Vingers van Marsepein

by Rascha Peper | Literature & Fiction |
ISBN: 9046803821 Global Overview for this book
Registered by redfloor of Amersfoort, Utrecht Netherlands on 3/23/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
10 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by redfloor from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, March 23, 2008
De tienjarige Bregtje woont anno 1704 bij haar oom Frederik Ruysch, een van de bekendste anatomen van zijn tijd en komt terecht in een geraffineerd spel van misleiding en wraak. De eveneens tienjarige Ben raakt 3 eeuwen later onder de indruk van de preparaten van Ruysch; samen met een heldhaftige daad geeft dat zijn leven een nieuwe wending. Een roman vol passie, obsessie, verlies en verlangen.

Gekocht in de boekenweek. Ik ben het nu aan het lezen, daarna wordt het een ringboek. Ik neem een deel van de lijst van Arja over, aangezien er vele gegadigden voor dit boek zijn.

- joanazinha
- Barbje
- Ana-b
- Anyrock
- oehoeboeroe
- Fifna
- captkoenig
- Wandelaartje
- Myst47

Journal Entry 2 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Wednesday, April 2, 2008
Vandaag bij redfloor langsgeweest om dit boek op te halen. Het lijkt me een prachtig boek, maar ik ben nu nog in een ringboek bezig. Hij mag nog heel eventjes wachten.

Journal Entry 3 by wingJoanazinhawing from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Sunday, April 13, 2008
Wat een geweldig mooi boek. Ik ben er nog even helemaal stil van (net uitgelezen), maar zal kijken of ik er later nog iets over kan vertellen. Prachtig!!

Ik ga barbje PM'en of het boek bij haar terecht kan.

Journal Entry 4 by wingJoanazinhawing at on Thursday, April 24, 2008

Released 13 yrs ago (4/25/2008 UTC) at

WILD RELEASE NOTES:

RELEASE NOTES:

Op weg naar Barbje. Veel leesplezier!

Journal Entry 5 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, April 27, 2008
Het boek is veilig in Gouda aangekomen!

Journal Entry 6 by wingBarbjewing from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, May 21, 2008
Gelukkig, zoals ik namelijk verwachtte van Rascha Peper was dit weer een ontzettend 'vol', mooi, rijk, meeslepend verhaal. Alles lijkt te kloppen: het verhaal is boeiend, de karakters leven, de woorden zijn mooi, het lijkt historisch juist... Lof! Dank voor het ringen, ik vond het prachtig.

RELEASE NOTES:

Vandaag aan een Rockje overhandigd! Zie net dat Ana-B eigenlijk eerst had gemoeten, mag zij dan achter Anyrock? Dank!

Journal Entry 8 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Tuesday, June 3, 2008
Gisteren afgegeven door Barbje, jammer dat ik je niet gezien heb. Ik zorg wel dat het boek hierna bij Ana-B komt. Redfloor bedankt voor het ringen.

Journal Entry 9 by Anyrock from - Ergens in de provincie, Zuid-Holland Netherlands on Sunday, July 27, 2008
Bij dit boek van Rascha Peper heb ik gemengde gevoelens. Sommige stukken waren erg goed, maar van andere had ik de idee dat het er echt met de haren bijgesleept was om het verhaal 'kloppend' te maken.

Boek reist binnenkort door naar Ana-B

edit 30-7: Bij Ana-B door de bus gewurmd, het ging net.

Journal Entry 10 by ana-b from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, July 30, 2008
Vond het boek vandaag in de brievenbus.Bedankt Anyrock.

Journal Entry 11 by ana-b from Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, September 3, 2008
Een prachtig verhaal, of eigenlijk twee verhalen. Weer een totaal ander verhaal de die ik al gelezen had. Heden en verleden door elkaar, niet echt spannend, maar prachtig verteld.

Journal Entry 12 by ana-b at Gouda, Zuid-Holland Netherlands on Wednesday, September 3, 2008

Released 12 yrs ago (9/3/2008 UTC) at Gouda, Zuid-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Gaat vandaag per post naar oehoeboeroe.

