diggat coola feminister och inbillat mig vara en sån så har detta ingen som helst påverkan till mitt eget liv, mina val och handlingar. Jag menar såna grundläggande saker som valet av partner... min gubbe kunde nästan göra en bra figur bland de strömquistska manssvin, vara en av dem, menar jag :P ... Därför är jag ganska övertygad om att så kallade könsroller --eller vårt genusbeteende-- är biologiskt betingat, alltså något som man föds med och det är lika lätt att komma ifrån som ränderna hos zebran.

Journal Entry 17 by sipanuma at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Wednesday, February 6, 2013

Released 8 yrs ago (2/6/2013 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Einsteins fru startar sin Sverigeturné..

Journal Entry 18 by VictoriaWagtail at Bagarmossen, Stockholm Sweden on Thursday, February 14, 2013
Den har kommit fram! Tack Ruzena och Sipanuma :) Jag har sett fram emot den här boken och har redan börjat läsa

Journal Entry 19 by VictoriaWagtail at Bagarmossen, Stockholm Sweden on Saturday, February 16, 2013
Ett feministiskt manifest! Briljant i sin enkelhet!

Journal Entry 20 by VictoriaWagtail at Bagarmossen, Stockholm Sweden on Monday, February 18, 2013

Released 8 yrs ago (2/18/2013 UTC) at Bagarmossen, Stockholm Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

På väg till nästa läsare nu. Enjoy! :)

Journal Entry 21 by Vilda at Stockholm, Södermanland Sweden on Thursday, February 21, 2013
Framme tryggt hos mig! Tack!

Journal Entry 22 by Vilda at Stockholm, Södermanland Sweden on Monday, March 4, 2013
Tänkvärd och kvick! Framförallt förtjust i hoistorien om den babyloniska skökan och de provocerande pojkvännerna. Tack för att jag fick läsa denna!

Journal Entry 23 by Vilda at Stockholm, Södermanland Sweden on Monday, March 4, 2013

Released 8 yrs ago (3/4/2013 UTC) at Stockholm, Södermanland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Varsågod! Din tur!

Journal Entry 24 by wingDeepswampwing at Oskarshamn, Småland Sweden on Saturday, March 9, 2013
Framme! Den ser jag fram emot att läsa!

Journal Entry 25 by wingDeepswampwing at Oskarshamn, Småland Sweden on Sunday, March 17, 2013
Intressant! Häftig samhällskritik och historien i nytt ljus! Tack för läsningen, även om serier inte är min favo!

Journal Entry 26 by wingDeepswampwing at Oskarshamn, Småland Sweden on Sunday, March 17, 2013

Released 8 yrs ago (3/17/2013 UTC) at Oskarshamn, Småland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Reser vidare!

Journal Entry 27 by winghingraldwing at Motala, Östergötland Sweden on Wednesday, March 20, 2013
Boken har anlänt till mig. Tack.

Journal Entry 28 by winghingraldwing at Motala, Östergötland Sweden on Wednesday, March 27, 2013
Mycket intressant bok. Den fick mig både att skratta och hoppa högt. Candy Darlings JE gav bra förklaringar. Jag läser aldrig serier men är glad att jag fick möta denna. Jag gillade Liv Strömquists teckningsstil.

Journal Entry 29 by winghingraldwing at on Wednesday, March 27, 2013

Released 8 yrs ago (3/27/2013 UTC) at

CONTROLLED RELEASE NOTES:

På väg!

Journal Entry 30 by babelfisk at Jönköping, Småland Sweden on Thursday, March 28, 2013
Den kom idag. Ser verkligen fram emot att läsa den!

Journal Entry 31 by babelfisk at Jönköping, Småland Sweden on Monday, April 8, 2013
Jag gillar att läsa serier. Detta var en ny och intressant bekantskap. En rolig och tankeväckande bok. I synnerhet blev jag förtjust över Dialektflickorna och Vad sa Voltairine? Henne hade jag aldrig hört talas om tidigare.
Nu går den vidare till Panzeranzi.

Journal Entry 32 by babelfisk at Jönköping, Småland Sweden on Saturday, April 13, 2013

Released 8 yrs ago (4/13/2013 UTC) at Jönköping, Småland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Äntligen på väg till Panzeranzi!

Journal Entry 33 by Panzeranzi at Göteborg, Västergötland Sweden on Monday, April 15, 2013
Tack! Liv Strömquist är strålande, tycker jag!

19/4-13

Så himla bra! Hon vänder och vrider på perspektiven på ett så bra - och roligt - sätt. Det är skönt att få skratta åt eländet ibland. Hon är väl inläst på sina ämnen, det uppskattar jag. Måste läsa mer av henne! =)

Journal Entry 34 by Panzeranzi at Göteborg, Västergötland Sweden on Friday, April 19, 2013

Released 8 yrs ago (4/19/2013 UTC) at Göteborg, Västergötland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Till BAMP på BC-con i Göteborg!

Journal Entry 35 by BAMP at Linköping, Östergötland Sweden on Sunday, April 21, 2013
Einsteins fru har nu åkt buss från Göteborg till Linköping och ligger högst upp i högen av böcker som ska läsas så snart jag vilat upp mig efter conventet.

