Tätien Anna-Mari

Registered by harmaja of Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on 1/5/2008
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
4 journalers for this copy...
Journal Entry 1 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Saturday, January 05, 2008
Rekisteröin (miltei) kaikki kotimme kirjat, sillä olemme muuttamassa ja haluan pysyä selvillä siitä, mitä kirjoja meillä on. Tämä on siis osa pysyväiskokoelmaa ainakin toistaiseksi, mutta saattaa hyvinkin vielä vapautua.

Journal Entry 2 by harmaja from Helsinki, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 06, 2008
Tätien Anna-Mari noudattaa hyvin tarkasti Uudenkuun Emilian kaavaa: nuori tyttö jää orvoksi ja joutuu tätiensä huollettavaksi vanhaan sukukartanoon. Vanhin täti on ankara, nuoremmat lempeämpiä. Suvun nimeä on pidettävä arvossa ja on opittava käyttäytymään kunnolla, vaikka lujille ottaakin. Lopulta ankarakin täti heltyy ja taipuu rakastamaan eloisaa nuorta kasvattiaan.

Kirja on saanut niin paljon vaikutteita Montgomeryltä, että tunsin jopa epämääräistä myötähäpeää sitä lukiessa. Tyyli on toki paljon huonompi ja kaikenlaista siirappista romantiikkaa on sotkettu aikuisten välisiin ihmissuhteisiin. Runotyttö-kirjoilla on omat vikansa, mutta eivät ne varsinaisesti siirappisia ole. Jos joku on sitä mieltä, että ovat, niin lukekoon Tätien Anna-Marin vertailun vuoksi.

Olin aika pöyristynyt siitä, että Anna-Mari lyö serkkuaan ja tekee lähes kaikkien mielestä siinä vain oikein. Serkku on sanonut Anna-Marille, että tällä on haikarasääret, ja saa tästä hyvästä turpaansa keskellä katua. Serkku pannaan pyytämään anteeksi käytöstään ja kaikki muut, tai ainakin kaikki oikeudenmukaiset ihmiset, ovat lyöjän puolella. Käytäntö muistuttaa kovasti nykyistä perheväkivallan sovittelua, jossa väkivallan uhri joutuu pyytämään väkivallan tekijältä anteeksi. Tosin Anna-Marikin pahoittelee lopulta ylimalkaisesti lyöntiään, mutta lähinnä siksi, että se tapahtui julkisella paikalla eikä siten ollut hienoa käytöstä. Kategorisena väkivallan vastustajana en haluaisi kenenkään lapsen lukevan tätä kirjaa ja omaksuvan moisia asenteita.

Dotdotin kanssa olemme siunailleet Terttu Pajunen-Kivikkään myöhempää nuortenromaania nimeltä Tyttökolmikko (ks. arvostelu täältä). (Tätien Anna-Mari on julkaistu vuonna 1946 eli parikymmentä vuotta ennen Tyttökolmikkoa.) Arvelimme, että Tyttökolmikko olisi vanha käsikirjoitus, johon on lisäilty näön vuoksi vähän uutta sanastoa ja uusia käsitteitä. Nyt otan arvion takaisin. Tätien Anna-Mari kärsii täsmälleen samoista paikantumisen tai pikemminkin paikantumattomuuden ongelmista kuin Tyttökolmikkokin. Arvot ja asenteet tuntuvat olevan jostain 1800-luvun lopulta tai nuorimmillaankin 1900-luvun alusta, mutta välillä kieli ja tyyli pomppaavat puolen vuosisataa eteenpäin ja joku onkin "veka friidu" tai "maffi kundi". Omituinen tyyli tällä kirjailijalla kerta kaikkiaan, siitä ei pääse mihinkään.

Nyt tekisi melkein mieli antaa Tätien Anna-Mari Dotdotille, ikään kuin vastaiskuna Tyttökolmikosta. Ehkä kuitenkin olen kiltti ja luovun tuumastani. Jonnekin kirja saa joka tapauksessa lähteä, en minä tätä enää koskaan lue.

Journal Entry 3 by wingAnnimanniwing from Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Tuesday, May 13, 2008
Tarttui mukaan Helsingin miitistä, koska päähenkilö on (melkein) kaimani. Onhan se syy sekin :D. Nyt vasta luin, että tämä on huono Runotyttö-kopio. Saa nähdä, saanko luetuksi...

Journal Entry 4 by wingAnnimanniwing at Espoo, Uusimaa / Nyland Finland on Thursday, April 21, 2011
Tälle kirjalle löytyi uusi lukija Rantakassin kautta ja koska samaan osoitteeseen on lähdössä eräs toinenkin teos, saa kaimani matkata Poriin nyt, vaikken itse ole kirjaa vielä lukenutkaan. Hyvää matkaa, Anna-Mari!

Journal Entry 5 by Alejanda at Pori, Satakunta Finland on Tuesday, April 26, 2011
Kiitos. Ihana vanha suklaarasiakirja. Taisin tehdä oivan valinnan rantakassista.

Journal Entry 6 by arjamaaria at Pori, Satakunta Finland on Wednesday, March 18, 2015
Kiitoksia ylläristä.
Koska Ale ei ole lainkaan sisältöä kommentoinut, niin nyt otan sian säkistä ja tartun kirjaan tietämättä, onko se arjakirja. Ehkä on ehkä ei. Jos tämä viesti tavoittaa Harmajan niin terkkuja!

Journal Entry 7 by arjamaaria at Pääkirjasto in Pori, Satakunta Finland on Wednesday, December 21, 2016

Released 4 yrs ago (12/22/2016 UTC) at Pääkirjasto in Pori, Satakunta Finland

WILD RELEASE NOTES:

Onneksi olkoon, olet löytänyt BookCrossing-kirjan!

Toivottavasti pidät kirjasta ja ilmaisesta BookCrossing-sivustosta. Ole kiltti ja tee merkintä, jossa kerrot, mistä löysit kirjan. Jos luet sen, olisi myös kiva kuulla, mitä pidit kirjasta. Luettuasi kirjan voit joko pitää sen omassa hyllyssäsi tai antaa sen jatkaa matkaa.

Jos päätät liittyä BookCrossing-sivustolle, pääset myös itse seuraamaan kirjan matkaa ja lukemaan uusien lukijoiden ajatuksia tästä kirjasta.

Hyviä lukuhetkiä!

P.S. Jos et ole aikaisemmin tutustunut Bookcrossingiin, seuraavat linkit ovat avuksesi.
Bookcrossingista suomeksi: http://bookcrossingfinland.net/wiki/
Suomenkielinen keskustelufoorumi: http://www.bookcrossing.com/forum/30

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.