Journal Entry 13 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, September 6, 2008
gisteren werd er een pakketje aangeboden terwijl ik er niet was. Het zou vandaag opnieuw aangeboden worden. Toen ik terugkwam van boodschappen doen zag ik een meneer van tnt staan bij een ander huis bij mij in de buurt. Ik dacht dus: nee hè, heb ik 'm weer gemist. Ik sprak hem aan en hij bleek juist naar mij onderweg te zijn. Toen kon hij het mij dus ter plekke overhandigen! Als dat niet praktisch is! kortom: het is nu in mijn bezit. Samen met nog drie ringboeken en een boek van jan siebelink dat ik voor eind september gelezen wil hebben, dus het duurt nog even!
dank voor het ringen redfloor en dank voor het sturen ana-b

Journal Entry 14 by wingoehoeboeroewing from Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Saturday, September 13, 2008
poeh, dit vond ik wel een erg mooi boek. De twee verhaallijnen komen mooi bij elkaar en de informatie over frederik ruysch en zijn werk boeide me ook. Uiteraard heb ik wel eens in het griezelkabinet bij het amc gekeken. Of dat ook preparaten zijn van ruysch weet ik eigenlijk niet, maar ik denk het wel. Ik zal ook eens op de bloemgracht gaan zoeken naar het 'huid met de roos'. Zou natuurlijk een leuke plek zijn om dit boek achter te laten, maar ja, het gaat nog verder op reis!

Journal Entry 15 by wingoehoeboeroewing at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands on Friday, September 19, 2008

Released 12 yrs ago (9/19/2008 UTC) at Amsterdam, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

in de brievenbus op weg naar fifna

edit: ik ging eerst naar het postkantoor, maar daar wilden ze het alleen als pakketpost verzenden, terwijl ik geprobeerd had het door de brievenbus te doen en dat ging. Toen heb ik er maar postzegels opgeplakt en de volgende ochtend in de brievenbus gemikt. Kostte was moeite, maar ging wel (we hebben hier nog rode, de oranje schijnen moeilijker te gaan). Ik ben wel blij dat het aangekomen is.

Journal Entry 16 by wingFifnawing from Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Saturday, September 20, 2008
Ontvangen! Bedankt oehoeboeroe, fijn dat het toch door de brievenbus paste. Hoewel het ook hier als pakket is bezorgd, en Mr Fifna er zelfs voor moest tekenen: "Woont hier iemand die Fifna heet?"

Journal Entry 17 by wingFifnawing from Voorburg, Zuid-Holland Netherlands on Monday, November 3, 2008
Mooi, boeiend boek! Zonder de hedendaagse verhaallijn, hoewel ook dat een aardig verhaal was, was het eigenlijk ook prima geweest. Bedankt voor het ringen, redfloor! Ik heb het adres van captkoenig al, dus het boek gaat vandaag of morgen op de post.

Journal Entry 18 by wingFifnawing at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, November 4, 2008

Released 12 yrs ago (11/3/2008 UTC) at Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Op de bus gedaan naar captkoenig!

Journal Entry 19 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Tuesday, November 4, 2008
Gearriveerd in Eindhoven. Komt volgende maand na het genanowriemel als eerste aan de beurt.