Journal Entry 36 by BAMP at Linköping, Östergötland Sweden on Tuesday, April 23, 2013
Hatten av för Liv Strömquist! Ett stort tack, till CandyDarling, för en intressant och mycket lärorik JE och till ruzena, för den här viktiga ringen!

Journal Entry 37 by BAMP at By mail, A Bookring -- Controlled Releases on Tuesday, April 23, 2013

Released 8 yrs ago (4/23/2013 UTC) at By mail, A Bookring -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Einsteins fru drar vidare, på Världsbokdagen 2013!

Journal Entry 38 by wingNordpiratwing at Bromma, Stockholm Sweden on Friday, April 26, 2013
Kom fram igår.

Released 8 yrs ago (5/2/2013 UTC) at -- By post or by hand/ in person, RABCK , bookring/ray, Stockholm Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

När jag läste de första kapitlen tänkte jag; "Suck; jag förstår mig inte på det här. Jag har ingen humor!"
Jag är väldigt glad att jag fortsatte läsa.
Äntligen sätter någon fingret på massor av saker jag ofta tänker, men har svårt att uttrycka därför att strukturerna och attityderna är så diffusa. Liv Strömquist gör det riktigt bra!
Hennes sätt att lyfta fram och tydliggöra och att vända på resonemangen är vassa och skarpa.
Jag är inte bekant med allt hon tar upp - till exempel tv-serien Vänner; den har jag aldrig sett - men det är ofta inte nödvändigt. Det går bra att läsa den ändå. (Och i just fallet Vänner kan jag konstatera att serien inte lockade mig att se den heller, så den får förbli osedd av mig.)
Och även om alla kapitel inte omedelbart talar till mig och är en fullträff så är faktiskt de flesta det.
Jag är riktigt imponerad av den här tecknaren/författaren och läser gärna mer av henne. Jag ska också rekommendera det här albumet till en kompis. Vi brukar diskutera många av de ämnen som Strömquist tar upp.

Jag skrev av flera titlar som Strömquist hänvisar till som källor för att jag vill läsa dem och lära mig mer. Framför allt om Voltairine de Cleyre.

Nu reser albumet vidare.
Det blev ett framträdande till på Tour de Sverige. Så...mot Göteborg!

Journal Entry 40 by beson at Göteborg, Västergötland Sweden on Thursday, May 9, 2013
Tack! Boken kom fram i måndags och bor några i dagar bredvid min säng.
Jag är snart klar med den, så det är strax dags för resan mot Norge.

Gillar den skarp så här långt, och ska definitivt skaffa mig fler böcker av Liv Strömquist.

Journal Entry 41 by beson at Göteborg, Västergötland Sweden on Sunday, May 26, 2013

Released 8 yrs ago (5/26/2013 UTC) at Göteborg, Västergötland Sweden

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Ledsen att det dröjde! Precis när jag var på väg att skicka boken kom min kille på att han också ville läsa den.
Nu är den iaf till slut på väg mot Norge!

Journal Entry 42 by wingAskeladdawing at Skien, Telemark fylke Norway on Thursday, May 30, 2013
Einsteins frue er på Norgesbesøk! Dette blir interessant. Tusen takk beson for det morsomme BC- kortet! Ante ikke at slike fantes. Og en solid BC-konvolutt, den skal gjenbrukes!

Kastet meg over heftet straks og har alt lært at Einstein hadde en schizofren sønn, det var nytt for meg, men har fått det bekreftet av andre. Ja, jeg må si at tegneserien setter de store menns liv i et litt annet perspektiv enn jeg er vant til å se dem. Dette har jeg sans for.
Takk for at jeg fikk være med på lesningen! Ser frem til resten..

Journal Entry 43 by wingAskeladdawing at Skien, Telemark fylke Norway on Monday, June 10, 2013
Et interessant bekjentskap! Jeg synes heftet er litt ujevnt. Hun har absolutt noen gode poeng inni mellom. Blir ikke helt fortrolig med den naivistiske streken hennes. Det gjør at jeg i flere av historiene synes ideene er bedre enn utføringen av dem. Av og til syntes jeg nok hun ble litt for "brå-kjekk" i sine utsagn.
Jeg liker godt å lese serier, og serier med samtidskritikk er interessante å lese. Noen av historiene var"indre-svenske" og innhold for meg ukjente personer og situasjoner, men poengene er som oftest tydelige nok for det. Tusen takk for lånet, ruzena. Sjekker ut på det skandinaviske forumet om det er flere i Norge som vil lese heftet, før det returnerer til Finland.

Journal Entry 44 by wingAskeladdawing at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases on Sunday, June 23, 2013

Released 8 yrs ago (6/24/2013 UTC) at Exchange/Trade, A Bookcrossing member -- Controlled Releases

CONTROLLED RELEASE NOTES:

The book will begin to travell home on monday. I found no more readers for it in Norway. Aasa has asked to be skipped, so the book will go straight back to it's "mother". Thank you for leting me read the book, ruzena!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.