Χιόνι

by Ορχάν Παμούκ | Literature & Fiction | This book has not been rated.
ISBN: Global Overview for this book
Registered by moukelis of Volos, Magnisia Greece on 3/17/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in a Controlled Release! This book is in a Controlled Release!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by moukelis from Volos, Magnisia Greece on Monday, March 17, 2008
1992. Ο Κα, ποιητής και πολιτικός εξόριστος, επιστρέφει στην Τουρκία ως δημοσιογράφος για να ερευνήσει μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα στη μικρή πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. Μια «επιδημία αυτοκτονιών» μαστίζει τις νεαρές γυναίκες με μαντίλα, κι ένα θεατρικό πραξικόπημα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του πριν από τις δημοτικές εκλογές τού αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα απ� όσα θα �θελε να ξέρει.
Βλέπει μια πόλη στοιχειωμένη απ� τις σιωπές της ιστορίας της, να σπαράσσεται από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, ν� αργοπεθαίνει στη σκιά τής Ευρώπης.
Χιονίζει αδιάκοπα τις τρεις μέρες που μένει ο Κα στο Καρς, κι εκεί, μες στην ονειρική σιωπή του χιονιού, ακούγεται ολοκάθαρα η λαχτάρα όλων των ανθρώπων για ευτυχία.
Ένα μεγάλο βιβλίο από τον Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, γραμμένο με σπαραχτική τρυφερότητα, για τη ζωή και τη μοίρα κρατών και ανθρώπων.
Ο πρωταγωνιστής του Χιονιού είναι ένας ποιητής ονόματι Κα ο οποίος έπειτα από 12 χρόνια στη Γερμανία, όπου έζησε ως πολιτικός εξόριστος, επιστρέφει στην Τουρκία. Κάποιος φίλος του που εργάζεται σε μεγάλη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης του συνιστά να επισκεφθεί την πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, προκειμένου να ερευνήσει μια σειρά ανεξήγητες αυτοκτονίες γυναικών με μαντίλα - γεγονός αδιανόητο στο Ισλάμ, όπου σύμφωνα με το Κοράνι η αυτοκτονία θεωρείται μεγάλη αμαρτία. Τρεις ημέρες μένει στο Καρς ο Κα και σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην πόλη χιονίζει ασταμάτητα. Καρ λέγεται το χιόνι στα τουρκικά, Καρς είναι το όνομα της πόλης και Κα το όνομα που δίνει ο Παμούκ στον ήρωά του. Το τριαδικό παρηχητικό παιχνίδι είναι ένα θαυμάσιο εύρημα το οποίο μας λέει ότι οι πρωταγωνιστές είναι τρεις: ο ποιητής, ο Κα, η πόλη, το Καρς, και το χιόνι, το καρ.
Ο γράφων πίστευε πάντοτε ότι ο μεγάλος συγγραφέας της Τουρκίας είναι ο Γιασάρ Κεμάλ. Με το Χιόνι, ωστόσο, το τελευταίο του μυθιστόρημα, ο Ορχάν Παμούκ όχι μόνο αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής του σπουδαίου κουρδικής καταγωγής συγγραφέα αλλά και διεισδύει στο μεγάλο πρόβλημα της χώρας του: η Τουρκία είναι μια χώρα κομμένη στα δύο. Από τη μία έχουμε το οθωμανικό Ισλάμ, που ζητεί να εκφραστεί έστω και με εξτρεμιστικές ενέργειες, και από την άλλη τον δεσποτικό κεμαλισμό που τον εκπροσωπεί το βαθύ κράτος. Σε μια χώρα η οποία αντιμετωπίζει τη σύγκρουση τέτοιων δυνάμεων οι ζωές και τα όνειρα των ανθρώπων καταντούν κάποια στιγμή παρανάλωμα της Ιστορίας.

Journal Entry 2 by moukelis at Volos, Magnisia Greece on Saturday, April 24, 2010

Released 9 yrs ago (4/25/2010 UTC) at Volos, Magnisia Greece

CONTROLLED RELEASE NOTES:

CONTROLLED RELEASE NOTES:

Θα απελευθερωθεί στο αυριανό meetup,στη νέα Ζώνη,στο Toy Stories cafe.Καλή τύχη βιβλιαράκι!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.