Tatt av vinden

by Margaret Mitchell | Literature & Fiction |
ISBN: 0333087852 Global Overview for this book
Registered by wingLeishaCamdenwing of Alna bydel, Oslo fylke Norway on 11/16/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingLeishaCamdenwing from Alna bydel, Oslo fylke Norway on Friday, November 16, 2007
Scarlett O'Hara var ikke noen skjønnhet; men den mann som var fanget inn av den fortryllelse hun utstrålte, slik som tvillingbrødrene Tarleton, tenkte sjelden på det.

Det står ingenting på selve denne boka, den har røde permer (skinnetterligning, tror jeg) med gulldekor. Men dette står bak på smussomslaget:

'Århundrets store kjærlighetsroman er her for første gang samlet i ett bind. Denne dramatiske og fargerike skildringen fra den amerikanske borgerkrigen - med Scarlett O'Hara og Rhett Butler som det fascinerende midtpunkt - er blitt oversatt til 25 språk og solgt i over 12 millioner eksemplarer! Også filmen med Vivien Leigh og Clark Gable i hovedrollene har gått sin seiersgang verden over.'

Fra innbrett foran:

'Margaret Mitchell (1900-49), sørstatsforfatteren som skapte en av tidenes største litterære sensasjoner, var egentlig journalist. Da en bilulykke bandt henne til sengen i tre år, gjorde hun ikke annet enn å lese, og etter at hun hadde pløyd igjennom alle bøkene som fantes i huset, foreslo hennes mann at hun skulle begynne å skrive selv.
Tatt av vinden ble påbegynt i 1926, og det tok ti år før den var ferdig til utgivelse. Da Margaret Mitchell presenterte manuskriptet for forleggeren, var det samlet i en papirbunke som nådde henne til skulderen. Manuskriptet var allikevel ikke komplett. Forfatteren hadde skrevet - og forkastet - mellom 60 og 70 versjoner av første kapittel, og inne i boken var det en hel del huller som måtte fylles. Det tok henne åtte måneder å fullføre arbeidet.'

Fra innbrett bak:

'En verdenssuksess i tørre tall
Ti måneder etter at den amerikanske utgaven av Tatt av vinden kom ut, fikk Margaret Mitchell den berømte Pulitzerprisen. På dette tidspunktet var den amerikanske utgaven oppe i et opplag på 1,3 millioner, og det største dagssalget lå på 50 000 eksemplarer. I to år sto boken uavbrutt på toppen av bestselger-listen.
Romanen ble raskt oversatt til en rekke språk, og det dukket opp piratutgaver blant annet i Kina, Japan, Chile og Polen, og boken kom også på blindeskrift. I dag er Tatt av vinden utgitt i mer enn 40 land.
I Norge kom boken første gang ut høsten 1937, og den ble øyeblikkelig en salgssuksess også her.'

Dette er en hardcoverutgave fra Aschehoug, utgitt i 1984. Boka kom opprinnelig på engelsk i 1936.

Hva kan man si om denne boka?? Det er rett og slett en av de mest fantastiske historier som noen gang er festet til papiret. Den har alt!! Kjærlighet og romantikk, drama, humor, tragedie, en gripende skildring av krig og gjenoppbygging og ikke minst et fremragende tidsbilde av en periode i historien som for alltid er borte. Da boka kom ut i Norge ble den kritisert i Morgenbladet (duh) for det følgende:

'Man har indtryk av at Mrs. Mitchell slet ikke vet hva borgerkrigens inhold var politisk, men hun vet hva de fine damer og de beredne kavalerer fra de store plantager trodde at den var. Hendes beretning gir kun de hjemmeværende georgianeres syn på yankee'ene.'

Øh, ja?!? Det er jo nettopp det som er hele poenget med boka. Den handler ikke om krigen, men om konsekvensene av krigen. Den handler om kvinnene som blir sittende hjemme og strikke strømper og vente på nytt fra fronten, om slavene som graver skyttergraver for de hvite soldatene, om tenåringsguttene som blir sendt ut for å kjempe en allerede tapt kamp. Morgenbladet hadde åpenbart en tulling som litteraturkritiker i -37. Det beste som noengang er sagt om Tatt av vinden er dette:

It's not politically correct, but it is correct, politically.

;-)

Jeg kjøpte denne boka på et loppemarked på Lilleborg skole i Oslo lørdag 14. april 2007.

Journal Entry 2 by wingLeishaCamdenwing at Alna bydel, Oslo fylke Norway on Thursday, March 30, 2017
Reservert for frislipp på BookCrossing convention her i Oslo neste måned som en av de 1001 bøkene du må lese før du dør.

Released 2 yrs ago (4/21/2017 UTC) at Bookcrossing Convention Oslo 2017 in St. Hanshaugen bydel, Oslo fylke Norway

WILD RELEASE NOTES:

Convention release!

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.