Journal Entry 20 by captkoenig from Eindhoven, Noord-Brabant Netherlands on Thursday, December 4, 2008
Na 'Russisch Blauw' en 'Verfhuid' vond ik dit een tegenvaller van Rascha Peper. Waar in haar andere boeken de verhaallijnen ingenieus vervlochten zijn, raken ze elkaar in dit boek nauwelijks. Ze wonen in dezelfde straat, maar eigenlijk is alleen de neushoorn het overeenkomstig element. En die neushoorn is door Peper verzonnen want die heeft niets met de echte Frederik Ruysch te maken. Zoals Anyrock ook vermeldt: hij is er met de haren bijgesleept.
Dat geldt overigens voor meer overeenkomsten tussen Bregtje en Ben. Dat ze dezelfde fascinaties hebben en leeftijd, komt heel natuurlijk over. Als het om karakter gaat, begint de schoen al een beetje te wringen. Bregtje leefde in een heel andere tijd. Misschien omdat het een meisje is, kan Peper zich beter in haar verplaatsen. Ze komt in ieder geval heel natuurgetrouw over. De verkrachtingsscene, hoe pijnlijk ook, past dan ook goed in het verhaal. Had Peper het maar bij deze ene verhaallijn gehouden. Dan had ze een prachtig verhaal in de traditie van Thea Beckman geschreven.
Helaas heeft ze ook Ben bedacht. Eveneens tien jaar oud, maar veel minder geloofwaardig dan Bregtje. Peper is er zo op gebrand hun levens zo synchroon mogelijk te laten verlopen, dat ze in de problemen raakt met de moderne tijd. Wel internet en mobiele telefoons, maar die niet optimaal laten gebruiken zodat Ben, net als Bregtje, in het ongewisse blijft over familie en vrienden. Daardoor komt Ben vaak als naïef, klein kind over, terwijl hij zich op andere momenten veel te volwassen moet gedragen, bijvoorbeeld als het over de zorg voor zijn moeder gaat.
Het allerergste van het boek, twee punten mindering, vind ik echter bijna-verkrachting van Ben. Peper vindt dat ze niet anders kan omdat het Bregtje ook gebeurt, maar dit heb ik echt met plaatsvervangende schaamte gelezen. Zo tenenkorommend slecht en onnatuurlijk, dat een mindere schrijver er niet mee weggekomen was. Dat kinderen elkaar misbruiken, komt voor. Maar dat Ben hier met gemengde gevoelens aan deelneemt staat zo haaks op zijn karakter, dat ik er nauwelijks woorden voor heb. Tien jaar oud, dat is vierde klas, of groep zes, van de basisschool. De ontluikende, erotische gevoelens van Ben heeft Peper later weer nodig, maar dit past niet bij een net tienjarige jongen. Had hem dan minstens drie, vier jaar ouder gemaakt. En dan nog was het niet nodig. Dat Ben in de dierentuin opkomt voor de underdog, was allang te verklaren door zijn eigen underdogpostitie thuis. Daar was geen seksuele aantrekkingskracht voor nodig. Ik weet niet wat Rascha Peper bij het scheppen van Ben voor persoon in gedachten had, maar op papier 'klopt' hij in ieder geval niet. Een misser van jewelste.
Het beschrijven van het werk van Frederik Ruysch is daarentegen zo aantrekkelijk beschreven, dat het boek nog net een voldoende scoort. Maar wat mij betreft, kan de helft eruit worden gescheurd.

Journal Entry 21 by Wandelaartje from Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Tuesday, December 16, 2008
Vandaag ontvangen met een hele mooie kaart waarop 3 symbolische marsepeinen vingers waren geplakt.
Ik heb geen ringboeken meer liggen dus als ik mijn huidige boek uit heb is deze gelijk aan de beurt.

Journal Entry 22 by Wandelaartje from Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Friday, January 9, 2009
Ik heb dit mooie boek gelezen tijdens mijn wintersprtvakantie in Oostenrijk. Het verhaal van Bregtje boeide mij meer dan het verhaal van Ben en had wat mij betreft nog wel verder mogen gaan.
Myst47 is ge-pm-ed. Het boek gaat zo snel mogelijk naar haar toe.
Het boek was al bij het postkantoor maar bleek daar nét niet door de gleuf te passen. Ik hield daarbij altijd de maat van mijn eigen brievenbus aan. Paste het pakketje daardoor dan paste het ook op het postkantoor. Volgens mij zijn mét het veranderen van de rode naar de oranje bussen ook stiekum de gleuven kleiner geworden want dit boek paste wél door mijn brievenbus....
Ik heb het weer mee naar huis genomen en nu open verzonden, in bubbeltjesenvelop, verstevigd met kartonnetjes. Paste thuis ruim door mijn eigen brievenbus, op het postkantoor nét aan door de gleuf...

Journal Entry 23 by Wandelaartje at Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands on Monday, January 19, 2009

Released 12 yrs ago (1/19/2009 UTC) at Hoofddorp, Noord-Holland Netherlands

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Per post op weg naar Myst47, de volgende meelezeres in deze ring.

Journal Entry 24 by myst47 from Mijdrecht, Utrecht Netherlands on Wednesday, January 21, 2009
En vandaag ontvangen, ik kan er gelijk in beginnen, want ik heb momenteel geen andere ringboeken.

redfloor, bedankt voor het ringen en Wandelaartje bedankt voor het opsturen!

Journal Entry 25 by myst47 from Mijdrecht, Utrecht Netherlands on Saturday, May 9, 2009
Ik heb het boek eindelijk uit.......hm het is niet helemaal wat ik ervan verwachtte, ik vond trouwens al die mooie oude woorden prachtig.........soms sleepte het verhaal wat.
Toch de moeite waard om het uit te lezen.

Het gaat terug naar redfloor. Bedankt dat ik dit boek nog wat langer mocht houden!!!

edit: 10 juli verstuurd naar Redfloor.

Journal Entry 26 by redfloor from Amersfoort, Utrecht Netherlands on Thursday, July 16, 2009
Het boek is weer thuis. Dank voor alle mooie reacties. Het mag nu een tijdje uitrusten in de boekenkast.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.