Ympyrä sulkeutuu

by Barry Commoner | Nonfiction |
ISBN: 9512001584 Global Overview for this book
Registered by wingPelluwing of Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on 11/6/2007
Buy from one of these Booksellers:
Amazon.com | Amazon UK | Amazon CA | Amazon DE | Amazon FR | Amazon IT | Bol.com
This book is in the wild! This Book is Currently in the Wild!
1 journaler for this copy...
Journal Entry 1 by wingPelluwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Tuesday, November 06, 2007
Löysin tämän kirppikseltä ja kiinnostuin siitä opiskelualani vuoksi. Kyseessä on ympäristöasioita käsittelevä kirja ja se on vuodelta 1971. On todennäköisesti mielenkiintoista lukea, mitä esim. ilmastonmuutoksesta silloin jo tiedettiin vai tiedettiinkö mitään. Oikeastaan pääsyyt kirjan ostamiselle olivat kannessa olevat lainaukset:

"Viilein ja vakuuttavin hälytys vuosiin."
Newsweek

"Tämä lienee tähän asti paras ekologiasta kirjoitettu kirja..."
Michael Crichton, New York Times

Minua kiinnosti, onko kirjassa kenties käsitelty aikoinaan ollutta pelkoa ilmaston viilenemisestä hiukkasten vuoksi ja mitä kirjassa on tarkoitettu ekologialla, kun nykyään sitä sanaa käytetään hiukka miten sattuu. (On ekologisia taloja ja autoja tms.)

Ajattelin vapauttaa tämän Maan päivänä 22.4.2008 tai Ympäristöpäivänä 5.6.2008, mutta muuton vuoksi yritänkin päästä kaikista luetuista BC-kirjoista eroon tammikuussa.

Kirja oli hiukan nuhjuisen oloinen enkä pitänyt sen kansista, joten ajattelin harjoitella hiukka kansien tuunaamista.

Journal Entry 2 by wingPelluwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, January 21, 2008
Kirja oli aika helppolukuinen ja siinä oli paljon perusjuttuja ympäristöasioista enkä huomannut kovin paljoa aivan vanhentunutta tietoa, tai siis vanhentunutta tietoa oli kyllä, mutta ei mitään aivan räikeitä virheitä verrattuna siihen mitä nykyään asioista tiedetään. Syynä voi olla se, että ympäristöasioissa oli jo tuolloin ja tuntuu edelleen olevan paljon epävarmuuksia, koska luonnon kytkökset ovat niin moninaiset, että on vaikea nähdä miten jokin ongelma vaikuttaa koko ekosysteemiin.

Ajankuva näkyi muun muassa siinä, että kirjassa oli paljon asiaa ydinaseista ja niiden testaamisen aiheuttamista haitoista. En ollut lukenut niistä aikaisemmin, koska nykyään ilmastonmuutos, vesien pilaantuminen ja ympäristön kemikalisoituminen ovat pinnalla olevat asiat.

Ihmettelen miksi tästä ei ole tullut samanlaista ympäristöalan klassikkoa kuin esimerkiksi Rachel Carlsonin Hiljainen kevät ja James E. Lovelockin Gaia - Äiti maa. No ehkäpä vertaaminen Hiljaiseen kevääseen ei kuitenkaan sovi (etenkään kun en ole lukenut sitä), koska Hiljainen kevät oli merkittävyydessään kuitenkin aivan eri luokkaa: se aloitti ympäristöliikkeen. Gaia - Äiti maa on kuitenkin ilmestynyt vasta 1979 ja mielestäni se ei ollut yhtä selkeätajuinen kuin Ympyrä sulkeutuu. Voisi siis luulla, että Ympyrä sulkeutuu olisi saanut suuremman suosion, koska se kertoo ympäristökriisistä helppotajuisesti. Ehkäpä syynä on, ettei Commonerilla ole kirjassaan yhtä selkeää teoriaa, vaan kirja on ikään kuin yleinen oppikirja. Gaiateoria on ajatuksena kuitenkin hyvin mieleenpainuva ja ehkä jopa tunteisiin vetoava.

Yksi Commonerin pääteorioista kirjassa on tekniikan epäonnistuminen ja "uuden" tekniikan ympäristövastaisuus. Tuo ajatus piti varmasti paikkansa II Maailmansodan jälkeen, mutta nykyään ympäristöongelmat otetaan kokonaisvaltaisemmin huomioon teknisissä ratkaisuissa ja tekniikka nähdään yhtenä ratkaisevana tekijänä pyrittäessä ratkaisemaan ympäristökriisiä. Commoner on tosin aivan oikeassa siinä, että virheellisten investointien jälkeen on vaikea lähteä muuttamaan tekniikkaa enää oikeaksi. Nykytekniikassakin usein yritetään korjailla menetelmiä, jotka ovat jo aivan perusteistaan ympäristön kannalta viallisia. Suuntaus on kuitenkin piipunpääteknologian sijaan ongelmien ratkaisuun uusilla menetelmillä.

Journal Entry 3 by wingPelluwing from Turku, Varsinais-Suomi / Egentliga Finland Finland on Monday, January 21, 2008
Tuunaukset on tehty leikkaa ja liimaa -menetelmällä. Tekstit tulostuivat ehkä hieman vinoon, kun en viitsinyt alkaa säätämään koulun tulostimen paperikokoa oikeaksi. Kirjan kansien kuvat ovat Tiede-lehdestä. Etukannessa on kuva maapallon saamasta aurinkosäteilystä.

Are you sure you want to delete this item? It cannot be undone.